1944. október 11. 

Moszkva, útban Budapestről Husztra, Budapest

"...tartok tőle, hogy bajuk esik a disznaimnak."

"...Stemenko tábornok Kuznyecov vezérezredest jelölve meg forrásul írja: „A küldöttség megérkezése után néhány nappal elmesélte, hogy Faraghó nagyon nyugtalankodik disznai miatt, amelyeket valahol Debrecen környékén tenyészt, és arra kért bennünket, hogy vigyázzunk rájuk, amikor csapataink ezt a területet elfoglalják. Azt felelték Faraghónak, hogy a szovjet csapatok nem tulajdonítanak el idegen javakat, sőt ha gazdájuk nincs jelen, gondoskodnak a megőrzésükről. A földbirtokos Faraghó megnyugodott. Meg kell jegyeznem, hogy katonáinknak mégsem kellett a disznók őrzésével foglalkozniuk, mivel a németek az utolsó szálig elvitték azokat"..."

Korom Mihály: Horthy kísérlete a háborúból való kiválásra és a szövetséges nagyhatalmak politikája (1944 október), Századok – 1974

"Szent-Iványi kávét főzött..."

"Csaknem öt óra volt, mire visszaértünk a dácsánkba, alvásra azonban nem jutott időnk. Magunkba döntöttünk pár csésze forró kávét, és munkához láttunk."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 239. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Szürke volt az arcuk, mély árnyékok öregítették őket, végtagjaikat súlyosnak érezték, de végre jó híreket írhattak meg."

"Ezen a napon keveset aludtak a magyar delegáció tagjai. A konferencia Molotov lakásán reggel fél ötig tartott és mire kiértek a dácsába, fél hat volt. Faraghó rögtön nekiült, hogy a fejleményekről táviratban értesítse a kormányzót. Teleki és Szent-Iványi egy „Note verbale" megfogalmazásán munkálkodott."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

A távirat szövege:

"Október 11. A reggeli mise után Tostnál dolgoztunk a táviratokon. Moszkvából sürgönyözték (9):

„Ma reggel négykor közöltük a külügyminiszterrel, hogy Magyarország elfogadja az ideiglenes fegyverszüneti feltételeket. Barátságos, meleg lett a hangulat. Itt van az angol miniszterelnök és külügyminiszter, ezáltal biztosítva van az ügy meggyorsítása. Ma fognak a VI. sürgöny tartalmára válaszolni."..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 345. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Ezt követte 9. számú rádiótáviratunk:

Ma hajnali 4-kor külügyminisztert tájékoztattuk rádiótávirat tartalmáról, ti., hogy Magyarország elfogadja az előzetes fegyverszünetet. A hangulat barátságossá, szívélyessé vált. A brit miniszterelnök és külügyminiszter itt van, ez garantálja megállapodás komolyságát, gyorsaságát. Külügyminiszter maga is hangsúlyozta ezt. Kérik, ismételjék meg az előzetes feltételek aláírására vonatkozó felhatalmazást, az elküldött feltételek felsorolásával. Alázatosan kérjük, legyenek tekintettel a helyzet fontosságára, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket kötelezettségeink teljesítésének biztosítására; itt nagy hangsúlyt helyeznek az ügy fontosságára. Ma katonai kérdésekről lesz szó, ezután az orosz előrenyomulás egy-két napig szünetelni fog..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 240. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"…Nemes Józseffel elindult a kormányzói autó kelet felé. Két gépkocsival mentek, elöl Miklós Béla vezérezredes utazott a segédtisztjeivel, a második járműben ült Nemes két tábori csendőrrel. …  annyi volt a menekülő ember, szekér, lábon hajtott jószág az utakon."

"A főparancsnoki zászlóval jelzett gépkocsik csak nehezen törtek előre a miskolc—huszt úvonalon. Északról végeláthatatlan sorokban jöttek a menekülők és kocsijaikkal, szekereikkel, holmijaikkal eltorlaszolták az utakat. Az első kocsiban személyi segédtisztjeivel Miklós Béla ült, mögötte a másikban Nemes József két tábori csendőrrel. Csak este 10 órára, érkezetek meg a huszti főparancsnokságra."

