1944. október 14. Budapest

A fejezet nyitó jelenetében a valóságban többen voltak ott: Lázár és Ibrányi vezérkari őrnagya, Simon László - a forrásokból látni lehet, hogy a regényből kimaradt Simon tragédiája.

A Vattay és Ibrányi közötti jelenet forrásai:

“Este 10 után Hazslinszky Zoltán testőr százados a Várba hozta Ibrányi Mihály altábornagyot, a lovashadosztály parancsnokát. Vattay azt a parancsot adta Ibrányinak, hogy seregtestét vonja össze, és még az éjjel meneteltesse Budapestre úgy, hogy reggelre a főváros szélére érjen.” 

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 128. old, Open Books, Budapest, 2022 

“A parancskiadás Lázár jelenlétében történt, aki az eseményekre így emlékezett:

A parancsot nem teljesíthetem – válaszolta Ibrányi –, mert hadosztályom Kecskemét délkeleti térségében igen széles arcvonalon tisztogatási akciót hajt végre.

Erre Vattay térképet vett elő és azon a megjelölt helyzetet mutatta, majd így szólt: „Debrecen térségében nagy, döntő jelentőségű páncéloscsata folyik. Az oroszok minden erejüket ott vetették be. A Kecskemét délkeleti térségében állomásozó erőiket a Tisza mögé vonták vissza.”

Ibrányi altábornagy azonban újabb kifogással állt elő. „Egyébként is – mondotta –, én német parancsokság alá tartozom.”

Vattay a parancsot megismételte, és hozzátette, hogy Ibrányi a parancsot úgy vegye, mintha azt a kormányzó maga adná neki. Ibrányinak ez sem volt elég, további kifogásokat hozott fel, és a következőket jelentette:

„Hadosztályomnak északi irányú vonulását a németek azonnal észreveszik, és visszakoztatják a menetet. Az ő parancsnokságuk alá tartozom, ha nem engedelmeskedem nekik, alakulataimat szétverik, mielőtt Budapestre érnénk.”

Az utolsó szavak elhangzásakor, úgyszólván végakkordjai alatt belépett az irodába Vörös János vezérezredes. „Miről van szó?” – kérdezte. Vattay közölte a kormányzó úr parancsát, Ibrányi pedig felsorolta kifogásait, hangsúlyozva aggályait, miszerint a parancs végrehajtását a németek meg fogják akadályozni. A lovashadosztály északnak tartó menetoszlopait szét fogják verni.

„Igen, ez nem kétséges” – jósolta a Honvéd Vezérkar főnöke is. Még azt is hozzáfűzte, hogy jelentést kapott arról, hogy a Kecskemét térségében lévő 65 páncélossal rendelkező, körülbelül 16000 főnyi harcos állományú német hadosztályt, mely útban volt Szolnok felé, a német felső vezetés ma délután váratlanul megállította. Zöme ennek a hadosztálynak 14-én este még Kecskemét közelében maradt.

Ibrányi is erre a körülményre hivatkozva hangsúlyozta, hogy a németek fenti intézkedésükkel nyilvánvalóan hadosztályának sakkban tartását célozzák.

A három magas rangú tábornok között történt, parancskiadásnak indult és vitás eszmecserévé fajult jelenet nálam, a csapattisztnél szokatlan benyomást keltett. Ilyesmit egész szolgálati időm alatt nem tapasztaltam még.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 128-129. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Vörös és Ibrányi valótlanságokra hivatkozott – és ezt mindkettőjüknek tudniuk kellett. Kecskemét térségében ebben az időben semmilyen német páncélos erő nem tartózkodott. Szolnokon voltak ugyan német egységek, de ezek képtelenek lettek volna megakadályozni a lovashadosztály elvonulását. Szolnok térségében a 4. SS-páncélgránátos hadosztály egyik ezredének részei álltak. Egyetlen magyarországi német páncéloshadosztály sem rendelkezett ekkor egyébként 16 000 fővel – általában ennek fele vagy még annál is kevesebb volt jellemző, és ezt mindkét tábornok tudhatta, hiszen elég sokat működött együtt német csapatokkal. ”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 130. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Folytatódtak a csapatösszevonást szolgáló intézkedések. A várba rendelték Ibrányi altábornagyot, az 1. lovashadosztály parancsnokát. Vattay altábornagy, a Katonai Iroda főnöke utasította, hogy a Ceglédbercel térségében állomásozó hadosztályt helyezze készenlétbe, hogy be tudjon kapcsolódni a másnapra várható, németek elleni harcba. Ibrányi a parancsot tudomásul vette, azonban annak végrehajtását elszabotálta."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 348. old

