1944. október 8. – október 9. hajnal Budapest, Moszkva

Az alábbi források alapján írtam azt a jelenetet, ahol Kudar ezredes felkeresi Nemes őrnagyot:

"1944. október 8., vasárnap este. Elindulok a Várba. Az egész így kezdődött:

Amikor éppen léptem volna ki gellérthegyi otthonom kapuján, egy emberbe ütköztem. Szemerkélő eső, az elsötétítés miatt teljes sötétség.

- Bocsánat - mondja az illető. - Ez a Mihály utca 7/a? - Igen.

- Itt lakik Nemes őrnagy? - Nemes őrnagy vagyok  Kudar ezredes vagyok a csendőrségtől. Van még valaki a lakásban? _ Nem, egyedül élek.

- Bemehetnénk?

Felmegyünk, belépünk a lakásba, felkapcsolom a villanyt - az összes ablak el van függönyözve és le van ragasztva fekete papírral a gyakori légitámadások és zavarórepülések miatt.

Az ezredes megmutatja katonaigazolványát. - Jól van, köszönöm. - Rögtön a lényegre tér, közben magáz: - Vegye fel a katonai egyenruháját és induljon rögtön a Várba, a tabáni oldalon menjen fel, a József főherceg palotája és a királyi palota közötti lépcsőn. Ha felér, forduljon jobbra, menjen be a palota díszudvarába, végig hangtalanul osonjon.

Az udvarban már várni fogják.

- Milyen ügyben? Megtudhatnék erről valamit?

- Majd fent a Varban mindent megtud. Világos? - Igen.

Kezet rázunk, lekísérem a lépcsőn, majd ki a kertkapun, s már el is tűnik a sötétben

Gondolatokba merülve térek vissza alakásba. - Nyilván valami rendkívüli dologról van szó. De miről? - Sietve felveszem egyenruhámat, s a sötétben elindulok a Várhegy felé - közben egyre csak járnak a gondolataim. Elképzelni sem tudom, mi lehet ez a rejtélyes ügy. - Mindegy! Pár perc múlva úgyis mindent megtudok. - A jelzett lépcsőn felkapaszkodom a Várhoz. Puha léptekkel belépek a díszudvarba. Teljes sötétség vesz körül, a leghalványabb fénysugár is feltűnő lenne. Neszt sem hallani. Lelassítom lépteimet.

– Állj! Ki vagy? - Megtorpanok. Érzem, hogy valaki felém közelít. A sötétséget egy elemlámpa fénye töri meg. - Maga Nemes őrnagy? - Igen. - Egy oszlop mögül egy másik alak lép elő. - Kérem, kövessen. Erre tessék.

A Várban végtelen folyosók labirintusa visszhangozza lépteinket. Megállunk egy ajtó előtt. Az egyik testőr belép, majd becsukja maga mögött az ajtót. Pár perc múlva előbukkan.

- Tost repülőőrnagy, a Kormányzó úr Őfőméltósága szárnysegédje várja magát, Nemes őrnagy. - Belépek, bemutatkozunk. Megmutatom a katonaigazolványomat.

- Ismeri Faragho vezérezredest? - Igen.

- Honnan és mióta?

- Négy évig együtt jártunk a nagyváradi hadapródiskolába. - Hol és mikor látta utoljára?

- Nyolc-tíz napja együtt ebédelünk a Kossuth Lajos utcai Holub étteremben. -Tudja, hogy most hol van?

-Nem! Fogalmam sincs!

