1944. szeptember 3–4. 

Budapest, Balatonkenese

"Vörös mindig figyelt, hogy négyszemközt a szokásosnál is alázatosabban viselkedjen. Ha nincs szemtanú, nem vádolhatják opportunizmussal. Neki nem esett nehezére, a kormányzónak láthatóan jól esett, ha mindenki nyert vele, miért ne tenné?"

Vörös ízig-vérig opportunista lehetett, itt egy rövid életrajzrészlet a Wikipédiáról bizonyítékul:

"A német megszállás napján 1944. március 19-én megbízhatóan németbarát megítélése alapján előléptették vezérezredesnek és Szombathelyi utódaként kinevezték a Honvéd Vezérkar főnökének. Vezérkari főnökként ő dolgozta ki a Dél-erdélyi hadjárat tervét. Ingadozó elszántsággal ugyan, de tovább támogatta a németek oldalán történő harc folytatását. Emiatt a kiugrás előzetes szervezésébe a lehető legkésőbb vonták be, mikor mint vezérkari főnök nélkülözhetetlenné vált. Vörös váratlan elszántsággal látott hozzá a kiugrás előkészítéséhez, de utasításait nagyrészt negligálták, intézkedésre felszólított beosztottait elrabolták a németek, vagy letartóztatták a nyilasszimpatizánsok. A nyilas hatalomátvétel napján 1944. október 16-án helyettese, László Dezső altábornagy őt magát is letartóztatta, majd fogvatartói aláírattak vele egy Szálasival szembeni passzivitási nyilatkozatot. Ezután szabadon Balatonfüredre távozhatott. Innen október végén átszökött a front túloldalára. 1944. december 22-étől 1945. november 15-éig az Ideiglenes Nemzeti Kormány honvédelmi minisztere, majd 1945. november 15-étől vezérkari főnök lett, mígnem 1946. szeptember 1-jén kérésére nyugdíjazták."

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_J%C3%A1nos_(vez%C3%A9rezredes)

"Nem a németek mellett, hanem a bolsevizmus ellen harcolunk!  … Nem akarok az angolszászok ellenébe menni. A románok most az ő szövetségeseik, nem az oroszoké."

"Szeptember 1-jei táviratában Bakách-Bessenyey utasítást kért a fegyverszüneti kérelem sürgős előterjesztésére, és utalt rá, hogy elszalasztjuk a megfelelő pillanatot, ha nem kapja meg haladéktalanul a megfelelő instrukciókat. Sürgetése nehéz helyzetbe hozta a kormányzót, mivel a kormánnyal egyetértésben feltétlenül tartani kívánta a Kárpátokat és Erdélyt, méghozzá nemcsak magyar, hanem összeurópai érdekből."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 102. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"...a Kormányzó most is visszariadt annak kockázatától, hogy elveszíti a nyugatiak rokonszenvét, ha a magyar csapatok román területre nyomulnak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 426. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...mi a német birodalom szövetségesei vagyunk! A német hadvezetés a Kárpátok-Duna-Száva vonal megvédését, tehát Magyarország területének megvédését minden lehető erejével, őszinte akarattal támogatni fogja."

"Valószínű tehát - mondja Vörös János - az, hogy a német hadvezetés a Kárpátok-Duna-Száva vonal megvédését, tehát Magyarország területének megvédését minden lehető erejével, őszinte akarattal támogatni fogja..."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 216. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"Haderőnk erejének és ütőképességének fenntartására irányuló törekvésünk első és legfontosabb feltétele az, hogy a Német Birodalom oldalán továbbra is szövetségesi hűséggel és szilárd fegyverbarátsággal tovább folytatjuk a harcot mindaddig, amíg a németek is hajlandók szövetségesi hűséggel határainkat megvédeni és erre képesek is."

"Haderőnk erejének és ütőképességének fenntartására irányuló törekvésünk első és legfontosabb feltétele az, hogy a Német Birodalom oldalán továbbra is szövetségesi hűséggel és szilárd fegyverbarátsággal tovább folytatjuk a harcot mindaddig, amíg a németek is hajlandók szövetségesi hűséggel határainkat megvédeni és erre képesek is."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 214. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"Tájékoztassa Lakatost, hogy nem támogatom a támadást. … Egy miniszter sem gondolta, hogy kihasználatlanul hagyhatnák ezt az illúziót. Szeptember ötödikére elrendelték a támadást."

"1944. szeptember 4-én a miniszterelnöknél voltam Hennyey külügyminiszterrel. Külpolitikai aggályok merültek fel Dél-Erdélyi támadásunkkal kapcsolatban, ezért annak megindítását el kellett halasztani. A miniszterelnök most úgy döntött, hogy a támadást az eredeti terv szerint tehát 5-én meg kell indítani."

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979

"...elbűvölve nézte a pasztellzöld vizet, amely szinte alulról világított, ahogy megsütötte a nap."

Nekem ilyenkor legszebb a Balaton.  Az alábbi képet én készítettem, nem változtattam rajta semmit, a színek a valóságot tükrözik :)

"Amint beértek Kenesére, az autó a hegy felé fordult, elmaradt mögöttük a tó látványa. — Tudjátok, abban biztos vagyok, hogy a General vállalkozni fog szinte bármilyen feladatra..."

"A Balatonnál ifjabb Horthy Miklós és Tost Gyula alezredes Horthy szárnysegédje - meglátogatták és felvetették a szövetséges területre való berepülés ötletét."

CLAERWEN HOWIE AGENT BY ACCIDENT Muizenberg, Lindlife, 1997

"Augusztus végén Horthy ismét érintkezésbe lépett Howie-val. Tost alezredes Várban lévő lakosztályában rejtették el, és előkészítője, majd tagja lett a Náday István vezérezredes által vezetett kiküldetésnek, mely Olaszország nyugati zónájában kívánta felvenni a szövetségesekkel a kapcsolatot…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 167. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A hírszerzésünk szerint az oroszok angol partraszállástól tartanak az Isztrián. Emiatt nem az Alföldre vezető útra fordulnak!"

"Azt képzelik, hogy sikerül a Kárpátoknál feltartani a szovjet csapatokat, amíg az angolszászok . . . tudomisén... a Balkánról, az Adria felől partra szállnak."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 214. old, Vita Sándor interjú

"Churchill mindenáron szerette volna a szovjet csapatok további előnyomulását Közép-Európában meggátolni. „Nagyon szeretném — mondotta —, ha Közép-Európa néhány körzetében megelőzhetnénk az oroszokat. A magyarok pl. kijelentették, hogy az orosz előnyomulásnak ellenállnak, de az angol csapatok előtt — ha időben oda érkeznek — leteszik a fegyvert .. .” Ennek az elképzelésnek az lett volna az előfeltétele, hogy Horthyék szeptemberben német segítséggel vagy feltartóztatják, vagy lefékezik a szovjet csapatok előnyomulását, és az angolszász haderő partra száll Isztriában, birtokba veszi Triesztet, Fiumét és a laibachi medencén keresztül kijut Magyarországra."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 44. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979