1944. október 15. 

Budapest – Karmelita kolostor, Budavári Palota

Vörös János jelenetének forrásai:

“Guderian aznap reggel szabályszerű ultimátumot adott át Vörösnek: aznap 20 óráig kellett jelentenie a korábbi visszavonulásokra vonatkozó utasításainak annullálását, máskülönben „megfelelő rendszabályok foganatosítását” helyezte kilátásba – és ezt alátámasztandó is elrendelhették a Királytigrisek budapesti vonultatását.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 116. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Vörös János a hivatalában reggel 10 óra 10 perckor egy másik ultimátumot vett át, Guderian vezérezredesét, aki 12 órát adott Vörösnek a magyar visszavonulási hadmozdulatok leállítására...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 133. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Útközben benézett a hivatali helyiségébe, és ott átadták neki Guderian ultimátumát, 10 óra 10 perckor. A magyar csapatok visszavonulását le kell állítani. Vörös tizenkét órát kap, hogy korábbi rendelkezései helyett ezeket az újabbakat kiadja. Most egész Magyarország ‘stratégiai terület', amelyen kizárólag a Német Parancsnokság adhat ki rendelkezéseket. Amennyiben a Magyar Parancsnokság nem tesz eleget a német követeléseknek a Német Parancsnokság kénytelen lesz olyan lépéseket tenni, amelyek kizárólag a német érdekeket veszik figyelembe, a magyar érdekeket nem. Guderian hozzátette, hogy a németek két új páncélos hadosztályt visznek az északkeleti frontra, és azzal képesek lesznek ott szilárdan tartani az arcvonalat.

Erre Vörös - a saját beszámolója szerint - azt válaszolta, nincs abban a helyzetben, hogy visszavonja rendelkezéseit, és minden további közlést a német követen keresztül kell megtenni."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 498. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

A katonai helyzet alakulásának forrásai:

“Csapatainak aznap estétől kellett volna beérkezniük. Szügyi később arra hivatkozott, hogy az élszállítmány dél óta Hatvannál vesztegelt, és csak másnap reggel indult tovább. A késedelemnek az volt az oka, hogy a német szállításvezetőség a szerelvényeket mellékvágányra állította, hogy a német 24. páncéloshadosztály alakulatai érkezhessenek előbb Budapestre. ”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 228. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...az én Tiszamenti zászlóaljam nem érkezett meg Budapestre. Az a bizonyos hadosztály - hát az sem. Egyiket is, másikat is a vezérkartól érkezett parancs irányította másfelé!"

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 264. old Hardy Kálmán interjú

Ily jelenetének forrásai:

"Pár órai alvás után, kilenc órakor le akartam menni a várkápolnába misére, mert gondoltam, hogy a nap fontos és kiszámíthatatlan eseményeit jó lenne imával kezdeni. Mielőtt  elhagytam volna a lakást, robbanásokat hallottam. Kinézve a Gellért-hegy felé nyíló ablakunkon, észleltem, hogy a Belváros felől jön a lövöldözés. Ezen a gyönyörű, napsütéses reggelen vajon ki akar lövöldözni? Érdeklődtem, hogy mi történik a városban, de senki sem tudta. Hamarosan, lehívtak a földszintre, ahová megjött az egyik testőr, aki Nickyt kísérte az Eskü térre. Szörnyű volt hallani, hogy amitől féltünk, bekövetkezett. Nickyt a németek elrabolták!"

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 359. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Meghallgattam a testőr elbeszélését..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 361. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Azonnal mentem, hogy Nicky elrablását közöljem Miklóspapával. Az összehívott koronatanács perceken belül kezdődött volna. Miklóspapa valakivel tárgyalt, én sürgősen kihívattam. Közöltem vele Nicky elfogatását, és sietve hozzáfűztem, hogy ki kell találnunk egy mesét, nehogy Magdamama megtudja a valóságot. Gondoltam, apósom helyzetén is könnyít, ha nem szabad erről beszélni. Bennem a terv azonnal kialakult, és javasoltam, mondjuk Magdamamának, Nicky elutazott délre, hogy ott vegye fel a kapcsolatot Tito kiküldöttjével. Miklóspapa ezt jónak találta, és bár elsápadt, bámulatosan uralkodott magán. Miután megérdeklődte a testőr által elmondott részleteket, és megtudta, hogy azonnal odament egy különitmény a helyszínre, belépett a Mátyás-terembe, ahol félórás késéssel megkezdődött a koronatanács.

Azalatt felszaladtam az emeletre, Nicky szobájába, és egy bőröndbe betettem egy-két ruhadarabot, amit esetleg elvihetett volna magával. A bőröndöt eltüntettem. Ekkor rövid pihenőt tartottam, hogy lehiggadjak, és alaposan átgondoltam, mit kellene még tenni. Tudtam, ettől meg kell kímélni Magdamamát, hiszen négy gyermeke közül már csak Nicky volt életben - ha ugyan még életben volt! Bementem hozzá, és rövid csevegés után mondtam neki, Nicky korán reggel elment délre. Magdamama mindjárt kérdezte, vitt-e magával meleg holmit. Felsietett Nicky szobájába, hogy erről megbizonyosodjon. Mondhatom, magam is csodálkoztam intuitiv előrelátásomon, és hogy milyen fokon ismertem az én angyali anyósomat."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 362. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"A történetekről szóló jelentés közvetlenül a 10 órára kitűzött koronatanács megkezdése előtt érkezett hozzám. Emiatt az ülést csak háromnegyed óra késéssel kezdhettük meg."

Horthy Miklós: Emlékirataim 272. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019