1944. október 13. 

Budapest, útban Szeged felé, Moszkva

"Az emberük, ez a Faragho, talán már kiért Moszkvába."

“Október 14-én jutottak el csak odáig hogy „valószínűsíthetően a magyar fegyverszüneti delegáció Moszkvába érkezett”...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 107. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Informátoraim jelentették, hogy a debreceni birtokát rábízta egy ottani gazdára, a bankjából felvette az összes pénzét, a szobalányát elbocsátotta, a gépkocsivezetőjét szabadságolta. Ha a kormányzó tudta nélkül menekült volna külföldre, akkor mindezt nem meri megtenni, nehogy idő előtt lebukjon."

"Faragho Gábor altábornagyról kijelentette, hogy ő nem tud semmit nevezett holtartózkodásáról, ő is csak Faragho elutazása után későn kapott egy jelentést, hogy a csendőrség felügyelője eltűnt. Elmondottam ui., hogy Faragho birtokát egy parasztra bízta, pénzét a bankból (15 000 pengő) kivette, szobalányát elbocsátotta, gépkocsivezetőjét szabadságolta, s most azt mondják, állítólag Szlovákiában van vagy Oroszországban, de oly hír is merült fel, hogy másutt tárgyalna megbízásból, de kinek a megbízásából? Állítólag a kormányzósági gépkocsin távozott. A miniszterelnök is csak későn tudta meg Faragho eltűnését, s a vizsgálatot elrendelte, de a vizsgálat holtpontra jutott."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 467. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Mennyi időbe telik, mire ezek a csapatok elérik a fővárost? … — Nyolc-tíz napra mindenképpen szükségük lesz."

"...a hadosztály-szerelvény kb. egy hét alatt Budapestre érhetett volna. Az adott körülmények között viszont az út legalább 10-12 napot vett volna igénybe. Az október 15-i időponthoz képest a hadosztályt későn indították útnak október 10-e körül, hiszen erre az időpontra csak az ékek érkezhettek meg Hatvanig. ... Guderian még ezt a késői felrendelést is ellenezte, és Vöröstől a parancs hatálytalanítását követelte október 12-én."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 104. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

“Sajátos tervezésről árulkodik a Várból október 13-án Moszkvába küldött távirat is, amely szerint a magyar csapatok két hadtest erőben 8-10 napon belül fokozatosan érkezhetnek Budapest területére zömmel az 1. és 2. hadseregtől."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 86. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Azt sem tudták, hogy Moszkvában 1944. október 11-én 19 óra 57 perckor a magyar delegáció - Horthy előzetes távirati felhatalmazása alapján - aláírta a fegyverszüneti egyezményt. Így érthető, hogy Winkelmann is, Veesenmayer is október 11-én vagy 12-én azt hitte, hogy erre az akcióra csak nyolc-tíz nap múlva kerülhet sor. Horthy és tanácsadói tehát idő- és helyzeti előnybe kerültek."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 469. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Magyar csapatok - két hadosztály erőben - fokozatosan el fogják érni Budapestet 8-10 nap alatt, főleg az első  és második hadtestből."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 351. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...meg akarják várni a Sztálin-Churchill találkozó végét."

"...a jelenlegi külpolitikai helyzet fejleményei is bizonyos belpolitikai megnyugvás felé mutatnak; feltehető ugyanis, hogy a háborúból kiugrani szándékozó körök meg fogják várni Churchill és Sztálin moszkvai tárgyalásainak eredményét..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 463. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Az amerikai elnökválasztás új helyzetet teremthet."

"...közeledik az elnökválasztás ideje is az USA-ban; november 7-ével sok minden el fog dőlni az USA-ban, ami ugyancsak befolyásolja az itteni angolszász beállítottságú körök jelenlegi magatartását..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 463. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...véleménye szerint a Kormányzó mindaddig nem dönt, amíg a külpolitikai helyzet a moszkvai tárgyalás és az USA-i [így!] választások alapján nem tisztázódott..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 463. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"A magyar kormány úgy tűnik, hogy jelenleg elkötelezett a harc folytatása mellett."

