1944. szeptember 1. délelőtt 

Budapest

"Román betörés itt, provokáció ott, és a románok már magyar területeket bombáznak."

"VIII. 30. 

Román bombatámadás éri Nagyváradot, Szászrégent, Debrecent, Kecskemétet és Ceglédet."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"Aug. 25-től állandósultak a betörések m. területre, nem csupán az Erdélyt kettéválasztó 1940-es belhatáron, de az Alföldön húzódó trianonin is."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"Mihály román király felszólította a hadseregét a bécsi döntéssel elveszített erdélyi területek visszaszerzésére."

"Mihály király első kiáltványa máris „Erdély felszabadítását” tűzte ki célul."

Horthy Miklós: Emlékirataim 265. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Sanatescu román miniszterelnök ultimátumot intéz Magyarországhoz, amelyben a második bécsi döntéssel visszacsatolt területek kiürítésére szólít fel."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"I.Mihály ro. kir. aznap esti rádiószózatában felszólította a ro. hds-t a második bécsi döntésben elvesztett területek visszafoglalására Mo-tól..."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"Vezérezredes úr, a múlt héten még azt mondta, hogy nincs elég erőnk a támadáshoz."

"Az augusztus 26-i minisztertanácson ismertette a helyzetet és megtett intézkedéseket. Megítélése szerint egyelőre csak román betöréssel kell számolni. Valószínű, hogy az orosz zöm Bulgária felé fordul, hogy a Balkán-kérdést megoldja. Egyes kormánytagok javasolták az azonnali bevonulást Dél-Erdélybe. Vörös ezt elutasította, mivel jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő erők."

DOMBRÁDY LÓRÁND VÖRÖS JÁNOS A M. KIR. HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN MAGYARORSZÁG NÉMET MEGSZÁLLÁSÁNAK IDŐSZAKÁBAN (1944. ÁPRILIS 19 - 1944. OKTÓBER 16.) 

"Vörös az augusztus 25-26-i minisztertanácsban még ellene van a hadműveleteknek a honvédcsapatok gyengesége miatt. Szeptember 1-én azonban a Legfelsőbb Honvédelmi Tanácsban már a dél-erdélyi támadás mellett van, meg is állapítják annak szeptember 5-ével történő megindítását..."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 722. old

"Nem kérdeztek rá a pótalakulatok felszereltségére. Addig jó, amíg nincsenek tisztában vele."

"A pótalakulatok valószínűleg akkor sem tehettek volna sokat, ha időben érkeznek, mivel a felszereltségük csak egy fokkal volt jobb, mint a székely határőrségé. Zászlóaljanként mindössze két géppuskájuk volt. A tüzérség ágyúi 1908-as évjáratúak voltak, amelyek már az első világháborúban is elavultnak számítottak. Egyáltalán nem volt tankelhárító fegyverük, és alig volt szállítási lehetőségük."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 421. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Bakách-Bessenyey úr tájékoztatott minket, hogy az angolszász erők elvárnák, hogy elkerüljünk mindenféle katonai akciót Dél-Erdélyben."

"...szeptember 1-én Bernből távirat érkezik. Bakách-Bessenyey György követ ismét hangsúlyozza, hogy a Dél-Erdély elleni katonai akció feltétlenül elkerülendő!"

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 216. old Vita Sándor interjú

"Elmentünk Hennyey Gusztávhoz, az új külügyminiszterhez. Elég zárkózottnak mutatkozott, de teljes megértést tanúsított a magyar-román kérdésben - abban, hogy nem szabad Dél-Erdély ellen katonai akciót kezdeni, egyáltalán: semmit sem szabad elkövetni, ami a magyar-román viszony jövendő alakulását megterhelhetné."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 216. old Vita Sándor interjú

"...eldöntötte a kérdést. Támadni kell."

"1944. szeptember 1-én.

A legfelsőbb honvédelmi tanács az ülésen elhatározta a támadás megindítását Dél-Erdély ellen. E tekintetben politikai aggályok alig merülhetnek fel, mert a románok a határsértést már előbb megkezdték."

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979

"Tehát két nap alatt Marseille-ből Lyonba értek az amerikaiak?"

"VIII.31.

- A 2. Ukrán Front balszárnya bevonul Bukarestbe.