"Felettese, Lengyel Béla tábornok a VIII. hadtest parancsnoka előtt arra hivatkozott, hogy a németek miatt az utasításnak úgysem tudott volna eleget tenni. Mire Lengyel megjegyezte: ezért a magatartásért korábban agyonlőtték volna."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 348-349. old

"Simon László vezérkari őrnagy például többször is kérlelte parancsnokát, hajtsák végre a kapott feladatot. Miután minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult, tehetetlenségében és elkeseredésében főbe lőtte magát."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 349. old

"Mielőtt a kormányzóhoz bementem volna, Vattay altábornagy szobájában találkoztam Ibrányi Mihály altábornaggyal, az 1. lovas hadosztály parancsnokával, akinek a hadosztálya Cegléd—Kecskemét területén gyülekezett és az anyagi és személyi kiegészítését intézte. Ibrányival beszéltem a jövendő feladatairól és az átállásról. Erre ő azt válaszolta, hogy ez máról holnapra nem megy, mert előbb a tisztikar szellemét kell átállítani, erre pedig neki idő kell."

Vörös János vezérezredes, vezérkari főnök visszaemlékezése 1944. október 15-ére (Közzéteszi: Markó György), Forrás, 1991, 23. évfolyam, 10. szám

A Horthy és Vörös közötti jelenet forrásai:

"Ugyanezen a napon délután futár jelent meg Balatonfüreden és közölte velem azt a parancsot, hogy azonnal jöjjek a kormányzóhoz. Éjjel tizenegy órakor érkeztem meg Budapestre, útközben rálőttek az autómra. Azonnal a várba hajtattam, ahol a kormányzó rögtön fogadott és minden bevezetés nélkül így szólt hozzám: „Holnap a németekkel törésre akarom vinni a dolgot.“ A proklamációról és a hadparancsról nem volt szó, azt azonban már tudtam hogy Faraghóék Moszkvában aláírták a fegyverszüneti egyezményt, mert a kormányzó ezt napokkal előbb már a részletekkel együtt közölte velem."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Ezen az éjszakán, október tizennegyedikéről tizenötödikére virradó éjjel, azt mondtam a kormányzónak: „Engedje meg nekem főméltóságod, hogy ne mint a legfelsőbb hadúrral beszéljek önnel, hanem mint egy öreg katona öreg bajtársával. Arra kérem: azonnal menjünk ki Husztra, az első hadsereg parancsnokságához, járjuk végig az arcvonalat, mert csak így tudjuk legjobban előkészíteni a magyar csapatok átállását az oroszokhoz.“

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Az október tizennegyediki éjszakai drámai beszélgetésnél felhívtam a kormányzó figyelmét arra, hogyha törésre viszi a dolgot, úgy mindketten két órán belül foglyok vagyunk. Ő erre azzal felelt: „Bízom abban, hogyha a német követet felkérem, hogy a német csapatok hagyják el az állam területét,  úgy Magyarországon is az lesz a helyzet, mint volt Finnországban, ahol a német csapatok nyomban elhagyták Finnország területét.“ 

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Én erre felhívtam figyelmét arra, hogy Magyarországon egészen más a földrajzi és stratégiai helyzet. Figyelmeztettem a kormányzót, hogy Hitler Adolf szeptember tizen kettedikén, amikor nála jártam, félreérthetetlenül tudomásomra hozta, hogy mint utolsó védállást a Börzsöny hegységet, Budapestet, a Velencei-tó környékét, a Balatont és a kanizsai vonalat tartani akarja és mindez nem egyéb, mint egy wieni hídfő, tehát egy pillanatig sem számíthatunk arra, hogy a németek Magyarországot békésen kiürítik, hiszen a németek nálunk idő nyerésért is harcolnak. Folyton és folyton megismételtem a kérésemet, hogy utazzunk el reggel a frontra és éjfél után egy óra felé a kormányzó megígérte, hogy javaslatomat mégegyszer megfontolás tárgyává teszi."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Amikor hazaérkeztem, megkértem a feleségemet, hogy azonnal csomagoljon, mert reggel indulni fogunk Husztra, őt is magammal viszem, mint ahogyan a feleségem engem mindig és mindenhova elkísért. Reggelig tartott a csomagolás, hiszen tudtam, hogy egyhamar nem fogunk visszatérni."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