"A képviselőház Véderő Bizottságának ülése volt 1944. X. 12-én 9-13 h-ig. Csatay Lajos honvédelmi miniszter ismertette a katonai helyzetet. Erdély kiürítésének és a visszavonulásnak kérdését, majd rátért a most folyamatban lévő debreceni nagy páncéloscsata részleteinek ismertetésére. Kifejezte azt a reményét, hogy sikerülni fog a Szovjetet a Tisza mögé mindenütt visszaszorítani, és talán, ha újabb német erők beérkeznek, a Tiszántúl egy részét is megmenteni."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 466. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Általában valamennyi jelenlevő azon állásponton volt, hogy a háborút folytatni kell, s hogy azt a németekkel együtt nyerhetjük meg, illetőleg az országot csak az ő segítségükkel tudjuk a orosz invázió és kitelepítés elől megmenteni."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 469. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...olyat is mondott, hogy ha ők jelentenének bizalmi akadályt felénk, akkor készek lemondani."

"Érzem, hogy valami feszültség van köztünk, de nem tudjuk, hogy mi az oka. Éppen tegnap tárgyaltuk a minisztertanácson ezt a kérdést, s egyhangúlag abban állapodtunk meg, hogy ha a bizalmatlanságnak csak ez a kormány az oka, úgy szívesen távozunk helyünkről, s átadjuk olyan férfiaknak helyünket, akik a németeknek szimpatikusak, vagy bizalmukat élvezik."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 468. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Budapesten van a 22. SS lovashadosztály 12453 fővel…"

"Október elején a következő német alakulatok tartózkodtak Budapesten: 22. SS-lovas hadosztály 12453 fővel, 6. SS-rendőr ezred 3272 fővel, a IX. SS- hegyhadtest törzsparancsnoksága a hozzá beosztott őrséggel együtt 1217 fő, a Skorzeny alezredes alatt egyesített három ejtőernyős zászlóalj és egy, a bécsi hadiakadémia növendékeiből összeállított tiszti zászlóalj, összesen 4200 fő. Ha mindehhez hozzászámoljuk a magyar fővárosban lévő német katonai őrszázadokat, légvédelmi alakulatokat, hadtápegységeket és a Gestapo és Sicherheitsdienst beosztottait, körülbelül 25000 német katona tartózkodott október elején Budapesten."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

“A főváros biztosítása érdekében október második hetében ide érkezett egy SS-ejtőernyős zászlóalj és Skorzeny zászlóalj erejű különítménye is, valamint október 14-én az 503. nehézpáncélos osztály.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 115. old, Open Books, Budapest, 2022

"Negyvenkét új Tigris harckocsit várunk."

"Mindazonáltal október 14-én 42 új Tigris-tank és „Góliát" elnevezésú páncélozott autókból álló szállítmány érkezett vonaton a Keleti pályaudvarra."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 487. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...ne feledkezzünk el Bach-Zelewski tábornokról … Ő a legjobb ember egy városi felkelés leverésére. Varsóban is milyen hatékonyan járt el."


“Ennek hatására küldték a varsói felkelést korábban brutális eszközökkel leverő Erich von dem Bach-Zelewski SS-tábornokot október 12-én Budapestre. Berlin idegességét leginkább az mutatja, hogy von dem Bach után két nappal Ribbentrop Rudolf Rahn német diplomatát is Budapestre küldte.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 112. old, Open Books, Budapest, 2022 

"„nem tudja garantálni, nem lesz-e összecsapás Budapesten". Veesenmayerben - amint láttuk - sem Himmler, sem Ribbentrop nem bízott. Ennek megfelelően a Varsóban állomásozó Von dem Bach-Zelewski Obergruppenführert küldték Budapestre. Őt nevezték ki a helyi rendőri és SS alakulatok főparancsnokává „háborúhoz hasonló bonyodalmak esetére", vagyis a „Panzerfaust" (páncélököl) néven ismeretes akció végrehajtására."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 486. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A vállalkozás katonai részét, vagyis a vár elfoglalását és Budapest biztosítását Bach-Zelewski tábornokra és a Mussolini kiszabadítása révén ismertté vált Otto Skorzeny alezredesre bízták."

