1944. október 10. Moszkva, Budapest

"Holnap! Holnap történik valami nagyszerű!"

"Az „efemeridák" segítségével mindennap elkészítette az adott nap horoszkópját, szimbólumokként Magyarországot, Oroszországot, az USA-t használva. 10-én Géza örömtől repesve közölte velem, hogy Magyarország szempontjából ritka jó a bolygók együttállása. Megjósolta, hogy a küldöttség nagy sikert arat, s Magyarország helyzetében és nemzetközi megítélésében is jelentős javulás fog bekövetkezni. Hozzátette, hogy ez az örvendetes esemény 24 órán belül bekövetkezik."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 231. old Magyar Szemle Könyvek 2016

A jelenet Horthynál ezeken a forrásokon alapul:

"Faragho nagy jelentőségű távirata október 9-én csupán a késő esti órákban érkezhetett meg, és desifrírozása még folyamatban volt, Horthy pedig ezzel kapcsolatban aznap semmit sem tett. Így csak október 10-én reggel! hívta egybe Lakatost, Hennyeyt, Csatayt, Vöröst, Vattayt és Ambrózyt, hogy megvitassa velük a választ, amit el kell küldenie."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 474. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ezen a napon érkezett Faragho tábornok első üzenete Moszkvából. Ez tartalmazta a fegyverszüneti feltételeket, melyek egyik pontjaként a Magyarországon tartózkodó német csapatok megtámadása szerepelt. Az adandó válasz megbeszélésére a kormányzó szűk körű tanácskozást hívott egybe. Ezen - rajtam kívül - Csatay és Hennyey miniszterek, Vörös, a vezérkar főnöke, Ambrózy kabinetirodai főnök és Vattay altábornagy főhadsegéd vettek részt."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 150. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...most értesült a moszkvai fegyverszüneti delegáció létezéséről."

“Lakatos emlékiratának állítása szerint a feltételeket csak október 15-én délután tudta meg, miközben ugyanabban az emlékiratban azt is írja, hogy már 9-én értesült ezekről...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 45. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Hennyey Gusztáv külügyminiszter emlékirata is ezt támasztja alá, szerinte Lakatos, Csatay és ő október 10-én értesültek a feltételekről, és közösen döntöttek úgy, hogy azokat elfogadják, de a németek megtámadására vonatkozó passzust nem kívánják betartani”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 46. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Ez volt a helyzet, amikor a kormányzó - mint említettem -, október 10-én hívatta Lakatos miniszterelnököt, Csatay honvédelmi minisztert és engem. Ez volt az első alkalom, hogy pontosan tájékoztatott bennünket a moszkvai tárgyalások menetéről, beavatott a tárgyalásaiba, és a véleményünket kérte."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 108-109. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"...a finn, a bolgár vagy a román feltételek szerint járnak el velünk."

"12. A finn, bolgár vagy román fegyverszünet lesz mintája a magyar fegyverszünetnek."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám

"Nem félek tőlük! Ezek a büdös német disznók!"

"...a kormányzó fiának titkárával, dr. Onódyval beszélgetett. „Mikor bejött, dr. Onódyt kérdezte, hogy itt voltak-e a műszerészek, mire azt válaszolta, hogy igen, mindent megvizsgáltak és megállapították, hogy nincs titkos mikrofon felszerelve. Akkor azt mondta, szinte kiabálva, hogy akkor szabadon mondhatom el a véleményemet, hogy ezek a büdös németek mégis meg fognak dögölni."

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939-1945 192. old, Corvina Kiadó Budapest, 2014

"Winkelmann egyik feljegyzésében olvastuk. „Lakatosnál panaszkodtam ifjú Horthyra is, aki a városban a legnagyobb nyilvánosság előtt csak német disznókról beszélt és vad fenyegetőzésekkel árasztott el bennünket.""

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939-1945 192. old, Corvina Kiadó Budapest, 2014

"Nickyvel kapcsolatban már említettem, hogy saját fülemmel hallottam, amikor a telefonba azt kiabálta: - Nem érdekelnek a németek! Nem félek tőlük! Mindig hordok magamnál pisztolyt!"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 170. old Magyar Szemle Könyvek 2016

A Nemes őrnagy féle jelenet forrásai:

"Nemess a megbízást elvállalja. Hazamegy. Október tizenegyedikén, szerdán egy fiatalember jelent meg nála, aki egy gépírással írt lapot adott át neki, ezen csak az állt, hogy másnap, csütörtökön reggel pontosan nyolckor jelentkezzék Dálnoki Miklós Béla vezérezredes Berzsenyi utcai lakásán. Amikor Nemess a gépírásos papirost elolvasta, a fiatalember kivette azt a kezéből, elővett egy skatulya gyufát, meggyújtott egy szálat, a lapot elégette, a hamut összegyűrte, egyetlen kérdésre sem válaszolt, hanem fejbólintással kiment a lakásból."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Október tizedikén a kormányzó magához rendelt és engem bízott meg azzal, hogy Nemess József őrnagyot, aki a kormányzó írásbeli felhatalmazását vitte magával Faraghóéknak Moszkvába, tegyem át a fronton. E parancsnak eleget is tettem..."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Végre szerdán egy atlétatermetű, motorbiciklis férfi állított be hozzá. A kölcsönös igazolás után körülményesen előhúzott egy cigarettatárcát, elővett egy cigarettát, azt szétfejtette, és a papírt átnyújtotta Nemes Józsefnek: „Nemes József őrnagy holnap reggel 8 órakor Miklós Béla Berzsenyi utca 4. sz. alatti lakásán jelentkezzék ...” — Megértette? Ismételje el! — Ezzel elővett egy öngyújtót és a cigarettapapírt gondosan elégette."

Dálnoki Miklós Béla futára volt. Ország-Világ, 12. évfolyam/ 51. szám, 1968.12.18. 

“Megkaptuk a hatodik táviratot.” 

"Délután kettőkor megérkezett a Várból az 5. rádiótávirat is, mely tudata 6. rádiótáviratunk kézhezvételét. Ez beharangozta, hogy a Várból este 9 körül küldik a választ a három szövetséges nagyhatalom nyilatkozatára…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 236. old Magyar Szemle Könyvek 2016