1944. október 5. Budapest, Moszkva

"Csütörtök van! Ma történik! … Herr Szálasi, annak sincs még itt az ideje."

"1944. október 5-én, Winkelmann előzetes ígérete dacára, nem került sor az „átállási" akció végrehajtására…"

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 453. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Délután ötre Faragho az összes kölcsönkért könyvet megunta, Szent-Iványi körbefényképezte az épületet, a kertet, róluk is készített néhány fotót."

"Faragho, aki nem sok mindent hozott magával - még ünnepi ruhát és tisztességes cipőt sem -, az én könyveimre vetette rá magát. Először a szótáramat kérte el, aztán orosztudása fejlesztése céljából Csehov-novellákat kezdett olvasni. Amikor felfedezte a Foignet-féle kézikönyvet, bevitte a szobájába. Ezután a szabadidejét Csehov-művek olvasásával és a Foignet tanulmányozásával töltötte."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 230. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A kedd és a szerda (október 3-4.) békésen telt. Egész idő alatt a kertben sétáltunk, beszélgettünk, problémákat vitattunk meg. Testmozgás gyanánt segitettünk két orosznak tüzifát vágni a konyhára. Sok fotót készítettem."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 224. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Faragho végignézett magán. A szokásos hétköznapi egyenruhájában volt. Nem is nagyon tudott volna mibe átöltözni. Lepillantott a csizmájára, … Két perc múlva Teleki kilépett a szobájából, csíkos gálanadrágot, fehér inget, mellényt és zsakettet viselt, felső zsebéből hímzett szélű zsebkendő kandikált ki."

"Noha poggyászunk igen limitált volt. Teleki Géza és én bölcsebbnek tartottuk, ha hozunk magunkkal megfelelő ruházatot. Mindkettőnk “nagy gálája" egy fekete zsakettből és csíkos nadrágból állt. Ha ki kellett mennünk a „városba", mindig a "gálaruhánkat' vettük fel. Faragho hozzánk képest elég kopottnak tűnt: Nem volt nála más lábbeli, csak egy pár magasszárú csizma és egy pár katonai bakancs. Két bricsesznadrágot és egy viseletesebb katonai zubbonyt hozott még magával. Ahogy később hallottuk, az oroszokat nagyon lenyűgözte Géza és az én ruházatom, Faragho küllemét azonban bírálták, mondván, az nem fejez ki kellő tiszteletet az orosz kormány iránt."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 226. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Így szálltak be a lefüggönyözött ablakú gépkocsiba."

"Végre, október 5-én késő délután újra megállt az udvarban a lefüggönyözött ablakú gépkocsi és Moszkvába vitte a magyarokat. Útközben Teleki a függöny résein kitekintve felismerte a Moszkva folyót…"

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

"Október 5-én délután autóval Kuznyecov tábornokhoz vittek minket. Ő azán az orosz hadügyminisztérium főépületéhez kísért minket, ahol Antonov hadseregtábornokkal, a Vörös Hadsereg valódi vezérkari főnökével találkoztunk. A két tábornok mellett Popov hadnagy is jelen volt tolmácsként, de nem sok dolga akadt."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 224. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A küldöttségnek ezután négy napot kellett várakoznia. Csak október 5-én fogadta őket Kuznyecov vezérezredes kíséretében Antonov hadseregtábornok, a vezérkari főnök első heIyettese. Nem derült ki, miért kellett négy napot tétlenül várakozni, amikor a fegyverszünet szempontjából minden perc számított. A várakozásra magyarázatul szolgálhat, hogy az oroszok tisztában voltak a Náday misszió céljával. Azzal, hogy a kormányzó Nyugat-Magyarország angol-amerikai megszállását akarta kieszközölni."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 289. old

"...hibátlan empire stílussal berendezett irodában várta őket Kuznyecov vezérezredes, a szovjet vezérkari főnök második helyettese, illetve Antonov hadseregtábornok, a szovjet hadsereg vezérkari főnökének első helyettese."

"Október 5-én este 6 órakor fogadta őket A. I. Antonov tábornok, az orosz vezérkari főnök első számú helyettese, fényesen berendezett empire stílusú irodájában."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.