1944. szeptember 19. Budapest

Zichy  így számolt be a jelenetben szereplő találkozóról:


"- Az tehát szeptember 19-én zajlott le.

- Délután, úgy 6 óra felé. Bevezettek minket egy szalonba, ahol már voltak mások is.

- Kik?

- Hát maga a kormányzó. Mellette jobbról ült le Bánffy Dani, azután következtem én, aztán ifjabb Horthy Miklós. A szomszédja volt Ambrózy, a kabinetiroda főnöke, majd Vattay, aztán a Faragho és utána Rácz Kálmán. Előadtam az előadandókat és utána jött egy vita, amelyben Rácz Kálmán (országgyűlési képviselő, aki oroszul jól tudott, s akit afféle „orosz-specialistának" tekintettek; aki meglehetősen jobboldali volt, 1944. március 19. után egy időre mégis a Gestapo fogságába került) az egészet komolytalannak mondotta. A két katona (tehát Faragho és Vattay altábornagyok) nagyon ellene volt az ilyenszerű megoldásnak. A Rácz Kálmán azt akarta, hogy a tárgyalásokat Svájcban, vagy valamilyen más vonalon... de ne egy Szlovenszkón át, amit ő lenézett. . . Ambrózy semmiféle véleménnyel nem volt, ifjabb Horthy pedig teljes mértékben a terv mellett volt, éppen úgy, mint Bánffy és természetesen én is. A kormányzó inkább negatív irányban volt befolyásolva, különösen a tábornokoknak a nyomása alatt. Bánffy újra meg újra nekiindult és próbálta a kormányzót a zólyomi tárgyalások vonalára vinni, de mindig elvérzett az ellenvetéseken. Egyszercsak jelentették, hogy itt a Vörös János vezérkari főnök, sürgősen beszélni akar a kormányzóval, aki ki is ment és néhány perc múlva visszajött azzal a hírrel, hogy Salgótarjánnál átadtak egy iratot, amelvet valami Makarov nevezetű ezredes írt alá és amelyik fegyverszüneti tárgyalásokra szólítja fel Magyarországot."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 225. old Zichy Ladomér interjú

"...Vattay meg volt ijedve, és ugyanezt látta Faragho és Ambrózy arcán."

"Azzal tért vissza, hogy másnap este Bánffy és Zichy jelentkezzék a kormányzónál, akinél szélesebb körű tanácskozás lesz. A megbeszélést este fél tíz órára tűzték ki. Az esti találkozón a kormányzón és ifj. Horthy Miklóson kívül jelen volt Ambrózy Gyula a polgári és Vattay Antal altábornagy a katonai kabinetiroda főnöke, Faragho Gábor vezérezredes, a csendőrség felügyelője, Rácz Kálmán országgyűlési képviselő, végül Bánffy Dániel és Zichy Ladomér."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"A kormányzó meg szinte ujjong, nem gyanakszik."

"Horthy ujjongott a közlések hallatán (amint ezt az egyik szemtanú elmondta)..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 439. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Miért hinnénk el?"

"Rácz Kálmán bizalmatlan volt Makarovval szemben, komolytalan, súlytalan, illetéktelen személynek nevezte és azt mondotta, nem érdemes a vállalkozásba bocsájtkozni. Magasabb szinten kellene az érintkezést felvenni."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Elveszett Temesvár és Arad."

"Másrészt a magyarok megindították harci tevékenységeiket Románia ellen. A Második Hadsereg (amelynek erősítései a Kárpátokon keresztül éppen most érkeztek meg) előrenyomulása során egy bizonyos ponton elérte a Marost, és képes volt még egy kis támadást is kezdeményezni a Bihar-hegységben. Továbbnyomulva délre a német erők szeptember 12-én bevették a gyenge román erők által tartott Temesvárt. Másnap a magyar Harmadik Hadsereg elfoglalta Aradot és Lippáig nyomult előre. Ezek a sikerek rövid életűek voltak, mivel a közben megérkező szovjet csapatok szeptember 16-án visszafoglalták Temesvárt és szeptember 19-én Aradot."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 432. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"A gyenge magyar csapatokkal csak hitvány részsikereket értek el. Erdélyben a magyar csapatok előretörése Kolozsvártól déli irányban eljutott a Marosig. Ott azonban már oroszokba ütköztek, és az előnyomulás megakadt. Az Arad felé támadó magyar csapatok is vereséget szenvedtek."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 231. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"A siker azonban csak átmeneti volt. A magyar és német csapatok inkább csak a szovjet előőrsökkel és gyengébb román egységekkel találták magukat szemben. A Romániában levő szovjet csapatok ugyanis szeptember 8-án a bulgáriai fegyverletétel után nem nyugat felé, hanem dél felé indultak. így szeptember második hetében még viszonylag kisebb egységek keltek csak át a Déli Kárpátokon. A magyar offenzíva megindulását követő napokban azonban már jelentős szovjet egységek keltek át a Kárpátokon, ezek 16-án Temesvárt, 19-én pedig Aradot szabadították fel, ami a német és a magyar csapatok offenzívájának nyílt kudarcát jelentette."

