1944. szeptember 30. Budapest, Zólyom

Szakasits Árpád így emlékezett a fejezetben leírt találkozóra:

"Nem két baloldali vezető kedvéért öltözött fel díszegyenruhájába, hanem Magyarország lehetséges új vezetőinek a meggyőzése miatt."

"A fia azt indítványozta, hogy az „Ellenállási Mozgalmat" kapcsolatba kell hozni Vörössel. Az üzeneteket Vörösnek egy Felkai nevű újságíró barátján és Desewffyn keresztül küldték el. Feltételezték, hogy bizonyos ideje a kölcsönös bizalmatlanságot sikerült annyira eloszlatni, hogy lehetséges egy közös megbeszélést szervezni. Noha az „Ellenállási Mozgalom" fegyveres őrszemeket állított a találkozó színhelye köré, még így is kiderülhetett, hogy kelepcéről van szó. Vörös pedig attól félt, hogy Gestapo-ügynökök megfigyelése alatt áll, és talán ez volt az oka annak, hogy a rendkívül titkos találkozóra teljes tábornoki díszben jelent meg, segédtisztjeinek kíséretében."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 458. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"…a találkozó szeptember 27-én az Ilona utca 21-ben, Kenessey Pongrácz nyugalmazott főispán házában történt, ahol Szakasits rejtőzködött. Dessewffy segédletével Szakasits és Tildy képviselte az Ellenállást. A másfél órás összejövetelen megállapodás született arról, hogy bármely sikeres lépés a német megszállók ellen megköveteli a magyar katonai erők és a szervezett munkások együttműködését."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 458. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A Magyar Front és a Horthy-csoport között első jelentősebb tárgyalásra szeptember végén, vagy október elején került sor. Az antifasiszta erőket a tárgyaláson Tildy Zoltán és Szakasits Árpád képviselte, a másik oldalt pedig Vörös János vezérkari főnök."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"Tegnap hajnalban a német 23. páncélosezred 15 bevethető harckocsival és rohamlöveggel Rontótól nyugati irányban folytatta az előző napon megkezdett támadást. A céljuk, hogy lezárják a Nagyszalonta–Nagyvárad útvonalat, és elvágják a Nagyvárad délnyugati részén harcoló szovjet 33. lövészhadtest visszavonulási útját."

"Szeptember 29-én hajnalban a német 23. páncélosezred 15 bevethető harckocsival és rohamlöveggel, alárendeltségében a 23/3. páncélos-felderítőszázaddal, Rontótól nyugati irányban folytatta az előző napon megkezdett támadást azzal a céllal, hogy lezárja a Nagyszalonta–Nagyvárad útvonalat, és elvágja a Nagyvárad délnyugati részén harcoló szovjet 33. lövészhadtest visszavonulási útját."

Magyarok a II. világháborúban, A keleti hadszíntér és Magyarország 1943 – 1945, Harcok Nagyvárad környékén (1944. szeptember 20. – 1944. október 5.

"...a további harc a Szovjetunió ellen könnyelműség a magyar hadsereg részéről."

"A tanácskozás a Várban, Kenessey Pongrácz Ilona utcai lakásán zajlott le, ahol a Magyar Front vezetősége megbeszéléseit általában tartotta. A tanácskozás idején a házat az SzDP budai rendezőgárdája biztosította. Szakasits és Tildy ismertették a Magyar Front álláspontját,  majd közösen megvitatták a hadihelyzetet. „A vezérkari főnök beismerte, hogy az ország szempontjából könnyelműség az Oroszország elleni háború..."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"A vezérkar nagy része még mindig a németek oldalán áll. … Ehhez legalább három hétre van szükségem. … Ötezer főnek tudok felszerelést adni."

