1944. augusztus 26. 

Budapest – Budavári Palota

"Megvan az egyezség a románokkal. Nem támadunk egymásra. Tudomásul vették, hogy megvédjük a határainkat, de csak akkor tesszük ezt, ha ők megtámadnak minket."

"...egy hivatalos nyilatkozatot is közzétettek, Bukaresthez címezve; Magyarország elhatározta, hogy megvédi határait és nem kezdeményez semmifajta támadó hadműveletet. Bizonyos javaslatokat tettek a két ország közötti súrlódások csökkentésére (amiket Románia elfogadott).4 

4 Ezek közt az is szerepelt, hogy mindkét ország tartózkodik az egymás etnikai kisebbségének letartóztatásától vagy internálásától, és attól is, hogy katonai szolgálatra behívja azokat. Az augusztus 24-én tett néhány közvetlen rendszabályt is visszavonták (az erdélyi kijárási tilalmat és a helyi román sajtó szüneteltetését). A barátságosság nem terjedt ki a sajtóra, amely továbbra is keserűen támadta Romániát a fegyverletétele miatt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 404. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Veesenmayer is egy névsorral érkezett. ... A miniszterelnök nevén kívül egy sor sem egyezett."

"Veesenmayer kívánsága az volt, hogy Bárdossy László volt miniszterelnök és külügyminiszter vegye át a Külügyminisztérium, Ruszkay Jenő vezérőrnagy pedig a Honvédelmi Minisztérium vezetését, Reményi-Schneller Lajos és Jurcsek Béla tartsa meg addigi pénzügyi, illetve földművelésügyi tárcáját."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 77. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"Horthy sápadtan pislogott Lakatosra, de nem szólt. Végül is a miniszterelnök állítja most össze a kabinetjét."

"Kértem a kormányzót, ne tárgyaljon a követtel, engedje át nekem a megbeszélés folytatását. Nem tartottam államfői tekintélyével összeegyeztethetőnek, hogy alkudozzék a követtel."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 117. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"…Csataynak a fejében vannak a számok: a magyarországi német erők – Gestapóval, SS-szel összesen – jó, ha hetvenezres létszáma…"

"...Magyarországon haderejük összlétszáma ekkor, az SS-és Gestapo-alakulatokkal együtt még csak 65-70 ezer fő volt..."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 718. old

"...valamelyikőjüknek feltűnt volna az ugráló szemhéja, az izzadó tenyere, a szemében táncoló blöff..."

"Hanem hogy most hirtelen kihasználják az alkalmat! A lehetőséget! Mert ez kétségkívül nagy lehetőség lett volna, nekem alig volt ellene más eszközöm, mint a blöff."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 203. old., (Veesenmayer interjú)

"Hitler, bár a Lakatos-kormány kinevezése nem volt ínyére, az adott pillanatban többet nemigen tehetett: a Harmadik Birodalom számára az a biztosíték, hogy a magyar katona nem fordítja fegyverét a Wehrmacht és az SS ellen, elegendő volt."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 375. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Jelentkezett Vörösnél Greiffenberger is és tájékoztatta őt a Budapest körül elhelyezett csapatokról. Ez azonban láthatóan nem nyugtatta meg. Tisztában volt vele, miként Vörös is, hogy a kritikus harctéri helyzetben a német hadvezetésnek nem áll módjában, hogy erélyes katonai lépéseket tegyen a kormányváltás megakadályozására."

DOMBRÁDY LÓRÁND VÖRÖS JÁNOS A M. KIR. HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN MAGYARORSZÁG NÉMET MEGSZÁLLÁSÁNAK IDŐSZAKÁBAN (1944. ÁPRILIS 19 - 1944. OKTÓBER 16.) 

"...végül a kormányzó kiáltott bele egyszer, hogy na azt már nem..."

"A kormányzó, hogy eleget tegyen a német kívánságoknak, elfogadta e két utóbbi minisztert, ám Bárdossy és Ruszkay kinevezését elutasította."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 77. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"Külügyminiszternek mindenáron magát Sztójayt akarta a nyakamba varrni, majd Marosy Ferenccel, a közismerten németbarát magyar diplomatával s külföldön követtel, mi több, Bárdossyval kísérletezett. Csatay újabb kinevezését minden erővel ellenezte, … Veesenmayer azt akarta még, hogy Endre László munkaügyi miniszter legyen, Jurcsek a közellátás és a földművelés élén, ezenkívül miniszterelnök-helyettes.(!) Ne felejtsük, Jurcsek a követ legbizalmasabb barátja és fő besúgója volt. Pénzügyminiszternek továbbra is Reményi-Schnellert akarta..."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 117-118. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Így egy alkudozás vette kezdetét, ami három nap múlva a szokásos kompromisszummal végződött. A németeknek sikerült megtartaniuk Reményi-Schnellert és Jurcseket, két legmegbízhatóbb és legeredményesebb gazdasági szakértőjüket és — mellesleg — a két legjobb informátorukat..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 406. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...legfeljebb lesz egy szűkebb árnyékkabinet is..."