Rozsnyói Ágnes: 1944. okt. 15. (A Szálasi-puccs történetéhez) Századok – 1959

"Horthy alatt ingoványossá vált a valóság."

"Az arány három-három volt és a kormányzó sem tudott dönteni."

Rozsnyói Ágnes: 1944. okt. 15. (A Szálasi-puccs történetéhez) Századok – 1959

"Mi lenne, ha inkább megint Bakáchhoz fordulnánk? Kérdezzünk rá újra az angolszászok szándékára!"

"Zichy Ladomér a vele készült interjúban beszél arról a Horthynál lezajlott szeptember 19-i tanácskozásról, ahol beszámolt a zólyomi tárgyalásokról. Elmondja, hogy Horthy vonakodott a zólyomi tárgyalások alapján dönteni, s inkább a svájci tárgyalásokat részesítette volna előnyben."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 357. old 

"Hátha valami változott a szövetségesek között a québec-i konferencián."

"Ottó főherceg … Roosevelt kíséretében Quebecbe utazott, ahol annak rendje és módja szerint beszélt a fő résztvevôk többségével. Úgy találta, hogy azok nyugtalankodtak és bosszankodtak az oroszok erőszakos bulgáriai magatartása miatt, de nem tudták kitalálni, hogyan lehetne azt megszüntetni. Roosevelt azonban megígérte, hogy ragaszkodni fog ahhoz, hogy az USA folyamatosan tájékoztatást kapjon a magyar-orosz fegyverszüneti tárgyalásokról."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 441. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Horthy tehát szeptember 18-án értesült Zichytől a Szovjetunió tárgyalási készségéről. A szovjet főparancsnok közölte, hogy kész fogadni a fegyverszüneti delegációt. Horthy el is határozta a delegáció kiküldését, de a megfelelő személyek kiválasztása ürügyón igyekezett azt néhány nappal elodázni, hogy ezalatt mégegyszer utolsó kísérletet tegyen a nyugati hatalmakkal kötendő fegyverszünet érdekében. Elhatározására feltehetően Roosevelt és Churchill quebeci külön tanácskozásának híre is ösztönzőleg hatott. Ettől a külön tanácskozástól Horthy — ki tudott a nyugati hatalmak balkáni terveiről — a Szovjetunióval való teheráni megegyezés elvetését várta."

Rozsnyói Ágnes: 1944. okt. 15. (A Szálasi-puccs történetéhez) Századok – 1959

"A testőr Vörös vezérezredest jelentette, az előszobában várakozott sürgős üzenettel. … — Salgótarjánnál adták át ezt az iratot az oroszok a mieinknek. Azzal hogy sürgős. Egy Makarov nevű alezredes írta alá."

"Zichy a továbbiakban így emlékezik: „Egyszercsak jelentették, hogy itt a Vörös János vezérkari főnök, sürgősen beszélni akar a kormányzóval, aki ki is ment és néhány perc múlva visszajött azzal a hírrel, hogy Salgótarjánnál átadtak egy iratot, amelyet valami Makarov nevű ezredes írt alá, s amelyik fegyverszüneti tárgyalásokra szólítja fel Magyarországot." Amikor Horthy rájött, hogy ez a Makarov azonos azzal, akivel Zichy tárgyalt, döntött a zóIyomi út mellett."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 357. old 

"Az iratot magát nem láttam. No és akkor a Bánffy rácsapott, hogy „Makarov! Hiszen ez ugyanaz, akivel a Ladomér tárgyalt!" És abban a pillanatban a kormányzó kapcsolt és a kérdést pozitív irányban döntötte el. Amint ez megtörtént, a tábornokok rögtön csatlakoztak az ő véleményéhez."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 226. old Zichy Ladomér interjú

"Kiválasztunk és felhatalmazunk egy biztost, és ugyanazon az úton, ahogy Zichy gróf úr járt, kiküldünk egy delegációt Moszkvába!"

"Zichy szeptember 18-án érkezett vissza, mégpedig rendkívül kedvező jelentéssel. Azt mondta, hogy Makarov rendkívül szívélyesen fogadta. Megkérdezte, hogy Magyarország miért nem állt át a másik oldalra, és miért nem harcol a Szovjetunióval együtt. Azt állította, hogy a dolog nagyon könnyen elintézhető, mivel az oroszoknak hetente van légi összeköttetésük Eperjes és Moszkva között, és egy repülőgépen Moszkvába vihetnek egy magyar küldöttet. Ennek a követnek azonban teljhatalommal felruházott, miniszteri rangú személynek kell lennie."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 438. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Úgy tudom, most átmennek az 1. hadsereghez, hátha ott jobbak a körülmények."