Dálnoki Miklós Béla futára volt. Ország-Világ, 12. évfolyam/ 51. szám, 1968.12.18. 

"Nemes akadályoztatása miatt csak 12-én hagyta el a fővárost Miklós vezérezredes, az 1. hadsereg parancsnoka társaságában. Huszt és Técső érintésével, autóval mentek Kőrösmezőre."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 229-230. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Kipakolnak a ládákból? De hiszen csak két napja csomagoltak össze!"

"Világos volt, hogy a kormányzó — aki visszautasította tanácsadóinak azt a kívánságát, hogy Budapestet elhagyva, a frontra, az 1. hadsereghez menjen — maga kívánja a fővárosban a „kiugrást" végrehajtani."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

"...én személyesen állok ellen fegyverrel!"

"A kormányzó azonban azt az álláspontot foglalta el, hogy sem ő, sem családja Budapestet nem hagyja el. Ha ellene erőszakosan akarnak fellépni, „revolverrel a kezében" fog ellenállni."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 237. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"A kormányzó azt üzente általam: “Tudom mit kell tennem. Mondja meg Bethlen Istvánnak, hogy revolverrel a kezemben fogok meghalni. Lázár Károlynak kiadtam a parancsot, hogy az utolsó szál testőrig megvédjük a Várat.”..."

Bethlen István emlékirata 1944 89. old., Zrínyi Katonai Kiadó Budapest 1988

"…Tildy Zoltánt és Szakasits Árpádot. Megpillantva őket egy pillanat elszállt a mérge, melegen kezet  rázott velük..."

“Horthy 1944. október 11-én este tárgyalt először és utoljára a Magyar Front képviseletében megjelenő Tildyvel és Szakasitscsal. Erre is csak azért került sor, mert a fia erőltette a találkozót. Rajk Lászlóval nem volt hajlandó találkozni...

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 240. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Ifj. Horthy Miklóson keresztül Horthy és köre felvette a kapcsolatot a magyar baloldali ellenállás néhány tagjával. Horthy személyesen is találkozott a kisgazdapárti Tildy Zoltánnal, Szakasits Árpáddal, a szociáldemokrata párt egyik vezetőjével, illetve egy másik alkalommal Somogyi Miklóssal, aki szakszervezeti vezető és a kommunista párt egyik vezetője volt. A megbeszélések tárgya a munkásság esetleges felfegyverzése volt a németek ellen, konkrét döntések azonban ezzel kapcsolatban nem születtek.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 43. old, Open Books, Budapest, 2022

"A kormányzó apatikusan figyelte őket..."

„Látszott rajta a letörtség — összegezi benyomásait Szakasits —, korántsem volt olyan határozott, mint régebbi időkben. Mi régen is tudtuk róla, hogy a mutatott határozottság nála igen rövid életű volt. Mindig annak adott igazat, akivel utoljára beszélt."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"Ha a háború után önök kerülnének hatalomra, óvatosan bánjanak egy földreformmal!"

"A tanácskozáson — Tildy közlései szerint — Horthy arra figyelmeztette tárgyalópartnereit, hogy majd a háború után ne kényszer alatt csináljanak földreformot."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 96. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Tudják, hogy a gazdasági virágzás alapja a nagybirtokrendszer."

"Beszéde további részében Horthy a rendszer legfőbb támasza, a nagybirtok mellett érvelt és hosszan fejtegette egy nagyobb arányú földreform káros következményeit. Tildy és Szakasits azonban a kiugrás feltételeire és az együttműködésre kívánta korlátozni a tárgyalást. Végül is elvben abban állapodtak meg, hogy felfegyverzik a munkásság megbízható elemeit. A fegyverek átadásáról majd értesítik a Magyar Front vezetőit. Megállapodtak abban is, hogy október 17-ére a Magyar Front általános sztrájkot hirdet és ezzel adják meg a jelt „az átállás elindítására"."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

A Szakasits-Tildy találkozó forrásai:

"A kormányzó október 11-én fogadta a Magyar Front képviseletében Szakasits Árpádot és Tildy Zoltánt, ahol megállapodtak abban, hogy a Magyar Front az átállás társadalmi támogatásának megszervezéseként október 17-én általános sztrájkot hirdet."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 219. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Október 11-én  kérésükre fogadtam Tildyt és Szakasitsot, ez a megbeszélés azonban nem járt eredménnyel."

