1944. szeptember 26. Zólyom, Budapest

"...a szamovár az asztal közepén állt, csakúgy, mint a legutolsó alkalommal, amikor Zichy Ladomér itt járt. A belépők látványára a szoba megélénkült, Makarov alezredes nagyot kiáltott az asztalfőről."

"Elvittek ZóIyomba, megint ugyanaz a ceremónia folyt le, mint először.

- Ismét Voljanszkij és Makarov volt jelen?

- Ugyanők. És ugyanúgy beszéltünk meg mindent, a bizottság átmenetelét, a repülőgépet meg mindenfélét."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 283. old Zichy Ladomér interjú

"A kormányzójuk excellenciája megkapta a levelemet?"

"Ott Makarov alezredes és Voljanszkij százados fogadta a két magyar küldöttet. A megbeszélések azonnal megkezdődtek. Makarov elégedetten vette tudomásul, hogy levele megérkezett Horthyhoz. Az orosz tisztek közölték, hogy hivatalos felhatalmazásuk van a tárgyalásra. Ezt tették a magyarok is, most már Horthy Miklóst nevezve meg megbízóként."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Az abban foglaltak a Szovjetunió kormányának hivatalos álláspontját tükrözik."

"Makarov és Voljanszkij hangsúlyozta, hogy azok a feltételek, amelyeket előzően Zichy Ladomérnak előadtak, a Szovjetunió kormányának hivatalos álláspontját tükrözik."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"...először is beszéljük át a fegyverszüneti delegáció az útját."

“Kudar Lajos csendőr ezredest, valamint Zichyt egy újabb – immár hivatalos – útra küldte, vissza Makarovhoz. Szeptember 25-én Kudar felvette a kapcsolatot Makarovval, és előkészítette a hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció érkezését, amelynek egy Besztercebánya melletti reptérről kellett légi úton Moszkvába jutnia."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 38. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...szeptember 25-én Zichy Ladomér társaságában Zólyomba utazott. Makarov alezredes és Voljanszkij százados fogadták a kormányzó megbízottját és megtárgyalták vele a magyar bizottság kijuttatásának módozatait."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 59. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Zichy újra elutazott Szlovákiába a szomszéd földbirtokos Forgách gróf és Kudar csendőrezredes társaságában, annak megerősítése érdekében, hogy a meghívás komoly és a magyar küldöttséget annak rendje és módja szerint kezelik maid Moszkvában."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 444. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Kudar és Zichy Zólyomban szeptember 25-én éjszaka tárgyalta meg Makarov alezredessel és Voljanszkij századossal a fegyverszüneti bizottság Moszkvába való kijuttatásának részleteit. Itt döntöttek arról, hogy a határátlépés - hasonlóan Zichy határátlépéseihez - a gácsi Forgách-birtokon keresztül fog történni, s  egy szovjet  repülőgép Zólyomból viszi majd a küldöttséget Moszkvába."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 200. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Ő és Zichy szeptember 25-én indultak útnak, és Zólyomba mentek, ahol találkoztak a gróf által megismert Makarov alezredessel és Voljanszkij századossal. Velük megbeszélték a fegyverszüneti küldöttség Moszkvába juttatásának módozatait."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 288. old

"Megállapodtak abban, hogy a bizottság tagjai Gácsnál lépik át a magyar-szlovák határt, ott Makarov megbízottai várják és viszik tovább Zólyomba, ahonnan szovjet repülőgépen majd Moszkvába utaznak."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"…Balassagyarmat környékén összevonunk egy nagyobb megbízható egységet arra az esetre, ha Budapesten nem menne minden simán."

"Balassagyarmat mellett Kudar össze akart vonni megbízható embereket, arra az esetre, hogy ha a fegyverszünet megkötésével kapcsolatban Budapesten valamiféle bajok keletkeznének, ezek a csapatok Balassagyarmatról gyorsan bevethetők lennének és az oroszok is támogathatnák őket."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 283. old Zichy Ladomér interjú

"Én felajánlom az ideiglenes tartózkodásra a zsélyi birtokomat..."