"Horthy igazi, hatékony “kormánya" Lakatosból, Hennyeyből, Csatayból, Vörösből, a két kabinetiroda főnökéből: Ambrózyból és Vattayból, Tost szárnysegédből, Lázár testőrparancsnokból, fiából és menyéből állt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 407. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Veesenmayer nem akarta elhinni, ami történt..."

"A román kiugrás után borzasztó híreket kaptunk Bukarestből, a romániai német seregek katasztrofális vereségéről. Ott nekünk két hadseregünk volt, azok tulajdonképpen megsemmisültek. Két nap múlva a románok hadat üzentek! Magyarországon alig volt akkor német erő."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 203. old., (Veesenmayer interjú)

"...előző éjjel a románok hadat üzentek Németországnak."

"Románia két nap múlva a Szovjetunió oldalán aktívan hadba lépett Németország ellen."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 76. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"Tegnap a németek, válaszként a kilépésre, elkezdték bombázni Bukarestet."

"...a bukaresti német katonai parancsnokság elrendelte a főváros legfontosabb objektumainak bombázását,  és a rendelkezésre álló alakulatokat felvonultatta Bukarest ellen."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 11. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A románok hiába engedtek volna szabad elvonulást a német csapatoknak, azok megtámadták őket."

"...a román vezérkar kötelezettséget vállalt, hogy biztosítja a német csapatok szabad elvonulását nyugat felé."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 11. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Úgyhogy Románia hadat üzent Németországnak."

“Románia 1944. augusztus 25-én üzent hadat Németországnak, de nem azért, mert erre ekkor már bármi kötelezte volna, hanem azért, mert Hitler utasítást adott román célpontok bombázására és a román hadsereg megtámadására”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 62-63. old, Open Books, Budapest, 2022

"A román csapatok megkezdték a bevonulást Erdélybe."

"Ez a nyilatkozat és Bukarest bombázása megtette a maga hatását. A román rádió bejelentette: a kormány hadiállapotban állónak tartja magát Németországgal, a román csapatok megkezdték a bevonulást Erdélybe..."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 11. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Nem a magyar területekre."

"Románia immár a Szovjetunióval szövetségben, biztonságban érezte magát. Ebből a pozícióból augusztus 31-én hadat üzent Magyarországnak. Mihály király azt is bejelentette: a román csapatok fel fogják szabadítani a magyarok által német segítséggel elfoglalt Észak-Erdélyt."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 269. old

"...a szovjetek nem fegyverzik le a román hadsereget."

"...a Vörös Hadsereg nem fegyverzi le a román hadsereget, meghagyja teljes fegyverzetét, sőt segítséget nyújt Romániának abban az esetben, ha a Vörös Hadsereggel együtt hajlandó részt venni a fasiszta koalíció elleni harcban Erdély északi részének felszabadításáért."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 11. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A lehető legfontosabb nekik, hogy ne legyen harci cselekmény Erdélyben. Ne tegyünk semmi olyat, ami megterhelné a magyar-román viszonyt!"

"Lakatos Géza, aki addigra már miniszterelnök lett, megnyugtatta Telekit, hogy nem lesz Dél-Erdély ellen katonai akció. Ez nekünk igen lényeges kívánságunk volt."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 213. old., (interjú erdélyi magyarokkal)

"életbevágóan fontosnak tartjuk: ne történiék semmi olyan, ami a román-magyar viszonyt megterhelhetné."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 212. old., (interjú erdélyi magyarokkal)

"[Hennyey] teljes megértést tanúsított a magyar-román kérdésben - abban, hogy nem szabad Dél-Erdély ellen katonai akciót kezdeni, egyáltalán: semmit sem szabad elkövetni, ami a magyar-román viszony jövendő alakulását megterhelhetné."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 214. old., (interjú erdélyi magyarokkal)