1944. október 9. hajnal 

Moszkva

Az előzetes fegyverszüneti megállapodás tartalma és az ahhoz kapcsolódó első tárgyalás forrásai:

"Az angol-amerikai hozzájárulás és Horthy meghatalmazást megerősítő sürgönyének megérkezése után Kuznyecov még 8-án délután felkereste a magyar delegációt szállásán és közölte velük, hogy a szovjet külügyminiszter késő estére várja őket. Molotov éjjel fél tizenkettőkor fogadta a magyar fegyverszüneti küldöttséget és Kuznyecov vezérezredes valamint a tolmács jelenlétében átnyújtotta a három nagyhatalom nevében az előzetes feltételek orosz és francia nyelvű szövegét. E feltételek szerint ,,Magyarországnak ki kell vonnia minden csapatot és minden tisztviselőjét mindazon területekről, amelyeket Csehszlovákiától, Romániától és Jugoszláviától foglalt el, azokon a határokon belülre, amelyek 1937. december 31. körül fennállottak. A kiürítésének azonnal meg kell kezdődnie és attól a naptól számított 10 napon belül, hogy a magyar kormány ezen nyilatkozatot átvette, be kell végződnie. E kiürítés megfigyelése és ellenőrzése céljából a három szövetséges kormány képviselőit Magyarországra fogja küldeni, akik a szovjet kiküldött elnöklete alatt a szövetséges hatalmak küldöttségének minőségében fognak működni. Magyarország kötelezi magát, hogy minden kapcsolatot megszakít Németországgal és azonnal hadat üzen Németországnak, a szovjet kormány továbbá kész csapataival Magyarországnak segítséget nyújtani.""

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 65. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Az általa átnyújtott, előzetes feltételek a következőket irányozták elő: Magyarországnak vissza kell vonnia valamennyi katonáját és hivatalnokát azokról a területekről, amelyeket 1937. december 31. után Csehszlovákiától, Romániától és Jugoszláviától elfoglalt. E kiürítésének haladéktalanul meg kell kezdődnie, és tíz napon belül  - attól a naptól számítva, amelyen a magyar kormány elfogadta a ezeket a feltételeket  - be kell fejeződnie. A kiürítés ellenőrzésére a három szövetséges kormány megfigyelőket fog küldeni Magyarországra. Magyarország ezenkívül kötelezi magát, hogy megszakít minden kapcsolatot Németországgal, és azonnal hadat üzent neki. A Szovjetunió katonai segítséget fog nyújtani Magyarországnak."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 108. old, Európa Kiadó Budapest 1992 

"Molotov továbbá azt is közölte Faragho altábornaggyal, hogy a szovjet kormány csak abban az esetben hajlandó egyáltalán folytatni a tárgyalásokat, ha Magyarország kivétel nélkül  elfogadja a fenti követeléseket. A már említett, úgynevezett Makarov-levélben foglalt és Magyarország számára ,,kedvező" feltételekről Molotov kijelentette, hogy a levélről nincsen tudomása, de ha egyáltalán van is ilyen levél, az nem kötelezi semmire."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 108. old, Európa Kiadó Budapest 1992 

"Molotov éjjel háromnegyed tizenkettőkor a szovjet külügyminisztérium épületében Kuznecov és egy francia tolmács jelenlétében fogadta a magyar küldötteket. Rövid bevezető után átadta a végleges fegyverszünet érdekében a szovjet kormány által szükségesnek tartott előzetes feltételeket, amelyeket — mint mondotta —, az antihitlerista koalícióban tömörült mindhárom nagyhatalom nevében fogalmaztak meg. „Amennyiben Horthy és a kormány ezen előfeltételeket elfogadja, úgy Moszkvában összeül egyrészt a Szovjet, Anglia és USA, másrészről Magyarország bizottsága a fegyverszünet letárgyalására, melyben számunkra a románokéhoz hasonló feltételek lesznek. Elfogadás esetén tovább tárgyalunk, ha nem, úgy nincs több mondanivalója!" — idézi Molotovot a magyar delegáció jegyzőkönyve."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

