1944. május elejének egyik hétvégéje Budapest, Kenderes

"Egy utolsó gyors ellenőrzés után berúgták az ajtót, fegyverrel a kézben, egymás után rohantak be a terembe."

"A Gestapo a letartóztatásokkal sikerrel meggátolta az ellenállási mozgalom bármilyen kiépítését, fellépését. Egy időben megszállta, feldúlta a baloldali pártok székházait. Több helyen a szakszervezetek, a társadalmi szervezetek helyiségeit, a baloldali lapok szerkesztőségét. A megszállás egyik következményeként a Magyar Nemzet című lap március 22. után nem jelenhetett meg. Kolosváry-Borcsa Mihály, a sajtó- ügyek kormánybiztosa 126 újság megjelenését tiltotta be."

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939-1945 83. old, Corvina Kiadó Budapest, 2014

"Március 22-én egy összejövetelt szerveztek azzal a céllal, hogy megvitassák, hogyan lehet megszervezni az ellenállást". Így a Gestapo könnyű zsákmányai lettek. Itt tartóztatták le Millókot, a Népszava felelős szerkesztőjét, Marosánt, a vidéki körzetek szervezőjét, Seliget, Pest külvárosainak párttitkárát..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 323. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Végül az egyik gestapós puskatussal vállon verte a leghangosabb barnaingest, majd megragadták a többi árpádsávos karszalagot viselő alakot is."

"A letartóztatottak között nyilaskeresztesek is voltak, akik túlontúl demonstrált lelkesedésükkel akadályozták a rendőrséget."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 322. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a Horthy család kenderesi birtokán."

"A közeli virágzó babérbokrok illatát hozta a szél. Csak abból lehetett tudni, hogy eső várható, hogy a fecskék alacsonyan cikáztak, feketén villantak szemmagasságban, éles kanyarokat vetve."


Április legvégén írtam ezt a részt, és a szomszédunk kertjében virágzott a babér, az illata betöltötte a kertünket

Gyerekkorom tele volt fecskékkel. Még mindig magam előtt látom, ahogy eső előtt a földhöz közel cikáznak. Azóta szinte eltűntek a magyar vidékről.

"A tornácokat újra kellene festeni. Mindenhol pereg a festék. — Felpillantott a kupola tetejére is. — A címert pedig meg kell igazítani."

"Szabadon álló, U alakú főszárnyból és egy hozzá kapcsolódó T alaprajzú mellékszárnyból áll. A manzárdszintes oldalszárnyak kétszintes, íves alaprajzú középrészt fognak közre, amelyet még kupola is koronáz, itt látható a Horthy család címere. A vidéki életre a tornácok emlékeztetnek. A kúria földszintjén dohányzót alakítottak ki, a termeket stukkók gazdagították, amelyek közül több megmaradt, ahogy az emeletre vezető bábos falépcső is."

https://mult-kor.hu/a-kenderesi-horthy-kastely-20160606

"...a megszálló német csapatok költségeit velünk fizettetik meg..."

"A Mo-ot megszálló n. csapatok költségeit a m. korm-nak kellett állnia, erről külön szerződés rendelkezett."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS M Magyar-német gazdasági szerződés Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"...az eddigi éves hetvenötezer tonna búza helyett hatvanezer tonnát várnak el!  …  Az alumíniumexportot ötven százalékkal növelni akarják. Kőolajból több mint kétszeres mennyiséget követelnek."

"A gazdaság a kormány dolga! Abba nem tudok beleszólni!"

"Politikai ügyekben mosta a kezét. Május 2-án Szálasinak ezt mondta: ,,Ő nem törődik ezzel a kormánnyal. Hagyja őket; csinálhatnak, amit akarnak. Azt a kormányt a németek akarták, ő maga csak azzal törődik, hogy a hadsereg a kezében legyen."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 333. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"El kell éri, hogy áthozzák őket a magyar börtönökbe! A mi igazságszolgáltatásunknak kell ítélkezni felettük!"

"Miklóspapa elmondta, több esetben próbált közbenjárni, azt szerette volna elérni, hogy a németek magyar fegyházaknak adják át a foglyokat. Nagyon lehangolt volt, és elmondta, hogy Kárpátalján kegyetlen módszerekkel viszik gyűjtőtáborokba az embereket."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 296. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"A németek egyre több munkaszolgálatost követelnek. Kiviszik őket az országból. Zsidókat főleg."

"Április 13-án Sztójay és a deportálást támogató, regisztráló Veesenmayer megegyezett, hogy Magyarország a hónap végéig legalább 50 000 zsidó munkást ad át a birodalomnak. Megállapodtak a 36 és 48 év közötti zsidó férfiak fokozottabb behívásáról, a zsidó munkaszolgálatos zászlóaljak létszámának 100 000-150 000 főre való emeléséről is."

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939-1945 92. old, Corvina Kiadó Budapest, 2014

"Negyven éve ismerte a kormányzót, tudta, milyen csökönyös tud lenni. ... A kormányzó most már dühösen vakkantott régi barátjára."

"A kormányzó nem nagyon titkolta, hogy Teleki Pál halála óta az állami adminisztrációban egy emberben bízott meg legjobban, s őt hallgatta a legszívesebben: ez bárczyházi Bárczy István miniszterelnökségi államtitkár volt. Az államfőt és az államtitkárt több mint három évtizedes barátság kötötte össze, amelynek szálai Ferenc József udvarába vezettek. Az első világháború előtti időkben nagybányai Horthy Miklós sorhajóhadnagy az uralkodó szárnysegédje volt, Bárczy István pedig az akkori magyar miniszterelnök személyi titkára. Az akkori gyakorlat szerint a mindenkori magyar miniszterelnök úgyszólván kivétel nélkül minden vasárnap uralkodói audiencián jelent meg; a miniszterelnök Budapestről természetesen mindig magával vitte személyi titkárát, Bárczyt is. A magyar szárnysegéd és a személyi titkár közti barátság itt alakult ki. A Bécsben zajló delegációs tárgyalások során, de ebédek és vacsorák alkalmával is sokszor találkozott Horthy Bárczyval, s gyakran éppen ők ketten, mint rangban legfiatalabbak ültek egymás mellett. Később, a Horthy-érában kétségtelenül Bárczy volt a kormányzó egyik legrégibb barátja. "

Magyar Szemle, 2016 (25. évfolyam, 1-12. szám)2016 / 3-4. szám / SZENT-IVÁNYI DOMOKOS: VISSZATEKINTÉS / Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972 - Részletek Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Háború van! Akit munkaszolgálatra hívnak, örüljön, hogy nem a frontra kap behívót! Minden egészséges férfinak hozzá kell járulnia a haza védelméhez, ha zsidó, ha nem!"

"Tudtak a deportálásokról, de fel sem tételezték, hogy az embereket Magyarországról Auschwitzba, gázkamrákba szállítják. „Ein Kulturvolk, wie das Deutsche, wird solches nicht machen!” mondta nekem több német tábornok is, akik 1944-ben Magyarországon voltak. „Dolgozni viszik őket. A háború időtartamára.” "

Gosztonyi Péter: Miről tudott Horthy? Élet és Irodalom, 1998. január-június (42. évfolyam, 1-26. szám)1998-05-01 / 18. szám  Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"...minden zsidót összefognak, gettóba zárnak, majd onnan viszik őket külföldre."

"Megtudtuk, hogy megkezdték a zsidók gettókba gyűjtését, és vidékről, úgy látszik, vonaton, szörnyű körülmények között viszik ki őket munkára Németországba!"

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 297. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"A családjukkal együtt, nem csak a férfiakat. … akkor jobban dolgoznak, ha a családot maguk mellett tudják."

rdeklődtünk, hogy ha munkára viszik a zsidókat, miért viszik ugyanakkor az öregeket és gyerekeket is, amire az volt a hivatalos válasz, hogy jobban dolgoznak majd a munkások, ha a családjuk is velük van, mert köztudomású, hogy a zsidók nagyon családszeretők."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 297. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Még élelmet is kell küldenünk velük az ellátásukra."

"Ne feledjük: a nácik a kiszállított zsidók élelmezéséért Magyarországról igényeltek az Auschwitzban rég kivégzett, meggyilkolt emberekért élelmiszer-fejadagot, amit az akkori Sztójay kormány Jurcsek révén ki is szállíttatott az országból...)..."

Gosztonyi Péter: Miről tudott Horthy? Élet és Irodalom, 1998. január-június (42. évfolyam, 1-26. szám)1998-05-01 / 18. szám  Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"...a Német Birodalom megállapodást kötött a Sztójay-kormánnyal, hogy a Németországba elhurcolt magyar zsidó munkások élelmezésére milyen mennyiségű élelmiszert szállítsanak Németországba!"

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 287. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Az irodátoknak adhatnék jogosultságot, hogy az arra érdemeseknek mentesítő iratokat adjatok a nevemben."

"…fia vezetésével egy úgynevezett kivételezettségeket adományozó Irodát állított fel 1944 májusában a budai Várban, ahol minden kérelmezőnek kormányzói védettséget adott. Ezzel mentesítette őket - kb. 1.800 főről tudunk - a Sztójay kormány zsidórendeletei alól."

Gosztonyi Péter: Miről tudott Horthy? Élet és Irodalom, 1998. január-június (42. évfolyam, 1-26. szám)1998-05-01 / 18. szám  Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)