1944. szeptember 5. Erdély, Budapest

"Atzél Ede egy román parancsnoki gépkocsiból kihajolva intett hátra a mögöttük haladó rövid konvojnak. Előtte az úton egy megrettent gyerek és egy mérges öregasszony kapaszkodott egy megbillent szekér oldalába, melyen veszélyesen megdőlt a ráhalmozott zab."


Az akció leírása:

"Délután két óra lehetett, amikor Rakottyásból hazaértünk a zabbal megrakott szekérrel, mert a faluvégi tankakadályok között eltörött a szekerünk felhérce4 és rúdja, és amíg az akadályokból kikecmeregtünk, eltelt az idő. Itthon bekötöttük az ökröket az istállóba, enni adtunk nekik, és mi is ebédelni kezdtünk. Alighogy az asztalhoz ültünk, szokatlan magyar beszéd hallatszott be az utcáról. Nem mertünk hinni a fülünknek, amikor a nyitott ajtón át, érthetően, többször megismételt férfias hívás-felszólítás jutott el hozzánk: — Minden magyar ember idejöjjön! Előbb a tornácra siettünk, és láttuk amint a Szőlő utcába vezető hídon, szinte szemben a házunkkal, egyenruhás, kisebb fegyveres katonai alakulat várakozik. Előbb provokációnak véltük a többször megismételt felszólítást, mert a katonák fedetlen fővel álltak a hídon, s nem ismerhettük fel, milyen alakulathoz tartoznak. Mikor mi, a falubeliek kimerészkedtünk a kapuk elé, akkor egy középtermetű, délceg katonaember, bizonyára a csapat vezetője lehetett, előrelépett és jól érthetően bemutatkozott: — Báró Aczél Ede, közeli földbirtokos vagyok, tehát ne féljenek tőlünk! Mi az előcsapat vagyunk, és nemsokára érkezik utánunk a Dél-Erdélybe bevonuló magyar hadsereg is! Mi most az Emberfejhegy irányában Torockóra megyünk, hogy oda is megvigyük az örömhírt. Egy kisfenesi férfitől, aki éppen a Szőlő utcán keresztül a falujába igyekezett, eligazítást kaptak az Aranyos-patak és a Hesdát-patak vízválasztóján emelkedő Emberfejhegyen átvezető útirányról. Távozásukkor tudtuk meg, hogy elvágták a telefonhuzalokat, hogy a helybeliek ne érintkezhessenek központjaikkal."

http://magyarutca.org/nyeomszsz/orszavak/pdf/BoldizsarTragikus_2.pdf

"Az egység bevetésére a román kiugrást követő tordai csata előkészítéseként került sor, amely a dél-erdélyi szorosok birtokbavételével Erdély szovjet megszállását volt hivatva megakadályozni. 1944. szeptember 4-én Szabó János főhadnagy a 2. hadtest parancsnoksága alá rendelve kapta az utasítást, hogy egységével szivárogjon át a román határon, és kerüljön a román hadsereg hátába. A bevetésben részt vett Atzél Ede zászlós is. A feladat sikeres végrehajtása után a torockói völgyszorosnál nyílt összecsapásra került sor, és a hegyi vezető századnak köszönhetően sikerült szabaddá tenni az utat a 7. hadosztály számára. Az áttörés után azonban Szabó János főhadnagy fogságba esett, a parancsnok nélkül maradt hegyi vezetők szétszóródtak.28 Az ütközetben Atzél Ede is megsérült..."

SZEKÉR NÓRA „Ő képviselte az erőt és bátorságot…” Báró Atzél Ede élete, Bátorság  a politikában, Gondolat Kiadó 2021

"Telefonon közölték, hogy Veress délután visszaérkezik és Atzél Ede legyen kéznél. Itt valami készül, mert Atzélt csak akkor veszik elő, ha kalandra van kilátás. … 15-kor megjött Atzél és azonnal bement Fónagyhoz. 16 óra tájban megérkezett Veress is és azonnal összeült Atzéllal. Kb. három óra hosszat tárgyaltak — hogy miről, nem tudni, mert semmi sem szivárgott ki. Atzél igen derűs arccal jött ki, ebből arra következtettem, hogy csak kalandról lehet szó, ez az ő éltető eleme. … Estefelé megjött Atzél is. Holtfáradt, piszkos és sáros volt."

Welser Tibor: 37 nap a kolozsvári 'főhadiszálláson'. (Egy segédtiszt naplója.)  566–602. p., Hadtörténelmi Közlemények, 12. évfolyam, 3. szám, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1965) 

"ATZÉL EDE, BÁRÓ tartalékos huszárzászlós (Budapest, 1906. X. 10. - ?) Erdélyi magyar politikus, s földbirtokos. A Wesselényi Lövész Egyesület elnöke, a náciellenes Magyar Hazafiak Szabadság Szövetsége egyik vezetője. Anyja: gr. czegei Wass Mária. Apja: br. Atzél Elemér. 1943. I. l.-én tartalékos zászlóssá léptették elő. 1944. IX. 5.-én a 2. hadsereg tordai támadásának megindulásakor egy különítmény élén átment az arcvonalon, s fogságba ejtett egy teljes román hadosztálytörzset."

