1944. október 8. Budapest, Moszkva

Bakay elrablásának jelentetét több, ellentmondó beszámolóból raktam össze. Már abban sem egyeznek ezek a beszámolók, hogy mikor történt. Van, aki a napot is máskorra teszi, de október 8-án belül van hajnali, délutáni és éjszakai időpont is.  Én pusztán a regényidő haladása miatt tettem hajnalra.

"Október 6-án a németek elrabolták Bakay Szilárd altábornagyot, aki mint a budapesti hadtest parancsnoka az átállás katonai elkészítésével és annak budapesti végrehajtásával volt megbízva. Csapatszemléről gépkocsin tért vissza a Hungária-szállóban levő lakására. Sötét, ködös éjszaka volt. A szálló bejárata előtt annyi gépkocsi parkolt, hogy csak egyetlen helyre lehetett beállnia Bakay kocsijának. Amint a kocsiból kiszállt, a lesben álló németek elkapták, betuszkolták gépkocsijukba. Bakay sofőrje csak egy kiáltást hallott, és látta, hogy a mögötte álló gépkocsi elhajt. Azonnal jelentette a történteket."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 731. old

“Bakayt október 8-án délután fél ötkor a Ritz Szálló előtt segédtisztjével, Versényi Tibor századossal együtt rabolták el (a szemléről autóval visszatérő Bakay autója elé és mögé felzárkózva balesetet színleltek)."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 110. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...október 8-ának ködös hajnalán, amikor főhadiszállásról, a Dunapalota Szállóból ellenőrző útra indul, német fegyveresek - s köztük állítólag Kovarcz Emil nyilas fővezér - gépkocsitorlódást színlelve, megállítják kocsiját, körülfogják és elhurcolják."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 109. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Bakaynak és segédtisztjének profi német elhurcolása a kormányzó cselekvési terének szűkítésére irányult. Sötét, ködös éjszakán, a legcsekélyebb nyom nélkül, - gépkocsitorlódást szinlelve - a Hungária szálló előtt mesterien sikerült."

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939-1945 191. old, Corvina Kiadó Budapest, 2014

"Október 6-a ködös hajnalán, amikor Bakay visszatért szállására, gépkocsitorlódást színlelve kirángatták az autójából, és elrabolták."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 341. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...egy jelentős akció, ami október 8-án hajnalban történt, és ami egészen eddig a napig szigorúan titokban volt tartva. Bakay tábornok, Budapest védelmének kulcsembere a ködös hajnali órákban tért vissza a Duna Palota szállóban lévő főhadiszállására egy éjjeli szemle útjáról. Ekkor váratlanul egy kis csoport előlopakodott rejtekhelyéről, lámpával belevilágítottak a szemébe, ezzel elvakították és eltűntek vele és azokkal az iratokkal együtt, amelyek Budapest védelmi tervét tartalmazták..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 471-472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ma délelőtt tudomására hozták PV-nek, hogy október 8-án hajnalban 4,30 h-kor Bakay altábornagyot a Ritz-szálló előtt leütötték, és elhurcolták összes titkos irataival és utasításaival egyetemben..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 456-457. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Budapest védelmének tervei. … Készítette Bakay Szilárd altábornagy."

"Bakay azonban nem volt arra alkalmas, hogy egy árulás koronatanúja legyen, ugyanis nem tudott vallomást tenni a fegyverszüneti tárgyalásokról, viszont a budapesti katonai tervek nála voltak, ami súlyos csapást jelentett a kiugrás tervezése szempontjából."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 110. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Azt javaslom, hogy mozdítsuk el ezt a 10. hadosztályt innen…"

"Horthy Aggtelekyt nem avatta be titkos tárgyalásaiba. Végezetül valaki, az interregnum adta lehetőségeket kihasználva, sikeresen beavatkozott a fővárosba irányuló csapatösszevonási tervekbe. A 10. Hadosztályt az Első Hadsereg tartalékából ténylegesen a Kárpáti Fronton harcoló VI. hadtesttel egyesítették, és az újvidéki aknaszedő dunai zászlóaljat, amely Ercsiig eljutott, Szabadkára küldték. Így a főváros csekély védelme nemcsak szervezetlenné vált, de meg is gyengült."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A Vár védelme itt nincs kiemelve."

"Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Vár védelmi terveit Bakay sem kapta meg, így azok továbbra sem voltak ismertek a német–nyilas fél előtt.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 110. old, Open Books, Budapest, 2022

"Azonnal panaszt teszek Veesenmayernél!"

"Másnap a kormányzóság érdeklődésére Veesenmayer közölte, hogy ők nem tudnak semmiről, nem tudják, hol van Bakay, lehetségesnek tartják, hogy Szálasi hívei voltak a tettesek."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978, 731. old

"A családomra nagyon vigyázzanak!"

"A Kormányzó öreg ember, rosszak a tanácsadói, csüng a családján, unokáján és menyén, elképzelhető, hogy ezek érdekének a figyelembevétele megfelelő körülmények között jobb belátásra bírják."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 425. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Bakayt nem lehetett pótolni. Még egy olyan hűséges, tehetséges és nagy tekintélyű embere nem volt. … Hardy Kálmán altábornagy feltétlen megbízható..."

"Ez nagyon érzékeny csapás volt, hiszen Bakaynak nagyon személyre szóló volt a megbízatása. Nemcsak arról volt szó, hogy a Kormányzó feltétlenül bízott benne, hanem vasakaratú ember is volt, és nagy tekintélyű, rangidős tiszt. Egyszerűen nem volt kivel helyettesíteni. Hardynak felkínálták a feladatot, de ő nem vállalta."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...maga Kuznyecov vezérezredes jelent meg a dácsa kertjében. — Elvtársak, távirat Budapestről!"

"...8-án vasárnap Kuznyecov délután 3 körül eljött a dácsánkhoz. Elhozta magával a Budapestről küldött második rádiótáviratot. Az üzenet semmi fontosat nem tartalmazott. Jelezte 4. és .5 rádiótáviratunk kézhezvételét, és a németek egyre növekvő magyarországi katonai jelenlétéről tájékoztatott. A távirat hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország kész megkötni a fegyverszünetet."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 231. old Magyar Szemle Könyvek 2016

“Itteni német erők nagymérvű szaporítása folytán haladékra van szükség. Elhatározás és levélben adott meghatalmazás változatlanul fennáll, a fentiekre hivatkozva feltételek közlését kérjétek; csupán ezek ismerete után adható meghatalmazás aláírásra." 

"Itteni német erők nagymérvű szaporítása folytán haladékra van szükség. Elhatározás és levélben adott meghatalmazás változatlanul fennáll, a fentiekre hivatkozva feltételek közlését kérjétek; csupán ezek ismerete után adható meghatalmazás aláírásra." 

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

Így, amikor október 8-án Horthy válaszolni tudott Faraghónak, válasza habozó volt. A fegyverszünet megkötésére irányuló szándéka változatlan volt és azt mondta, hogy a megbízólevél rendben van. De kérte a feltételek közlését, mielőtt a teljhatalmú meghatalmazást az aláírásra megadná. A „nagyarányú német erősítés" is szükségszerű késedelmet fog okozni."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Egy kicsit alakítsuk át ezt a szöveget, amikor lefordítjuk nekik."

"Az olvasó is láthatja, hogy megváltoztattuk a Vár táviratának szövegét. Fel akartuk gyorsítani a tárgyalásokat a növekvő német jelenlét miatt, amely akár meg is nehezíthette a kiugrást."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 232. old Magyar Szemle Könyvek 2016

“Itteni szóbeli úton és levélben adott meghatalmazást megismételve, a delegációt felhatalmazom mindennemű tárgyalás vitelére. Aláírási külön felhatalmazást orosz feltételek közlése után adok."

"Nagyméltóságú

Antonov hadseregtábornok úrnak,

Moszkva


Van szerencsém hadseregtábornok urat értesíteni, hogy a mai napon Magyarorszag kormányzójától az alábbi szövegű táviratot vettem.

„Itteni szóbeli úton és levélben adott meghatalmazást megismételve, a delegációt felhatalmazom mindennemű tárgyalás vitelére. Aláírási külön felhatalmazast orosz feltételek közlése után adok."

Maradok hadseregtábornok úrnak, nagyrabecsülésem kifejezése mellett,

Faragho vezérezredes"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 232. old Magyar Szemle Könyvek 2016