1944. október 1. Budapest, Moszkva

"Eltűnt a csendőrség parancsnoka! … a törvény teljes szigorával sújtunk le rá."

"Hamarosan persze terjedni kezdtek a pletykák a budapesti hivatalos és társasági körökben. Eltűnésünk után öt-hat nappal a Parlament folyosóin a képviselők beszélni kezdtek az ügyröl. Senki nem tudott semmi biztosat, mindenki csak találgatott, de ez a jelek szerint elég volt ahhoz, hogy Bárdossy kérdéseket tegyen fel Lakatosnak. Beszélgetésüket több budapesti napilap is lehozta. A Parlament folyosóján Bárdossy Lakatosnak szegezte a kérdést, mit tenne, ha Faraghót és társait elfognák. Lakatos tömören csak annyit felelt:- A törvény teljes szigorával sújtanánk le rájuk."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 220. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Kénytelen voltam - színleg - elrendelni a szigorú kivizsgálást, és annak „eredményét" a hivatalomban tartózkodó Veesenmayernek átnyújtani, aki leplezetlen izgalommal érdeklődött. Természetesen a ,,kivizsgálas" holtpontra jutott, es nem vezetett eredményre."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 144. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"A kormány a parlamentet kikapcsolta a szükségállapotra hivatkozva, össze se hívták..."

"...a Lakatos-kormány szeptember végén szükségesnek látta a parlament föloszlatását. Előtte, szeptember 21-én, az új kormány bemutatkozott az Országházban. Az Országgyűlés nyugodtan és fegyelmezetten vette tudomásul a kormány bemutatkozását. Látva az ország rendkívül súlyos helyzetét, sem bírálatot nem mondtak, sem kérdéseket nem tettek fel."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 84. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"Egy Nemzeti Szövetségre van szükség, mely korlátozza Horthy túlkapásait. Amely betartatja az alkotmányt!"

"Október 1-én Rajniss, akitől a kezdeményezés névlegesen származott (noha biztosan Veesenmayer áldásával és valószínűleg az ő kezdeményezésére dolgozott), Szálasi jóváhagyását kérte, hogy létrehozzon egy parlamenti csoportot, amely azután Nemzeti Szövetség néven lett ismeretes. Ennek nem kevesebb, mint 150 főből kellett állnia, amely parlamenti többséget képviselhetett, azért óhajai és szempontjai alkotmányosan nem voltak figyelmen kívül hagyhatók. Ebből a testületből kellett később egy delegációnak felkeresnie Lakatost, tájékoztatni, hogy nem élvezi a Ház bizalmát és felszólítani, hogy mondjon le."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 461. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"PV egyetért és beleegyezik: felveti a gondolatot, nem lenne-e célszerű a parlament összehívása a ellenzéki képviselők kezdeményezésére; szükégesnek tartaná ez már azért is, hogy a parlamentben félreérthetetlenül tisztázzák a kérdést, hogy az Államfő és a kormány alkotmányellenesen és a törvényeket úton-útfélen sértő módon akarják-e a Nemzet Ügyeit tovább vezetni..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 400. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Ha sikerülne százötven képviselőt megnyerni a gondolatnak, akkor már nem lehetne őket megkerülni. A kérésükre muszáj lenne összehívni az országgyűlést. Megvizsgálhatnák a kormányzó tetteit. Lemondathatnák Lakatost!"

"Rajniss Ferenc volt ennek a jobboldali parlamenti tömörülésnek, az úgynevezett Nemzeti Szövetségnek a kigondolója. Szeptember végére már százötven országgyűlési képviselő állt be a Nemzeti Szövetségbe."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 173. old

"A Nemzeti Szövetséggel törvényesen elérhetnék, hogy Szálasit nevezzék ki miniszterelnöknek."

"A gyakorlatban a Nemzeti Szövetség feladata Rajniss elképzelése szerint az volt, hogy a Kormányzót Szálasi miniszterelnöki kinevezésére kényszerítse. Vagy, ahogy Szálasi fogalmazott, a Nemzeti Szövetségnek „alkotmányos mozgalomnak kell lennie, annak az átmenetnek a létrehozására, amelynek a Nyilaskeresztes Párt marad a háttere és Szálasi az irányító agya". Ezért Szálasi áldását adta a tervre és azt mondta Rajnissnak és Szöllősinek, hogy toborozzanak tagokat."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 461-462. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a nyilatkozatukat először a Felsőháznak nyújtották be. A felsőházi urak … kijelentették, hogy nem foglalkoznak az üggyel."

"A vállalkozás a következő napokban valóban jelentős fejleményeket eredményezett, de nem azon a vonalon, amelyen a létrehozói szándékolták. A Felsőház, amely ezen alkalommal (mint oly sokszor máskor is) nagyobb méltóságot mutatott, mint az Alsóház, elutasította, hogy azzal egyáltalán foglalkozzék. József főherceg ugyan, mint elnök, hajlandó lett volna tevékenykedni, de a Felsőházból egy képviselőt sem tudott megnyerni az együttműködésre."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 462. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Faraghoék alig aludtak pár órát, dél körül ébresztették őket, és repültek tovább. Mielőtt Moszkvában landoltak volna, két kört tettek meg a város felett..."