Horthy Miklós: Emlékirataim 268. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...október 11-re hívta meg Horthy Tildyt és Szakasitsot. Vörös János vezérezredes, a vezérkar főnöke közvetítette a Kisgazdapárt meg a Szociáldemokrata Párt bujkáló vezetőinek a látogatását! Szerintem Horthy akkor már abban bizakodott, hogy elintézheti a kiugrást saját katonáival és nem kell a munkásság asszisztenciája, nehogy túl nagy legyen majd a számla..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 291. old Kovács Imre interjú

"A Magyar Front képviselői a Horthyval történt tárgyaláson viszont vállalták, hogy október 17-ére, a kiugrás tervbe vett napjára a fővárosban általános sztrájkra szólítják fel a munkásokat. A Kommunista Pártnak erről szóló röpirata el is készült, az események miatt azonban terjesztésre már nem került."

Pintér István - Faust Imre: Faust Imre visszaemlékezése a nem hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció moszkvai útjáról, Párttörténeti Közlemények, 1981. június (27. évfolyam, 2. szám)

"Október 11-én, az esti órákban, a szociáldemokrata párt vezetője, Szakasits Árpád és a Független Kisgazdapárt vezetője, Tildy Zoltán fel is jött a várba megbeszélésre. Komoly eredménye, sajnos, nem volt ezeknek a különben barátságos hangulatban folytatott tárgyalásoknak, amelyek során mindenki egyetértett azzal, hogy véget kell vetni a háborúnak. Megbeszélések folytak a munkások felfegyverezéséről, a kormányzó beavatta őket „kiugrási" tervébe, és a dátumot is közölte velük, amikor a fegyverszünetet kiáltvánnyal fogja bejelenteni. Megígérte a politikai foglyok szabadlábra helyezését."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 348. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Az volt az elgondolás, hogy amikor a Budapestre átirányított megerősítések megérkeznek a fővárosba, az ellenállási mozgalom felhívja a munkásokat általános sztrájkra."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 348. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Tildy később azt mondta a szerzőnek, hogy a küldöttség alig nyitotta ki a száját: majdnem mindig Horthy beszélt. Általában azt mondják, hogy hallgatóit intette, ne vezessék be a földreformot, de ez így nem igaz; ő arra intette őket, hogy kényszer hatása alatt ne vezessék be, és rámutatott, - ami eléggé igaz volt - Magyarországnak nincs elegendő földje ahhoz, hogy széleskörű, kielégítő földreformot hajtson végre (Dessewffy a szerzőnek).

Szakasits később (Tildynek a szerző számára tett közlése szerint) Horthyt igazán nagy államférfinak nevezte, es azt mondta, hogy az összejövetel felemelő élményt nyújtott. A kormányzó pedig látogatóit „teljesen tisztességes embereknek" jellemezte. Tildy szerint Szakasits különben az összejövetelen „példátlan szolgalelkűséggel viselkedett", és miatta később tudtak elindulni a Várba, mivel ő ruhakölcsönzéssel töltötte az időt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 480. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A tervek szerint azon a napon, amikor a csapatok elérik a fővárost, a munkások általános sztrájkba kezdenek és tiltakoznak a háború ellen. A csapatok fel fognak vonulni, névlegesen a munkások ellen, de a valóságban a németek és nyilaskeresztesek ellen. Ebben a remélhetőleg kedvező helyzetben a Kormányzó bejelentheti a fegyverszünet megkötését."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 480. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A munkásság felfegyverzése érdekében — a már említett — bizonytalan ígéreteken túl semmi nem történt. A Magyar Front és más csoportok, a szakszervezetek is Horthy ígéretének megfelelően október 17-ére, illetve 18-ára készülődtek, s minden intézkedésük ilyen irányú volt."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970