1944. szeptember 26. Budapest

"A legújabb terveink nem számolnak a magyar csapatokkal, még együttműködés szintjén sem. Nélkülük vagy akár ellenükre kell majd visszavonulni a Tisza mögé. …  ilyen céllal irányítottuk a 3. magyar sereghez a LVII. páncélos hadtest törzsét. Ha kell, átveszik az parancsnokságot a magyaroktól."

“Szeptember 25-én a Dél Hadseregcsoport már arról készített terveket, hogyan tudna a magyar csapatok együttműködése nélkül visszavonulni a Tisza mögé. A 3. magyar hadsereghez ütőképes csapatokat egyáltalán nem tudtak küldeni, helyettük viszont oda irányították a LVII. páncéloshadtest törzsét, azzal a ki nem mondott, de eléggé egyértelmű feladattal, hogy ellenőrizze a magyar parancsnokságok működését, illetve vészhelyzetben vegye át tőlük a harcvezetést.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 114. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Egyébként is nehezen tűrte Winkelmann akadékoskodását, hát még éhesen."

"Rakowski ebben az időben „összekötő tiszt" volt Veesenmayer és Winkelmann között, akik alig voltak beszélő viszonyban."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 453. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Szükségünk van a termésre, és a magyarok lóállományára is, most kértem húszezer hátasló kiszolgáltatását."

"Október elején Veesenmayer húszezer magyar ló kiszolgáltatását kérte írásban. Tiltakoztam a jegyzék formája ellen, és ameddig kormányon voltam, a lovak kiszállítására nem került sor."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 147. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"De hát pontosan tudjuk, hogy az öreg ki akar lépni a háborúból."

"...szeptember végén már tudtuk: Horthyék tapogatóznak a túloldalon..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 196. old Höttl interjú

"De hiszen tudjuk, hogy Nápolyban van a delegációjuk!"

"Nagyon részletes és pontos információt kaptam. .. több oldalról is.... Náday vezérezredes Olaszországba való elrepüléséről..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 197. old Höttl interjú

"Mindkettőtöknek igaza van!"

"Amíg a magyar kormányzat a fegyverszünet-kérést napirendre tűzte, a német főhadiszálláson szeptember 26. és október 2. között tartott tárgyalásokon — heves viták után —-döntöttek a „magyar kérdésről”.  Hitler meghallgatta a különböző álláspontokat. Veesenmayer és Winkelmann ellentétes nézeteket hangoztattak."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 82. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Még azt is kipuhatolhatom, hogy Lakatos hajlandó lenne-e átvenni az öreg helyét?"

"Itt kell megemlítenem Winkelmann egyik látogatásán tett kijelentését, vagy - mondjuk úgy - nyílt célzását. Szerinte most kínálkoznék a legkedvezőbb alkalom arra, hogy teljesen átvegyem a hatalmat. Ezen a kormányzó félreállítását értette. Tudott dolog volt, hogy Horthyban bíztak a németek a legkevésbé. Az ajánlatot (vagy minek nevezzem?) felháborodottan utasítottam vissza."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 143. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...kezdjük el kivonni a kulcsfigurákat a kormányzó környezetéből. … Ha eltávolítjuk a tanácsadóit, akkor elszigetelődik, és még inkább képtelen lesz a cselekvésre. … Bakay Szilárd, Veress Lajos, Miklós Béla!"

"Az SS, a Sipo és a Gestapo terveit Winkelmann hangolta össze. Szerinte a megelőzés volt a legfontosabb. Arra jutott, ha a kormányzó szűkebb körét, elsősorban katonai kulcsembereit: Bakay Szilárdot, Hardy Kálmánt, Miklós Bélát, Veress Lajost letartóztatják, akkor Horthy teljesen elszigetelődik."

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939-1945 191. old, Corvina Kiadó Budapest, 2014

"Idehívjuk Skorzenyt! … Ha Mussolinit sikerült neki visszarabolnia a fogságból, akkor a magyar terület játszótér lesz neki."

"Akkoriban, ha jól emlékszem, október elején érkezett meg Budapestre Skorzeny. Tudja: aki 1943-ban megszöktette a bukott Mussolinit a fogságból."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 196. old Höttl interjú

"Én meggondolnám akár az ifjabbik Horthy kiiktatását is."

