1944. október 12. Moszkva, Budapest

"A szikrázó csillárok alatt több méter hosszan roskadoztak az asztalok: pezsgő, kaviár, vodka, … A főcímet még látták: A jégmező lovagja..."

"Az oroszok igen kifinomult művészi érzékkel vannak megáldva, továbbá nagyon szeretik a tréfát és az ünneplést. Miután Kuznyecov tábornok elővarázsolta Tarnayt az összes jelenlévő orosz tiszt lelkes támogatásával, úgy döntött, ezt a fontos eseményt meg kell ünnepelni. Úgyhogy megint vodkát és kaviárt kaptunk, majd hajnali 3 felé átvittek minket egy nagy terembe, ahol mi is megnézhettünk egy Alekszandr Nyevszkijről készült nagyon jó orosz filmet, a Jégmezők lovagját."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 247. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Délután volt, mire felébredtek..."

"Reggel fél hatra értünk haza. Lefeküdtünk és délig aludtunk, délután egykor láttunk ismét munkához. Megírtuk 7. számú jegyzékünket a Vár 7. rádiótávirata alapján…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 248. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Tehát kiadhatom a parancsot az első és a második seregnek is, hogy vonuljanak vissza a Tisza–Bodrog-vonalra, a nélkülözhető többi csapatot pedig Budapestre irányítom."

"A vezérkar főnöke ugyanis október 12-én — a német hadvezetőség hozzájárulása nélkül — a 2. hadseregnek is elrendelte a Tisza mögé való visszavételét. Az erdélyi hadseregnek a Tokaj-Polgári Tisza-szakaszra kellett visszavonulnia."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 144-145. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Miért nem tudhatja, hol tart a fegyverszüneti tárgyalás?"

"De Horthy - úgy látszik - egyikükkel sem találkozott, sem 12-én, sem 13-án, és Ambrózy - aki most az ügyek irányítója volt ,- úgy látszik, szintén magában tartotta a titkot. Mindenesetre közvetlen bizonyíték van arra, hogy október 15-én közel éjfélig egyetlen miniszter sem tudta, hogy az „előzetes fegyverszünet" egyáltalán alá van írva."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 477. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

Vörös naplója alapján Horthy nem árulta el az igazi okát annak, amiért Utassy az oroszokhoz átmegy:

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.

Az Utassy-féle jelenet forrása:

"Október 12-én reggel, illetve délelőtt telefonhívást kaptam a kormányzói katonai iroda főnökétől, Vattay Antal altábornagytól. Hogy jelenjek meg előtte. Azonnal. A hivatalában jelentem meg. Közölte: Faragho Gábor altábornagy kint van Moszkvában, fegyverszüneti ügyben. Volt erről némi tudomásom amúgy is, de ez most hivatalos közlés volt. Az is, hogy Faraghótól jött egy rádiótávirat, egy idősebb vezérkari tiszt átküldését kérte Faragho a Magyarország területén álló szovjet haderő parancsnokához. Vattay kijelentette, hogy ez a vezérkari tiszt én leszek. Az volt az első kérdésem, parancs-e ez, és ha az, akkor tulajdonképpen kitől kapom én ezt a parancsot? Mire Vattay: ez a kormányzó parancsa! Aztán odaérkezett Vörös János vezérezredes, a vezérkar főnöke, meg a honvédelmi miniszter is: Csatay Lajos vezérezredes. Ezek mind tudtak tehát az en kiküldetésemről. Ebben a körben tárgyaltuk meg a teendőimet."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 197-198. old. Utassy Loránd interjú

"...egy tapasztalt vezérkari tiszt átküldését kéri a Magyarország területén álló szovjet haderő parancsnokához."