Bene-Szabó: A magyar királyi honvéd huszár tisztikar 1938-45. (Jósa András Múzeum Kiadványai 52. Nyíregyháza, 2003) 

"Eltört a felhérc."

"Hát három férfiember kell ekkora rakományt megemelni!"


Már korábban mutattam, hogy még az újság is írt Atzél híresen nagy erejéről:

"Szeptember ötödikén a magyar sereg érthetetlen könnyedséggel hatolt előre Tordánál..."

"Szeptember 5.: a honvédség támadásra indul Dél-Erdély ellen."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 204. old Tőkés Lajos interjú

"A Dálnoki Veress Lajos vezette, gyengén felszerelt 2. hadsereg szeptember 5-én ugyan ellentámadást hajtott végre Kolozsvár és Nagyvárad térségében, s kezdeti sikereket ért el."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 269. old

"Közben a Kolozsvár környékén harcoló 2. magyar hadsereg sikeres helyi támadást hajtott végre Torda irányában."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 136. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...szeptember 5-én megkezdte a Déli-Kárpátok birtokbavételét célzó támadást."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 228-229. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"...csak kedvetlen és rosszul felszerelt román erőkkel találták szembe magukat."

"A szemben álló román katonaság önként megadja magát. Egy részük — fegyverüket, sapkájukat eldobálva — a környező falvakba menekül."

Welser Tibor: 37 nap a kolozsvári 'főhadiszálláson'. (Egy segédtiszt naplója.)  566–602. p., Hadtörténelmi Közlemények, 12. évfolyam, 3. szám, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1965) 

"A magyar katonai vezetés már egy másik előretörést tervezett. … A lippai Maros-szűkületen át Aradra vezetne az út."

"Ugyanakkor a magyar hadvezetőség egy másik előretörés gondolatával is foglalkozott, éspedig a lippai Maros-szűkületnek Arad elfoglalásával párhuzamos birtokbavétele érdekében."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 136. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...délelőtt komoly bombázás folyt a város ellen..."

"A Budapest elleni szeptember 5-i légitámadás súlyos volt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 411. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a Duna-parton lelassítottak, amint látóterükbe került a híd alatt őgyelegő két szürke alak. Megálltak mellettük, azok felrántották az ajtót és egy óvatos körbetekintés után beültek Ujszászyval és Szent-Iványival szembe. — Rajk. — Kovács."

Több találkozóból tettem össze ezt a jelenetet:

"Ujszászy akkor közölte, hogy a katonai jellegű kérdésekről külön kellene tárgyalnunk, méghozza ővele. Hát erre elég kalandos körülmények között került sor. Én időközben kapcsolatba kerültem Rajk Lászlóval, aki kiszabadult a börtönből és átvette a Kommunista Párt vezetését. A korábbi első titkár, vagy főtitkár, egyszóval vezető: Kádár János, az meg akkoriban lebukott. Szóval Rajk. Akinek a „Kirgiz" nevet adtuk, a kiálló pofacsontja matt. Megbeszélt időben Rajkkal a Lánchíd budai hídfőjénél sétáltunk. Megállt mellettünk egy katonai autó, azzal jókora vargabetűkkel fel a Várba. Felvettük Ujszászyt, nagyon izgatott volt, mondta: nem jó itt a Nádor laktanyában, menjünk ki a Hűvösvölgybe, egy barátja villájába. Ott fahasábok ropogtak a kandallóban, nagyon elegáns hely volt és szörnyen feszélyezetten indult a beszélgetés. Mégiscsak a Kommunista Párt főtitkára, ugye. . ."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 288. old Kovács Imre interjú

"Istvan üzeni, létfontosságú ügyben beszélnie, tárgyalnia kell velem, jöjjek be sürgősen a Nádor laktanyába! ... csak, a nemzet jövője, a háború kilátástalansága, meg ilyesmik Akkor belépett egy fiatalember, megismertem: ifj. Horthy Miklós. Szimpatikus megjelenésű ember, az első benyomásom kedvező volt. De amikor nekem ott az ország helyzetéről beszélt, abból világossá vált, hogy bár a szituáció súlyosságát már felfogták, a cselekvés sürgősségét is látják, viszont a tennivalóról halvány sejtelmük sincs!"

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 286. old Kovács Imre interjú

"Több utalás szerint közvetített a nemzeti ellenállásban dolgozó Magyar Front, valamint Horthy kormányzó és fia között a fegyverszüneti kísérletet előkészítő tárgyalásokon."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása, Múltunk – politikatörténeti folyóirat 51. 2. szám (Budapest, 2006) 

"Ujszászy és Kovács Imre, a Nemzeti Parasztpárt egyik vezetője, a Magyar Front képviselője először a hűvösvölgyi intézményben tárgyaltak. A kapcsolatot Karády Katalin közvetítésével vették fel."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása, Múltunk – politikatörténeti folyóirat 51. 2. szám (Budapest, 2006) 

"A látogatás alkalmával Kovács megtudta a tábornoktól, hogy ifj. Horthy Miklós közvetíteni akar a kormányzó és a Magyar Front között. A következő napokban bekapcsolódott a megbeszélésekbe Rajk László, az illegális Kommunista Párt titkára, aki az Ujszászyval folytatott tárgyalásokon a szervezett munkásság felfegyverzését sürgette."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása, Múltunk – politikatörténeti folyóirat 51. 2. szám (Budapest, 2006)

"Ujszászy vezérőrnagy izzadva próbált mélyeket lélegezni. … — A fogságom óta idegbántalmak gyötörnek." 

