1944. szeptember 21. 

Kolozsvártól Kőrösmezőig, Budapest

"Atzél, Dudás, Faust és a tolmács egy nagy, fekete, vezérkari túraautóban ülve elindultak az 1. hadsereghez Kárpátaljára."

"Már késő délutánra járt az idő, amikor Ujszászi vezérezredes, kémelhárító főnök nagy fekete túraautóján útnak indultunk."

Pintér István - Faust Imre: Faust Imre visszaemlékezése a nem hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció moszkvai útjáról, Párttörténeti Közlemények, 1981. június (27. évfolyam, 2. szám)

"...szerzett egy menetlevelet, … Tehát ha bárki megállít minket, hírszerzők vagytok, szigorúan bizalmas küldetéssel a vezérkartól."

"Aczél a vezérkari főnökségtől menetlevelet kapott, amelynek értelmében báró Aczél Ede zászlós, három civil egyénnel utazik, akik a hírszerző szolgálat tagjai és szigorúan bizalmas megbízatással vannak ellátva."

Pintér István - Faust Imre: Faust Imre visszaemlékezése a nem hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció moszkvai útjáról, Párttörténeti Közlemények, 1981. június (27. évfolyam, 2. szám)

"Faust egy baloldali könyvkiadó tulajdonosa volt..."

"Még 1944 szeptemberében tagja az ún. Faust-küldöttségnek, amelynek tagjai: Faust Imre baloldali könyvkiadó, Atzél Ede báró és Dudás József."

Drucza Attila: Vonások Dudás József arcképéhez, Életünk, 2006. 44. évfolyam/11-12. szám

"...a másik inkább tűnt kalandornak, mint komoly embernek..."

"A delegációba Fauston keresztül a KP képviselőjét is be kívánták kapcsolni, de a párt — mivel nem ítélte elég komolynak a kezdeményezést és a delegáció első két tagját, különösen Dudást, kalandornak is tekintette —, nem járult hozzá, hogy képviselője legyen a küldöttségben."

Korom Mihály: Horthy kísérlete a háborúból való kiválásra és a szövetséges nagyhatalmak politikája (1944 október), Századok – 1974

"Máramarosszigetre érve elfogyott az üzemanyaguk. … Az írónak kapcsolatai voltak! Így aztán hamar hozzájutottak egy tartalék kanna üzemanyaghoz, amivel eljutottak Kőrösmezőre…"

"Huszton találkoztunk szerencsénkre Bodnár István író barátommal, aki a kémelhárítón tolmácsként dolgozott, s az ő segítségével szereztünk benzint, s így tovább tudtunk menni. 23-án késő délután érkeztünk Kőrösmezőre, Farkas Ferenc tábornok parancsnokságára."

Pintér István - Faust Imre: Faust Imre visszaemlékezése a nem hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció moszkvai útjáról, Párttörténeti Közlemények, 1981. június (27. évfolyam, 2. szám)

"Mi ez a küldetés? — A helyőrségparancsnok gyanakodva olvasta a menetlevelüket."

"Husztra érve, az ottani kémelhárító vezetője, úgy emlékszem, hogy Molnárnak hívták, feltartóztatott bennünket és mindenáron tudni szerette volna utunk közelebbi célját."

Pintér István - Faust Imre: Faust Imre visszaemlékezése a nem hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció moszkvai útjáról, Párttörténeti Közlemények, 1981. június (27. évfolyam, 2. szám)

"Miért rossz idő a mai? Hétágra süt a nap! … Holnapra esőt mondanak."

"A női szalonban hatan ültek a másnap kezdődő akció végső eligazításán."

"Másnap a felhős idő miatt a felszállást 22-re halasztották el. így 21-én este még egyszer módjában állt találkozni és megbeszélést folytatni Horthyval, Bethlen Istvánnal, Náday Istvánnal, Tóst (Trost?) Gyulával, Nikivel és Horthyné Edelsheim Gyulai Ilonával. Howie már ekkor felvetette, hogy a magyaroknak inkább az oroszokkal kellene a kapcsolatot felvenni, mert az angolokkal és amerikaiakkal mindez sokkal hosszabb időt fog igénybe venni. Horthy ezt határozottan visszautasította."

