1944. augusztus 24. 

Budapest, Wolfsschanze

"A kérdésem, hogy fel tudná-e venni a kapcsolatot az angol katonai vezetéssel a magyar kormány nevében."

"...Horthy megkérdezte tőle, hogy kapcsolatba tudna-e lépni az angol-amerikai szövetségesekkel a magyar kormány nevében. Három nappal később, augusztus 26-án két üzenetet is küldtek Londonba."

CLAERWEN HOWIE AGENT BY ACCIDENT Muizenberg, Lindlife, 1997

"Használhatná a nálam lévő rádióadót. Azt nem ismerik a németek. … Talán erősebb, mint a sajátja volt, nem valószínű, hogy egyből rájönnek az angol szolgálatnál, hogy maga üzen ezen keresztül..."

"...az adóvevő sokkal erősebb volt, mint az eredeti, így félő volt, hogy az angol titkosszolgálat - bár vette az adást - kétségbe vonta az üzenetküldő személyét, illetve az általa kibocsátott rádiójeleket nem feltétlenül ismerték fel."

CLAERWEN HOWIE AGENT BY ACCIDENT Muizenberg, Lindlife, 1997

"Nedves földszag töltötte be az erdőt, heves szél rázta a fákat, a felhők és a fák árnyékában Hitler óvatosan lépdelt, olyan sötét volt, hogy alig látott, pedig délelőtt kilenc óra is elmúlt. A kutyája szerette az eső utáni aljnövényzetet, a pára felerősítette a szagokat, így az állat a szokásosnál fürgébben szaladgált, megszagolt minden unalomig ismert helyet."

"From 9.00 am till 10.00 am Hitler went out with his dog for a walk, which no one could disturb without a necessity."

https://wolfsschanze.pl/en/hitlers-stay-in-wolfs-lair/

"A tavalyi augusztust is itt töltötte a Führer..."

"THE DATES OF HITLER’S STAYS IN WOLF’S LAIR:

https://wolfsschanze.pl/en/hitlers-stay-in-wolfs-lair/

"...ezen a tájon az augusztus milyen hideg."


Két évet éltem Lengyelországban, két augusztus során tapasztaltam meg, hogy mennyire hűvös ott a nyár vége. Lengyel barátaim megerősítették, hogy ez általános. A szeptember melegebb, naposabb arrafelé, mint az augusztus.

"Pedig most le kellett volna ülnie, komótosan végignéznie a postáját..."

"Around 10.30 Hitler began browsing the morning mail, which was provided by airplanes or courier trains."

https://wolfsschanze.pl/en/hitlers-stay-in-wolfs-lair/

"Tíz perc múlva a bunkerbeli tanácsterem asztalát körbeállta a tanács összes tagja."

"...most veszítettük el a román olajmezőket! Már csak Magyarországról tudjuk biztosítani az üzemanyagot! Így is eleget álltak a csapataink benzinhiány miatt!"


Erről bővebben és nagyon érdekesen ír Adam Tooze The Wages of Destruction c. könyvében.

"Majd ők visznek oda erősítést, nem fogják a románoknak adni csak úgy! Küzdjenek meg ők azért a földért!  Vannak pótalakulataik a határaik mögött, és vihetnek a keleti frontról is."

"Németország azt kérte, hogy a magyarok minden rendelkezésükre álló erejüket küldjék Dél-Erdélybe a hágók birtokbavételére..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 403. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A fő ok, amiért a németek követelték, hogy a magyar csapatok menjenek Dél-Erdélybe — és ne a saját, Magyarországon állomásozó csapataik - az volt, hogy nem tartották tanácsosnak, hogy Magyarországon egyáltalán ne legyenek német csapatok, és hagyják, hogy ott az egyetlen ütőképes erő egy megbízhatatlan magyar hadsereg legyen."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 403. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Annyit ígérhetünk nekik, hogy segítünk felfegyverezni az alakulataikat."

"...Guderian vezérezredes azt is megígérte, hogy a magyar csapatokat vissza fogják szállítani, és kiegészítik hadi anyagkészleteiket is..."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 82. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"...annyian figyelmeztettek Vörösre, hogy nem elég lojális, hogy a németeknek dolgozik, hogy meguntam. Leváltani nem tudom, az sem a német hadvezetésnél, sem a saját hadseregünkben nem lenne elfogadott lépés. Úgyhogy minden este iderendelem, jelentést tesz, így felügyelni tudom."

"Horthy - a Sztójay-kormány menesztése után - úgy próbálta ellensúlyozni a német és németbarát köröknek Vörös személyére gyakorolt befolyását, hogy elrendelte: naponta köteles nála jelentéstételre megjelenni, minden fontos dolgot előadni és minden intézkedéséhez jóváhagyását kérni."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 25. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"...az ajtónál szolgálatot teljesítő testőr kinyitotta az ajtót a vezérkar főnökének."

"Tőkés Lajos egykori testőrőrmester mondta el (filminterjú, Budapest, 1976), 1944. augusztus 23-áról: - Horthyné szalonja előtt teljesítettem szolgálatot, 21 órától 23 óráig."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 202. old

"...Gyurgyevónál lecövekelt, megállította gondolatban az orosz előrenyomulást."

"A román arcvonal részen - a régi Hármashatártól a Fekete-tengerig - megindított orosz erők támadása Románia kiugrása következtében igen nagy lendületet kapott, és legutolsó híreink szerint az orosz erők Ploesti-Bukarest-Giurgiu vonalát érték el, a bukaresti katonai attasénk jelentése szerint főleg nyugati előnyomulási iránnyal."

(Nagybaczoni idézi Vörös János jelentését)

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 210. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"...az orosz haderőnek három iránya lehet. Az egyik természetesen a magyar Alföld.  … A másik cél délnek vezet Bulgária felé. … A harmadik irány Szerbia és Albánia felé vezet, megnyitva az utat az Adriához."

"A román síkságra betört orosz erőknek három lehetőségük van: a) előnyomulás, részben a déli Kárpát-átjárókon át, részben a Duna mentén a Magyar Alföld felé: b) előnyomulás Bulgária felé; c) előretörés Albánia irányába az Adriai-tenger felé."

(Nagybaczoni idézi Vörös János jelentését)

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 211. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"Ezek már a háború utáni osztozkodásra gondolnak! Aki hamarabb ér Jugoszláviába, azé lesz!"

"Miután azonban az utóbbi időben mind több jel mutat arra, hogy a tisztán hadműveleti meggondolásokkal szemben orosz-angolszász érdekellentétek is számításba jöhetnek, a Dardanellák és a balkáni kérdés körül, így lehetséges, hogy bizonyos fokú versenyfutás indulhat meg, hogy az oroszok elsősorban a Földközi- vagy az Adriai-tenger felé fordulnak."

(Nagybaczoni idézi Vörös János jelentését)

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 211. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"Ezek alapján azt javaslom, hogy ne küldjünk csapatokat a déli határ megerősítésére. Maradjunk annnál, hogy a németektől kérünk. Nekik fontosabb, mint nekünk."

"...a németeknek egy ellenkérést küldtek: maga Németország szállja meg a déli hágókat, és nyújtson segítséget a Keleti-Kárpátokban is, mert a magyarok segítség nélkül ott sem tudják tartani az állásaikat."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 403. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006