"E feltételek szerint "Magyarországnak ki kell vonnia minden csapatot és minden tisztviselőjét mindazon területekről, amelyet Csehszlovákiától, Romániától és Jugoszláviától foglalt le, azokon a határokon belülre, amelyek 1937 december 31 körül fennállottak. A kiürítésnek azonnal meg kell kezdődnie és attól a naptól számított 10 napon belül, hogy a magyar kormány ezen nyilatkozatot átvette, be kell végződnie. E kiürítés megfigyelése és ellenőrzése céljából a három szövetséges kormány képviselőit Magyarországra fogja küldeni, akik a szovjet kiküldött elnöklete alatt a szövetséges hatalmak küldöttségének minőségében fognak müködni. Magyarország kötelezi magát, hogy minden kapcsolatot megszakít Németországgal és azonnal hadat üzen Németországnak, a szovjet kormány továbbá kész csapataival Magyarországnak segítséget nyújtani." "

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"Miután a bizottság elolvasta a feltételeket, Molotov kijelentette, hogy csak abban az esetben tárgyalnak tovább, ha azokat feltétel nélkül és azonnal elfogadja a kormányzó. Egyben kijelentette, hogy a bizottság által előadott Makarov-féle tervekről, annak leveleiről, sőt magáról Makarovról nem tud semmit; és miután Makarovnak a szovjet kormány részéről nem volt meghatalmazása ígéretek közlésére, ők ezeket a Szovjet részéről semmisnek és magukra nem kötelezőknek tekintik."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"Magyarország kiüríti az 1937. december 31-i határon túli szlovák, román és jugoszláv területeket. Ezekről minden katonát és a polgári közigazgatást is vissza kell vonni. A kiürítést azonnal meg kell kezdeni, és annak tíz napon belül meg kell történnie. Ez a tíz nap attól a naptól számít, amelyen a magyar kormány a jegyzéket megkapja. Egy szovjet parancsnokság alatt álló Szövetséges Ellenőrző Bizottság hivatott felügyelni az evakuációt. Magyarországnak meg kell szakítania minden kapcsolatot Németországgal és azonnal hadat kell üzennie. A szovjet kormány ebben kész segíteni Magyarországot katonai erőkkel."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ha Magyarország elfogadja ezeket a feltételeket, a szövetségesek készek tárgyalni egy fegyverszünet feltételeiről (amelyet egy teljhatalmú megbízottnak még alá kell írnia), amit Moszkvában fogalmaz meg a három szövetséges hatalom bizottsága. Ha nem, „nincs több mondanivalója"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A Szovjetunió, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok kormányai szükségesnek tartják, hogy Horty (sic!] kormányzó és a magyar kormány elfogadja az alábbi előzetes feltételeket:

Magyarország köteles visszavonni Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia általa megszállt területeiről minden magyar katonát és hivatalnokot, Magyarország 1937. december 31-én fennállott határai mögé. A visszavonulást jelen megállapodásnak a magyar kormány általi kézhezvételekor haladéktalanul meg kell kezdeni, és attól számítva tíz napon belül be kell fejezni. Az evakuálás megfigyelése és ellenőrzése végett a három szövetséges kormány képviselőket küld Magyarországra, akik az Egyesült Szövetséges Misszió nevében fognak eljámi, a szovjet képviselő elnöklete alatt.

Magyarország köteles megszakítani minden kapcsolatot Németországgal, és haladéktalanul hadat kell üzennie neki. A Szovjetunió így kész katonai segítséget nyújtani Magyarországnak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 233. old Magyar Szemle Könyvek 2016

A tárgyalás további menetéről:

"Amikor Molotov befejezte az előzetes megállapodás ismertetését, szárazon csak annyit tett hozzá: - A fegyverszüneti egyezmény végső feltételei gyakorlatilag meg fognak egyezni az előzetes megállapodáséival…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 234. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"megbeszélésünk eredeti jegyzőkönyvét idézem:

Molotov kijelenti, hogy az MMK által kínált feltételek nem elégségesek. Ha a nyilatkozatban foglalt feltételeket Horthy és a kormány elfogadja, akkor itt Moszkvában egyrészről a három szövetséges nagyhatalom, másrészről a magyar küldöttség, összeül, hogy megbeszélje a fegyverszünetet. Ha a nyilatkozat feltételei elfogadtatnak, a többi kérdés további megbeszélések tárgyat fogja képezni; ha a feltételeket nem fogadják el, nekik (azaz a három szövetséges nagyhatalomnak) nincs több mondanivalójuk."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 235. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Szent-Iványi felhívja Molotov figyelmét, hogy félreértés, miszerint a küldöttség kéréseket és feltételeket fogalmazott volna meg, amelyeket a szövetségesek nem fogadnak el. Az igazság az, hogy a küldöttség a két tábornokkal, Antonovval és Kuznyecovval folytatott korábbi megbeszélései során kizárólag azokat a feltételeket sorolta fel, amelyeket Makarov két levele tartalmazott. 

