1944. október 15. Budapest

A nyilasok megszerzik a német pecsétet Szálasi kiáltványára:

“...a németektől nem sokkal később Vaska ezredes gépkocsizó lövészei vették át az objektum védelmét. Ők viszont nem voltak hajlandók beengedni a nyilas Osztián Antalt, aki egy kis csoporttal azzal a feladattal érkezett oda, hogy beolvassa Szálasi már korábban megírt hadparancsát – amit egyébként előtte a németekkel nem is egyeztetett. A magyar tisztek ragaszkodtak ahhoz, hogy legalább a német városparancsnokság pecsétje igazolja Osztián küldetését. Ezzel órák teltek el, végül 21.15-kor a pecsétet megszerezve Osztián beolvashatta a már korábban Szálasi által megírt hadparancsot, másnap 9.45-kor pedig azt, hogy Horthy Szálasi javára lemondott.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 153. old, Open Books, Budapest, 2022 

A Lakatos - Veesenmayer, Rahn találkozó  forrásai:

"Mielőtt bekövetkeznék a teljes katasztrófa, ennek elkerülésére telefonon érintkezésbe léptem a német követséggel. Szerettem volna menteni az esetleg menthetőt. Az volt az elgondolásom, hogy olyan megegyezést hozzak létre, amely lehetővé tegye egyrészt a két ország zavartalan különválását, másrészt a fenyegető belső harc elkerülését. Ennek érdekében mindkét félnek engedményeket kell tennie. Mi a magunk részéről követeljük ifj. Horthy Miklós és Bakay altábornagy kiadatását, és engedményként felajánljuk, hogy az orosz válasz megérkeztéig csapataink tovább harcolnak. Telefonon kértem a kormányzó hozzájárulását. Ezt meg is kaptam, s miután értesítettem a német követséget, Hennyey külügyminiszter kíséretében odamentem."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 172. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"A kölcsönös szemrehányások jegyében, drámai hangulatban lezajlott tárgyalásunk nem vezetett eredményre. Rahn arra kért, vessem javaslatomat mielőbb papírra s juttassam el hozzá."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 173. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Hennyey külügyminiszter 1944. október 26-i kihallgatása során a következőképp indokolta: ,,. . . mert hiszen nem történt fegyverletétel, csak a feltételek kérése, tehát a harc nem állott meg és a csapatoknak harcolniok kell, viszont olyan értesülések érkeztek, hogy egyes csapatrészek részéről fegyverletétel történt. Minthogy szeretnénk minden polgárháborút elkerülni, szeretnénk a német követtel mégegyszer tárgyalni. A kormányzó ehhez hozzájárult. Délután, mikor láttuk, hogy a proklamációt rosszul fogta fel a hadsereg, a miniszter megbeszélte vezérkari főnökével, hogy utasítás menjen ki rádión, hogy nem fegyverletételről van szó, hanem fegyverszüneti feltételek kéréséről, tehát a harc tovább folyik…" 

Korom Mihály: Horthy kísérlete a háborúból való kiválásra és a szövetséges nagyhatalmak politikája (1944 október), Századok – 1974

"A két férfi azonnal meg akart egyezni Von dem Bach-hal és Vörössel. Von dem Bach azonnal felhívta a német követséget, mihelyt Rahn visszaérkezett. Kijelentette, hogy „azonnali akciót" kíván foganatosítani, de a Rahn-nal folytatott szópárbaj és Winkelmann némi megfontolása után Von dem Bach abban egyezett meg, hogy másnap reggel 6 óráig idôt ad a diplomatáknak arra, hogy olyan megegyezést kössenek Horthyékkal, ami az erőszak alkalmazását szükségtelenné teszi. Ha azonban a diplomaták addig nem érnek el eredményt, erőszakot fog alkalmazni, és akkor is így tesz, ha a magyarok ezelőtt az időpont előtt megtámadják a németeket."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 516. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Lakatosék - látva az események kedvezőtlen alakulását a németekkel való további tárgyalás útját választották, hogy „mindkét kormány részére megnyugtató álláspont alakuljon ki." Lakatos a harc továbbfolytatása ellenében az elhurcolt Bakay tábornok és ifj. Horthy Miklós szabadon bocsátását remélte, s „olyan légkör megteremtését, hogy a két államvezetés főleg katonai vonalon egymástól simán tudjon elválni." 