"Megemlítette, hogy a vezérkar teljesen a németek oldalán áll és a hadseregben nincs egyetlen megbízható ember sem, akire támaszkodhatna abban a törekvésében, hogy a magyar csapatokat kivonja a harcokból." Vörös sokat sejtetően megemlítette azonban, hogy „a fegyverszünet létrehozása érdekében . . . nemcsak diplomáciai, hanem katonai téren is megtörténtek a lépések".  A tárgyaláson a Magyar Front képviselői felvetették a munkásság felfegyverzésének szükségességét is, és — a visszaemlékezők szerint — a vezérkari főnök ezzel egyetértve, mintegy 5 ezer munkás felfegyverzését látta lehetségesnek. Vörös arra is utalt, hogy „legalább még három hétre van szükség, amíg megfelelő katonai intézkedésekkel alátámaszthatja a fegyverszüneti kérelem sikerét"."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

A Teleki-Zichy jelenet forrásai:

"Zólyomban Faraghóékat Makarov alezredes üdvözölte. A magyar delegáció tagjait Zichy mutatta be a szovjet tiszteknek. A bizottságot egy eldugott villában helyezték el. Két szobában rendezkedtek be. Az egyikben — ez Makarov szobája volt — Faragho és Szent Iványi aludt, a másikban Teleki és Zichy. Mindannyian a szovjet főhadiszállás vendégei voltak. A házból nem tehették ki lábukat, csak orosz kísérettel. Miután szlovák papírjaik nem voltak, az oroszok nem akarták, hogy esetleg kellemetlenségük legyen a szlovák katonasággal. Egyszer, a tilalom ellenére, mégis kimentek, a szlovákok megállították őket és az oroszoknak kellett kimenteniök a szlovák hatóságok kezéből."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Másnap reggel megengedték, hogy elmenjünk vásárolni. Őrünk és testőrünk természetesen továbbra is Valentin volt. Zólyomnak van egy régi, középkori vára, amelyre mindannyian kíváncsiak voltunk. A partizánok a papírjainkat kérték és elállták az utunkat, de Valentin és fegyvere épp megfelelő passzusnak bizonyult, így zavartalanul beléphettünk. A részben romba dőlt várat átalakitottak partizán főhadiszállássá. Készítettem néhány fotót a partizánokról és orosz ismerőseinkről, valamint a városról. Itt vettük meg a munkánkhoz szükséges papírárut is: jegyzettömböket, füzeteket, ceruzákat."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 214-215. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Most jött a hír, hogy várnak minket Moszkvában! Az esti gépre mi is felszállunk!"

"Este fél 9-kor üzenet érkezett Konyev tábornagytól Kijevből, azzal, hogy már értesítette Moszkvát a jövetelünkről, de mindeddig nem érkezett válasz. Konyev egy öt tisztből álló delegációt küldött a köszöntésünkre, amelyet igen kimódoltan állított össze: ötféle szolgálatot képviseltek, és mind különböző rendfokozattal rendelkeztek. A vezetőjük ezredes volt, a többi négy pedig sorban: alezredes, őrnagy, százados, főhadnagy. Nagy ricsajjal és nevetéssel léptek a szobába, de aztán hamar összebarátkoztunk és lehiggadtak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 215. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Még alig ébredeztünk, amikor dél körül megérkezett Konyev üzenete, hogy Moszkvában várnak bennünket."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 215. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Utoljára egy nagyot akarnak inni velünk az elvtársak. … Lehet, hogy egy tudós ember ez a Teleki, de nem csak a földrajzhoz, hanem az iváshoz is nagyon ért."

Itt két napi italozást ír le Szent-Iványi:

"Közben persze folyamatosan inni kellett. A csapat tüzérségi tagjához fordultam (ha emlékezetem nem csal, Podpolkovnyik Sztyepanovicsnak hívták és alezredes volt), és közöltem vele, nagyon örülök, hogy egy igazi orosz tüzérségi tisztet láthatok. … Nekünk most egyszerre kellett a  vendég és a házigazda szerepét játszanunk, Makarov pedig csak azzal törődött, hogy mindig tele legyenek a poharak vodkával, illetve a tálcák szendviccsel és egyéb falatokkal. Az orosz vendégszeretet és barátság eredményeként alaposan kimerültünk, habár meg kell jegyeznem, tatár törzsfőnökünk, Ladomér végig fáradhatatlanul állta a sarat az ivászat terén. S Géza sem szerepelt rosszul. Faragho és én - a két „öreg"- eléggé kimerültünk, mire reggel felé végre ágyba keveredtünk."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 215. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Ezt a fontos hírt persze illett megünnepelni. Ez azt jelentette, hogy Makarov alezredes utolsó élelmiszer- és italtartalékait is fel kellett szolgálni."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 215. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Negyed órát mentek az ideiglenes felszálló pályáig. Ott az oroszok mindannyiukat megölelték, megcsókolták, előkerült egy fényképezőgép is, csoportba álltak, összeölelkeztek, villant a vaku, és még a magyarok is elérzékenyültek."