Molotov: Makarov levelei nem érdeklik sem őt, sem a szövetségeseket. Őket csupán a küldöttség Antonovnak tett kijelentései érdeklik.

Szent-Iványi: Tekintve, hogy a Makarov alezredes által a küldöttségnek kínált feltételek nem érdeklik Molotovot és a szövetségeseket, nincs mit tenni, mint továbbítani a nyilatkozatban foglalt feltételeket a magyar kormánynak, azzal a magyarázattal, hogy a két Makarov-levél tartalmát a szövetséges hatalmak érvénytelennek és semmisnek tekintik.

Molotov: kijelenti, hogy nem ismeri az alezredest, és nem érdekli, ki ez a tiszt. 

Szent-Iványi: - A levélben az áll, hogy Sztálin marsall parancsára íródott. E kijelentés hatására rendelte el a kormányzó, hogy a magyar küldöttség nyomban induljon Moszkvába. A küldöttség azt kéri Molotovtól, nyilatkozzon, hogy a küldöttség tájékoztassa-e a magyar kormányt arról, hogy Makarov levelei érvénytelenek.

Molotov: - Tájékoztassa, kérem, a magyar kormányt, hogy nem ismerünk semmilyen Makarovot, és sürgősen választ várunk a nyilatkozatra."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 235. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Vajon miért küldtek akkor repülőgépet Zólyomba a bizottságért? És vajon miért Sztálin személyes pilótája vezette a gépet? És hogy tudtak minden részletről október első napjaiban? Erre csak egy válasz van; Molotov, a taktikai hazugságok nagymestere, jól tudta mit csinál."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"Ez a közlés óriási sokkot jelentett a küldöttség számára. Először is, ezek a feltételek egészen mások voltak, mint amikről a Makarov-levélben szó volt. Másodszor: olyan kötelezettséget róttak Magyarországra, aminek nem volt precedense a nemzetközi jogtörténetben (ha eltekintünk attól az egy esettől, hogy néhány héttel korábban Románia hasonló feltételeket kapott, amit el is fogadott). Nem volt arra sohasem precedens, hogy egy államtól azt kívánják, hogy üzenjen hadat a szövetségesének, sőt kezdjen is ellene aktív ellenséges cselekményeket, és nem is egy fegyverszünet következményeként, hanem egy később megkötendő fegyverszünet előzetes feltételeként; hiszen az, amit Molotov felkínált, még nem volt fegyverszünet, hanem csak „előzetes fegyverszünet"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 472-473. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Úgy látszik, a küldöttség nem erre az érvre hivatkozott, hanem a Makarov- levélre. A vita három órán át tartott. Molotov egyszerűen azt mondta, hogy a szövetségesek nem tudnak ezekről az ígéretekről. Amikor Faragho tanúsította, hogy ezeket írásban kapta meg Horthy és ebben a hiszemben küldte Moszkvába megbízottait, és „az a körülmény, hogy Makarov ezredes meg tudta szervezni a magyar küldöttség határátlépését és légi útját Moszkvába, azt mutatja, hogy ő meghatalmazott személy", Molotov akkor is csak azt mondta, hogy az egyetlen alap, amelyen a szövetségesek tárgyalnak, a feltétel nélküli megadás."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 473. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Faragho válasza az volt, hogy nem ő szabott feltételeket, hanem a Makarov-levél ígéretei. Molotov reagálása most is ugyanaz volt, majd közölte Faraghoval, hogy - ha egyáltalán tovább akarja folytatni a tárgyalást - mondja meg a Kormányzónak, hogy a szovjet kormány Makarov ígéreteit semmisnek tekinti. Faragho október 9-én hajnali 3 órakor beletörődött az elkerülhetetlenbe és megtáviratozta a feltételeket a Kormányzónak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 473. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Először Szent-Iványi tért magához: a Molotov által átadott feltételek nagyon elütöttek a Makarov-féle levélben közölt feltételektől. Sem Erdély, sem a románok, sem a magyar föld integritása nem szerepelt bennük. Felszólalásában (a Teleki- jegyzőkönyv szerint), Molotov „tévedéséről" beszélt. A kormányzó csak a Makarov levélben felsorolt pontok tudatában küldte el a delegációt Moszkvába. Molotov: Nem érdeklik Makarov kijelentései. Nem tud semmilyen Makarov-levélről, sőt magáról Makarovról sem. Ő csak az Antonovnak, a delegáció megérkezése napján átadott deklarációról tud, ami nem lehet a tárgyalás alapja! Hiába volt a magyar delegáció minden ellenvetése, Molotov kitartott álláspontja mellett. Éjfél után — már október 9-én — azzal zárult az ülés, hogy a magyar kormányt a delegáció távíró útján azonnal értesíteni fogja a fejleményekről."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám

A távirat és a jegyzék forrásai:

"9-én megírtuk hatodik rádiótáviratunkat és második jegyzékünket, melyeket délután Szkrjagin Moszkvába vitt. Természetesen mindegyik rádiótáviratunkat rejtjelezve írtuk. A hatodik hosszúra sikeredett, így elég sok időbe telt sifrírozni. Szövege így hangzott:

A külügyminiszter október 8-án éjjel átadta részünkre az előzetes feltételeket, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok nevében is. Ha Magyarország elfogadja a feltételeket, Moszkvában megkezdődhet a fegyverszüneti értekezlet, hogy megbeszéljük a fegyverszünet feltételeit. Ha Magyarország nem fogadja el a feltételeket, a szövetségeseknek nincs több mondanivalójuk. A feltételek összességükben megegyeznek a Romániának felkínáltakkal. Makarov alezredest és tevékenységét a szövetségesek nem ismerik el Az orosz  kormány  gyors választ vár… "

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 235-236. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A jegyzék a következőképpen zárult:

A magyar kormány nevezett alezredes akcióját törvényesnek kellett hogy tekintse, mivel a két levélben az a kijelentés szerepelt, hogy Sztálin marsall utasítására íródtak. Továbbá Makarov úr olyan gördülékenyen intézte a magyar küldöttség határátkelését és moszkvai repülőútját, hogy az az alezredes tevékenységének a törvényesség látszatát kölcsönözte. Mindazonáltal a szovjet kormány álláspontjának megfelelően a magyar küldöttség arról tájékoztatta kormányát, hogy a szovjet kormány érvénytelennek és semmisnek tekinti Makarov alezredes akcióját.

A Moszkvai Magyar Küldöttség arra kéri a Szovjetunió kormányát, továbbítsa a jelen jegyzék szövegét Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok kormányának.

Moszkva, 1944. október 9."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 236. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Mivel jegyzékünk fogalmazásakor már tudtuk, hogy Churchill és Eden Moszkvában van, a célom ezzel a jegyzékkel az volt, hogy felhívjam a britek, s egyúttal az amerikaiak figyelmét a Makarov-ügyre, függetlenül attól, hogy az előre kitervelt csapda volt-e, vagy sem."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 236. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Teleki közben behozta az ajtó elől az aznap reggeli újságokat."

Mivel orosz nyelvű újságokról volt szó, a valóságban csak Faragho Gábor tudta azokat olvasni.

"A reggeli lapokból (rendszeresen megkaptuk a Pravda, az Izvesztyija és a Krasznaja Zvezda számait) megtudtuk, hogy Churchill és Eden Moszkvába érkezik…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 236. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...ha Bethlen István itt lenne velünk, őt biztosan fogadná Churchill."

"Ugyanabban az időben Moszkvában járt Churchill és Eden. A szomszéd szobában ültek, amikor Molotov a magyar bizottsággal beszélt. Ez például Bethlennel biztosan nem fordult volna elő, őt Churchill és Eden fogadta volna."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"...egy Sztálinnak és Churchillnek szóló jegyzéket elküldhetnénk Molotovnak. Abban leírjuk a Makarov-esetet."

"Szent-Iványi javaslatára Faraghó egy francia nyelvű „Note verbale"-t szerkesztett, amelyet még aznap elküldtek a szovjet külügyminisztériumnak. Ebben újra a Makarov-levél történetét ismertették."

Gosztonyi Péter: A magyar–szovjet fegyverszüneti tárgyalások (1944. október), Új Látóhatár, 1969. 12. évfolyam, 5. szám