"Éjfélkor még mindig Kuznyecov irodájában voltunk. Hajnali fél 3-kor két rádiótáviratot küldtünk, az első (a 13.) egy rövidebb volt, amelyben a Vár 7. számú rádiótáviratának részleges megismétlését kértük. A 14. szövege a következő volt:

Egy magas rangú vezérkari tiszt fehér zászlóval azonnal induljon el parlamenterként Kistelekről Szegedre, ahol jelentkezzen az orosz rohamosztag parancsnokánál részletek megbeszélése végett. Szolnoktól délre a Tisza vonalán az orosz csapatok nem fognak támadni. Erről a szakaszról az összes erőt vissza lehet vonni Budapestre..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 245. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"14. rádiótáviratunkban kértük, hogy Kistelekről küldjenek Szegedre egy magas rangú vezérkari tisztet vagy tábornokot parlamenterként, hogy beszéljen az ottani orosz harci egység parancsnokával. Szolnoktól délre, a Tisza mellett az orosz csapatok nem fognak támadni. Erről a területről minden magyar csapatot azonnal Budapestre lehet irányítani. Kérjük, haladéktalanul tájékoztassanak a végrehajtásról. Oroszok nem értik, ezt miért nem hajtották már végre. Azt tanácsolják, hogy a fegyveres erőket is vonjuk vissza. Ha szükséges, kérjük, teremtsenek összeköttetést számunkra Lajival."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 249. old Magyar Szemle Könyvek 2016

“Egy nappal a fegyverszünet aláírása után, október 12-én Faragho táviratban kérte egy kompetens vezérkari tiszt átküldését a 2. Ukrán Fronthoz” “aznap éjjel Utassy Loránd ezredest küldték el..."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 50. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Másnap az oroszok azt kérték, hogy Budapestről küldjenek Szegedre egy parlamentert, akivel letárgyalhatják a katonai együttműködést."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"Október 12-én hajnali 2 óra 30 perckor Faragho azt a táviratot küldte, hogy azonnal menjen át egy magasabb rangú tiszt az arcvonalon Szegedre a „részletek tisztázása végett"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 481. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A szovjet vezérkar kérése volt, hogy a 2. ukrán front főhadiszállására küldjenek egy magyar vezérkari tisztet, akivel a két hadsereg közötti együttműködést és az átállás katonai részleteit megbeszélhetik. Erre a feladatra hosszú késlekedés után Utassy Loránd ezredest, a HM hadifogoly osztályának vezetőjét jelölék ki..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 245. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A Faragho Gábor vezette fegyverszüneti delegáció 14. számú rádiótávirata:

„Moszkva, 1944. október 12. 2 óra 30. Idősebb vezérkari tiszt induljon azonnal parlamenterként, fehér zászlóval Kistelekről Szegedre. Jelentkezzék az ottani orosz harccsoport parancsnokánál a részletek megbeszélése céljából. Orosz csapatok Szolnoktól délre, a Tisza vonalán beszüntetik a támadást. Erről a frontról minden csapatot átcsoportosíthatunk Budapestre."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 298. old 

"Délutánra Guderian tábornok elé került Vörös János szokásosnál is hosszabb jegyzéke az új védvonal szükségességéről…"

"Vörös azt az utasítást kapta, hogy az Első és a Második Hadsereg vonuljon vissza. A saját beszámolója szerint „egy hosszú írásos memorandumot" állított össze a Német Főparancsnokságnak, amelyben rámutatott, hogy ezek a csapatok milyen veszélybe kerülnek, ha a szovjet csapatok elvágják őket, ezért a Tisza-Bodrog-Meszeg vonalra való visszavonulás szükségessége mellett érvelt. A VI. hadtestet (a 10. és a 24. hadosztályt) és a lovasságot azonnal vissza kell vinni Budapestre, és ezeknek egy „hídfőt" kell alkotniuk a főváros védelmére, egy (német) páncélos hadosztállyal együtt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 478. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...befutott oda a magyar vezérkari főnök visszavonulási parancsa azzal, hogy vegyék úgy, mintha a német beleegyezés is megérkezett volna."

