1944. október 7. éjjel – október 8. hajnal Budapest, London, Washington DC

"...többször is előfordult, hogy keresztezték egymást a táviratok."

"Így Horthy első (október 7-i) üzenete az volt, hogy kéri az első három távirat megismétlését. Ezt keresztezte Faragho két további távirata, amelyben azt magyarázta, hogy ő hiába tesz erőfeszítéseket a Makarov-féle ígéretekkel kapcsolatban. Horthy csak október 8-án tudott érdemben válaszolni, de addigra a katonai helyzet újra megváltozott."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 470. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Október nyolcadikán délután Kuznecov Horthy válaszával érkezett a dácsába. A kormányzó ismét leszögezte: csak az orosz feltételek ismeretében adhat meghatalmazást fegyverszünet aláírására. Az orosz vezérezredes csóválta a fejét, kiderült azonban, hogy az előző napi két magyar távirat még nem ment el Budapestre, csak most fogják feladni."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

"Mikor is írták, hogy nem fogadják el a felhatalmazást?"

"Október 7-én elküldte a harmadik üzenetet: addig nincs tárgyalás, amíg meg nem érkezik a megbízólevél."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 468. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...az is nehezíti a levelezést, hogy egy nap csak két rövid időszakban lehet rádiózni Moszkvával..."

"Moszkva Budapest télen 100 és 80 méteres hullámhossz körül oda-vissza általában este hat-héttől durván nyolcig-kilencig könnyen megy és van egy reggeli időablak is a mindenkori aktuális téli napfelkelte előtt egy-három órával."

Lázin Miklós közlése

"...Nemes József őrnagyot felkéri-e a meghatalmazás Moszkvába juttatására, ahogy azt a delegáció kérte."

"Újabb távirat (2) jött Moszkvából, amelyben sürgősen írásbeli teljhatalmú megbízást kértek fegyverszüneti és egyéb megállapodás aláírására, ami nélkül az oroszok nem állnak velünk szóba. A táviratban Faragho meg is nevezi Nemes őrnagyot, akit Zichy Ladomér gróf révén ki lehetne küldeni, és ő vihetné magával az írásbeli meghatalmazást."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 341. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Makarov-feltételek … Írják meg újra, hogy azok alapján akarunk megállapodni a fegyverszünetről. Csak arra adok felhatalmazást!"

"A kormányzó ismét leszögezte: csak az orosz feltételek ismeretében adhat meghatalmazást fegyverszünet aláírására."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

"Dél felől haladnak előre az oroszok, Makót és Gyomát is elfoglalták, de a jobbszárnyuk északnak indult meg, nem kísérlik meg az átkelést a Tiszán, mert Csongrádnál és Szolnoknál kemény a védelem."

"A magyar 3. hadsereg október 7-étől a Tisza jobb partján Szeged és Szolnok között igyekezett új védővonalat kiépíteni..."

Magyarok a II. világháborúban / A magyarországi hadműveletek 1944-ben

"...október 6-án váratlanul támadást intéztek a magyar-német védelem leggyengébb pontja ellen. Ezen a napon Gyomát, Endrődöt, Gyulát és Makót elfoglalták, és 7-én este a jugoszláv Bánát legnagyobb része, a Tisza vonaláig az oroszok kezében volt. A szovjet balszárny megkezdte az átkelést a Tiszán. A jobbszárny északra fordult, nem azért, hogy megkísérelje a Tiszán való átkelést, amelynek átkelő helyeit Csongrádnál és Szolnoknál a németek bizonyos erőkkel védték, hanem 8-án elfoglalták Hódmezővásárhelyet, Szentest és Mezőtúrt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 470. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A németek Budapestről a 13. páncélos hadosztályt Szolnokhoz küldték, másik három hadosztályt Budáról Debrecen alá indítottak."

