1944. szeptember 29. Budapest

Ebben a fejezetben két megbeszélést vontam egybe, egyik Nickyvel, a másik Horthyval találkoztak a baloldal képviselői.

"Horthy Miklós zavarodottan pillantott az előtte ülő emberekre."

"Az Aczél Ede vezette háromtagú, nem hivatalos delegáció Szovjetunióba történt útnak indulásával egyidőben került sor ifj. Horthy Miklós, Ambrózy Gyula és ifj. Bethlen Istvánnal előzetes megbeszéléseket folytató küldöttség — Magyari Ferenc vagy István (a visszaemlékezések ebben eltérnek), Polgár Dezső, a szociáldemokrata Takács József és Somogyi Miklós— találkozójára a Várban. A küldöttség a német szövetség felbontását és a háborúból való azonnali kilépést követelte. Ifj. Horthy — mint ezt Somogyi Miklós visszaemlékezésében leírja — elsősorban az iránt érdeklődött, hogy vannak-e és hol a budapesti munkásságnak nagyobb illegális csoportosulásai. Ha fegyvert kapna a munkásság, hogyan mozgósítanák, fegyvereznék fel őket ? Horthy e kérdésekre többször is visszatért. Somogyi az elsőre kitérő választ adott, a másodikra pedig megjegyezte: a munkásság mozgósítása és felfegyverzése a munkásszervezetek feladata, és rendelkezésükre is állnak a mozgósításhoz szükséges eszközök. Ifj. Horthy javasolta, hogy egy újabb időpontban a küldöttség tárgyaljon a kormányzóval is."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"De a fia rábeszélte, hogy fogadja őket."

"Horthy és a fenti delegáció közötti megbeszélésre valóban sor is került szeptember végén vagy október első napjaiban."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970

"…ezek nem kommunisták. Ezek szociáldemokraták, kisgazdák, ellenállók."

"Az immár gyakorlatilag és etimológiailag is tényleges értelmű ellenállás szervezésének igényével alakult meg 1944. május közepén a Független Kisgazda, Földműves és Polgári Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a legitimista Kettőskereszt Szövetség és a Békepárt (az illegális kommunista párt legális fedőszerve) részvételével a Magyar Front. A júliusban összeállt Intéző Bizottság elnöke Szakasits Árpád szociáldemokrata pártelnök lett, tagja Tildy Zoltán kisgazda pártelnök, Kovács Imre a Nemzeti Parasztpárttól, Kállai Gyula a Békepárttól, Pálffy József a római katolikus és Kenessey Pongrác a protestáns szervezetektől."

Magyarok a II. világháborúban, Magyarország és a Magyar Királyi Honvédség a XX. századi világháborúban 1914 – 1945, Ellenállás Magyarországon

"Mégis mi a tervük a történelmi középosztállyal, ha valaha hatalomra kerülnek? Mit tesznek velük? …  Főméltóságú uram, a világ nem marad ugyanolyan mint volt. De ezzel a kérdéssel még nem foglalkoztunk."

"A visszaemlékezések egyhangúan arról szólnak, hogy a „vezérszónok" Somogyi Miklós volt, akitől Horthy megkérdezte, „ha maguk uralomra kerülnének, mit tennének a történelmi középosztállyal. . . akik az ország vezetői túlnyomó többségben . . . ?" Válasz: „Ezzel még nem foglalkoztam. Valószínű, hogy úgy ahogy van, nem maradhat." "

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"Az Ellenállási Mozgalom elszánt! Ha a kormány szembefordulna a németekkel, a teljes támogatásunkra számíthatnak!"

"Az aláírók nem tennék függővé a német megszállás elleni küzdelemben való aktív részvételüket semmiféle feltételtől. Ha a kormány szembefordulna a németekkel, az Ellenállási Mozgalom teljes támogatására számíthatna, még előzetes egyezmény, illetve szervezett kapcsolat nélkül is."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 457. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"De tudnunk kellene, mit tervez a kormányzat."

„Először azt kellene tudnunk, hogy a kormányzat mit akar, milyen célból, mikor, hogyan akarja mozgósítani a budapesti munkásságot ..." 

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"Egy kézmozdulattal elhessegette a kérdést..."

"Horthy kitérően válaszolt, mind erre, mind a munkásság felfegyverzésére vonatkozóan."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"Egy esetleges átállás esetén milyen kormányzatban gondolkodnak? … — Nincs határozott elképzelésünk a leendő miniszterelnök személyére vonatkozóan. … De az a javaslatunk, hogy ha a főméltóságú kormányzó úr személye akadályt képezne a fegyverszüneti tárgyalásoknál, akkor egy koalíciós kormányzótanács felállítását tartjuk a leghelyesebbnek."

"Egyes visszaemlékezések szerint e tárgyalásokon szó volt a leendő miniszterelnök, illetve az államfő személyéről is. Az esetre, ha Horthy személye a fegyverszünet-kötésnél problémát okozna, helyére egy több tagú kormányzótanács felállítását javasolták."

Pintér István: A magyar ellenállás és 1944. október 15-e, Századok – 1970 

"Ezt beszéljék meg Vörös vezérkari főnökkel. Ez az ő hatásköre."

"A fia azt indítványozta, hogy az „Ellenállási Mozgalmat" kapcsolatba kell hozni Vörössel."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 458. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Dr. Wolf, ügyvéd. … Ez az óriás inkább nézett ki tömeggyilkosnak, mint ügyvédnek. Jobb arcán nem túl régen szerzett mély sebhely futott keresztbe. … egy időben tele volt a fényképével minden lap. Igazi hős lett azzal, ahogy Mussolinit visszarabolta az angolszászoktól."

"Akkoriban, ha jól emlékszem: október elején érkezett meg Budapestre Skorzeny. Tudja: aki 1943-ban megszöktette a bukott Mussolinit a fogságból. Régi jó barátom volt, valamikor együtt szolgáltunk. Jön hozzám a Dísz térre és - képzelje! - bemutatkozik! „Dr. Wolf vagyok." Mondom neki: „Te tökkelütött! Ahogy átlépted a határt, már itt volt rólad a jelentés!" Hát ugye, kétméteres óriás, jellegzetes sebhely az arcán, meg aztán a propaganda, a filmhíradó akkora lármát csapott körülötte a Mussolini-ügy után.. . Azt mondja: „Különleges felhatalmazást kaptam a Führertől, hogy katasztrófa esetén lépjek közbe." Nagyon szép, de mindössze valami három zászlóaljat hozott magával. Akármilyen válogatott vagányok, mégis csak három zászlóalj, ugye, és nem több."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 196. Old Höttl interjú

"Őt csak akkor küldik, ha valami nagyon súlyos és titkos dolgot akarnak elvégeztetni vele. … A kormányzó úr őfőméltósága is veszélyben lehet."

"A klubban a fogasvacsora közben a következő ügyeket beszéltük meg: Kudar útja Zichy és Forgách kíséretében; Atzél kiküldetésének eredményei; a Náday- Howie-féle küldetés ... Nicky titkolózása, még a velem folytatott mindennapi beszélgetéseink során is; Skorzeny Budapestre érkezése - ekkor Boér és én megjegyeztük, hogy mivel Skorzenyt általában akkor küldik, ha nagy baj van, szerintünk valószínűleg arra kapott parancsot, hogy rabolja el a kormányzót."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 201. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...március vége óta talán csak kétszer vagy háromszor hagyta el a várat!"

"...a Kormányzó március 19. óta kétszer hagyta csak el a Várat, egyszer, mikor Hajmáskéren volt, majd Koós szárnysegéd temetésén."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 428. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Tudta, hogy napok óta őt is követik."

"Egyik este a klubban vacsoráztam (akkoriban divatos vendéglő volt a Kossuth Lajos utcában, kitűnő konyhával), amikor Tost őrnagy, a kormányzó egyik szárnysegédje lépett be, majd odajött az asztalomhoz, s engedélyt kért, hogy velem vacsorázhasson. Igen sötét arcot vágott, szinte az idegösszeomlás szélén állt.- Mi a baj, Gyuszi?- kérdeztem tőle, mire azt felelte, hogy ismeretlenek követik, valószínűleg német ügynökök, de amikor meg akarta állítani vagy feI akarta tartóztatni őket, mindannyiszor eltűntek."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 192. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Skorzeny eközben megtalálta célpontját, a pilisi eldugott kis villát..."

"Négy nappal később Skorzeny „Doktor Wolff" néven Magyarországra érkezett, és először egy Pilis közelében lévő községben bérelt szállást."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 452. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Kihajtogatta az asztallapon a térképet, amit sajátkezűleg Hitler adott neki, amikor kijelölte számára a feladatot. Tudta, hogy rendelkezésére fog állni egy zászlóalj Luftwaffe-ejtőernyős, egy zászlóalj SS-ejtőernyős, és egy zászlóalj motorizált gyalogság, amely kadéttisztekből áll. Ezenkívül néhány szállító repülőgépre is számíthat majd. A térképen az épületek között szaggatott vonallal berajzolt alagútrendszerre koncentrált. Ujjával követte a labirintusrendszert, mely a Sándor-palotát, a Budavári  Palotát és több várbeli épületet kötött össze."

"Szeptember közepén maga a Führer elhatározta, hogy a helyzetet megváltoztatja. Szeptember 16-án vagy 17-én magához kérette „specialistáját", Otto Skorzeny őrnagyot, és közölte vele, hogy a kapott információ szerint Horthy különbékét akar kötni nemcsak az angolszászokkal, hanem a Szovjettel is. Skorzeny feladata a Vár megszállása, ezt azonban csak akkor kell végrehajtani, ha a végkifejlet bekövetkezik: akkor kell mozdulnia, „mihelyt értesült róla, hogy a Kormányzó elárulta Németországgal szemben fennálló szövetségesi kötelezettségét". Skorzenynek “N tábornok" parancsnoksága alatt kell tevékenykednie, aki a budapesti német erők új parancsnoka, de még nem alakította ki vezérkarát. Majd Jodlon keresztül közölte Skorzenyvel, hogy rendelkezésére fog állni egy zászlóalj Luftwaffe-ejtőernyős, egy zászlóalj SS-ejtőernyős, és egy zászlóalj motorizált gyalogság, amely kadéttisztekből áll. Ezenkívül Skorzeny rendelkezésre fog állni néhány szállító repülőgép is. Lehetségesnek látszik, hogy maga Hitler adta át Skorzenynek a tervrajzot - amelyet a “specialista" aztán felhasznált - a Vár alatt húzódó földalatti labirintusokról."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 451. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a tervek részletes kidolgozásával töltötte idejét. Ennek folyamán megváltoztatta a Német Vezérkar által eredetileg javasolt tervet, amely szerint ejtőernyősöket tettek volna földre Budán (erre az akcióra a budai Vár különösen alkalmatlan volt). Helyette egy szokásos szárazföldi támadást gondolt megfelelőnek. Tervbe vette a földalatti labirintusok felhasználását is. Csapatai feltűnés nélkül megérkeztek Bécsből és Buda külterületén kirakodtak, ahol a jelenlétük teljesen elkerülte a magyar titkosszolgálat figyelmét."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 452. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006