1944. július 8–9. 

Budapest

"Kora reggeltől besütött a nap a Vár délkeleti sarkán levő szolgálati lakásába."

"A királyi palotában lévő lakása..."

Szeghy-Gayer Veronika: Tost László, Kassa polgármestere, 161. old. Kassai Magyarok Fóruma, Kassa 2022

"...megjelent Bethlen István."

"Itt rejtőzött el egy ideig Bethlen István gróf...

Szeghy-Gayer Veronika: Tost László, Kassa polgármestere, 161. old. Kassai Magyarok Fóruma, Kassa 2022

Lehet, hogy épp innen érkezett Tost Gyulához: 

“Veress feltétlen megbízhatóságáról tanúskodik az is, hogy 1944 nyarán Horthy javaslatára egy ideig az ő lakásán rejtőzött el a Gestapo által üldözött volt miniszterelnök, a magyar politika „grand old man”-je, Bethlen István”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 22. old, Open Books, Budapest, 2022 

"látom, előléptették!

Bethlen felnevetett, barátságosan rázta meg Tost kezét. Végigmutatott huszárezredesi egyenruháján.

— Veress altábornagy úr nem találta a koromhoz illőnek az őrnagyi rangot."

"Dálnoki Veress kevesellve az őrnagyi rangot, Bethlent korára való tekintettel huszár ezredesi egyenruhába öltöztette..."

 https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2019/10/az-egykori-miniszterelnokot-a-nogradi-falucskaban-bujtattak

"...a kormányzó megváltozott.Vagyis inkább visszaváltozott korábbi önmagává."

"Horthy felébredése a politikai hibernációjából..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 386. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Azonnal leváltom ezt a szégyenletes kormányt…"

"A 6-i hosszú audiencia alkalmából Horthy azt kérte Veesenmayertől, hogy a Gestapo vonuljon ki Magyarországról, és ő viszonzásul több csapatot küld a frontra. A 8-i audiencián szemrehányást tett Veesenmayernek, hogy Baky puccskísérlete mögött állt. Ez alkalommal már jelezte, hogy egy katonai kormány alakításának gondolatával foglalkozik…"

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 381. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Egyenesen vétek lenne tovább hatalomban hagyni Sztójayt!"

"Ezt megbeszélte Bethlennel és Rakovszkyval (ez utóbbit miniszterelnök-helyettesnek szánta). Mindketten jóváhagyták a tervet."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Zubbonyának zsinórdíszítését rángatta."

Így nézett ki egy huszárezredesi egyenruha:

A képen Konkoly-Thege Kálmán huszárezredes látható 925-ből.

https://fortepan.hu/hu/photos/?id=20712

"Elegem van a politikusokból! Nem bízom a pártokban! Katonakormány kell ide! Azok nekem, a legfőbb hadúrnak tartoznak felelősséggel!"

"A Kormányzó azonban akkor torkig volt valamennyi hasonló párttal. Az első gondolata az volt, hogy egy tisztán katonai kormányt nevez ki, amely neki mint Legfelsőbb Hadúrnak engedelmességgel tartozik."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 382. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Lakatos Gézát még aznap délután magához rendelte a kormányzó."

"Július 7-én szűnt meg csendes vidéki tartózkodásom. Ezen a napon kaptam az első távirati rendelkezést a kormányzó kabinetirodájából, amelynek értelmében haladéktalanul Budapestre, legfelsőbb kihallgatásra kell utaznom. A kihallgatás másnap, 8-án délután történt."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 107. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Nagy dologról van szó! Nem tarthatóak tovább ezek a szörnyű közállapotok."

" "Nagy dologról van szó!" - e szavakkal kezdte beszédét a kormányzó. Ezután részletesen ismertette a szörnyű közállapotokat."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 107. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Maga az egyetlen magyar tiszt, aki megkapta a Német Szolgálati Érdemrend Nagykeresztjét."

"...ő volt az egyetlen magyar, aki megkapta a Német Szolgálati Érdemrend Nagykeresztjét..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"És én is megbízom magában: vérségileg igazi magyar és talpig úriember."

"...a Kormányzó szerette, mert katona, úriember és vérségileg igazi magyar volt..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 382. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Azonnali hatállyal felmentem a kormányt! Maga egyből átveszi a feladatot, és kormányt alakít!"


"Horthy azt mondta neki, hogy a következő hétfőn, július 10-én puccsszerűen be fogja jelenteni a Sztójay-kormány lemondását és egy új kormány kinevezését, amelyben Lakatos lesz a miniszterelnök."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"...elhatározta a kormányzó, hogy harmadnap, vagyis hétfőn lemondatja a Sztójay-kormányt, és elnökségem alatt haladéktalanul új kormányt nevez ki."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 107. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"— És mit szólnak ehhez a németek?

Horthy mérgesen legyintett.

— Nem tudom! És nem is érdekel!"

"Megjegyezte még az államfő, hogy az egész akciót meglepetésszerűen, a németek háta mögött kívánja lebonyolítani."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 107. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"...engedelmet kérek még huszonnégy órát gondolkodni a felkérésen! … Beszéljen Bethlennel. Ő majd segít magának gondolkodni."

"Mire én huszonnégy óra gondolkodási időt kértem, továbbá azt, hogy legyen kegyes a kormányzó engem Bethlen Istvánnal összehozni."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 108. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"De hát ő valahol az országban bujdosik."

"...május 9-én Bolza Antal családja fogadta be Szentesen. Pár hét múlva azonban az aktív huszár főhadnagy házigazdának a frontra kellett mennie, így Bethlen nem maradhatott tovább náluk. A kormányzó azt tanácsolta – írja Bolza Ilona –, hogy menjen a kolozsvári hadtestparancsnokhoz. Dálnoki Veress Lajos altábornagy kolozsvári villájában helyezte őt el, amit azonban egy koldusruhába öltözött egyén figyelt. A Kolozsvárra bevonuló német biztonsági szervek így oldották meg Veress megfigyelését. A bujdosó emiatt csak négy napig maradhatott itt. … gépkocsiján egy kisebb erdélyi faluba, Légára vitte. Innen került aztán Herencsénybe július legvégén huszár ezredesi egyenruhában gróf Bethlen István."

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2019/10/az-egykori-miniszterelnokot-a-nogradi-falucskaban-bujtattak

"Aznapra még melegebbet mondtak, mint előző nap volt..."

"A kancsó fehér borral együtt érkezett Lakatos Géza a szárnysegéd szolgálati lakására."


Valójában Horthy előtt találkozott Lakatos Bethlennel:

"E kívánságom másnap, vasárnap délelőtt teljesült. Audienciámon megjelent Bethlen."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 108. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Itt, Timkowiczénél az 1. lovashadosztály pár napja súlyos vereséget szenvedett. A megmaradtakat sem hazafelé irányítják, hanem Varsó felé. A németek a magyar megszálló erők többi egységét sem engedik haza. Az 1. magyar hadsereg az ukrán fronton rekedt. ... Itthon nincs számottevő katonai erőnk."

"A honvédség egyetlen lovas seregtestét június közepén szállították ki a hadműveleti területre, s Luniniec körzetéből való visszavonulása után az ellenséges túlerővel Timkowicze és Kleck területén vívott ütközetben, július 3. és 5. között súlyos veszteségeket szenvedett. A német csapatok visszavonulását fedező utóvédharcokat követően, július 13-án az 1. lovashadosztály véres vesztesége már elérte a 2500 főt. 1944. július második felében és augusztusában a II. tartalék hadtest seregtestjei és az 1. lovashadosztály előbb a Bug folyó mentén, majd Varsó környékén került bevetésre."

https://mek.oszk.hu/02100/02185/html/64.html

"A nyár folyamán újabb erősítése érkeztek az 1. hadsereghez, így a 7. gyaloghadosztály, kivonták viszont a korábban a hadsereg arcvonalán harcoló német alakulatok egy részét. A 201. könnyű hadosztályt feloszlatták, állományát szétosztották a 18. és 19. hadosztályoknak. Változás történt a vezetésben is: Horthy hazarendelte Lakatost, akivel politikai tervei voltak. Helyére május 15-én nevezte ki Beregfy Károly vezérezredest.