- Ismeri a volt külügyminisztériumi tanácsost, jelenleg rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert, Szent-Iványit? - Igen."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 228-229. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Nemess őrnagyot ezen a napon délután fél hat óra tájban felkeresi a lakásán Kudar csendőrezredes, aki közli vele, hogy azonnal menjen fel civilben a kormányzósághoz és jelentkezzék Tost Attila alezredesnél, a kormányzó szárnysegédjénél. Ködös, esős, őszi este. A várudvar elhagyatott. A bejáratnál testőrök és detektívek serege igazoltatja, végre felvezetik az alezredeshez, aki rövid bevezetés után rátért a tárgyra   és megkérdezte tőle hogy vállalja-e a kockázatos feladatot: kivinni egy fontos okmányt Moszkvába és tudja-e, hogy ez a megbízatás igen veszélyes és az életével játszik. Nemess a megbízást elvállalja."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Nemes József őrnagyot, aki civilben festőművész volt és oroszul, németül kitűnően beszélt, 1944. október 8-án hivatták a Várba. Toszt őrnagy, régi ismerőse, aki ez időben a kormányzó szárnysegédje volt, beavatta a küldetés céljába. „Magaddal viszed a kormányzó meghatalmazását Faraghóéknak. A háború befejezése ezen múlik. Vállalod? — Vállalom!" így emlékezett vissza erre a nem veszélytelen küldetésre Nemes József..."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

"Azon a napon, 1944. október 8-án, vasárnap este sűrű sötétség honolt a Gellérthegyen. Háborús elsötétítés. Szitált az őszi eső. Bőrbekecses férfi kopogtatott a Mihály utca 7/a kapuján: Nemes őrnagyot keresem... így kezdődött az az izgalmas és veszélyes kaland, amire dr.Nemes József festőművész, őrnagy, a második világháború szovjet—magyar fegyverszüneti megállapodása érdekében vállalkozott."

Dálnoki Miklós Béla futára volt. Ország-Világ, 12. évfolyam/ 51. szám, 1968.12.18. 

"Nos, azon az esős októberi estén ezért kereste fel gellérthegyi lakásán Kádár Lajos csendőr ezredes, akit a németek később, 1944. október 15-én agyonlőttek. Az ezredes előbb titokzatosan körüljárta a szobát, nincs-e tanúja a beszélgetésüknek, aztán halkan, szinte suttogva közölte. — Azonnal egyenruhába öltözöl, és felmész a Várba, a Tabán felőli lépcsőkön. A Vár udvarán már várni fognak. Fent mindent megtudsz, megértettél?— és már búcsúzott is. A Várban egy oszlop mögé bújva egyik testőrtiszt várta Nemes Józsefet. Felvezette a II.emeletre, ahol már Tost őrnagy,a kormányzó szárnysegédje sietett eléje. — Ismered Faraghó Gábor vezérezredest? Tudod-e, most holvan? — Fogalmam sincs róla ... — Moszkvában van — válaszolta Tost őrnagy — Szentiványi Domokos rendkívüli követtel és Teleki Gézával. Olvasd el a Moszkvából érkezett sifrírozott távirat megfejtését. Eléje tette a táviratot: „Nemes József őrnagy a vezérkari főnökségtől azonnal induljon a fegyverszüneti tárgyalás meghatalmazási okmányával...” — Hogyan? Repülővel? — Szó sem lehet róla, a repülőterek mind német megszállás alatt vannak. Gyalog kell átjussál a kárpáti fronton. Egy ukrán megbízott vezet majd a hegygerincen, erdőkön át a szovjet alakulatokhoz. Magaddal viszed a kormányzó meghatalmazását Faraghóéknak. A háború befejezése ezen múlik. Vállalod?"

Dálnoki Miklós Béla futára volt. Ország-Világ, 12. évfolyam/ 51. szám, 1968.12.18. 

"Tost őrnagy erre bement a másik szobába és egy perc múlva kijött Horthy. Mögötte az ajtó félig nyitva maradt és Nemes József láthatta, hogy a belső szobában Dálnoki Miklós Béla vezérezredes, az észak-kárpáti front főparancsnoka és Vörös János vezérezredes, a honvédvezérkar főnöke áll. A kormányzó megkérdezte: „Nős és van családja?” — Nem vagyok nős, családom nincs — felelte Nemes. „Tudja, hogy a feladat veszélyekkel jár?” — Tudom. „Akkor jó szerencsét!” Ezzel kezet nyújtott és visszament a belső szobába."

