1944. augusztus 25. 

Budapest – Úri utca, Budavári Palota

"Ha úgy alakul, egy órán belül kocsira tudják tenni a teljes követségi ingóságot."

"Hanem hogy most hirtelen kihasználják az alkalmat! A lehetőséget! Mert ez kétségkívül nagy lehetőség lett volna, nekem alig volt ellene más eszközöm, mint a blöff. Minden esetre a követségen mindent összecsomagoltattam." 

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 203. old, (Veesenmayer interjú)

"A nő az ágyon feküdt utcai ruhában, a plafont bámulta és meg sem mozdult. A követ robbanást érzett a fejében, meg kellett kapaszkodnia az ajtófélfában."

"...láttam, hogy a romániai események után Veesenmayer az idegösszeomlás határán volt, ez a felesége is elmondta nekem, aki egyébként fűvel-fával csalta Veesenmayert, szóval tudtam, hogy kicsúszott a lába alól a talaj..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 190. old, (Höttl interjú)

"Elindultak a budai szélek felé, hogy szemrevételezzék a csoportosuló német csapatokat."

"Ezen az első összejövetelen Csatay Lajos tájékoztatót adott katonai helyzetünkről. Majd közölte, hogy a németek sejthetnek valamit, mivel a főváros egész budai oldalát német csapatok szállták meg."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 116. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Jelentkezett Vörösnél Greiffenberger is és tájékoztatta őt a Budapest körül elhelyezett csapatokról."

DOMBRÁDY LÓRÁND VÖRÖS JÁNOS A M. KIR. HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN MAGYARORSZÁG NÉMET MEGSZÁLLÁSÁNAK IDŐSZAKÁBAN (1944. ÁPRILIS 19 - 1944. OKTÓBER 16.) 

"Reggel olvasta a jelentést a kormányzói testőrség és várőrség rutinjáról, tehát arra is fel voltak készülve, hogy azokkal szembeszálljanak."

"...látott hozzá Winkelmann a szükséges előkészületekhez, hogy minden eszközzel megakadályozza Horthy esetleges kilépési kísérletét. Utasította a Gestapót, hogy derítse fel a várőrség és a testőrség elhelyezését."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 81. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Jelentem, a Budavári Palotából erős rádió adó-vevő jeleit fogtuk."

"...az adóvevő sokkal erősebb volt, mint az eredeti, így félő volt, hogy az angol titkosszolgálat - bár vette az adást - kétségbe vonta az üzenetküldő személyét, illetve az általa kibocsátott rádiójeleket nem feltétlenül ismerték fel. A Gestapo viszont annál inkább. Edmund Veesenmayer, a Harmadik Birodalom magyarországi megbízottja azonnal a várba sietett és követelte a rádióadások beszüntetését."

CLAERWEN HOWIE AGENT BY ACCIDENT Muizenberg, Lindlife, 1997

"A szovjeteknek egyértelműen az az érdekük, hogy a románokat ellenünk fordítsák."

"...Vörös János augusztus 25-i naplófeljegyzésében áll: a román átállás ügyében értekezletet tartott, ahol a Kárpát-védelem dél felé való kiterjesztése és a Dél-Erdélyben várható események latolgatása került szóba."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 719. old

"Budapesten eközben a Minisztertanács kétszer is összeült, először augusztus 25-én, majd 26-án, ahol az a döntés született, hogy azonnali segítséget kell kérni Németországtól..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 167. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A románok pedig csak arra várnak, hogy újra megindulhassanak Magyarország ellen! … A  fajtánkat is ki akarják irtani!"

"...csak a rend és a hadsereg érintetlen ereje nyújthat biztosítékot a szomszédos kis népek (románok, szlovákok, horvátok, szerbek) féken tartására, mert szembe kell nézni azzal, hogy nekik való kiszolgáltatottságunk fajtánk teljes kiirtásával járna együtt."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 213. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"Addig az oroszok megindulhatnak a Balkán felé."

"...a németek hoznak erősítést."

"Mi pedig maximális segítséget ígértünk. Katonai erőt."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 203. old, (Veesenmayer interjú)

"De még semmi hír a német erősítésről!"

"Augusztus 30-án, Guderian Horthynak: Rátérve a hadműveleti helyzetre minden igyekezete arra irányult, hogy meggyőzze a kormányzót a tőlük rövidesen várható segítségről."

DOMBRÁDY LÓRÁND VÖRÖS JÁNOS A M. KIR. HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN MAGYARORSZÁG NÉMET MEGSZÁLLÁSÁNAK IDŐSZAKÁBAN (1944. ÁPRILIS 19 - 1944. OKTÓBER 16.) 

"A németeknek szabad elvonulást fognak kínálni, meglátják! … Nem is üzentek hadat a németeknek."

[a román] "...királyi palotába siető német követnek átnyújtották a király követelését a német csapatoknak Románia területéről való kivonásáról, azt a nyilatkozatát, hogy a németeket nem akadályozzák elvonulásukban."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 11. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"...a román vezérkar kötelezettséget vállalt, hogy biztosítja a német csapatok szabad elvonulását nyugat felé."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 11. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Erdély sorsába az angolszászoknak is lesz beleszólásuk. Ne temessük még! Csak ideérnek időben!"

"...maga Horthy és tanácsadóinak nagy többsége visszariadt attól, hogy az orosz csapatokat beengedje az országba. Horthy ekkor odáig már eljutott, hogy megfontolja azt a lehetőséget, hogy végső esetben leteszi a fegyvert keleten, de csak akkor, ha ezzel egyidejűleg légi vagy szárazföldi úton angolszász csapatok hatolnak be Nyugat-Magyarországra; különben nem."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 395. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Maga meg most azonnal induljon vissza, és kezdje meg a tárgyalást a románokkal!"

"...Bukaresthez címezve; Magyarország elhatározta, hogy megvédi határait és nem kezdeményez semmifajta támadó hadműveletet. Bizonyos javaslatokat tettek a két ország közötti súrlódások csökkentésére (amiket Románia elfogadott)..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 404. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Lakatos Géza, aki addigra már miniszterelnök lett, megnyugtatta Telekit, hogy nem lesz Dél-Erdély ellen katonai akció. Ez nekünk igen lényeges kívánságunk volt."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 213. old, Vita Sándor interjú

"Én attól nem tartottam, hogy titkos megegyezés lenne Horthy és a román király között, hogy együtt lépnének fel..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 203. old, (Veesenmayer interjú)