1944. július 5–6. 

Budapest

"...egy kulcsot akartak megszerezni Bárczytól. A miniszterelnökségről a kormányzói lakosztályba vezető titkos folyosó kulcsát."

"De van erre bizonyítékunk? Tényleg puccs készül?"

"Nicky felismerte a kormányzó dolgozószobájának irányába siető alakot: Koszorús Ferenc ezredes volt. Tudta róla, hogy ő a Pest környéki 1. páncéloshadosztály parancsnoka."

"Ezredes úr, készen van a terv, amit kértem magától? — Természetesen, főméltóságú uram! Saját magam jártam végig a főváros körül gyülekező csendőregységeket..."

"Nem hiszem el, hogy meg kell kerülnünk a hadvezetést!"

"Hiába adtam parancsot a vezérkari főnöknek, vitatkozott velem! … Azt állította, hogy nincs szükség csapatösszevonásra Pest körül, és ráadásul aratási szabadságon vannak a katonák."

"...a városban alig található karhatalom, és a város körött nincsenek gyorsan mozdítható honvéd alakulatok."

"Július 5-én éjjel az 1. páncélos hadosztály Pest környékén állomásozó egységei üzemanyagot és éles lőszert vételeztek magukhoz."

"A katonák közt megindult az ideges sugdolózás. Az utasítás szerint karhatalmi feladatuk lesz. De hát eddig éles lőszert csak harci feladatra kaptak!"

"Parancsnokaikhoz zárt borítékban érkezett a parancs: melyik egységnek Budapest mely pontját kell elfoglalniuk."

"A parancs része volt, hogy bármilyen ellenállás esetén éles tűzzel kell válaszolniuk."

"Éjfél körül az egyik egység járművei már a Bimbó úton dübörögtek..."

"...megálltak egy olyan helyen, ahonnan kiváló tüzelést nyílt az Eichmann-nak otthont adó Majestic Hotelra..."

 

"The division led by László Koltay had its headquarters in the Majestic Hotel on Sváb Hill, one storey above Eichmann's office."

http://degob.org/index.php?showarticle=2012

"Új-Majestic társas szálló

A harmincas évek végétől a Svábhegyen sorban épültek a szállodák. A Karthauzi utcában és a Melinda utcában ma is több, 1937 és 1941 között épült Bauhaus stílusú szállót láthatunk, melyek ma már társasházként funkcionálnak. Az új Majestic társas-szállót Bauer Emil tervezte 1937-ben Bauhaus stílusban. Bauer Emil nevéhez számos épület fűződik a Svábhegyen és a Corvin mozi. 1944-ben ez is szomorú események helyszíne. Ma lakóház."

https://en.mandadb.hu/tetel/570452/UjMajestic_tarsas_szallo

"Egy másik egység Óbudán, az Újlaki templom előtt húzódott be a fák alá, letört ágakkal álcázva a harckocsikat..."

"Kora reggelre minden készen állt, indulhatott egy tiszti járőr Baky László belügyminisztériumi államtitkárhoz..."

"Kit hívjon először?"

"...ez az eset azt mutatta, hogy a magyar tisztek elsősorban a kormányzóhoz hűek, tehát nekik még szükségük van Horthyra."

"Végül kilenc órakor behívatta a tiszti járőrt.  — Holnap reggelig elhagyják a fővárost a csendőrzászlóaljak."

"...elkerülték, hogy magyarok magyarok vérét ontsák."

"Meg kell jegyezni, hogy a csendőrség volt a legnagyobb magyar fegyveres erő, és személyi állományát tekintve a legfélelmetesebb, mivel a tagjai (a legtöbb katonától eltérően) teljesen fel voltak fegyverezve és ki voltak képezve."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 380. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...ezzel azt is elkerülték, hogy másnap a budapesti zsidóságot marhavagonokban Auschwitz felé deportálják."

Szent-Iványi így ír a történtekről:

"Lázár Károly testőraltábornagy a következőképpen számol be a történtekről: “Miután megbízható hírek futottak be legfelsőbb helyre, hogy Baky László vezetésével puccsszerűleg akarták a zsidókat elhurcolni, a Kormányzó engem nevezett ki a város karhatalmi parancsnokává azzal a meghagyással, hogy a csendőröket távolítsam el a városból, miután az ő előzőleg erre nézve kiadott parancsát szabotálták. Intézkedéseim a következők voltak: riadóztattam Csikós ezredes által a helyőrséget, a Koszorús Ferenc ezredes parancsnoksága alatt álló első páncéloshadosztályt erőltetett menetben berendeltem Budapestre. A hadosztály a hajnali órákban meg is érkezett. A csendőrségnek egy részét eltávolíttattam Budapestről, Tölgyesy és Paksy-Kiss csendőrezredeseket a Pannónia szállóban letartóztattam még az éjszaka, és előállítottam a Várban.” "

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 153. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Koszorús Ferenc vezérkari ezredes a fronton szemlét tartó hadtestparancsnok helyetteseként rendelkezett az 1. páncéloshadosztály Budapesten és környékén állomásozó egységei felett. Az akció után - feltehetőleg a Gestapo befolyására - a hadosztályt kivették a kormányzó közvetlen rendelkezési körletéből. Augusztus 1-ével a Gyékényes, Barcs, Siklós területére rendelték, majd szeptember 2-án a német alárendeltségben álló Mezőhegyes, Lökösháza, Békéscsaba területén megalakuló 3. hadsereg kötelékébe vonták. Bár a 3. hadsereg egyetlen ütőképes seregteste volt, a hadseregparancsnokság mégis hadosztályokra szedte és zászlóaljanként gyaloghadosztályoknak rendelte alá, amivel a hadosztály elvesztette harcértékét.

Részletesen lásd: Koszorús Ferenc: Koszorús Ferenc emlékiratainak és tanulmányainak gyűjteménye. Magyar Történelmi Kutató Társaság - Universe Publishing Company, Englewood - New York, 1987."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 153. old Magyar Szemle Könyvek 2016

Horthy így emlékezett vissza, tévesen augusztusra téve az esetet:

"Budapest úgynevezett "megtisztítására" terv szerint augusztusban került volna sor. Itt 170 000 zsidót tartottak hivatalosan nyilván, és állítólag még 110 000-et rejtegettek magyar barátaik. Összefogásukra és eltávolításukra Baky és Endre, a két belügyi államtitkár rajtaütésszerű akciót tervezett. Erre a hírre az Esztergom mellett állomásozó páncéloshadosztályt Budapestre rendeltem, és a budapesti csendőrség parancsnokát utasítottam, hogy ha kell, erőszakkal akadályozza meg a zsidók elszállítását."

Horthy Miklós: Emlékirataim 261. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019