"Tudomásom szerint először a II. hadseregnél akarták áttenni (a küldöttséget — K. M.) de végül az I. hadseregnél, a 6. hadtestnél, amelynek parancsnoka Farkas Ferenc altábornagy volt, tudott átjutni az oroszokhoz."

Korom Mihály: Horthy kísérlete a háborúból való kiválásra és a szövetséges nagyhatalmak politikája (1944 október), Századok – 1974

"Nádayt és Howiet el kell indítanunk az angolokhoz! Minél hamarabb!"

“Horthy csak szeptember 20. körül szánta el magát arra, hogy két titkos békeküldöttséget indítson, egyet azonban még ekkor is a nyugati hatalmak, egyet pedig a Szovjetunió felé...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 33. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Ezen a szeptember 20-án Charles T. Howie ezredest becsempészték a várpalotába, Tost Gyula szárnysegéd lakosztályába. Amint említettem, miközben az oroszországi küldöttség utazása készülőben volt, Miklóspapa még egy kísérletet akart tenni az angolokkal való kapcsolat felvételére, és újból fel akarta ajánlani, hogy ha angol csapatok jönnének Magyarországra - akár a földön, akár a levegőben -, mi segítenénk őket, és csatlakoznánk hozzájuk. Ezzel a küldetéssel bízta meg Náday István vezérezredest és Howie ezredest, akiket repülőn szándékozott kiküldeni a szövetségesek casertai főhadiszállására."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 333. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...a svéd követségünkön keresztül értesítjük mind a három nagyhatalmat, hogy fegyverszüneti tárgyalásokat szeretnénk."

"A mind válságosabbra forduló helyzetben Horthy felkérte a svéd kormányt, tájékoztassa az angol, az amerikai és a szovjet felet, hogy Magyarország kész beszüntetni a harcokban való részvételt. Kéri, nevezzék meg a helyet és az időpontot, ahová megbízottait elküldheti, a fegyverletétel feltételeinek átvételére. Időbe telt, amíg az üzenet a diplomáciai csatornákon megjárta a megfelelő fórumokat, s a szövetségesek egyeztették álláspontjukat. A döntő szó Moszkvát illette. Visinszkij szovjet külügyminiszter-helyettes, csak szeptember 21-én közölte a brit és az amerikai nagykövettel, hogy kormánya hozzájárul a fegyverletétel feltételeinek átadásához."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 274. old

"Szeptember 18-án felkérte a budapesti svéd követséget, tájékoztassa az angol, amerikai és szovjet kormányt arról, hogy elhatározta az ellenségeskedések beszüntetését és kérte, nevezzék meg a helyet és időpontot, ahová és amikor megbízottait elküldheti. Visinszkij szovjet külügyminiszterhelyettes szeptember 21-én tájékoztatja az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét, A. Harrimant a szovjet kormány döntéséről. Moszkva beleegyezik a magyar kérésbe, hozzájárulását adja ahhoz, hogy értesítsék Magyarország kormányzóját: a brit, amerikai és szovjet kormányok készek a fegyverletételi feltételek átadására egy teljhatalommal rendelkező magyar megbízottnak. A találkozás helyéről - szól a szovjet javaslat - ezt követően lehet tárgyalni."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 48. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Azonnal előkerítem General Howie-t!"

"1944 szeptember hó elején kapok egy telefont az ifjú Horthytól, hogy felmennék-e a lakására? Felmegyek. Azt mondja: „Atyám úgy döntött, hogy Náday István vezérezredes urat küldi ki Nyugatra, fegyverszüneti ügyben tárgyalni. Nádaynak épségben kell innen kikerülnie, együtt Howie ezredessel.""

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 320. old

"Ráadásul most egy összekötőt várt, aki Titóhoz biztosíthatna kapcsolatot."

“Horthy fegyverszüneti próbálkozásait ismerve Wilhelm Höttl beépített egy magát Tito megbízottjának kiadó személyt abba a kommunikációs csatornába, amely ifj. Horthy Miklós és a horvátországi Pejacsevich földbirtokos között fennállt (özv. Horthyné és a Pejacsevich család szoros rokonságban volt)” “Szeptember közepétől ebben az operatív játszmában két találkozóra is sor került a „Tito-küldött” és ifj. Horthy között, egy alkalommal „véletlenül” maga a kormányzó is rájuk nyitotta az ajtót.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 135. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...egy esetleges együttműködés lenne a jugoszláv partizánokkal. … A másik a bácskai magyarok helyzete."

"Az ifjú Horthynak az az ötlete támadt, hogy Titóval összehangolva lép fel a németekkel szemben. Egy olyan egyezményt is köt Titóval, hogy ne legyen Bácskában partizánháború, hanem az ott lakókat hagyják békén és védjék meg a németekkel szemben."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 445. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006