"Kudar Zólyomban arról is tárgyalt, mi történjék a fegyverszünet proklamálása után. A csendőrezredes az orosz parancsnokokkal abban állapodott meg, hogy „Balassagyarmattól északra, a fővárostól kb. 90 kilométerre, a zsélyi Zichy-Forgách birtokok területén az akkor már rendelkezésére álló és általa megszervezett, teljesen megbízható emberekből álló fegyveres csapatot állít fel, akik az orosz parancsnokság alatt álló csehszlovák partizán csapatokkal karöltve, a fegyverszünet megkötése pillanatában a szükséghez képest mint harcoló és rendfenntartó csapatok azonnal bevethetők lesznek és a kis távolságra való tekintettel a fővárosban is azonnal felhasználhatók lehettek volna a németek lefegyverzésére.""

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"A magyarok között szabadcsapatokat is toborozhatnának időközben."

"Kudar arról is tárgyalt az orosz parancsnokokkal, hogy a fegyverszünet proklamációja után, az általa toborzott fegyveres szabadcsapatok az orosz parancsnokság alatt álló csehszlovák partizánokkal együttműködve mint harcoló és rendfenntartó csapatok bevethetők lesznek."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 200. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...tudnak csatlakozni a környékbeli szlovák felkelők a magyar erőkhöz. … Ugye, azzal tisztában vannak, hogy ezzel a németek megtámadása is a kötelezettségeik közé tartozik?"

"Megállapodtak abban is, hogy a fegyverszünet életbelépésekor az Észak-Magyarország területén tartózkodó magyar egységek a szlovák felkelőkkel és a szovjet partizánokkal együttműködve akcióba lépnek a németek ellen."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 288. old

"Ezenkívül Kudar ezredes abban is megállapodott a szovjet partizánparancsnoksággal, hogy a fegyverszünet megkötésének pillanatában az akkor már rendelkezésre álló megbízható fegyveres alakulattal - a szovjet parancsnokság alatt álló szlovák partizáncsapatokkal karöltve - akcióba lép."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 59. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Kapnak tőlünk igazolványt, amivel szabadon tudnak közlekedni itt."

"Zichy Makarovtól hivatalos igazolványt kapott, hogy a szervezéshez szükséges szabad mozgása biztosítva legyen…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 191. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Negyvennyolc órát kérek."

"Összeállítására és indítására Kudar 48 órát kért. Kudar Budapestre visszatérve jelentest tett a tárgyalás részleteiről a kormányzónak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 200. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Kudar azt mondotta az oroszoknak, hogy 48 óra elegendő a bizottság összeállítására, kellő okmányokkal való felszerelésére és Budapestről való elindítására."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Kudar csendőrezredes Zichy Ladomérral együtt aznap este a kormányzó előtt tett jelentést."

"Az ezredes elégedetten tért vissza Budapestre és azonnal jelentést tett a kormányzónak, aki még aznap este megbeszélést hívott egybe a fegyverszüneti bizottság kijelölésére."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"A teremben ott ült Horthyn kívül Vattay altábornagy, Ambrózy, a kabinetiroda vezetője, Faragho Gábor, valamint ifjabb Horthy Miklós."

"Az értekezleten részt vett Faragho Gábor, Szent-Iványi Domokos külügyminisztériumi miniszteri tanácsos — Ifj. Horthy Miklós külpolitikai tanácsadója és Teleki Géza egyetemi tanár is, akiket Horthy már előzőleg számításba vett."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"...a kormányból még nem volt ott senki. Gondolta, Lakatos miniszterelnök és legalább Csatay honvédelmi és Hennyey külügyminiszter biztosan várhatóak."

"A nagyhatalmakhoz kiküldendő megbízottaink elindítását maga a kormányzó vette kezébe. Az volt az elgondolása, hogy nem kelt akkora feltűnést és a kormány nyílt működését s helyzetét kevésbé nehezíti meg, ha a kiküldetés lebonyolítását kiveszi kezemből, és arról csupán tudomásom van. A titoktartás kedvéért az ügyet nem közölte az összkormánnyal. Csak én tudtam róla, s rajtam kívül a katonaminiszterek, mint Csatay és Hennyey."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 144. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Kedves fiatal barátom, te a küldöttségben az édesapád szellemét fogod képviselni! A kiváló Teleki Pál eszméje a nemzeti függetlenségről és a demokratikus berendezkedésről el kell jusson a szovjet vezetőkhöz."