"Az a távirat, amit a vezérkar főnöke október 12-én Guderiánhoz intézett, már az átállási elgondolás része volt. Vörösnek abból kellett kiindulnia, hogy a debreceni csata elveszett, Debrecentől délnyugatra csak rendkívül gyenge erők vannak, és így az ország közepe nyitva áll a szovjet csapatok előtt, a Debrecentől keletre, Erdélyben és az Erdős-Kárpátokban lévő erőket viszont a bekerítés veszélye fenyegeti. Ilyen indokolással kérte Vörös, hogy a német vezérkar főnöke még aznap rendelje az összes magyar erőket a Dél Hadseregcsoport alá, és a frontot két lépcsőben vonja vissza a Tisza–Bodrog vonalra, viszont az így felszabadult erőket délen vessék be. Meg sem várva a német választ, az intézkedés szövegét az 1. és 2. magyar hadseregnek is megküldte - azzal a kiegészítéssel, hogy vegyék olybá, mintha már a német parancs meg is érkezett volna."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 102. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A magyar vezérkar főnöke ezen a napon egyébként még olyan központi intézkedést is kiadott, hogy minden nyugat felé gördülő csapatszállítmányt - eredeti rendeltetésétől függetlenül Budapestre kell irányítani."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 104. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Leck mich am Arsch! Nem fogsz te a jóváhagyásom nélkül parancsokat osztogatni!"

"A kormányzó ezen a napon, a fegyverszüneti feltételek elfogadásával egyidejűleg, elrendelte az 1. és 2. hadseregnek a Tisza mögé való visszavételét, tehát jóval a trianoni határok mögé - ahogyan azt a feltételek követelték. Azzal, hogy a két hadsereg visszavonását a német hadvezetés tiltakozása ellenére is végrehajtotta, az „aktív hadi tevékenységet is már október 10-én megnyitotta"."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 345. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

“Arról, hogy fegyverszüneti tárgyalások zajlanak, legkésőbb október 11. körül értesülhetett Horthytól. Ezzel függött össze másnap kiadott parancsa, amelyben az 1. és a 2. hadsereg visszavonásáról intézkedett. Ez a parancs kiváltotta Heinz Guderian vezérezredesnek, a német szárazföldi haderő parancsnokának határozott tiltakozását. ”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 84. old, Open Books, Budapest, 2022 

“1944. október 12-én pedig már nyilvánvaló volt, hogy a debreceni csata jó eséllyel is csak annyit eredményezhet, hogy a Dél Hadseregcsoport vissza tud vonulni a Tisza mögé, míg egy esetleges magyar kiugrás sztálingrádi méretű katasztrófával fenyeget. Ráadásul épp ekkor történt meg, hogy Vörös vezérkari főnök nyíltan semmibe vette a német Szárazföldi Haderő Főparancsnokságának utasításait, amennyiben önállóan alakulatok visszavonásáról intézkedett, és ezt nem volt hajlandó visszavonni.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 112. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Amikor a németek elvetették ezeket a javaslatokat (barátságtalanul azt mondták, hogy ők maguk akarják Budapestet megvédeni), Vörös - dacolva a németekkel - kiadta az intézkedést."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 478-479. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Pár perc múlva sisteregve ömlöttek a mondatok az ellentáviratra."

"A magyar és német vezérkar főnökei között valóságos „táviratpárbaj" folyt. Guderian - ugyancsak október 12-én - elvetette Vörös frontvisszavételi inditványát is. A következő napon a magyar vezérkar főnöke mindkét német tiltakozást visszautasította és közölte, hogy kitart mind a 10. hadosztály Budapestre szállítása, mind pedig a két magyar hadsereg haladéktalan visszavonása mellett. Helytelenítette, hogy Budapest térségének védelmét a német csapatok vegyék át. Mindezek után Vörös János október 14-én kiadta az 1. és a 2. hadsereg visszavonulására és a nélkülözhető csapatok Budapestre küldésére vonatkozó parancsát. Az utóbbi intézkedésben egy olyan elgondolás is elképzelhető, hogy - mivel a kormányzó nem volt hajlandó a fővárost elhagyni - az 1. és 2. hadsereg visszavételével Budapest térségében a német csapatok mögött erőfölényt terveztek létrehozni, amelynek birtokában majd a magyar fővezérség határozhatná meg a cselekvés mérvét, irányát és feladatát."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 104. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"...a kódolásba olyan hibákat fog ejteni, amitől megfejthetetlenné válik a parancs."

"...a magyar vezérkar intézkedései már ekkor sem értek célba. Először is, az 1. hadsereg törzséhez küldött visszavonulási parancs nem érkezett meg, célba jutását a vezérkari főnökségen valakik elszabotálták."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 348. old