1944. augusztus 23. éjjel 

Budapest

"Meg persze a bukaresti rádió is bemondta."

"Augusztus 23-án este 10 óra után már hallottam a bukaresti rádióban a király proklamációját, amelyben közölte, hogy átáll a Szövetségesekhez."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 205. old Tőkés Lajos interjú

"A BBC hamarabb bemondta, mint maguk rájöttek volna!"

"1944. augusztus 23-án, a késő esti órákban, pontosan 22 óra 20 perckor, a Magyar Távirati Iroda bizalmas házi tájékoztatója a következő, New Yorkból származó Reuter-gyorshírt rögzítette: ,,A bukaresti rádió közölte, hogy Románia elfogadta a békeajánlatot. A bukaresti rádió hírét a háborús tájékoztató iroda rádiófigyelő osztálya fogta fel." "

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 357. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...mostantól csak az óvóhelyi lakosztályban tartsunk megbeszéléseket. Az a legbiztonságosabb. Légitámadás és lehallgatás esetén is."

"Kevesen tudták Pesten, hogy a Várhegy ölében, negyven méterrel a Szent György-tér alatt valóságos óvóhely-palotát építettek ki. Három évig tartott az építkezés, amelynek céljaira a régi török időkből itt maradt folyosókat és pincéket képeztek ki. Itt őrizték a koronát, a Nemzeti Múzeum kincseit, valamint a különböző katonai és politikai hatóságok titkos irattárát. Ezt az óvóhelyet megfelelően fel is szerelték. Külön berendezett szobája volt minden miniszternek, a vezérkar főnökének, József főherceg családjának és külön lakosztállyal rendelkezett a kormányzó. Három bejáratot építettek az óvóhely-palota számára és a miniszterelnökségről, a kormányzó palotájából, valamint az alagút közepéről lehetett szigorú igazolás után ide lemenni azoknak, akiknek a belépésre engedélyük volt. A rádió külön kirendeltséget létesített az óvóhelyen, a posta telefonvonalakat szereltetett ide, a jelenlevőkkel percenként közölték a légvédelem jelentéseit, külön szerv gondoskodott a friss ivóvízről, akkumulátor szolgált arra az esetre, ha a villanyszolgáltatásban zavarok keletkeznének; volt itt orvos, gyógyszertár..."

A debreceni feltámadás (szerk. Paál Jób és és Radó Antal) 1947

"...azt tudtuk, hogy a román király vezetésével az angolbarát román körök puhatolóztak a szovjeteknél. — Puhatolózás! Hol van az már! Ezek fegyverszünetet írtak alá! … Tényleg nem tudtak arról, hogy itt tartottak a tárgyalások."

“Ellentétben Horthyval, a román király semmilyen közvetlen kapcsolatot nem létesített a Szovjetunióval, és Moszkvában a királyt nem tekintették politikai tényezőnek, így nem is kívántak különösebben tárgyalni vele. A román kiugrás ebből a szempontból teljesen vakon történt. Nem létezett előzetes fegyverszüneti megállapodás, és a szovjet fél nem is ígért az égvilágon semmit.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 67. old, Open Books, Budapest, 2022 

“...a román király augusztus 23-i esti proklamációjában tényként jelentette be, hogy leváltotta a kormányt, utasítást adott az ellenállás beszüntetésére, felhatalmazta az új kormányt a békekötésre, és kijelentette, hogy fegyverszünetet köt a szövetségesekkel. Már-már komikus, hogy egy kulcskérdésben mindkét államfő proklamációja valótlan állítást tartalmazott, amennyiben Horthy még csak fegyverszüneti kérelemről beszélt, miközben azt már megkötötte, Mihály király pedig megkötött fegyverszünetet említett, miközben még nem kötötték meg.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 68. old, Open Books, Budapest, 2022

"Nem beszélték meg, de eszükbe sem jutott kimaradni az eseményekből, követték a férfiakat az óvóhelyre."

"Miklóspapa tárgyalt, és Magdamamával 1⁄2 3-ig voltunk fent, mert megvártuk, amíg befejezte a tárgyalásokat."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 320. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Az 1. magyar hadsereg még határainkon kívül, de már nagyon közel van. Ők tartják fel az orosz csapatokat a Keleti-Kárpátok hágóin."

"De ez még mindig a határon kívül volt, és az Első Hadsereget ott is kellett tartani mindaddig, amíg az Oroszországgal szembeni ellenállás politikája érvényben van."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 396. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Huszonegy német hadosztály tartózkodik román területen."


"Ennek következtében 21 német hadosztály vesztette el összeköttetését és került fogságba."

