1944. szeptember 14. Budapest, Zólyom 

"A lelátók tömve voltak ifjú leventékkel, a kellemes időben senkinek sem jutott eszébe a háború, mindenki a pályán zajló versenyre figyelt. A kerékpárosokat a motorosok követték."

"Nagy mezőnnyel indult a leventék kerékpáros és motoros versenye a Millenáris pályán. A különböző versenyszámokban kitűnően szerepeltek leventéink, akikben méltán látjuk a jövő derék, gyors honvédeit."

MAGYAR VILÁGHÍRADÓ, 1944. SZEPTEMBER

"A versenypályán épp három mozgó motoron hat katona alakított ki egy gúlát egymás nyakába állva."

"Amikor égő boltív alatt ugratott át egy motoros levente, mindketten felszisszentek..."

"...az egyik horvát ügynökünk bejáratos a Pejacsevich családhoz."

“Horthy fegyverszüneti próbálkozásait ismerve Wilhelm Höttl beépített egy magát Tito megbízottjának kiadó személyt abba a kommunikációs csatornába, amely ifj. Horthy Miklós és a horvátországi Pejacsevich földbirtokos között fennállt (özv. Horthyné és a Pejacsevich család szoros rokonságban volt)...” 

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 135. old, Open Books, Budapest, 2022

"Mert a kis Horthyné, tudod, a kormányzó menye, na, az ő anyja Pejacsevich lány."

"...felismerte, egy NKVD-s tiszttel hozta össze a sors."

"A városban egy NKVD tiszt akart kihallgatni."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Itt mindenki tudja, ki vagyok."

" "Dühös volt, mert megtagadtam minden felvilágosítást s arra a kérdésére, hogyan hívnak, mondtam, hogy ezt tudnia kellene, miután mindenki tudja." "

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Ismét számos kaland következik, amelyek során a gróf általában túljárt mindenkinek az eszén. Egy szovjet elhárítótiszt gyanakodva faggatja a zólyomi várban, onnan tovább viszik egy kis, polgári házhoz: ezen a „teljesen titkos helyen" volt a főhadiszállás. Itt már ebéddel is megvendégelik." 

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 224. old Zichy Ladomér interjú

"Legelőször is lementek Inkepusztára. Ott kaptok politikai eligazítást."

"De az volt a kikötés, hogy elindulás előtt menjenek el Inkepusztára, Bethlen Istvánhoz, ő adja meg nekik az instrukciót."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 171. old Mester Miklós interjú

"...a kastélya említésére az ember szinte vigyázzba vágta magát..."

Erről lsd. a "1944. szeptember 16. Zólyom, Budapest" bejegyzést.