1944. június 1–7. 

Budapest, Klessheim

"A Sándor-palota dísztelen termében hosszú asztalt ültek körbe."

A június 1-én tartott minisztertanácsi ülés a jelenet tárgya. A valóságban Csatay Lajos nem vett részt rajta, a helyettese volt ott.

"...azokat a magyarországi svábokat is elviszik, és besorozzák az SS-be, akik nem tagjai a Volksbundnak, csak éppen német anyanyelvűek!"

"Ennek a háborúnak a súlyát a német nép viseli elsősorban a vállán. Hitler szerint minden német."

"Himmler azt kéri tőlünk, hogy minden olyan katonaköteles férfit, akinek legalább három nagyszülője német származású, azt ne a honvédségbe sorozzuk be, hanem engedjük át az SS-nek. — És ha nem beszél németül?"

"Tagjai már nem szolgáltak ezután a magyar hadseregben, hanem a német véderőbe vétették fel magukat."

Bethlen István emlékirata 1944 147-148. old., Zrínyi Katonai Kiadó Budapest 1988

"Tudomásul vesszük!"

"Bizalmas híreket kell közölnöm önökkel. — … — Június 6-án kezdődik a zsidók deportálása a miskolci és székesfehérvári hadtestek területéről. — … — Az utána következő helyszínek Szeged, Debrecen, ezután jön majd Szombathely, Pécs, végül a budapesti hadterület és a legvégén maga Budapest."

"A pénzügyminiszter pattogó hangjára tért magához."

"A zsidók vagyonának bejelentése és zár alá vétele tárgyában kiadott 1600/1944 N.E. számú rendelettel a zsidó vagyonok bejelentése és zár alá vétele megtörtént."

"Azt szó nélkül tudomásul vettük, hogy deportálják zsidó honfitársainkat? És most azon vitázunk, hogyan fosszuk ki őket?"

"Egyedül a bátor és lojális Csatay honvédelmi miniszter kísérelte meg újra meg újra, hogy az embertelenségekkel szembeszálljon."

Horthy Miklós: Emlékirataim 260. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Csatay honvédelmi miniszter szóvá tette a dolgot a minisztertanácson, és azt követelte, hogy a kormány kérjen erről felvilálgosítást a németektől. A minisztertanács nem fogadta el a javaslatot."

Horthy Miklós: Emlékirataim 261. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...a miniszterelnök bejelentette, hogy a Führer meghívására Klessheimbe utazik."

"Herr Horthy készült önnek levelet írni, exellenciás uram, de végül mégis csak szóban küldi az üzenetét. Biztosítani akarta önt arról, hogy a magyarok egyöntetűen szívélyesen fogadták a német csapatokat, és azóta is üdvözlik a jelenlétüket, biztonsággal tölti el őket."

"Feljegyzés a Führer és Sztójay magyar királyi miniszterelnök megbeszéléséről a klessheimi kastélyban, 1944. június 7-én, 16'55'-től 18'15'-ig 

 Horthy írni akart a Führernek, de most Sztójayt bízta meg, adja elő élőszóval, hogy Magyarországon üdvözölték a német csapatokat, és örömmel fogják üdvözölni mindazokat a csapattesteket is, amelyek hadmozdulatok miatt vagy pihenőbe vonulva érkeznek majd Magyarországra." 

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 317-318. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"...amint megnyertük a háborút, azonnal kivonulunk. … Persze előbb Magyarországon is meg kell oldani a zsidókérdést."

"Ha ez a harc holnap véget ér, akkor holnapután kivonulunk Magyarországból, de csakis azzal a feltétellel, hogy a zsidókérdést már megoldottnak lehet tekinteni."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 324. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"A kormányzó úr őfőméltósága is meg akarja oldani ezt a problémát … de hát, tekintetbe kell vennünk, hogy egy hetvenöt éves emberről van szó …"

"Horthy még a zsidókérdést is meg akarta oldani, de bizonyos körök ellenhatása minden intézkedést elodázott. Figyelembe kell venni, hogy ő már hetvenöt esztendős."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 322. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"...menedéket adott az olasz királynak és kíséretének, miután egyértelműen ellenünk fordult!"

"...a magyar kormány megtűrte Budapesten az olasz király képviseletét, húsz katonatiszttel, holott az olasz király egyértelműen átállt az ellenséges táborba."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 320. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"El fognak vérezni az amerikaiak és az angolok is! Mind egy szálig! Képtelenség átjutni az erődítményeinken! Ennél jobbat nem is kívánhattunk volna! Közel a győzelem!"

"Júniusban még azzal a hírrel tért vissza Sztójay a Führer főhadiszállásáról, hogy a németek "örülnek" a betörésnek, mert ez szerintük az angolok teljes vereségével fog járni."

Horthy Miklós: Emlékirataim 250, 262. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019