- Amerikai-francia csapatok foglalják el Marseille-t.

IX.2.

- A francia (másnap az amerikai) csapatok elérik Lyont."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"Az angol csapatok azonban komoly nehézségekkel küzdenek Észak-Olaszországban. Úgy tűnik, itt megtorpan az offenzívájuk."

"1944. augusztus 25-én megindított újabb offenzívája Az elképzelés szerint át kellett volna törni az ún. Gót-vonalat, kijutni a Pó síkságra, majd a laibachi nyíláson át Bécs elfoglalása után előre nyomulni Magyarország irányába. Szeptember első felében ugyan értek el eredményeket, (Rimini, Urbino, Pesaro és Pisa elesett), de végül is kiderült: Churchill optimista módon értékelte a helyzetet."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 43. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Haladnak az angolok, Brüsszelt is elérték. … Antwerpenre mutatott. — Ezt is visszafoglalták."

"IX.3.

- A brit csapatok bevonulnak Brüsszelbe.

- Felkelés robban ki Antwerpenben."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"Bukarestet elfoglalták, a hágókon áttörtek, vagy ahol még nem, ott is át fognak törni, mert nincs elég erőnk ellenük. Most még úgy tűnik, a fő támadási irányuk nyugat felé tart, talán a jugoszláv partizán erőkkel akarnak egyesülni."


"VIII.26.

- A 2. Ukrán Front jobbszárnya az Úz és a Csobányos völgyében, valamint az Ojtozi-szorosban átlépi Magyarország határát, és felveszi a harcérintkezést a székely határőrséggel.

- Bukarestben befejeződnek a harcok."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"A hadi és a politikai helyzet azonban gyorsan romlott. A szovjet hadsereg nem egészen két hét alatt végigszáguldott Románián; 31-én bevonult Bukarestbe, szeptember 5-én elérte a román-jugoszláv határt, majd innen északra fordulva átkelt a Déli-Kárpátok hágóin, és benyomult Erdélybe..."

Romsics Ignác: Bethlen István 427. old.,  Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest 2013

"IX. 5. 

- A 3. Ukrán Front eléri a román-szerb határt."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"Azt feltételezzük, hogy megindult a versengés az angolok és az oroszok között a Balkánért."

"Churchill támogatásával Wilson angol tábornok, a földközi-tengeri haderő főparancsnoka azonban azt követelte, hogy bocsássanak elég erőt Alexander tábornok rendelkezésére az olaszországi hadjárat folytatására. A cél, hogy ennek során partra szálló hadműveletet hajtson végre az Isztriai-félszigeten, és "a ljubljanai résen át betörjön a magyar Alföldre". Az amerikaiak viszont az eredeti haditerv mellett érveltek és kijelentették: "Az Egyesült Államok haderejét nem engedik a délkelet-európai térségben felhasználni." Legfelsőbb szinten sem sikerült megváltoztatni az amerikai döntést, mert Roosevelt elutasította Churchill kérését."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 42. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"…Svájcban nincs a szovjeteknek diplomáciai képviseletük, nekünk nincsenek még disszidens diplomatáink sem Moszkvában, nemhogy hivatalban lévő. … — És ha a svéd vagy török követségeken keresztül próbálunk kapcsolatot találni? … Minden azonnal a németek tudomására jutna."

"Magyarországnak nem voltak disszidens diplomatái Moszkvában, és a Szovjetuniónak nem volt képviselete Svájcban. Törökországban és Svédországban fel lehetett volna venni a közvetlen kapcsolatot, de úgy tűnt, aligha valószínű, hogy e központok bármelyikén keresztül történő kapcsolatfelvétel titokban maradjon."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 437. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Külképviseleteink jelentékeny része önként lépett ki a szolgálatból, disszidált, ... Eleinte - s ez időbe telt - kizárólag Svájcon át Angliával tudunk összeköttetésbe lépni, és pedig a Bernben maradt volt követünk, Bakách-Bessenyey közvetítésével."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 129-130. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...a hazai kommunistákon keresztül elérhetnénk Moszkvába.  … Ujszászy vezérőrnagy!"