"Valójában a sürgetőbb gondot nem Washington jelenti, hanem Moszkva. Ráadásul a nyugati hatalmak is a Szovjetunió irányába lökdösik Magyarországot, és nem szabad elfelejteni, hogy nem Oroszország vagy Amerika okozta Magyarország szétdarabolását, hanem a franciák ostoba kelet-közép-európai politikája. ... hajlandó vagyok elmenni Moszkvába, de csak egy feltétellel: ha a küldetésünk nem egyszerű fegyverszüneti tárgyalás lesz. Ki akarom fejteni a kormányzónak és az oroszoknak az elképzeléseimet Magyarország bel- és külpolitikájának a Bocskai, Bethlen, Rákóczi, Széchenyi, Kossuth, Teleki László és Teleki Pál által hirdetett elvek, valamint a modern demokráciák eszméi alapján való átalakitásáról.  ... Ezután kifejtettem neki, hogy valamivel demonstrálnunk kellene, hogy valóban vissza akarunk térni a néhai Teleki Pál politikájához, s igy szóltam: - Megkérem a kormányzót, hogy vegye bele a delegációnkba Teleki Gézát. Géza a nagy magyar vezető egyetlen fia és közeli munkatársa volt, s ez kellően alátámasztja majd tézisemet. Arra is megkérem a kormányzót, egyezzen bele a Moszkvában elmondandó beszédem lényegébe. ... - Nem tetszik az ötlet, hogy koloncnak a nyakunkba vegyünk egy elkényeztetett és hiú fiatal arisztokratát. Miféle ember egyáltalán? - Tőlem telhetően igyekeztem megnyugtatni, s ez láthatólag sikerült is."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 203-204. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Amint egyedül maradtunk, a kormányzó odalépett hozzám - én magas rangja miatt tartottam a távolságot - , megragadta a kezemet és így szólt hozzám, már-már esdeklön: - Szent-Iványi, ugye elmegy Moszkvába?

Ezután előadtam neki elképzeléseimet (melyeket egy órával korábban Faraghónak is kifejtettem), s amikor mondandómban néhai gróóf Telekihez és a jövőben követendő politikánkhoz értem, Horthy admirális közbevetette: - Nagyon kedveltem néhai gróf Telekit - , terveimhez azonban nem fűzött megjegyzést. De bólogatása jelezte, szabad utat kaptam. Amikor pedig végül kijelentettem, hogy határozottan ki is kell nyilvánítanunk, hogy Teleki elvei alapján akarjuk kialakítani Magyarország jövőbeni politikáját, a kormányzó csak annyit felelt: - Természetesen! Nagyon-nagyon kedveltem Teleki Pált. Amikor jeleztem, hogy Teleki Gézát is szeretném magunkkal vinni, Horthy tömören azt válaszolta: - Ha hasznosnak ítéli, miért ne.

Nem voltam benne biztos, hogy tényleg megértette-e elképzeléseimet és javaslataimat, Moszkvában mindenestre ezek alapján tettem a dolgom."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 206. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Még egy kommunista foglyot hozzá kell tennünk a csapathoz. Emiatt akárkit kiengednék a börtönből."

"Horthy már az első tanácskozáson felvetette a kérdést, nem kellene-e egy kommunistát kiengedni a börtönből és a bizottsággal együtt Moszkvába küldeni. Ezt azonban Rácz Kálmán és Zichy Ladomér hevesen ellenezte és hibának nevezte. Szerintük az oroszok nem a maguk embereivel akarnak tárgyalni, hanem a hivatalos Magyarországgal. A grófokkal és nem a kommunistákkal. A zólyomi szovjet tiszteknek is tetszettek a grófok..."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Ők a magyar kormánnyal akarnak tárgyalni, nem annak ellenségeivel!"

"Az oroszok azokkal akartak tárgyalni, akik ellenük háborúztak és a szovjetellenes politika, a magyar uralmi rendszer fő képviselői voltak. Voltak szovjet politikai és katonai vezetők, akiket különösen érdekelt és impresszionált a közép-európai arisztokrácia."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Nehogy az legyen a vége ennek, hogy a szovjetek azt hiszik, a bolondját járatta velük, és elfogják, majd végül kivégzik!"

"...amit Zichy Ladomér ír, visszaemlékezve a fegyverszünetet előkészítő megbeszélésekre: „Horthy az első várbeli tanácskozáson kérdezte, melyik kommunista foglyot kellene küldeni a delegációval. Ambrózy kezdte már felsorolni a neveket. Nagyon erélyesen tiltakoztam ellene, mondván, hogy erre nem vállalkozom, mert ismerem a zólyomi hangulatot. Ezek képesek azt hinni, hogy rossz viccet csinálok velük vagy Horthy lenézi őket és Sztálint is, hiszen munkást, pláne kommunistát küld s nem grófot, s engem még kivégeznek. Pestnek s a hivatalos Magyarországnak fogalma sem volt arról, hogy az oroszok ezen a téren milyen érzékenyek."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Faragho misszióvezetővé való kinevezése nem tekinthető diplomatikus húzásnak A tábornok ugyanis korábban katonai attaséként szolgált Moszkvában, talán ezért és megbízhatósága miatt esett rá a kormányzó választása. Viszont a háború kitörése után írott Szovjet-Oroszország című, a Stádium Sajtóvállalat Rt. gondozásában három kiadást megért könyvében nem sok elismerő szót pazarolt az országra, népére és hadseregére. A szovjet vezetés bizonyára tudott a könyvről..."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 288. old

"...még mindig úgy gondolta, hibát követ el a kormányzó azzal, hogy egy szimpla altábornagyot küld tárgyalni. Hát gondolja, hogy Sztálin szóba fog állni vele? — Szerintem Bethlen István lenne a legalkalmasabb delegációvezetőnek!"

"A magyarok vakok voltak mindvégig s a delegációt nem Faraghonak, hanem egy nemzetközileg ismert arisztokratának kellett volna vezetnie. Folyton igyekeztem Bethlen Istvánt proponálni, mint ki a legmegfelelőbb lett volna. Bethlen bujdosott a németek elől, de az volt az érzésem, hogy sem a kormányzó, sem a környezete nem rajongott a gondolatért, miután féltek attól, hogy Bethlen túlságosan nagy szerephez juthat. Ez a politika megbosszulta magát, mert Sztálin nem fogadta a bizottságot."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Zichy Ladomér Bethlen István kiküldetését ajánlotta."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Mit szólna, ha inkább maga menne, Zichy uram?"

"Többféle elképzelés vetődött fel. Volt, aki azt javasolta, hogy Zichy utazzék Moszkvába a kormányzó levelével, adja át Sztálinnak, majd a marsall válaszával térjen vissza Budapestre."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Megtisztelő a  bizalma, de én már alsóbb szinten tárgyaltam, feljebb másra van szükség. Én majd Divényből egyengetem a küldöttség útját, és később az üzeneteit közvetítem, ha kell."

"Abban állapodtak meg, hogy Zichy Ladomér a szlovákiai, Forgách Antal pedig a magyar oldalon készíti elő a bizottság megérkezését és tovább utazását."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Zichy Ladomérről is szó volt, de aztán abban állapodtak meg, hogy ő maradjon Zólyomban és mintegy összekötőként működjék a moszkvai küldöttség és a kormányzó között."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"...a túlzottan fiatal Teleki Géza gróf..."

"Teleki Géza grófsága sem nagyon segített, fiatal volt és egyetemi tanár. Ez utóbbi csak hobbynak, mellékfoglalkozásnak tetszett az oroszok szemében."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"A többiek közben dűlőre jutottak, maradt a három tagú delegáció."

"A kormányzó végül úgy döntött, hogy a bizottságot Faragho Gábor vezérezredes — volt moszkvai katonai attasé — vezeti, aki értett valamit oroszul. Tagjai pedig gróf Teleki Géza, a kolozsvári egyetem gazdasági földtan tanára és Szent-Iványi Domokos miniszteri tanácsos, akit a kormányzó ez alkalomból rendkívüli követté és meghatalmazott miniszterré nevezett ki."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

Eredetileg négy tag lett volna, Teleki Béla, az Erdélyi Párt elnöke is ment volna, de ő az utolsó pillanatban meggondolta magát, és lemondta az utazást. A regényben nem említem Teleki Bélát, pedig néha ő tette azt, amit a regényemben Teleki Géza (az adott részeknél a forrásoknál ezt jelölöm). Nem akartam az olvasó dolgát ennyivel megnehezíteni, hogy az egyébként is számos szereplőm közé teszek két erdélyi Telekit. Ember legyen a talpán, aki őket követni tudta volna.

