1944. május vége 

Budapest

"...ő és Szent-Iványi Domokos hetek óta katonai jelentéssel kezdték a Kiugrási Iroda munkanapjait."

"Kvassay-Sajó Zoltán százados minden reggel eljött a Különleges Irodába, hogy Nickynek és nekem térképen megmutassa a különböző hadseregek pozícióját."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 124. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Megkezdték öt seregtestünk kivonását az országból a frontra, de ez sem lesz elég, és négy további hadosztályról beszélnek."

"...a németek a már említett öt seregtesten kívül még négy más hadosztálynak Magyarországról való kihozatalát sürgetik."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 95. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Csak akkor van esélyünk, ha jelentősebb erőink maradnak az országban."

"...minden kiugrási kísérlet előfeltétele a hadsereg vagy egyéb fegyveres erő megléte, vagy legalábbis annak kellene lennie."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 124. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...az egyik német páncélos hadosztálynak egyetlen páncélos járműve sincs. Az egész a hadosztálynak háromszázötven puskája van."

"Jellemző a német csapatok harcértékére, hogy az egyik nekem alárendelt, úgynevezett „páncéloshadosztálynak" egyetlen páncélos járműve sem volt, s fegyverzete háromszázötven puskánál nem tett ki többet."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 96. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"A hadsereg élén megbízható embernek kell állnia. — … — Amióta Szombathelyit leváltották, ez sajnos probléma. Az utódja kifejezetten németbarát."

Ez nem csak a Szombathelyi-Vörös cserére volt igaz, hanem a Lakatos-Beregffy cserére is:

"Ami az 1. hadsereget illeti, az MFM-en belüli márciusi-áprilisi viták idején a legjobb kezekben volt: Lakatos Géza tábornok parancsnoksága alatt, aki szintén erdélyi és MFM-tag volt. Május 27-én azonban leváltották, utódja Beregffy tábornok lett, s az MFM-nek nem sok bizalma volt az új parancsnokban."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 124. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Ha élne még a bátyja, most ő küzdene a rájuk szakadó tragédiákkal. És sokkal jobban kezelné a helyzetet."


"1941-ben államtitkári rangot kapott. A politikai elitet nyomasztotta a kormányzói hely utódlásának kérdése a 40-es évek elején Horthy Miklós betegeskedése miatt. A kormányzóhelyettesi intézmény bevezetéséről szóló 1942: II. törvénycikk elfogadása után, 4 nappal később közfelkiáltással választották meg Horthy Istvánt – csak a szélsőjobboldal tiltakozott. Az országban a "kiskormányzó" igen nagy népszerűségnek örvendett, angolbarát politikája egyedülálló volt a térségben."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Istv%C3%A1n_(korm%C3%A1nyz%C3%B3helyettes)

"A németek kénytelenek visszavonulni. A Kárpátok mögé fog húzódni a front. Van esélyünk sértetlenül hazahozni a határainkon belülre a katonáinkat."

"...a németek teljes visszavonulásban voltak, ami azt jelentette, hogy amennyiben épségben marad és jól irányítható az 1. magyar hadsereg rövid időn belül kénytelen lesz visszavonulni a Kárpátok vonaláig."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 124. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A csendőrség élén a mi emberünk áll. Faragho! Kiváló katona!"

"...a fegyveres erők irányítása hamarosan barátaink és munkatársaink kezébe kerül, vagy már ott is van: ... A csendőrség és a rendőrség egyesült erői Faragho altábornagy parancsnoksága alatt álltak..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 124. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Még a miniszterelnöknek és a vezérkari főnöknek sem áruljuk el."


"...mivel az összes miniszter, a miniszterelnököt is beleértve, szigorú megfigyelés és ellenőrzés alatt állt, mindenképpen el kellett titkolnunk előlük a kiugrási kísérlet előkészítését. Következésképp a kísérlet végrehajtásáról csak az államfő tudott, s egészen az utolsó pillanatig – a kísérlet megkezdéséig, azaz 1944 szeptemberéig - még a kormányfőt, Lakatos tábornokot sem tájékoztattuk róla."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 123. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Szerencsére az alkotmány nekünk kedvez. A kormányzó úr őfőméltósága önállóan dönthet fegyverszünet kérdésében.  Nem kell bevonnunk senki mást."

"Alkotmányos szempontból a fegyverszünet aláírásához nem volt szükségünk sem a parlament, sem a kormány jóváhagyására. ... az Alkotmány felhatalmazta arra, hogy fegyverszünetet kössön, akár a parlament vagy a kormány jóváhagyása nélkül is."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 123. old Magyar Szemle Könyvek 2016

Ezt nem feltétlen gondolta így mindenki, de itt Szent-Iványi visszaemlékezéseit a saját szájába adom.

"Végre meglátogathatom Kádár Gyula barátomat a börtönben. A Gestapo hetek óta fogva tartja."

Április 17-én éjjel éles csengetés lakásom ajtaján. Kérdésemre ordítozás: "Német rendőrség, azonnal kinyitni." Visszakiabálok. ,,Semmi közöm a német rendőrséghez." Nem nyitok ajtót. Telefonálok a kormányzóságra, a fiatal Horthyval akarok beszélni. Álmos hangú inas válaszol: mindjárt jelenti. A másik telefonkészüléken hívom Szombathelyit: azonnal küld két vezérkari tisztet. Közben betörik az előszoba ajtaját, tíz-tizenkét fegyveres gestapós, részben egyenruhában, részben civilben, ellepi a lakást. Ordítozások: “Hazaáruló”, “disznó", ,,kém" stb. Hátracsavarják a karomat, megbilincselnek, és pizsamában lökdösnek kifelé egyesek pedig lázasan kutatnak a szekrényekben. … Feleségem könyörög:legalább engedjenek felöltözni. Kidobálnak egy civilruhát, azt sürgetés, nógatás közepette felveszem. Kirúgnak az ajtón, feleségem ájultan vágódik el a szobában. Az egész ház meg van szállva. A házmestert két gestapós  őrzi a kapu alatt. Az utcán több Pol jelzésű  gépkocsi. Bedobnak az egyikbe. 

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig 677-678. old  Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 

"Még a feleségem is bejöhetett meglátogatni. … Biztosíthatlak kedves barátom, hogy a papa is szívén viseli a sorsodat."

"Feleségem is meglátogathat, és meglátogat a fiatal Horthy is. Biztat. Apja szívén viseli sorsomat, hamarosan szabadulok."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 694. old

"...megjelent látóterükben két fegyveres őr, két megbilincselt amerikai katonát lökdöstek végig a folyosón."

"Látogatásakor hoznak be két angol pilótát, akik bombázógépől ejternyővel ugrottak ki, és elfogták őket. A kísérő magyarok szidalmazzák, lökdösik őket. A pilóták remegnek az izgalomtól. A fiatal Horthy leinti a kísérőket: hadifoglyokkal nem szabad így bánni. Széket hozat a foglyoknak. Ezek szemében leírhatatlan hála, a kísérőikében megvetés, de szólni nem mernek."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig 694. old, Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978