Horthy Miklós: Emlékirataim 250, 263. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...a románok nem szeretik a németeket! A tisztjeik alig várták, hogy a németek ellen fordulhassanak!"

"...a román lakosság és a hadsereg soha nem volt annyira németbarát, mint nálunk. Románia az első világháborúban a németek ellen harcolt. Leveretése után a bőrén érezte, mi a német megszállás. Személyi, anyagi sérelmek tömege élt az emberek lelkében, hiszen a németek mindent elloptak, amit szállítóeszközeik elbírtak. A két világháború között nyugatbarát tehát bizonyos mértékig németellenes politikát folytattak, egészen Hitler fénynapjainak bekövetkeztéig. A bécsi döntés Magyarországnak adta Észak-Erdélyt, amit a román nacionalisták nem tudtak elfelejteni, és a németek számlájára írtak. A háborúellenes és tisztábban látó román politikusoknak és az átállás szükségét idejében megérző vezető katonáknak tehát sokkal szélesebb népi bázisuk volt nem utolsó sorban a hadsereg alacsonyabb rangú tisztjeinél is -, mint nálunk."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 717-718. old

"Ha nem küldünk oda gyorsan egységeket, megnyílik az út Magyarország felé…"


"Németország azt kérte, hogy a magyarok minden rendelkezésükre álló erejüket küldjék Dél-Erdélybe a hágók birtokbavételére. Katonailag szólva a németek kérése ésszerűnek tűnt, mivel a Német Nyolcadik Hadsereget alkotó tizenöt hadosztály maradványai Ukrajnából való visszatérésük során a harcok közben olyan sok veszteséget szenvedtek, hogy az Ukrajnai Hadseregparancsnokság az idő tájt egy bizalmas jelentésben közölte, hogy noha ennek a hadseregnek a feladata a focsani rés tartása lenne, csak akkor lehet abban bízni, hogy a feladatukat teljesíteni tudják, ha nyugatról erősítést kapnak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 403. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Minden szem a kormányzóra szegeződött, csak Nicky jártatta körbe-körbe riadt tekintetét a résztvevőkön. Ugye nem az apjától várják a döntést?"

"Jellemző, hogy Magyarországon mindenki pillanatnyilag még minden kommunista is - feltételezte, hogy Horthy akarata az egyetlen tényező, ami számít, és bármely politika alkalmazását csakis úgy lehet biztosítani, hogy rá kell bírni Horthyt: ő alkalmazza azt a politikát.)"

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 399. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A háború elveszett. — Ennyi telt abban a pillanatban a kormányzótól."

"Mivel Horthynak az volt a meggyőződése, hogy Németország veresége elkerülhetetlen és közeli - és ebben szilárdabban hitt, mint valaha, szükségképpen elutasította azt a gondolatot, hogy tűzön-vízen át a németek oldalán folytatni kell a harcot."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 400. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a beteg miniszterelnököt helyettesítő Reményi-Schneller Lajos pénzügyminiszter ..."

"A kapkodásban nem is figyeltek arra, hogy kik a jelenlévők. Hogy kitől kell tartani, ki előtt nem lehet őszintén beszélni."

"Jurcseknek és Reményi-Schnellernek semmit sem mondtak, mert feltételezték, hogy minden értesülésüket átadnák a németeknek."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 407. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Most azzal foglalkozzunk inkább, hogy a fél határvédelmünk összeomlott!"

"Románia elpártolása azért volt nagy jelentőségű Magyarország számára, mert egy csapásra halomra döntötte határvédelmének felét, mind politikailag, mind katonailag. … Stratégiailag: az ellenséget sakkban tartó határvonalon egy nagy rés keletkezett, és ha ezt a rést nem tömik be, az orosz erők a tőlük északra lévő védőket megkerülve behatolhatnak a Déli-Kárpátok hágóin keresztül, és könnyen lerohanhatják az országot."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 399. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A 2. magyar hadsereget most szervezzük újjá, jelenleg nem hadra fogható, nem küldhető a Déli-Kárpátokba."

"Az éppen akkor újjászervezés alatt álló Második Hadsereg nem képes támadó hadműveletre."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 403-404. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Akkor kérünk csapatokat a szövetségesünktől! Van itt elég haderejük Magyarországon!  Vigyék el innen!"

"...a németeket megkérték, hogy küldjenek csapatokat Dél-Erdélybe, valamint hogy védjék a Belgrád-Orsova vonalat és a Duklai hágót."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 402. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Azonnal küldessen Bethlenért."

"Románia augusztus 23-i kiugrását követően, amely a délkelet-európai hadihelyzet alakulását döntően befolyásolta, Horthy ismét a Várba kérette Bethlent."

Romsics Ignác: Bethlen István 427. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013