1944. augusztus 24. 

Budapest – Úri utca, Svábhegy

"Még az ég alja sem világosodott, csend honolt az utcákon. Ebbe a nyugalomba verte bele az öklét Szálasi és a nyilaskeresztes párt egy másik tisztviselője a német követség Úri utcai épületének kapuján ​​hajnali fél ötkor. … Veesenmayer azonban csak kiüzent: hétre jöjjenek vissza…"

"4:30h: Haller jelentést tesz a már lakosztályán lévő Veesenmayernek, erős háromnegyed óra után visszajön és megmondja, hogy Veesenmayer egy kicsit pihenni akar, de 7h-ra rendelkezésre fog állani…"

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 358. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A hadászati védelmet a déli szárnyon vissza kell venni az Al-Duna–Szeret–Kárpátok vonalára! Azt viszont okvetlenül tartani kell a román olaj és a magyar bauxit miatt."

"PV véleményét nyilvánítja a megváltozott katonai helyzetről; felfogása szerint a hadászati védelmet a déli szárnyon vissza kell venni az Al-Duna-Szeret-Kárpátok vonalára, melyet okvetlenül tartani kell a román olaj és a magyar bauxit miatt..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 358. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A politikai helyzetet Dél-Európa egészében kell vizsgálni. Az angolszászok most majd megpróbálják lerobbantani Dél-Európát a nemzetiszocializmus bástyájáról!"

"a politikai helyzetet nemcsak Magyarországra, hanem egész Délkelet-Európára nézve kell tisztázni a németeknek, mert nem Magyarország részkérdéséről van csupán szó, hanem egész Délkelet-Európáról, melyet az angolszász diplomácia le akar robbantani a nemzetiszocializmus Eruópa-bástyájáról. "

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 358. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Áruló tábornokok veszik körül, kifejezetten káros és hitszegő tanácsokat kap."

"...a tábornoki cimboraságot azonnal el kell fogni..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 357. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Ezért is megyek ma a kormányzóhoz audienciára."

"...ma 12h-kor a Kormányzónál kihallgatása lesz..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 358. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Önnel megyek, excellenciás uram! … — Arra nem lesz szükség, köszönöm!"

"Veesenmayer nem tartja szükségesnek, hogy PV-vel együtt menjen fel a Kormányzóhoz..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 358. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Erdély most másodlagos! Amíg körülötte nem biztosítjuk a nemzetiszocialista tömb szilárdságát és a zsidókérdés végleges megoldását, addig Erdéllyel önmagában nem szabad foglalkozni."

"Erdély kérdése most másodrangú fontosságú, elsősorban nemzetiszocialista tömböt kell kialakítani Délkelet-Európában..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 358. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Jöjjön csak bátran, István. Mi járatban van? — Sztójay Döme sápadtan emelkedett fel a párnájáról. Észrevette a papírlapot Bárczy kezében. — Mit hozott? A lemondásomat?"

"Ekkor kínálkozott a régen várt alkalom beavatkozásomra. Belső és külső körülmények egyaránt közrehatottak, hogy Sztójay számára a kormány továbbvitelét lehetetlenné tegyék. Ambrózy Gyulát, kabinetirodám főnökét, és Bárczy István miniszterelnökségi államtitkárt Sztójayhoz küldtem, aki akkor gyógyintézetben feküdt. Küldötteim magukkal vitték a lemondását előterjesztő kérelmét és ő aláírta."

Horthy Miklós: Emlékirataim 263. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Bárczy felkelt, hogy a párnát a háta mögé igazítsa, közben azon izgult, hogy el ne sírja magát a beszélgetőpartnere."

"Bárczy maga mesélte nekem még aznap - „szegény öreg Sztójaynak" nem maradt más választása, alá kellett írnia. Bárczy szerint Sztójay nagyon öregnek és megtörtnek tűnt. Minden gondolata közelgő házassága (addig agglegényként élt), a béke és a nyugalom körül forgott, no meg az „eltávolítása" miatti sértett büszkesége körül. Majdnem elsírta magát, mesélte Bárczy."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 165. old Magyar Szemle Könyvek 2016