"Ezzel megalakult a magyar fegyverszüneti delegáció, amely 26-27-én négy tagból állt: egy orosz szakértő katonából: Faraghóból; egy földrajzprofesszorból, nyersanyag- as ásványkincs-szakértőből: Teleki Gézából; az Erdélyi Párt elnökéből, gróf Teleki Bélából; és egy diplomatából: jómagamból. Nagy elégedettség töltött el, s azt gondoltam - ahogy ma, 1973-ban is ugyanígy gondolom -, ez a legjobb csapat, amit Magyarországon össze lehetett szedni. Mindegyikünkre igy tekintettem, hogy akkor és ott, Magyarországon erre a feladatra nem akadt különb jelölt - talán az egy gróf Bethlen Istvánt kivéve, de az ő személye több okból sem jöhetett szóba akkor. Faraghonak nem volt méltó párja, a hadsereg rangidős tisztjeként, Oroszország-szakértőként, igen jó orosz tudásával és a szláv területen szerzett hirszerzői tapasztalatával. Ezenkívül több évet élt kint, s számos moszkvai barátja volt. Teleki Géza a nagy magyar államférfi egyetlen fiaként, Teleki Béla pedig az egész erdélyi nép képviselőjeként volt páratlan. Én pedig Teleki Pál egyik, hanem a legközelebbi munkatársa voltam, ugyanakkor bizonyos mértékig Amerika-szakértő, hiszen közel tíz évet töltöttem az Egyesült Államokban és Kanadában, a tudományos munkámról nem is beszélve, melyet Teleki Pál irányítása alatt végeztem. A delegáció összetétele abból a szempontból is tökéletes volt, hogy egy katona, egy diplomata, egy egyetemi tanár és egy vezető politikus alkotta."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 207. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...teljhatalommal ruházom fel magukat a tárgyalásokon."

"Szentiványi „rendkívüli, teljhatalommal felruházott követi" rangot kapott (noha szerencsétlen mulasztás folytán nem hatalmazták fel fegyverszünet megkötésére)."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 442. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Nem az Enigmát viszik?"

A 32. fejezetnél (1944. augusztus eleje) már jeleztem, hogy az Enigma használata a valóságban nem merült fel, csak annyira érdekesnek tartottam azt az epizódot, hogy bele akartam szőni a regénybe. Itt zárom le ezt a történetszálat. Figyelembe véve, hogy a rejtjelezés ennél az akciónál is mennyi gondot okozott (nem beszélve a nápolyi küldetés emiatti kudarcáról), érdemes belegondolni, hogy lett-e volna jobb megoldás az üzenetváltásra.

"Erre az alkalomra külön rejtjelkulcs készült, amiből csak két számjelkönyvpéldány volt ,- egyiket a delegáció vitte magával, a másik itt maradt nálunk a várban. A rejtjelkulcsos „fekete könyv" kezelését hárman végeztük, Tost Gyula alezredes, szárnysegéd, Nicky sógorom és én. Biztonsági szempontból mást nem akartunk beavatni."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 339. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"A Várral rádió-adóvevőn keresztül történik a kapcsolattartás. A kód másolatát a küldöttség megkapta. A Várban a kódolás és dekódolás munkáját néhány olyan emberre bizták, akikről Horthy úgy érezte, hogy feltétlenül megbízhat bennük: a fia, a menye ...és szárnysegédje, Tost ezredes ..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 444. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Rákövetkező nap munkaidő végén, hogy Faragho altábornagy eltűnése ne legyen feltűnő, autó megy önökért."

"A delegáció a hivatali idő végeztével, vagyis 2-kor indult, mert akkor volt a legkevésbé feltűnő, hogy készülnek valahova. Kettőkor szoktam tudniillik hazavinni őket a lakásukra."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 231. old Siket Sándor interjú

"Vadászat végett utaznak a határig..."

"A delegátusok vadásznak öltözve két kocsiban tették meg az utat és délelőtt, illetve délután indultak."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám