1944. szeptember 15. 

Budapest, Inkepuszta

"Na gyertek, elmegyünk egy ismerősömhöz az autóért."

"Erre ők megint eljöttek hozzam, adjam kölcsön az autómat. Nagyon szép Opel Admiral volt. Ezzel mentek. Éjjel indultak, az egész napot ot töltötték, a következő éjjel jöttek vissza."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 171. old Mester Miklós interjú

"Amint meg volt a bizottság, eljöttek hozzám, hogy ők le akarnak utazni a Dunántúlra, Inkepuszta környékére, ahol Bethlen István rejtőzik, mert a kormányzóságnak az a kívánsága, és határozott utasítása, hogy Bethlen István adja meg az utasítást, hogy mit kérdezzenek Moszkvában. Én adtam az autót. A sofőröm nagyon kiváló ember volt, neki nem mondtam meg, miről van szó, csak annyit mondtam, hogy titkos.”

Szekér Nóra: A magyar közösség története, PhD értekezés, Pázány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományok Doktori Iskola, Budapest 2009

"…Bethlen István sietett elébük."

"Tehát ő lett annak a Faust-féle delegációnak a harmadik tagja. De az volt a kikötés, hogy elindulás előtt menjenek el Inkepusztára, Bethlen Istvánhoz, ő adja meg nekik az instrukciót..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 171. old Mester Miklós interjú

"A küldöttség mielőtt átkelt volna a frontvonalon, Inkepusztán töltött egy napot, hogy az ott rejtőzködő Bethlen Istvánnal átbeszélje a tárgyalás részleteit."

SZEKÉR NÓRA „Ő képviselte az erőt és bátorságot…” Báró Atzél Ede élete, Bátorság  a politikában, Gondolat Kiadó 2021

"A szervezésben fontos szerepet játszott Mester Miklós, a küldöttséget pedig Ambrózy Gyula, a kabinetiroda vezetője, valamint Bethlen István készítette fel, akinek nógrádi rejtekhelyén a határátlépés előtt egy napot töltöttek, és konkrét eligazítást kaptak a moszkvai tárgyalásokra vonatkozóan."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 189. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Ti még nem a hivatalos fegyverszüneti küldöttség vagytok, a papírotok sem erről szól."

"A kiugrási iroda a SZU-ba küldendő nem hivatalos fegyverszüneti delegációba a baloldali könyvkiadót, Faust Imrét is bevonta."

Mészáros Gyula: A vitéz Szügyi Zoltán vezérőrnagy 1945. július 1-i memorandumának története, Lapok Pápa Történetéből, 2003 5-6. szám

“...informális jelleggel Atzél Ede, Dudás József és Faust Imre indult szeptember 24-én Moszkvába, és október 3-án érkezett vissza...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 33. old, Open Books, Budapest, 2022 

"A ti feladatotok megtudni, hogy mikor, hol, milyen feltételekkel fogadnának egy ilyen delegációt."

"A Kiugrási Iroda kezdeményezésére azzal a nem hivatalos feladattal indultak, hogy megtudakolják a fegyverszüneti feltételeket."

Drucza Attila: Vonások Dudás József arcképéhez, Életünk, 2006. 44. évfolyam/11-12. szám

"Faust feljegyzése szerint a küldetés célja, hogy „megtudja a Szovjetunió kormányának véleményét, hajlandóak-e fogadni a magyar kormány fegyverszünetet kérő küldöttségét...”

SZEKÉR NÓRA „Ő képviselte az erőt és bátorságot…” Báró Atzél Ede élete, Bátorság  a politikában, Gondolat Kiadó 2021

"A volt szárnysegédjét búcsúztatták. … A fia belékarolt, mert elindult a menet. Közvetlen a család után lépdeltek, mögöttük Ambrózy, Bárczy, Lázár és Vattay is ott volt a tömeg elején."

"...egy puccs lehetőségét sosem szabad elvetni."

"A jobboldali puccshírek miatt fő figyelmünket elsősorban a jobboldal letörésére kellett összegeznünk. Ugyanakkor a szélsőbaloldal megmozdulása is veszélyesnek látszott. Ilyenformán valamennyi ténykedésünknél két tűz között kellett mozognunk, fő figyelemmel mégis a nyilasok veszélyes, puccsal fenyegető szervezkedésére."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 128. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"…Veress Lajos jelentette, hogy van olyan frontszakaszuk, ahol bár közel vannak az oroszok, mégis nyugalmas a front. Azt mondja, alkalmas lehet a helyzet arra, hogy esetleg átküldjön az oroszokhoz egy-két tisztet kapcsolatfelvétel céljából."

"Horthy ismét tépelődött, elhatározása csak másnapra érlelődött meg. Ebben az elhatározásában nem kétséges, hogy szerepet játszottak az offenzíva kudarcáról érkezett hírek is. Felhatalmazta Bánffyt, tárgyaljon Kolozsvárott Dálnoki Veres Lajossal, a 2. hadsereg parancsnokával, küldjön ki tiszteket a szovjet egységekkel való érintkezés felvétele"céljából. Bánffy 17-án visszaérkezett Kolozsvárra. Horthy utasítását közölte Dálnoki Veressel, aki megígérte, hogy végrehajtja azt."

Rozsnyói Ágnes: 1944. okt. 15. (A Szálasi-puccs történetéhez), Századok – 1959