"Ujszászy ismét idegrohamot kapott."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása, Múltunk – politikatörténeti folyóirat 51. 2. szám (Budapest, 2006) 

"...a légitámadások idején nagyon félt, idegláza hamar kiújult."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása, Múltunk – politikatörténeti folyóirat 51. 2. szám (Budapest, 2006) 

Még egy adalék Ujszászyhoz:

"A vénülő Ujszászy fülig belehabarodik, nyilvános helyeken tábornoki kék atillában feszít mellette, költekezik, Kolozsvárott ő fogadja az aranyifjúság hódolatát Karády nevében - és hasonlók."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása, Múltunk – politikatörténeti folyóirat 51. 2. szám (Budapest, 2006)

"Mi már találkoztunk. … A vezérőrnagy egy pillanatra eljátszott a gondolattal, hogy letagadja, de rájött, hogy a másik biztosan egy életre megjegyezte őt előző találkozásuk alkalmával. — Akkor más volt a helyzet. Ezt megértheti. … Rajk erre újra csak bólintott. … Bár nem hallott Ujszászy kihallgatási módszereiről, tudta, hogy Rajk már nézett szembe velük pár évvel ezelőtt." 

"Rajk azt mondia Uiszászynak: ..Vannak itt elintézetlen kérdések! Ilyen a tied is! Ismerjük a régebbi tevékenységedet, meg is szenvedtük!"

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 288. old Kovács Imre interjú

"Nicky … vermutot készíttetett ki, … — Kezdjük azzal, hogy pertut iszunk!"

"Akkor már ittunk egy-egy pohár vermutot és tegeztük egymást."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 288. old Kovács Imre interjú

"Itt nem csak a kormánynak vagy a hadseregnek kell kiugrania a háborúból, hanem az egész országnak! Hát etetitek itt a népet évek óta, hogy a németek győzni fognak, meg hogy az oroszok maguk az ördögök! Ezek után szerinted mit szól a nép, ha hirtelen azok mellé állunk, akiket eddig a legnagyobb ellenségének hitt?"

"Megpróbáltam elmagyarázni, hogy nem a kormányzónak kell „kiugrania"! vagy a kormánynak! vagy a hadseregnek!, az egész országnak kell megmozdulnia. Különben szakadék keletkezik a vezetés és a nép között, amelyik nem érti, hogy miért jutottunk idáig? Miért kell most fegyverszünetet kérni, éppen azoktól, akik korábban a legfőbb ellenségnek voltak kikiáltva."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 286. old Kovács Imre interjú

"Eltávolítottátok már az összes németbarát parancsnokot? Minden nagyobb egység élén megbízható ember áll? Van katonai terv? Az összes fontos híd, csomópont, repülőtér mellé egyenként válogatott emberekből kell védelmet szervezni! Van ehhez elég ember? … Ezért kell a munkásságot felfegyverezni! Csak az ő segítségükkel lehet a németeket kiverni az országból! Nemzetőrség kell, akik utána vigyáznak a közbiztonságra!"

"A fegyverszüneti tárgyalással párhuzamosan katonai és politikai akciót is elő kell készíteni. A kormányzó, mint a honvédség legfelsőbb parancsnoka, saját hatáskörében váltsa le sürgősen a megbízhatatlan, nácibarát hadtest- és hadosztály parancsnokokat. Egyénenként kiválogatott katonákból őrzászlóaljakat kell szervezni a legfontosabb középületek, hidak, gyárak, bányák, repülőterek védelmére. Önként jelentkező munkásokból, parasztokból, polgárokból nemzetőrséget kell szervezni a közbiztonság megőrzésére."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 287-288. old Kovács Imre interjú

"Horthy 1944 nyarán még csak kísérletet sem tett a tisztikar átfésülésére, a közismerten nácibarát tisztek kiemelésére, a döntő posztok biztosítására..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 386. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A társaság úri fele letette gondolatban a vermutos poharat és kijózanodott."

"„Ha most jól csináljuk a dolgunkat, akkor pozícióban maradhatunk, akkor változatlanul mi leszünk a nyeregben, akkor a továbbiakban szükségünk se lesz ezekre a forrófejű jött-ment radikálisokra, baloldaliakra." Végig éreztem részükről ezt a hátsó gondolatot. Igaz: bennünk is motoszkált, hogy a végén majd mi maradunk a porondon és nem ők."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 289. old Kovács Imre interjú