Július 13-án az 1. Ukrán Front támadásba ment át az Észak-Ukrajna Hadseregcsoport ellen Lemberg irányába. 22-én a támadás kiterjedt az 1. hadsereg balszárnyán harcoló VII. hadtest arcvonalszakaszára."

https://mek.oszk.hu/02100/02185/html/65.html

"Operation Bagration

Operation Bagration (/bʌɡrʌtiˈɒn/; Russian: Операция Багратио́н, Operatsiya Bagration) was the codename for the 1944 Soviet Byelorussian strategic offensive operation[16] (Russian: Белорусская наступательная операция «Багратион», Belorusskaya nastupatelnaya Operatsiya Bagration), a military campaign fought between 22 June and 19 August 1944 in Soviet Byelorussia in the Eastern Front of World War II..."

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bagration

"És német erők állomásoznak Pest környékén? Most, hogy már kétfelől vívnak élet-halál harcot, csak elvittek tőlünk minden mozdítható haderőt!

Lakatos megértette a reménykedést, de nem osztotta."

"Megkérdezte Vörös János vezérkari főnököt, elég erő áll-e rendelkezésünkre ahhoz, hogy szükség esetén fegyveres erővel lépjünk fel a Gestapo és az országban lévő SS-alakulatok ellen: 

".... Ezek 1944 nyarán számszerűen viszonylag kevesen voltak, mivel az eredeti kilenc hadosztályból 1944 nyarán már hat hadosztályt elvittek keletre, a Vörös Hadsereg elleni front megszilárdítására. Vörös válasza: »Jelentettem, hogy a mi erőnk kevés ahhoz, hogy a németekkel fegyveresen szembeszálljunk. Az arcvonal nehéz helyzete mellett a németeknek még mindig van annyi erejük, hogy főleg nehézpáncélosokkal itt az ellenállást letörjék. Ebben az esetben az ország olyan képet mutatna, mint a tatárjárás után... "

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 311. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"…Hitler inkább bevállalja azt, hogy idehoz pár hadosztályt leverni egy elszakadási kísérletet, és inkább felad az ukrán fronton egy szakaszt. Nem kockáztathatja a hátországát!"

"Ma is meggyőződésem, hogy a németek inkább elszenvedtek volna egy újabb frontáttörést, vagy több száz kilométernyi terület elvesztését, mintsem belenyugodjanak, hogy Magyarországon ily nyilvánvalóan gyökeres irányváltozás következzék be."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 109. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Azt mondja, hogy Bethlen is visszakozott? … Főméltóságú uram, be kell látnunk, hogy katonailag nem érett meg rá az idő. Csak akkor lehet bármi esélye a kormányváltásnak, ha abba a németek is beleegyeznek. … Talán elég lenne csak a belügyi tárcán változtatni."

"Lakatos huszonnégy órát kért arra, hogy átgondolja a dolgot, de egy nap elteltével azt mondta, hogy a terv lehetetlen. A németek nem engedhetik, hogy ,,Magyarország kicsússzék a karmaik közül", és azonnal meg fogják szállni az országot. Engedélyt kért, hogy az ügyet megvitassa Bethlennel és Rakovszkyval. Végeredményben mindketten egyetértettek vele. Azt mondták, hogy meg kellene elégedni a Belügyminisztériumon belüli változással..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 383. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"1944 júliusában magához hívatta Lakatos Géza vezérezredest, az I. magyar hadsereg addigi parancsnokát, azzal az elképzeléssel, hogy rábízza az új kormány megalakítását. Lakatos vezérezredes azonban annak a véleményének adott hangot, hogy még nem érkezett el az új kormány alakításának az ideje..."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 72. old, Európa Kiadó Budapest 1992

"Akkor leváltatom Baky államtitkárt. … Tost Gyula felkapta a fejét. Baky államtitkár még a helyén van?"


Még annál is tovább maradt a helyén: