1944. május eleje 

Budapest

"Most csoszogott. Ne hallja ezt senki! Inkább hajnalban sétált, napközben sokszor fel sem állt."

A kormányzó akkori kedélyéről nem egyhangúak a vélemények, bár a külön hang az erősen elfogult menyéé:

"Miután biztosította azokat a szempontokat, amelyeket a kormány összetétele és a hadsereg feletti ellenőrzés szempontjából elengedhetetlen minimumnak tekintett, Horthy visszaesett a majdnem teljes passzivitásba … Horthy passzivitását illetően meg kell jegyeznünk, hogy Ribbentrop úgy rendelkezett, miszerint ,,amennyire csak lehetséges, Horthyt izolálni kell, meg kell akadályozni, hogy belefolyjék a politikába"..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 333. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"egy megfigyelő, aki gyakran találkozott vele, ezt írta: ,,Nem csinál semmit, csak ül. Gyakran könnyezik és panaszkodik, hogy becsapták a németek..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 333. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Horthy egyfajta traumában volt. őt is megrázta, ami történt."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, 283. old, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 

"Voltak, akik később azt mondták és írták, hogy a kormányzó a német megszállás után apatikus lett, és visszavonult. Ez egyáltalán nem állja meg a helyét, mert én, aki mindennap vele voltam, ezt nem tapasztaltam."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 273. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...kora esténként a rádió köré ültette a családot."

"Vacsora után Nickyvel rendszerint a szülőknél voltunk, ahol hallgattuk a rádiót. Londonból Aylmer Macartney olvasta fel a híreket magyar nyelven, erős angol akcentussal, de nagyon jól beszélt magyarul. Akkor még nem sejtettem, hogy a háború után többször fogok vele összejönni…

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 292. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"A rádióból hallottuk, hogy az orosz fronton a németeknek nagy veszteségeik voltak, viszont a német híradásból ezt nem lehetett megtudni."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 301. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Itt a BBC magyar nyelvű adása, Macartney Elemér beszél."

"Máramaros megyétől csak negyven kilométerre vannak a szovjetek. … De hát a Pesti Hírlap azt írta, hogy most foglaltuk vissza Pistynt!"

"Tito jugoszláv tábornok szabadcsapatai a délvidéki  magyar határ közelében harcolnak. … szabotázsakciók a katonai létesítmények ellen..."

"...megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ajtó abban a pillanatban kinyílt, két egyenruhás testőr szaladt be. … —  Mamika! Megyünk biciklizni? … később harmonikázom neked."

"Húsvét szombatján riadó volt, de csak zavaró repülés. Lementünk az óvóhelyre, Miklóspapa és István ott aludt. ... most már szívesen megy az óvóhelyre, mert van egy ülőhelye a kerékpáromon, és a hosszú óvóhelyfolyosón ezzel közlekedünk. Ezért nem fél a riadótól, söt örömmel üdvözli a szirénát, mert tudja, hogy most jön az élvezetes biciklizés. Az óvóhelyen néha harmonikázom is neki."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 294. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Ha az angolok mégsem szállnak partra valahol az Adrián, akkor nincs esély arra sem, hogy legalább a Dunántúlt ők foglalják el."

"… feltartóztatják — legrosszabb esetben lefékezik — a szovjet csapatok előrenyomulását. Ezzel biztosítják, hogy az országot, vagy annak legalább nyugati részét — a Dunántúlt — angol-amerikai csapatok szállják meg."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 29. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

“lelkileg Horthy még mindig nem szakadt el az adriai brit partraszállás után a Dunántúlon is megjelenő szövetségesek forgatókönyvétől.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 55. old, Open Books, Budapest, 2022

"De mi van akkor, ha a románok átállnak? … Kaptunk olyan titkosszolgálati jelentést, hogy puhatolóznak a lehetőségeikről."

“Bartha Endre alezredes bukaresti magyar katonai attasé már 1944 januárjában jelentést tett a magyar vezérkarnak arról, hogy Románia tárgyalásokat folytat, sőt megadta a román feltételeket is.

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 65. old, Open Books, Budapest, 2022

"Partraszállásról semmi hír, és még mindig Olaszországban vannak lekötve, nem haladnak eléggé jól."

"Ezt nem tehetjük meg a kormányzó engedélye nélkül, ő pedig nagyon hevesen ellenáll."

“A háborúból történő kiválás tervezgetései az 1942-es évre mennek vissza. Ezek azonban egészen 1944 szeptemberéig nem a Szovjetunió irányában folytak. ”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 16. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Horthy háborús optimizmusa már 1941 végére elillant, és 1943-tól egyértelművé vált számára, hogy Németország a háborút elvesztette. Azt azonban, hogy Magyarország a Szovjetunió előtt kapituláljon, sokáig nem tudta elképzelni.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 19. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Szenvedélyesen és nagyon őszintén fejezte ki azt a meggyőződését, hogy Oroszország a legnagyobb fenyegetés nemcsak Magyarország, de az egész nyugati világ számára. Ez a téma valóságos rögeszméje volt..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 281. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018