1994. szeptember 8. éjjel, Budapest

"Az van itt a vége felé pár felszólalásban, hogy az angolszászokkal titokban el kell kezdeni az egyezkedést!"

És nem akarjuk elfogadni, hogy az oroszokkal kell tárgyalni!

“1944. augusztus 23-tól október elejéig, azaz öt héten át azért zajlott huzavona, hogy a nyugati hatalmak előtt lehessen kapitulálni...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 45. old, Open Books, Budapest, 2022 

Zólyom környékén valahol megtalálja majd a megfelelő embert, Zichy Ladomért.

"Zichy Ladomér gróf, akinek Szlovákiában, a magyar határ mellett volt birtoka, sógora, Teleki Béla gróf, az Erdélyi Párt elnökének ajánlatára lett kiszemelve arra, hogy a szlovák partizánokkal együttműködő Makarov szovjet ezredessel lépjen összeköttetésbe egy fegyverszüneti kérés továbbítására."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 326. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Félig nyitott platójáról le is repült egy kisebb csomag. … Proklamáció volt."

"Winkelmann felszólította Szálasit, hogy írja meg a proklamációját egy hatalomátvétel esetére. Szálasi örömmel tett eleget a felkérésnek és Winkelmann Bécsben mintegy 3 millió (!) példányban kinyomtatta a proklamációt, amit rendőrségi teherautókon szállítottak Magyarországra. Amikor a teherautók átvonultak Budapesten, a város közepén áthaladó autók egyikén egy csomag kiszakadt és néhány röplap az úttestre hullott, Az egyiket felvette az ott szolgálatot teljesítő rendőr, beleolvasott, de a következő német tehergépkocsi vezetője kikapta a kezéből és továbbhajtott. Ennek ellenére a magyar rendőr kötelességének érezte, hogy a belügyminisztériumban jelentse az esetet, de az ügyből semmi kellemetlensége nem származott Winkelmannéknak, mert a németbarát Bonczos Miklós belügyminisztériuma tele volt nyilasokkal, árulókkal."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 81-82. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979