"Egy hajtásban egész Zólyomig mentünk, ott Makarov alezredes fogadott, a Makarov és Voljanszkij szobáját kapta meg a Faragho és a Szent-Iványi, két másik tisztnek a szobáját Teleki Géza, meg én. .. A delegáció aztán két napot töltött még Zólyomban és a második nap éjszakáján, vacsora után, akkor nagy fotografálás volt kint és elindultak."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 234. old  Zichy interjú

"A bizottság két napot, szeptember 29-ét és szeptember 30-át töltötte Zólyomban. Szeptember 30-án este 11 óra körül az oroszok Faraghót, Telekit és Szent-Iványit kivitték a Tri Duby (Három tölgy) nevű, a közeli Szliács határában lévő repülőtérre (mai neve: „A szlovák nemzeti felkelés repülőtere") és egy kis szovjet géppel Eperjesre repültek. majd tovább Kijevbe, Konyev marsall főhadiszállására, ahová a helyi idő szerint október 1-én reggel fél 5 órakor érkeztek meg. A repülőút innen Moszkvába vezetett."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Este 10 körül hagytuk el szállásunkat, s mintegy negyedórás autózás után megérkeztünk a felszállási helyre (repülőtérnek nem nevezhetem, mivel olyan itt nem volt). Elérkezett a híres orosz (szláv) elérzékenyülés. Meglehetős tömeg gyűlt össze: minden tiszt, oroszok és partizánok egyaránt, kijött a géphez. Mindenki megölelt mindenkit. Ez, meg a repülőgép „feltöltése" áruval és emberrel mintegy negyven percig tartott."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 215-216. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Zichy is meglapogatta a társai vállát. Ő otthon maradt, hátha híreket kell vinni a partizánoktól a Várba."

"Engem azzal hagytak ott, hogy amennyiben valami híradás szükséges, azt leadják majd Zólyomnak és én vigyem Pestre."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 234. old Zichy interjú

A repülőutat így írta le Szent-Iványi:


"Végre beülhettünk, s rögtön egy szardíniásdobozban éreztem magam. Egymáshoz zsúfolódtunk, alig maradt szabad hely a gépen.

Hamar észrevettem, hogy gépünk egy amerikai Douglas, amelyet valószínűleg alkatrészeire szerelve szállítottak ide Amerikából. Minden egyes acéllemezre és lapra számok és betűk voltak írva, nyilvánvalóan az összeszerelés helyét jelölték. A tehersúly tekintélyes volt, s nem hittem, hogy a gép simán fel tud szállni. Szerencsére mégis így történt, s amint a levegőbe emelkedtünk, a gépen és a földön is kialudt minden fény. Felszállás után fél órával a két géppuskát készenlétbe állították, kezelőik pedig elfoglalták helyüket, hogy reagálni tudjanak a németek esetleges Messerschmitt-támadására. Két kísérőnk, Konakov és Zlatner, odajött hozzánk (embereken, sebesülteken, dobozokon, hatalmas konzerveken kellett átküzdeniük magukat), s az ablakon a mélybe mutattak. - Ez a németek harmadik frontvonala - közölték. Azon tűnődtem, vajon ránk támadnak-e. Az oroszok persze megígérték, hogy megfelelő angol és amerikai gépek fognak kísérni bennünket, de a Douglas zúgásától kintről semmit nem lehetett hallani. Később megtudtam, hogy valóban jöttek velünk brit és amerikai gépek, amelyek átkísértek a front fölött, de menet közben nem lehetett megmondani, milyen gép búg odakint. Izgalmas érzés volt átkelni a német és orosz lövészárkok fölött. Olykor megpillantottuk egy keresőfény ragyogó csóváját, s láttam vörös és jelzőfényeket is. A katonák a gépfegyvereknél minden idegszálukkal figyeltek és füleltek, de nem történt semmi, így otthagyták a gépfegyvereket és leültek a gép még valahogy üresen maradt helyeire Körülbelül háromórányi repülés után Konakov odajött hozzám és közölte: - Fél órán belül megérkezünk Kijevbe."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 216. old Magyar Szemle Könyvek 2016