"...a németek a veszély láttán a főváros körül állomásozó csapataik zömét a frontvonalra küldték. A 13. Páncélos Hadosztálv Szolnok irányában elhagyta Örkényt (Szolnokra érkezett október 6-án este). A következő nap a Budán állomásozó három páncélos hadosztály Debrecen irányában elhagyta a fővárost. Így Budapesten nem maradt más német csapat, mint a 22. SS-hadosztály és Skorzeny kommandósai."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 471. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Van rá esély, hogy a Tiszánál végig erős védelmet tudunk kiépíteni, és ott meg tudjuk állítani a Vörös Hadsereget. Ráadásul Erdélyben csak gyenge román erők harcolnak, még az is elképzelhető, hogy a Vaskapuig vissza tudjuk állítani a frontvonalat."

"Ráadásul az volt a hiedelem, hogy a német erősítés lényegesen meg fogja változtatni a fronton az erőviszonyokat. A Magyar Vezérkar információja az volt, hogy Erdélyben csak gyenge román egységek vannak. Ezért ezeket a Magyar Második és a Német Nyolcadik Hadsereg fel tudja tartóztatni erőinek egy részével is. A többi erők délre fordulhatnak és egyesülhetnek a Magyar Harmadik, illetve a Német Hatodik Hadsereggel azok jobbszárnyán. Ezzel szemben a szovjet erőket 15 gyenge hadosztályra becsülték, amelyek mögött csak Focsani és Bukarest térségében vannak tartalékok. Ezért a német és a magyar parancsnokság azt hitte, hogy az erősítésekkel és a már korábban a fronton lévő erőkkel meg tudják törni a szovjet támadást Debrecentől délre, és helyre tudják állítani a Vaskapuig húzódó vonalat. A jugoszláv partizán erőket délen nem vették komolyan, és még mindig azt hitték, hogy Weichs hadserege minden komoly veszélyt el tud hárítani ebben a körzetben."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 470. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ezt írják meg nekik!"

"Október 8-án d. u. fél 4-kor a következő válasz érkezett Budapestről: "Itteni német erők nagymérvű szaporítása folytán haladékra van szükség. Elhatározás és levélben adott meghatalmazás változatlanul fennáll, a fentiekre hivatkozva feltételek közlését kérjétek; csupán ezek ismerete után adható meghatalmazás aláírásra." (A kormányzó irodája hihetőleg úgy értelmezte, hogy a Sztálinhoz intézett levél egyben felhatalmazás a küldöttség számára.)"

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"Megérkezett Moszkvából a javaslat, hogy milyen fegyverszüneti megállapodást akarnak kötni Magyarországgal."

"Elkészült annak a fegyverszüneti megállapodásnak a tervezete, amelyet egyeztettek a nyugati szövetségesekkel, s átnyújtották a magyar delegációnak."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 293. old

"...az amerikaiaknak éppen akkor jobban fájtak az Aachen mellett elszenvedett veszteségek..."

"The 30th Infantry Division began its advance on 2 October, using divisional heavy artillery to target German pillboxes; even then it took, on average, thirty minutes to capture a single pillbox. The Americans found that if they failed to immediately press on to the next pillbox, the Germans were sure to counterattack. Heavy resistance had not been expected, and one company lost 87 combatants in an hour; another lost 93 out of 120 soldiers to a German artillery strike."

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Aachen

"...innentől kezdve még sokkal nehezebb lesz. Ha egyszer sikerül bevenni Aachent, az első német várost, attól a pillanattól kezdve a németek számára nem hódító, hanem honvédő háborúvá válik a küzdelem."

"By this time, indeed, the German defense was rapidly stiffening as the Allies approached the German frontiers: the U.S. 1st Army spent a month grinding down the defenses of Aachen, which fell at last on October 20 (the first city of prewar Germany to be captured by the western Allies)..."

https://www.britannica.com/event/World-War-II/Developments-from-summer-1944-to-autumn-1945

"Churchill is jobbnak látta, ha nem győzelmet, hanem további vérveszteséget ígér. … a hétfői moszkvai találkozóban."

"Moszkvai idő szerint október nyolcadikán reggel Londonból és Washingtonból befutott a Kremlbe a fegyverszüneti feltételeket elfogadó sürgöny."

"A végleges és részletes fegyverszüneti szerződés munkálatai - a három nagyhatalom október 8-án kialakult egyetértése után - azonnal megindultak."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 71. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979