Horthy Miklós: Emlékirataim 271. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"A jobboldali képviselőkkel Esztergomban rendezünk egy parlamenti ülést, ahol a jelenlévők kimondják a kormányzó leváltását, és a helyébe Szálasit választják."

"A terv az volt, hogy a szélsőjobboldali vezető politikusokat német őrizet alatt ki kell vinni Esztergomba, a magyar prímás székhelyére. Itt össze kell hívni a magyar Parlamentet, és annak ki kell nyilvánítania Horthy és a kormány letételét és helyükbe Szálasi kinevezését. Minden magyarországi ellenállást erőszakkal le kell verni."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 486. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Politikai vonalon az a szándék merült fel, hogy az úgynevezett „nemzeti ellenzék" a németek fedezete alatt Esztergomban gyűlést tartson, amely engem megfoszt tisztségemtől, és Szálasit kiáltja ki államfővé."

Horthy Miklós: Emlékirataim 271. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Szálasi készen áll?  … Őrizet alatt tartjuk."

"De Veesenmayer még ezt az egyezményt sem tekintette olyannak, ami feltétlenül kötelezné öt, hogy Szálasit hatalomra juttassa. Annál kevésbé érezte, hogy köteles lenne az „átállást" azonnal végrehajtani. Szálasit biztonságban, védőőrizetben tartotta, és a két férfi október 11 után legközelebb csak október 15-én délután találkozott (amely időszak a Nyilaskeresztes Párt számára eseménytelen)."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 482. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"PV: tudomásul veszi a fejtegetéseket, de újból kijelenti, hogy két szobában bezárva felelősséget nem tud vállalni a dolgokért úgy, ahogyan szeretné, mindenesetre tudomásul veszi Veesenmayernek feltett kérdésére adott azt a válaszát, hogy személyi biztonsága változatlanul veszélyeztetve, tehát itt kell maradnia..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 463. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...saját autóval visszük a városba..."

"Sokszor láttam a Nándor-laktanya ablakából - ahonnan a német követség bejáratát látni lehetett a gépkocsin érkező Szálasit…"

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 727. old

"Uraim, van még egy-két hetünk, utána végleg megszabadulunk ettől az áruló vénembertől."

“Berlinben tehát a magyar fegyverszüneti tárgyalások részleteinek ismerete nélkül október 13-án döntést hoztak arról, hogy Horthyt napokon belül semlegesíteni kell”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 113. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Minisztériumi autón fog utazni..."

"Megegyeztünk, hogy velem jön a fronton át a segédtisztem: Gatkiewicz főhadnagy is. Gépkocsin megyünk, a honvédelmi miniszter ad kocsit, és a miniszter közli majd a hivatalommal, hogy néhány napi szabadságot adott nekem, nehogy feltűnjön a távolmaradásom."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 298. old Utassy Loránd interjú

"...mivel a kormányzó úr őfőméltósága nagyon a szívén viseli Szeged sorsát, ezért az ő feladata esdekelni az orosz megszállóknál egy kegyesebb bánásmódért. … A megszállt területek lakosságának problémáit kell kezelni."

"Útiokmányként pedig a vezérkar főnökétől kapok nyílt parancsot, amely szerint a szovjet hadsereg által már elfoglalt területek lakosságának problémáit kell elrendeznem, ezért megyek át."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 298. old Utassy Loránd interjú

"...a szegedi betonút mellett elhelyezkedo 23. hadosztály parancsnokától az a jelentés érkezett be, hogy Utassy Loránd vezérkari ezredes, mint parlamenter megy át. Ellenőrzésképpen fölhívtam - azt hiszem, hajnali 5-6 óra táján lehetett - fölhívtam Vörös János vezérezredest és megkérdeztem, vajon mi a tény Utassy missziója körül. Vörös János, a honvédvezérkar főnöke megerősítette Utassy közlését, azt a magyarázatot fűzve hozzá, hogy Szeged a főméltóságú úrnak különösképpen a szívén fekszik, Szegednek tehát bizonyos speciális helyzete van, és miután Szegedet a szovjet hadsereg már megszállta, ezzel kapcsolatos Utassy missziója."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 304-305. old Lengyel Béla interjú

"...kirántotta a felső fiókból diplomata útlevelét, és zsebre tette."

"Az átmenés - hát ez volt a viszonylag legegyszerűbb, mert Faraghóék távirata pontosan meghatározta: Kistelekről kell Szeged felé mennem, fehér zászlóval. A biztonság kedvéért magammal vittem egy régebbi diplomata-útlevelemet is. Hát ez aztán nagyon jól jött."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 298. old Utassy Loránd interjú

"A személygépkocsi nehezen küzdött meg a kátyúkkal, de egyébként sem tudott volna gyorsabban haladni a katonai menetoszlopok megelőzhetetlen sora és a menekültek vánszorgó csoportjai között."

"...a közlekedés most Magyarországon bevallottan „gyakorlatilag 100%-ban katonai közlekedés" volt. Ráadásul a szövetséges légierő a vasútvonalak, utak és hidak gyakori bombázásával megnehezítette a szállítást."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 410. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Kecskemétnél kifejezetten erős katonai mozgás közepette lavíroztak…"

"Amikor Utassyt Szeged felé menet a kecskeméti főhadiszállásra rendelték október 13-án délben, azt tapasztalta, hogy éppen előkészületeket tesznek a felzárkózásra, Heszlényi arcvonalának megerősítésére. Ők nem kaptak olyan parancsot hogy térjenek vissza Budapestre."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 479. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Hajnal óta itt dolgoztak..."

"Hajnalban megint kirángattak minket az ágyból."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 249. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...bármikor szükség lehet rájuk a katonai egyeztetésen."

"A következő két nap a bizottság számára folytonos katonai tárgyalásokat hozott, többnyire az orosz vezérkar épületében."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"Tudnak valamit a parlamenterükről? Még mindig nincs Szegeden!"

"Október 13-án hajnali 4 óra 30 perckor Horthynak jelentették (ismételt kérdezősködésre), hogy Utassy ezredes, akit éjfélkor nagy sietve (és amint bebizonyosodott, hiányosan) láttak el iratokkal, hajnalban elindult Szegedre. Majd később azt jelentették, hogy délben átlépte a határt. De ez még mindig később volt egy nappal, mint ahogy az oroszok várták, és a késlekedés ingerlékennyé tette őket. Gyanakodni kezdtek a magyarok rosszhiszeműségére."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 481. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...azt írják, hogy el fog indulni még ma reggel. Tehát miután megírták ezt az üzenetet."

"Október 13-án fél ötkor megkaptuk a 1. rádiótáviratot a Várból. Kérték, küldjünk el ismét bizonyos dolgokat, illetve közölték, egy bennfentes vezérkari tiszt 13-án reggel elindul Szegedre."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 249. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Tegnap este kértük! Mit csinálnak ennyi ideig? Azóta semmi hír?"

"Erre válaszul délután elküldtük 16. rádiótáviratunkat, a következő szöveggel: Itteniek szerint a parlamenter még nem ért oda Szegedre. Tájékoztassanak a késedelem okáról."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 249. old Magyar Szemle Könyvek 2016