"Délig aludam, amikor is egyik „vezetőm" tájékoztatott, hogy egy órán belül legyek kész, indulunk Moszkvába  ...  Körülbelül fél hatkor szálltunk le. Landolás előtt a gépünk két nagy kört írt le a száz-templomú város felett..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 217. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...repülőből autóba, onnan egy kisebb palotába, annak is egy díszes termébe, Kuznyecov vezérezredes elé…"

"Moszkvában sietve autókhoz tereltek minket, s egy épülethez hajtottunk, amely valamely jelentéktelenebb orosz herceg kis palotájának tűnt. Később kiderült, hogy ez a Vörös Hadsereg hírszerző szolgálatának székhelye. Hamarosan Kuznyecov vezérezredes, az orosz vezérkari főnök, Vasziljevszkij tábornagy második helyettese szobájába vezettek bennünket."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 217. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Gyűröttek és fáradtak voltak, átöltözni sem volt idejük..."

"...a társaságot azonnal Kuznyecovhoz vitték. Idő sem volt arra, hogy átöltözzenek, nyomban megkezdték a tanácskozást..."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"A vezérezredes mellett két tiszt ült, egyikük törte a magyar nyelvet."

"Kuznyecov tábornok mellett két másik orosz tiszt is volt a teremben: Ivanov ezredes, a táborok első szárnysegédje, és Popov hadnagy, aki a tolmács szerepét látta el. Nyelvtanilag nagyon hibásan, de legalább folyékonyan beszélt magyarul."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 221. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"…kik maguk? … — Miért jöttek? Mit akarnak?"

"A tábornok a következő kérdéssel nyitotta meg „ülésünket": - Kik maguk? Miért jöttek?"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 221. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Felszólított: mondjam el, kik vagyunk, miért jöttünk és mit akarunk?"

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Teleki Géza szorgalmasan jegyzetelt, örült, hogy azt a feladatot kapta."

"Az “ülés" alatt a magyar delegáció számára Teleki Géza jegyzetelt, az oroszok számára pedig Ivanov ezredes."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 222. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Szent-Iványi is készült és ő nem felejtette el a beszédét. Mátyás királynál kezdte a barátság történetét, magasztalta Nagy Iván cárt, megemlítette Rákóczi szabadságvágyát a németajkú elnyomás ellen, Teleki Gézára mutatott, amikor Teleki Pál külpolitikájának fontos elemeként határozta meg az orosz-magyar közeledést. Hiszen még az 1848-as honvédzászlókat is visszaadták az oroszok!"

"Kuznyecov után Faragho szólalt meg, s mintegy öt percben kifejtette, ki kicsoda, mi a küldetésünk célja, s hogy Magyarország német irányítás alatt áll. Ezután elővette és megmutatta a kormányzó Sztálinnak írt levelét, s végül azzal zárta beszédét, hogy én majd minden szükséges felvilágositást megadok.

…Történelmi háttér. Sok évszázados magyar- orosz barátság (Mátyás király és Nagy Iván cár; Rákóczi és Nagy Péter; Teleki Pál: a magyar-orosz barátság megerősödik, az 1848-49-es honvédzászlókat visszakapjuk az oroszoktól…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 221. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A magyar nép újkori tragédiája Teleki Pál öngyilkosságával és a német kényszereknek való alávetettséggel vette kezdetét."

"A magyar nép újkori tragédiája Teleki Pál öngyilkosságával és a német kényszereknek való alávetettséggel vette kezdetét."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 221. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...a tolmácsoknak többször gondja támadt. Faragho és a magyarul tudó orosz tiszt felváltva javították a megfelelő árnyalatra az orosz kifejezéseket..."

"Beszédem alatt (melyet magyarul mondtam el, az orosz tudásom egy ilyen hosszú beszédhez kevés volt, Ivanov és Popov pedig nem tudott sem franciául, sem angolul) Popov fordított, de Faragho gyakran közbeszólt, s röviden megvitattuk Ivanov fordítását. Ilyenkor mindig megegyezésre kellett jutnunk a végső verziót illetően, amelyet aztán Ivanov ezredes beleírt a jegyzökönyvbe."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 222. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...a német hadsereg elsöprő térnyerése közepette Magyarország állta legtovább a sarat! Megszállták Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Romániát, Bulgáriát és Jugoszláviát, bekerítették a hazánkat!"

"A németek térnyerése nemcsak gazdasági, de minden területen egyre jobban érvényesül Magyarországon, s ez ellen szinte semmilyen segítséget nem kapunk a nagyhatalmaktól. Amikor Németország megszállja Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Romániát, Bulgáriát, majd végül Jugoszláviát, ezzel bekeríti Magyarországot, s egyre nagyobb nyomást gyakorol rá."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 221. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A mélyben megindult az ellenállás szervezése, komoly erők mozdultak meg a német zsarnokság ellen..."

"Megszerveződik egy földalatti ellenállási mozgalom..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 222. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Megalakult a Lakatos kormány, melynek fő célkitűzése a háborúból való kilépés. Csapatainkat visszavontuk az ország területére..."

"...megalakul a Lakatos-kormány, a magyar csapatok visszavonulnak az ország területére."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 222. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...a magyar vezetést és társadalmat képviseljük, mely teljes szívből visszatérni kíván az oroszbarátság külpolitikájához."

"A magyar fegyverszüneti delegáció két tagja Teleki miniszterelnök egyetlen fia, illetve Teleki egyik legközelebbi munkatársa; a delegáció harmadik tagja nem csupán az orosz ügyek szakértője, hanem a legjobban képzett magyar fegyveres erő parancsnoka. A delegáció összetétele tehát már önmagában garantálja a Teleki politikájához való visszatérést, illetve a tényleges katonai erő képviseletét, Sztálin generalisszimusz kérésének megfelelően..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 222. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...a Szovjetunió részéről katonai kérdéseket óhajtunk önökkel megtárgyalni, nem politikaiakat. Tudomásul vettük, hogy készek a fegyverszünetre, most az a feladat következik, hogy katonailag milyen lépéseket tesznek ennek érdekében."

"Mindazonáltal Kuznyecovnak már az első szavai felfedték azt az alapvető különbséget, ami aközött a két felfogás között állt fenn, ahogy az oroszok és maguk a magyarok értékelték a magyar küldöttség funkcióját. Kuznyecov azzal kezdte a társalgást, hogy közölte a látogatókkal: Sztálin és Molotov tudnak a magyar küldöttség jöveteléről, de mivel kizárólag katonai problémákat kell megbeszélni, azt az utasítást kapta, hogy ő tárgyalja meg azokat.

Az oroszok tényleg úgy gondolták (és ehhez a szemlélethez mindvégig ragaszkodtak), hogy nincs megtárgyalni való politikai probléma. A szövetségesek feltétel nélküli megadást követelnek, és a magyar küldöttség puszta jelenléte azt bizonyítia, hogy a magyarok elismerik ezt. A most megoldandó gyakorlati probléma egyszerűen az, hogy Magyarország miképpen tud hozzájárulni a Német Hadsereg vereségéhez, és Faraghótól mindössze annyit várnak, hogy erre vonatkozóan dolgozzon ki terveket a Szovjet Főparancsnoksággal."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 466-467. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A delegáció Szeptember 28-án kelt át a magyar-szlovák határon, majd nyomban összeköttetésbe lépett Makarov orosz alezredes megbízottjával. Sztálin a saját repülőgépét küldte értük, hogy Moszkvába vigyék őket. Október 1-én este érkeztek Moszkvába, ahol Kuznyecov vezérezredes, a hírszerző szolgálat főnöke fogadta őket. Az első tárgyaláson kizárólag katonai kérdésekkel foglalkoztak."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 107-108. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"...az én felhatalmazásom Magyarország kormányzójától arra szól, hogy a fegyverszünet politikai kérdéseit tisztázzam, majd aláírjam az így letárgyalt feltételeket. Melyeknek az alapja az a levél, melyet Makarov alezredes útján küldtek nekünk."

"Faragho azonban éppen annyira konzervatív nemzetközi jogi felfogású volt, mint amennyire nem tudta megérteni, hogyan kezdhetnének katonai együttműködést a volt hadviselők a fegyverszüneti egyezmény megkötése előtt. Kijelentette: őt azért küldték, hogy fegyverszünetet kössön. Továbbá, nemcsak az volt a kérdés, hogyan segíthetné a Magyar Hadsereg az ellenséget a szövetségesük legyőzésében, hanem az is, hogy miképpen biztosítsák a két Makarov-levél tartalmának gyakorlati teljesülését, aminek alapján (és kizárólag az ebben való hit alapján) küldte el Horthy a küldöttséget és írta meg a levelet Sztálinnak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 467. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A levelet most nem veszem át, Sztálin elvtárs fog határozni felőle."

"Beszédem után Kuznyecov berekesztette tárgyalásaink első ülését, azzal, hogy részletesen beszámol majd róla Sztálinnak és Molotovnak..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 222. old Magyar Szemle Könyvek 2016

Mire alapoztam a hűvös fogadtatást:

Már este fél 10 felé járt az idő, de még mindig nem térhettünk nyugovóra - az orosz vendégszeretet ezt nem tette lehetővé. Igy aztán még jó fél órát az épületben töltöttünk, szendvicset majszolva, vodkázgatva. A hangulat, mely kezdetben elég hivatalos és hűvös volt, most barátságos, már-már szívélyes lett. Az oroszok természetüknél fogva mind barátságosak és egyszerűek. Ám az orosz lélekre nagy hatást gyakorolt a szláv eredet, a bizánci hagyomány és egyéb tényezők, s emiatt igen titkolozóvá, hivatalossá szinte merevvé vált. 

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 222-223. old Magyar Szemle Könyvek 2016