"Furcsa dolog - amikor Horthy rádöbbent, hogy el kellene jutnia a. . . hogy is határozzam meg. . . hát a radikális csoportokhoz, sőt a kommunistákhoz is, akkor Ujszaszy tábornokhoz fordult."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 285. old Kovács Imre interjú

"Attól még, hogy állítólag benne volt a korábbi béketapogatózásokban, még nem lett baloldali!"

"A Kállay-kormány titkos béketapogatódzásai során a szálak, kapcsolatok felvételében és erősítésében sok feladat hárult Ujszászy vezérőrnagyra."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása

"Hiszen mindenki tudja, a németek is, hogy hivatalból üldözte a kommunistákat!"

"Ujszászy István és apparátusa 1942 tavaszán a fellendülőben lévő magyarországi háborúellenes mozgalom letörésével, a Történelmi Emlékbizottság megbénításával foglalkozott. Ötszáz, kommunista tevékenységgel gyanúsított személyt, további száz kommunistaszimpatizánst vettek őrizetbe.  … Ujszászy és apparátusa irányította tehát a külföldről vagy belföldről kezdeményezett olyan mozgalmakkal, szervezkedésekkel, a termelést veszélyeztető szabotázscselekményekkel, országos jellegű közellátási visszaélésekkel kapcsolatos nyomozásokat, amelyek a hatóságok szerint az ország belső rendje ellen irányultak, és feltehetőleg sértették vagy veszélyeztették a honvédelem érdekeit."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása

"...a kedvesének vannak oda kapcsolatai … — Kiről beszélsz? Karády Katalinról? … van köze Gobbi Hildához, Székely Lujzához és a hasonlókhoz."

"Ujszászy szerelmes volt Karády Katalinba, a vőlegényeként szerepelt. Karádynak pedig volt egy elég tág baráti köre, köztük egy csomó ismert színész, szinésznő, igy Gobbi Hilda is, meg Szé- kely Lujza, aki Acsay László felesége volt, meg Eszterházy Ilona satöbbi. Alapvetően rendes emberek! Na most Ujszászy Karádynak mondta el, hogy szeretné megtalálni a Kovács Imre nevű újságírót - Karády pedig azt felelte: hát az igen egyszerű, mert az Imre most éppen Pilismaróton bujkál az Acsayéknál! Így is volt: igen alkalmas búvóhely volt ez a nyaraló, szemben Zebegénnyel, akár ladikon is át lehetett volna menekülni a túlpartra, ha kell."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 285. old Kovács Imre interjú

"A szakmai tevékenység sikerei és kudarcai mellett meg kell emlékeznünk Ujszászy magánéletéről is. Karády Katalin színésznőhöz fűződő vonzalmának kezdetei a homályba vesznek. Ugyanakkor tudjuk, hogy szíve hölgyét a lehető legtöbb helyre elkísérte, élénk társasági életet éltek, amely megütközést keltett."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása

"Ő csak egy díva, aki élvezi a felhajtást maga körött..."

"Karádynak semmiféle politikai meggyőződése nem volt. Az igaz, hogy a jobboldaliak szemében vörös posztó volt, de szerénytelensége és magánélete miatt a baloldaliak sem tisztelték."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása

"Tudom, tudom, hogy tavasszal elvitte a Gestapo őt is, de kiengedték!"

"A német birodalmi megbízott április 18-i, Berlinbe küldött 110. számú budapesti táviratának 3. pontjában,Kémtevékenység címszó alatt jelentette Ujszászy és társai letartóztatását. Őrizetbe vették Karády Katalin színésznőt és még három „nem fontos" személyt is. ... Veesenmayer Ujszászy és Kádár gyors őrizetbe vételének egyik szorgalmazója volt. ... Ujszászy és Kádár, valamint Kern őrnagy júniusban - hosszú kihallgatások után - kiszabadult a német fogságból. Feltehetően Horthy kormányzó személyes beavatkozása folytán."

Szita Szabolcs: Ujszászy István tábornok pályafutása

"Nagyon jól jönne egy kapcsolat Titóhoz is."

"Egyszer valahol kijelentette - erről jelentést kaptam persze -, hogy ha már nincs kapcsolatunk Moszkvával, akkor legalább Titóval kellene valahogy kapcsolatba lépni."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 196. old Höttl interjú