1944. október 13. Budapest

"Nicky a tenyerébe helyezte a revolverét és Ily felé mutatta."

"Nickyvel kapcsolatban már említettem, hogy saját fülemmel hallottam, amikor a telefonba azt kiabálta: - Nem érdekelnek a németek! Nem félek tőlük! Mindig hordok magamnál pisztolyt!"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 170. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Nekem például 26-án Keövess, a titkárunk mondta el a Különleges Irodán, hogy azt a hírt kapta, Nicky állítólag tárgyalásokat folytat Titóval. Meg is kért, figyelmeztessem, hogy legyen sokkal óvatosabb, mivel a titka valahogy kitudódott, és ebből igen hamar baj lehet. Így is tettem, felhivva Nicky figyelmét a pletykákra, és arra, hogy legyen sokkal körültekintőbb. Nickyt azonban ekkoriban teljes mértékben lefoglalta a Moszkvába induló fegyverszüneti delegáció előkészítése, ezért csak elmosolyodott és annyit mondott: - Ne aggódj. Nem lesz semmi baj."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 202. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Tudsz te azzal bánni egyáltalán? — Persze! Én is kaptam kiképzést!"

"Katonai szolgálatot még nem végezvén, 1943 elején koncentrált, gyors katonai kiképzésben részesültem. Szégyenlem, hogy ez kormányzói protekcióval történt, de az idő rövidsége miatt nem lehetett másképp. Egy kitűnő, minden katona mintaképéül szolgáló vezérkari tiszt végezte ezt a kiképzést. Nem akarván bizonyos társadalmi osztályok szokását követni, amelyek szerint a legérdemlegesebb fegyvernem a lovasság, én a gyalogságot választottam. Rövidebb csapatszolgálat után a szegedi gyalogsági ezred hadnagyává avattak."

lf. Horthy Miklós levele Hevesy Pálnak, id. Szilágyi Ágnes Judit - Sáringer János: Ifj. Horthy Miklós, a Kormányzó kisebbik fia, 206-207. old., Holnap Kiadó, 2002

"Ily kényelmetlenül fészkelődött, ahogy a  számára semmit sem jelentő katonai kifejezéseket mások számára semmit sem jelentő számsorokká igyekezett változtatni."

"A magyar katonai helyzetről viszont a bizottság október 13-án este fél 12-kor hosszú és részletes sürgönyt kapott Budapestről."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"...a német és a magyar csapatok elhelyezkedésének listája, amely felől Faragho korábban érdeklődött, csak 13-án éjjel 1 óra 20 perckor ment el."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 482. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

2...riadót fújtak, de én nem mentem el az óvóhelyre, mert még sok dolgunk volt Tostnál a táviratokkal. Tizenegykor (XII) táviratban kértük Moszkvát, hogy ügyeljenek jobban a rejtjelezésre, mert vannak hibák, és ez mindig időveszteséget jelent. Válaszoltunk az ő (11) sürgönyükre:

Magyar csapatok - két hadosztály erőben - fokozatosan el tudják érni Budapestet 8-10 nap alatt, főleg az első és második hadtestből. Nagyon részletesen tudattuk a német erők állásait, SS, Gestapo- és páncélosegységeket. Biztosítottuk a delegációt, hogy családjuk biztonságban van. Közöltük, hogy a megmentendő zsidóság hálás a kormányzó támogatásért, és tőle várja szabadulását a német uralomtól. Veress Lajos fogja keresni velük az összeköttetést." -Nagyon hosszú volt ez a távirat... késő éjjel fejeztük be a munkát."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 350-351. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Így aztán igen borús hangulatban fogtunk hozzá a rádiótávirat dekódolásához. Szövege így hangzott:

11.-re válaszolva, a két hadtestet kitevő magyar csapatok nyolc-tíz napon belül érnének a főváros környékére; ezeket fokozatosan vonnánk vissza az 1. és 2. hadseregtől. A német erők Budapesten és a város körül: 1 SS-lovashadosztály; egy páncéloshadosztály nagy része; Gestapo-erők. A Dunántúlon 2 SS-hadosztály és kiképző alakulat, utóbbi egységek egy ezrednyiek.