Dálnoki Miklós Béla futára volt. Ország-Világ, 12. évfolyam/ 51. szám, 1968.12.18. 

A Hardy-féle jelenetet ez alapján írtam:

"Október 15-e előtt egy héttel kint töltöttem az estét Leányfalun, Márai Sándoréknal. Este későn kirobogott értem a helyettesem, hogy a Várból keresnek, menjek azonnal. Fent a kormányzói katonai iroda főnöke fogad, Vattay Antal altábornagy. Négyszemközt beszélünk „E pillanattól fogva te vagy a budapesti hadtestparancsnok!" mondja. „Én ugyan nem! Mi van Bakayval?" Mire Vattay Tóni: „Eltűnt. Eltüntették. Úton volt a szállására. Elrabolták. A nyilasok vagy a németek. Te veszed at a helyét."

Gondolkodnom sem kellett, annyira világos volt, hogy ez az ötlet merő dilettantizmus. Éppen Bakay elrablása mutatta a legvilágosabban, hogy már a nyilasok, illetve a németek is készülődnek! Én a hadtestparancsnokságon egy árva lelket sem ismertem. Mit kezdhettem volna? Arra már nem volt idő, hogy most kezdjem kiismerni: kiben lehet megbízni, kiben nem? Akkor már nyilvánvaló volt, hogy vérre megy!

- Miben maradtak Vattayval?

- Azt javasoltam, hogy sürgönyileg rendeljék haza a frontról Aggteleky Béla altábornagyot, aki hosszú időn át volt budapesti hadtestparancsnok, csak egy-két hónapja adta át a helyét Bakaynak, tehát a legkisebb segédtisztig bezárólag mindenkit ismert a parancsnokságon. Aggteleky üljön repülőre és azonnal jöjjön. Így is lett."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 265. old Hardy Kálmán interjú

"Ha nem is olyan karizmatikus, mint Bakay volt, mert senki sem olyan, de legalább ismeri a feladatot és az embereket."

"Horthy sebtiben hazarendeli a frontról Aggtelekyt. Nem tartja lángésznek, nem tartja titkos akciók, összeesküvések szervezésére alkalmas „dörzsöltnek" (aminthogy ilyennek ítéltetett Bakay Szilárd), de biztos Aggteleky hűségében, s abban, hogy nem nyilas."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 336. old Aggteleky interjú 

"Ideiglenes megoldásként Aggtelekyt újra kinevezték az I. hadtest élére, amelynek a parancsnoka volt, mielőtt Bakay átvette tőle ezt a tisztséget..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Feltűnően jóképű, magas, széles vállú férfi volt, mozdulataiból magabiztos harmónia sugárzott."

"Nemes tekintélyt parancsoló jelenség volt, több mint 180 centi magas, széles vállú, szép arcú, kék szemű, 1944-ben már deresedő halántékú férfi. Művelt volt és jó modorú, négy vagy öt nyelven beszélt - valóban igen értékes segítségnek bizonyult a küldöttsegünkben. Ám ő mindvégig művész maradt: többnyire a fellegekben járt, s egy művész szemszögéből ítélte meg a dolgokat. Ahol a többiek tényeket és eseményeket láttak, ot Nemes színeket, árnyalatokat, fényt és árnyékot vett észre."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 228. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A villanyt is leoltották, amikor motorbúgást hallottak meg. Meg se lepődtek, amikor Kuznyecov vezérezredes egy gyors kopogás után feltépte a dácsa ajtaját. …  Fegyvert ne hozzanak magukkal!"