"A preventív intézkedések tervezésekor a németek arról is döntöttek, hogy Budapesten kommandó akciókra lesz szükség. Az első Bakay Szilárd altábornagynak, a budapesti hadtest németellenes parancsnokának és segédtisztjének, Versényi Tibor századosnak október 8-i, a második pedig a kormányzó fiának 15-i elrablása volt. Ezek előkészítésén a Gestapo fokozottan dolgozott. A telefonbeszélgetéseket lehallgatta, helyzetfelmérő feladatokat teljesített. Megindult a Budai Vár erőszakos német elfoglalásának tervezése is. A katonai szakértőknek dönteni kellett, hogy az ejtőernyős vagy a gyalogos támadás a célravezetőbb."

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939-1945 191. old, Corvina Kiadó Budapest, 2014

"Veesenmayer a vendégei előtt pár perccel esett haza."

"Winkelmann Himmlernek beszámol arról, hogy október 6-án küldött jelentésében a lakásán bizalmas tanácskozás zajlott le, amelyre meghívta Beregfyt és számos vezérkari tisztet. Itt adott parancsot Horthy környezetének a tagjai közül ifj. Horthy Miklós, Bakay, Lázár és Hardy altábornagyok letartóztatására."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 82. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Igyunk a tordai ellentámadásunk sikerére!"

"...a Führer egyetért velünk, és új kormányt szeretne Magyarország élére, és miniszterelnöknek Szálasi pártvezetőt szeretné látni."

"Hitler szeptemberben már úgy látta, hogy Horthyt előbb-utóbb el kell távolítania és azt is eldöntötte, hogy a helyére Szálasit állítja. Ezért utasította Veesenmayert: gondoskodjék Szálasi biztonságáról."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 87. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Veesenmayer október 2-án közölte Szálasival, hogy Hitler őt kívánja kinevezni miniszterelnöknek, és el kívánja mozdítani Horthyt, akit egyúttal az országból is el kell távolítani.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 97. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Veesenmayer azt szerette volna, ha a Lakatos-kormányba beveszik Szálasit és egy-két nyilaskeresztes személyt, de Hennyey közölte vele, hogy ehhez Horthy sohasem járulna hozzá."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 449. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A németek még mindig ragaszkodtak ahhoz a politikájukhoz, hogy a magyar kormánnyal a lehetőségek végső határáig együttmüködnek, és ha ez már semmiképpen nem lehetséges, akkor sem azt akarták, hogy a hatalmat Szálasi egyedül vegye át, hanem egy olyan koalíció, amely a „jobboldali egység" elvén alapul."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 449-450. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Elképzelhető, hogy a családja nemsokára nyomást helyez rá, hogy hagyják el az országot. Megszöknek, ha nem vigyázunk! … — Bárcsak megtennék!"

“Veesenmayer legalábbis 1944. szeptember 26-án Szálasival tárgyalva utóbbi felvetésére, amely szerint hagyni kellene Horthyt kiszökni az országból, azt felelte, hogy „bár megtenné!”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 85. old, Open Books, Budapest, 2022

"...innentől kezdve Szálasi pártvezért itt a német nagykövetségen szállásoljuk el. Autót is biztosítunk neki, fegyveres kísérettel."

"A német követ szeptember 27-én arra kérte Szálasit, hogy költözzék a Várba, a német követségre. A nyilas vezér eleget tett a német kívánságnak és az Úri utcai házban izgalommal várta a “történelmi” pillanatot, amikor végre teljesül régi vágya: a hatalomátvétel…"

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 87. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Az egész város beszéli, hogy Szálasi SS autón jár és köztudomású, hogy a nyilasvezérek a svábhegyi Gestapo szállásokon laknak és SS őrséggel járnak."

Stern Samu: Emlékirataim - Versenyfutás az idővel! - A “zsidótanács” működése a német megszállás és a nyilas uralom idején, Bábel Kiadó, Budapest, 2004, 342. old.

"A Führer is megmondta, hogy úgy védjük a magyar határt, mint a sajátunkat!"

"Megismételte, hogy Magyarországot ugyanúgy fogja védeni, „mintha Kelet-Poroszország lenne"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 431. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006