Zsidóságot meg kell menteni; nagyon hálásak a kormányzónak, hiszik, hogy véget fog vetni a német uralomnak. A kormány Budapesten marad.

Az első és második hadsereg megkezdte a visszavonulást nyugat-délnyugati irányba. Természetesen folyik e területek evakuálása. A Szövetséges Ellenőrző Bizottság megérkezése az evakuált területekre kívánatos. A szlovák határtól Dornavátráig csak magyar csapatok vannak, ettől délre, a Nazsód-Kolozsvár-Nagyvárad térségben magyar és német csapatok vegyesen; Debrecen-Mezőtúr-Szeghalom-Komádi térségében csak német páncélosok; Bihar területén magyar és német erők; Szolnoknál németek; a Tisza mentén magyar csapatok. A magyar seregek visszavonulása kapcsán már vannak nézeteltérések a magyar és a német hadvezetés között.

Javasoljuk, hogy az oroszok ne gátolják a magyar csapatokat a visszavonulásban. Az oroszok ne támadják a magyar erőket a Szolnok-Debrecen vonaltól északra és a Tiszától nyugatra, amíg a magyar erők el nem érik Budapestet és a Tiszától nyugatra fekvő területet. Debrecentől északra lévő német páncélosok megsemmisítése kívánatos."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 250-251. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Ezek a katonai jelentések arra kellenek, hogy a további tárgyalásokon a konkrét csapatmozgásokban meg tudjanak egyezni."

"A következő két nap a bizottság számára folytonos katonai tárgyalásokat hozott, többnyire az orosz vezérkar épületében."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"Eközben a 2. számú vezérkari főosztály vezetője, Andreánszky Jenő elővette kis noteszát, és kihúzott egy újabb nevet a listáról."

“Andreánszky 1944. október elejétől személyesen egyeztetett több tiszttel abban az értelemben, hogy ha valamilyen váratlan politikai fordulat történne, akkor maradjanak passzívak, és ne hajtsák végre a kiugrással kapcsolatos utasításokat. Ilyen megbeszélésre került sor még október 15. előtt Billnitzer Ernővel (a várpalotai rohamtüzér-iskola parancsnoka), Peinlich Bélával (az esztergomi Központi Páncélos Iskola parancsnoka), Mészáros Istvánnal (9/II. zászlóalj), Jászay Ferenccel (a Folyamőrség vezérkari főnöke).”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 121. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...átlépett pár homokzsákon, melyeket torlaszként halmoztak egymásra..."

"Láttam, hogy a testőrség és az őrzászlóalj előkészületeket tesz a harcra, homokzsákokat hordanak, Lázár fontoskodik, tevékeny."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 731. old

"Jelentem, Lázár altábornagy parancsára aknazárral látjuk el a Várat!"

“Az utak mentén aknákkal biztosított torlaszok (téglákkal megrakott szekerek) és aknazárak létesültek, ezeket már 14-én éjjel telepítették.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 185. old, Open Books, Budapest, 2022

"Tudja, … a főtiszteletű nuncius úrnak említettem ezt korábban …  Azt ígérte, hogy ha megtörténik… akkor a családomat biztonságba helyezi a nunciatúrán."

"Október első napjaiban aztán Horthy hívatta Angelo Rotát anélkül, hogy valami konkrétumot mondott volna, célozgatásaiból meg lehetett érteni, hogy mire készül. Arról beszélt, hogy „ha történne valami", úgy a csaladja számára a Nunciatúra oltalmát szeretné kérni. Monsignore Rota természetesen igennel válaszolt. Majd - ha jól emlékszem, október 12-én, vagy 13-án - a Kormányzó személy szerint engem hívott át. Közölte, hogy most már folyamatban van az a „valami" és megismételte a családjára vonatkozó kérést."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 123. old Gennaro Verolino interjú