1944. szeptember 26. Moszkva, Nápoly

"...először Kijevig gépkocsival, majd onnan repülővel hozták őket."

"Másnap reggel (26-án) a repülőtérhez vezető kb. 70 km-es utat már személykocsin tettük meg, ahol már egy csapatszállító gép várt bennünket. A kora délutáni órákban érkeztünk a moszkvai repülőtérre, ahol két vezérkari tiszt fogadott bennünket."

Pintér István - Faust Imre: Faust Imre visszaemlékezése a nem hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció moszkvai útjáról, Párttörténeti Közlemények, 1981. június (27. évfolyam, 2. szám)

"Elmondta, hogy amint átértek szovjet oldalra, ot kihallgatták őket, aztán autóval mentek Kijevbe, onnan repülőn Moszkvába."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 172. old Mester Miklós interjú

"Az oroszokkal sikerült szerencsésen találkozni. Autóval rögtön vitték őket Kijevbe, onnan repülőgépen Moszkvába.

Szekér Nóra: A magyar közösség története, PhD értekezés, Pázány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományok Doktori Iskola, Budapest 2009

"Neki most az a feladata, hogy elérje, a szovjet vezetés minél hamarabb fogadjon egy magyar hivatalos delegációt."

"Faust feljegyzése szerint a küldetés célja, hogy „megtudja a Szovjetunió kormányának véleményét, hajlandóak-e fogadni a magyar kormány fegyverszünetet kérő küldöttségét”." 

SZEKÉR NÓRA „Ő képviselte az erőt és bátorságot…” Báró Atzél Ede élete, Bátorság  a politikában, Gondolat Kiadó 2021

"A Kiugrási Iroda kezdeményezésére azzal a nem hivatalos feladattal indultak, hogy megtudakolják a fegyverszüneti feltételeket.

Drucza Attila: Vonások Dudás József arcképéhez, Életünk, 2006. 44. évfolyam/11-12. szám

"Zsukov marsall..."

"A három magyar a frontvonal mögött Zsukov marsallal találkozott..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 443. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Zsukov marsallal és Kuznyecov vezérezredessel tárgyaltak..." 

SZEKÉR NÓRA „Ő képviselte az erőt és bátorságot…” Báró Atzél Ede élete, Bátorság  a politikában, Gondolat Kiadó 2021

"Értette ő, hogy Atzél egy erdélyi báró, na de csak egy csapattiszt! Egy zászlós."

"Pár hét múlva, szeptember 24-én tért vissza és számolt be ifj. Horthy Miklósnak küldetéséről, amely azért végződött eredménytelenül, mert egy írásos meghatalmazás nélküli alacsony rendfokozatú csapattiszttel szovjet vezető körök nem tárgyalhattak."

Vigh Károly: Az 1944. október 15-i sikertelen „kiugrási” kísérlet okairól

"Ellenőriztette őket azzal a túlzottan aktív magyar elvtárssal, a Rákosival. … Rákosi szerint ezek a magyarok trockisták voltak."

"Itt - úgy tűnik - először bizalmatlanul fogadták őket, mivel a "nagy" Rákosi kijelentette, hogy ők nem az igazi kommunista hagyomány képviselői."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 443. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Állítólag személyi ellenőrzésüket előzőleg Rákosi Mátyás végezte, „aki mindjárt »leleplezte« Faustot és Dudást, hogy trockisták, ami a legrosszabb ajánlólevél a Kremlben.”" Szekér 

Nóra: A magyar közösség története, PhD értekezés, Pázány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományok Doktori Iskola, Budapest 2009

"Az egy börtönviselt lókötő, magát kommunistának vallja, de a magyar elvtársak hallani sem akarnak róla."

"A delegációba Fauston keresztül a KP képviselőjét is be kívánták kapcsolni, de a párt — mivel nem ítélte elég komolynak a kezdeményezést és a delegáció első két tagját, különösen Dudást, kalandornak is tekintette —, nem járult hozzá, hogy képviselője legyen a küldöttségben."

Korom Mihály: Horthy kísérlete a háborúból való kiválásra és a szövetséges nagyhatalmak politikája (1944 október), Századok – 1974

"A magyar kormány vagy sértegetni akarja a szovjeteket vagy ennyire ostobák."

"Báró Aczél Ede szeptember eleji misszióját szinte sértésnek fogták fel: hogyan gondolhatta Horthy, hogy egyszerű csapattisztet küld hozzájuk olyan fontos kérdésben, mint a fegyverszünet?"

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

"Dudás személyére amellett, hogy jól beszélt angolul és oroszul, azért volt még szükség, mert úgy vélték, jó benyomást tehet a szovjetekre, ha egy börtönviselt kommunistát is igénybe vesznek Horthyék a tárgyalások megkezdése érdekében.

Drucza Attila: Vonások Dudás József arcképéhez, Életünk, 2006. 44. évfolyam/11-12. szám

"Holnapután ugyanekkor legyél itt, hozd magaddal az üzenetedet és a címet."

"Náday végül is csak október 8-án tudott üzenetet küldeni a Várnak - egy katolikus pap útján, akit Rómából USA repülőgép vitt a szlovák partizánokhoz, és onnan részben gyalog, részben vonaton jött Pestre, a kormányzói palotába. Breviáriumában egyes betűk megjelölésével hozta a rádióforgalmi adatokat és egy angol sifr-kulcsot Vattayék használatára."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 50. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979