"A csel működött: este 11-kor Kuznyecov újra megjelent, és autóval a Kremlbe vitt minket. Elindulás előtt megkértek minket, hogy semmilyen fegyvert ne vigyünk magunkkal, ezt be is tartottuk. Miután kétszer is alaposan ellenőrizték autónkat és utasait a hatalmas épület kapujánál és bejáratánál, a rejtélyes Kreml zegzugos folyosóin találtuk magunkat."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 232. old Magyar Szemle Könyvek 2016

A jelenet további része innen származik:

"Egy nagy terembe léptünk, melyben bal oldalt hatalmas asztal állt. A szobában ketten voltak: Molotov, és egy viszonylag fiatal férfi, akinek nevét később csak nagy furfang árán sikerült kiderítenem. Podzerovnak hivták, és első követségi titkár volt. Vjacseszlav Mihajlovics Molotovot arcról természetesen mindnyájan ismertük. A képe elég gyakran szerepelt az újságokban ahhoz, hogy felismerjük. Most, amikor először láttam élőben, meglepődtem: feltűnően hatalmas homloka volt és igen kis termete."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 232. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Molotov azzal nyitotta meg a megbeszélést, hogy van-e valami kérdezni valónk. Faragho azt felelte, hogy átadtuk a kormányzó levelét, Antonovot és Kuznyecovot pedig tájékoztattuk a magyarországi helyzetről, a kormányzó döntéséről, valamint a tárgyalásokra vonatkozó nézeteinkről. Molotov ekkor átadta nekünk a három szövetséges nagyhatalom - az Egyesült Államok. Nagy-Britannia és a Szovjetunió - által előkészített megállapodást, a következő szavak kíséretében: - Én most a három nagyhatalom nevében beszélek. Itt az előzetes megállapodás szövege oroszul és franciául. Az orosz nyelvű szöveget tekintsék mérvadónak. - Ekkor felolvasta nekünk az orosz szöveget, amit Podzerov franciára forditott, illetve felolvasott nekünk."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 233. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A magyar küldöttség október nyolcadikán pontosan éjfélkor jelent meg először a   Kremlben,  Molotov  külügyi  népbiztos dolgozószobájában. Hatalmas, tölgyfaburkolatú, teremnek is beillő szobában dolgozik a világ egyik legnagyobb államférfia. A falakon mindössze néhány kép, vastag tölgyfaburkolat körös körül és a szoba közepén széles diplomata-íróasztal. Előtte egy hosszúkás, bordó posztóval fedett tárgyaló asztal, körülötte székek. Hatalmas perzsaszőnyeg borítja a szobát. Amikor a bizottság bement ide, Litvinovval találkozott a lépcsőkön. Litvinov diplomáciai egyenruhát viselt, Molotov civilben volt. Faraghót régi ismerősként üdvözölte és utána nyomban megkezdték a fegyverszüneti egyezmény tárgyalását. Molotov előtt ki is volt készítve a tervezet, francia és orosz nyelven, finom papiroson, két-két példányban."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Amikor Faragho átadta az üzenet lényegét, a szövetségesek végre leereszkedtek annyira, hogy a magyar küldöttséggel mint diplomatákkal tárgyaljanak. Október 8-ról 9-re virradó éjjel a küldöttséget a Kremlbe hívták, és ott Molotov nemcsak a Szovjetunió, hanem Anglia és az USA nevében is közölte az „előzetes feltételeket"..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Az angol-amerikai hozzájárulás és Horthy meghatalmazást megerősítő sürgönyének megérkezése után Kuznyecov még 8-án délután felkereste a magyar delegációt szállásán és közölte velük, hogy a szovjet külügyminiszter késő estére várja őket. Molotov éjjel fél tizenkettőkor fogadta a magyar fegyverszüneti küldöttséget és Kuznyecov vezérezredes valamint a tolmács jelenlétében átnyújtotta a három nagyhatalom nevében az előzetes feltételek orosz és francia nyelvű szövegét."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 65. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A sürgöny eredményeképpen október 8-án este háromnegyed 12-kor a bizottság mégis Molotov elé került. Külügyminisztériumi irodájában, csupán egy Podzerov nevű tolmács és Kuznyecov vezérezredes jelenlétében Molotov átadta a végleges fegyverszünet érdekében általa szükségesnek tartott előzetes feltételeket orosz és francia nyelven szövegezve."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.