“A beszélgetés után Vörös a kormányzót kereste fel. Horthy bejelentette neki a másnapra tervezett akciót, és visszautasította Vörös javaslatát, hogy inkább induljanak kora reggel az 1. hadsereghez...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 131. old, Open Books, Budapest, 2022 

"A Kormányzó azonnal fogadta. Közölte, hogy aláírták az előzetes fegyverszüneti egyezményt. Semmit sem mondott viszont a tervezett Proklamációról, hanem ezt monda: „Holnap a németekkel törésre akarom vinni a dolgot." A megrettent Vörös kérve-kérte a Kormányzót, hogy meneküljön az ő társaságában az Első Hadsereg védelme alá. Azzal érvelt, hogy ha a Kormányzó „kiugrik", két órán belül fogoly lesz. Vörös szerint erre a Kormányzó olyan választ adott, amely azt mutatta, hogy hitt a „finn megoldás" megvalósíthatóságában, és erre nehéz lenne magyarázatot találni."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 495. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

“Sajnos arról, hogy miért rendelték fel 14-én kora délután Budapestre és miről tárgyalt Horthyval aznap 21 órakor, nincsen részletes forrásunk. Horthy szerint ekkor közölte vele, hogy aláírta az előzetes fegyverszüneti egyezményt, valamint azt, hogy másnap törésre akarja vinni a dolgot. Vörös kérlelését, hogy hagyják el mindketten Budapestet, és menjenek az 1. hadsereghez, Horthy ezúttal is elhessegette.” 

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 90. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...noha a vezérkar főnöke informálva volt az előzetes fegyverszüneti megállapodás moszkvai aláírásáról, a kormányzó nem ismertette vele a másnapra tervezett proklamáció és hadparancs tartalmát. Csak a titkos hadparancsnak a két hadseregparancsnokhoz történő továbbítását rendelte el."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 351. old
Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979

“A vonatot október 13-án elő is készítették, ötven főnek két hétre elegendő élelmiszerrel...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 84. old, Open Books, Budapest, 2022 

“Vörös többször javasolta Horthynak, hogy a fegyverszünetet Huszton, az 1. hadsereg parancsnokságán jelentse be, és utasítást adott a Turán különvonat előkészítésére is. Horthy ezt az ötletet elutasította.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 84. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Nem érti, hogy én nem hagyom el a hajómat?"

"Erre a kormányzó azt válaszolta, hogy ő tengerésztiszt, a süllyedő hajót sem hagyja el és most a legnehezebb óráiban a nemzetét sem hagyja el."

Vörös János vezérezredes, vezérkari főnök visszaemlékezése 1944. október 15-ére (Közzéteszi: Markó György), Forrás, 1991, 23. évfolyam, 10. szám

"A családja és a saját biztonsága, illetve az átállás sikere érdekében sem kívánta elhagyni Budapestet, ahogyan ekkor fogalmazott: a parancsnoki hidat, hogy a második magyar hadsereg huszti főhadiszállásán tartózkodjon, amikor nyilvánosságra hozzák a proklamációt."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 207-208. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"...eszébe sem jutott, hogy az oroszokat elfelejtette értesíteni a döntéséről."

"Vörös egy órán át tárgyalt a Kormányzóval, és a Kormányzó félig-meddig megígérte neki, hogy „átgondolja" Budapest elhagyásának kérdését. Ennyivel be kellett érnie. Ezután sürgősen hazautazott és az éjszakát holmija csomagolásával töltötte. Horthy pedig nyugovóra tért, nyilvánvalóan anélkül, hogy eszébe jutott volna, hogy valamilyen oknál fogva egy intézkedést teljesen elmulasztott: nem figyelmeztette az oroszokat, hogy megváltozott a program."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 496. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Az október 14-i intézkedések során Horthyék a leglényegesebb mulasztást azzal követték el, hogy a kiugrási tervről nem értesítették sem a szovjet kormányt, sem a szovjet csapatokat."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 122. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Nem kapott információt a várható eseményekről a Moszkvában tartózkodó magyar küldöttség sem."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 354. old

Horthy aznap esti jó kedélyét bizonyítja ez az epizód, ami nem került be a regénybe:

“Horthynak azonban este még arra is futotta idejéből, hogy az őt felkereső Magyary Gyula professzort, aki az USA titkosszolgálata által szervezett „Dallam” csoport tagjaként Olaszországból a szlovák partizánokon keresztül jutott el a Várba, rizstermesztéssel kapcsolatos fiatalkori emlékeivel szórakoztassa – érdemi intézkedések helyett.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 127-128. old, Open Books, Budapest, 2022