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 146. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Különös egybeesés, hogy Lakatos és Hennyey éppen akkor tettek eleget a német kívánságnak, amikor 18 óra 25 perckor Szálasi hadparancsa először hangzott fel a magyar rádióban. Veesenmayer, Rahn és Feine titkos tanácsos vett részt német részről a megbeszélésen, amelyen Veesenmayer kijelentette, hogy addig nem hajlandó Lakatosékkal tárgyalni, amíg fogolynak érzi magát. Ugyanis Lázár altábornagy - felkészülve a Vár védelmére - aláaknáztatta a Széna tértől a Várba vezető utakat és így Veesenmayer kifogásolta, hogy nem tud érintkezni a követségen kívül lakó személyzettel."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 147. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A német követségen lezajlott megbeszélésen Rahn felelősségre vonta a magyar küldötteket a fegyverszüneti akció miatt. Hennyey így indokolta meg a fegyverszüneti kérelmet: „A háborút Magyarország elvesztette. Ebből csak egy következtetést lehet levonni, azt, hogy mielőbb fegyverszünetet kell kötni. A háború elvesztése miatt Szovjetoroszország mindenképpen megszállja Magyarországot, ezt elkerülni nem lehet. Ha tehát ez a helyzet, akkor az orosz hadsereg inkább szállja meg az országot békés viszonyok között, mint háború útján, ami Magyarország pusztulását jelentené."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 148-149. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Rahn nagykövet válaszában tagadni próbálta a háború elvesztését és a német csodafegyverek bevetését, Németország győzelmét ígérte. A fegyverszünetről és más kérdésekről szóló vita után abban állapodtak meg, hogy a magyar kormány még aznap írásban átadja javaslatait a németeknek. Lakatosék 20 óra 15 perckor hagyták el a német követséget, és a miniszterelnökségre tértek vissza, ahol az átnyújtandó feljegyzés megszerkesztéséhez fogtak."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 149. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

“Lakatos este hét óra körül Horthy kifejezett jóváhagyásával a német követségre ment tárgyalni. Ennek a tárgyalásnak, amelynek feltételeit este kilenckor, a követségről visszatérve Horthy jóváhagyásával Lakatos papírra is vetette, elvileg az lett volna a tartalma, hogy Bakay és ifj. Horthy szabadon engedéséért cserébe Horthy garantálja, hogy a magyar csapatok a kormányzói proklamációra várt szovjet válasz megérkeztéig tovább harcolnak … az lett volna a normális út, hogy nem a miniszterelnök megy a követhez, hanem fordítva, a követet rendeli magához.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 172. old, Open Books, Budapest, 2022 

"A készséges Lakatos azon nyomban felhívta Vattayt, és utasította őt arra, hogy tegyék szabaddá a közlekedést a német követségig, amit Lázár kénytelen volt teljesíteni. Lakatosban egy pillanatig sem merült fel az a gondolat, hogy Lázár altábornagy helyes intézkedéséből, a Várhegy lezárásából és elaknásításából előnyöket is élvezhetne a magyar tárgyaló fél. Lázár lépése ugyanis meglepte Rahnt és Veesenmayert. Nem tudhatták, hogy más - esetleg támadó jellegű - akciók nem követik-e a Várvédelem előkészületeit."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 148. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

Szálasival kapcsolatos források: 

"...csak a hangja hallatszott a rádióban, valójában még a német követség Úri utcai palotájában várta türelmetlenül, hogy „színre léphessen". Ott hallgatta meg saját rádiószózatát is!"

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 148. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Aztán este 9 óra 21 perckor a budapesti Rádió valóban „lendületbe jött". Először beolvasták Szálasi Hadparancsát, amelyet Szálasi fáradságos munkával állított össze magányos visszavonultságában. Ez ténylegesen bonyolította az ügyet, mivel az események előtt lett összeállítva, és olyan helyzetet tételezett fel, amely még nem lépett életbe. Szálasi és Veesenmayer is a következő nap nagy részét annak szentelte, hogy ezt a helyzetet elkerülje, és Szálasi az utolsó leheletig kitartott amellett, hogy ez a helyzet a valóságban sohasem következett be: egy olyan helyzet, amelyben a Kormányzó nem hajlandó lemondani, és Szálasi az ő felhatalmazása nélkül átveszi a hatalmat."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 536. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Elkísér a százados úr, mert farkasvakságban szenvedek."

“Csak Rahn találékonyságán múlt, hogy magát farkasvakságban szenvedőnek tettetve, a német ruhába öltözött Szálasit beléje karolva csempészte ki az est jótékony sötétjében a követségről.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 123. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Szálasi elkövette azt a hibát, hogy a Winkelmann Bérc utcai villájából a kormányzói szózat után a német követségre menekült, és gyakorlatilag fogságba esett, mivel az aknazár miatt járművel senki sem tudta elhagyni a Vár épületét. Rahnnak szabályosan ki kellett csempésznie innen a német egyenruhába öltöztetett Szálasit 15-én késő éjjel.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 189. old, Open Books, Budapest, 2022