Claerwen Howie: Agent By Accident Muizenberg, Lindlife, 1997

Horthy monológját ezek alapján írtam:


“Hogy mennyire igaza volt, azt leginkább azok a ceruzával a nyugati szövetségesekhez küldött, Nádaynak firkantott, a valóságtól teljesen elrugaszkodott sorok bizonyítják, amelyeket Horthy írt egyfajta utasításként nem sokkal később. “A csapataink mind a határon állanak és benn nincs erőnk a német megszállást letörni. Tudnunk kell, hogy a fegyverszünet kérése megakadályozza-e az oroszok és oláhok [sic!] beözönlését, mert ha nem, jobb harcolni, legalább kikerüljük megrohanásunkat és agyonbombázásunkat a németek által. Kívánatos volna, hogy az Entente [sic!] rábírja a szovjetet, hogy határainkat ne lépje át, akkor összes erőnket hazahozhatnánk és energikusan léphetnénk fel. Vagy sürgősen szállítsanak néhány hadosztályt partra Fiuméban, és jöjjenek túl a Dunára. Most naponta amerikaiak, szovjetek, angolok és oláhok bombáznak. Ne bántsanak...” “

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 32-33. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Óvatossági okokból nem látta el Nádayt írásos meghatalmazással, az akció ugyanis azzal a veszéllyel járt, hogy a Nádayt vivő magyar gépet német vadászgépek leszállásra kényszerítik."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 49. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"A problémát az okozta, hogy Nádaynak nem volt megbízólevele Horthytól, csupán egy aide mémoire-t vitt magával és egy, a pápához intézett levelet. Howie szerint teljesen érthető volt a magyarok óvatossága, ugyanis igen kicsi volt annak az esélye, hogy ép bőrrel szövetséges területre érjenek, ugyanakkor ez komoly akadályt is jelentett a tárgyalások során."

Claerwen Howie: Agent By Accident Muizenberg, Lindlife, 1997

"Eszerint Howie Nádayval fog elrepülni Olaszországba a szövetséges arcvonalak mögé, ahol kapcsolatba kell lépnie az angol-amerikai kormányok képviselőivel. Howie szerepe Náday bemutatása és a misszió hitelességének bizonyítása volt. A misszió célja fegyverszünet kérése, s ezáltal a szovjet megszállás megakadályozása."

Claerwen Howie: Agent By Accident Muizenberg, Lindlife, 1997

"Nemcsak az volt a baj, hogy a Nádaynak és a moszkvai fegyverszüneti küldöttségnek adott utasitások meglehetősen homályosak voltak, hanem az is, hogy sem Náday, sem én nem rendelkeztem a szükséges felhatalmazással ahhoz, hogy megköthessük és alaírhassuk a fegyverszüneti megállapodást."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 195. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Vattay vezérezredes vezette a beszélgetést, és legelőször két új tagot vezetett be a társaságba. — Kudar Lajos csendőrezredest arra kértem fel, hogy készítse elő a delegáció útját. … Forgách Antal gróf úr is elkíséri Zichy grófot és Kudar ezredest..."

"Vattay még hozzáfűzi, hogy „a levél komolyságában nem kételkedtünk, és ezért Kudar csendőr ezredes parancsot kapott, hogy az út járhatóságáról győződjön meg"."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 332. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Kudar ezredes, Zichy és gróf Forgách Antal szeptember 25-én reggel elindulnak Gácsra és Zólyomba. Zichy jelentésének tartalmát ellenőrizni kellett, illetve el kellett készíteni a fegyverszüneti delegáció moszkvai útját; erre a feladatra Faragho a magyar csendőrség (és az MFM) legjobb hírszerző tisztjét, Kudar Lajos ezredest javasolta, amit a kormányzó el is fogadott."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 200. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"És a delegáció készen áll már? … — Az utolsó simításokat végezzük."

“Hardy Kálmán, a Folyamőrség parancsnoka a fegyverszüneti tárgyalásokba már szeptember elejétől be volt avatva. Horthy eredetileg őt kívánta Moszkvába küldeni, de Hardy orosztudásának hiánya, illetve egy lovasbalesete miatt nem vállalkozott erre.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 75. old, Open Books, Budapest, 2022 

"A kormányzónak következő lépésként megfelelő embereket kellett találnia a fegyverszüneti delegációba. Természetesen elsőként egy olyan valakire volt szükség, aki többé-kevésbé ismeri a Szovjetuniót és elég jól beszél oroszul (lehetőség szerint barátságos viszonyt ápol a szovjet vezetők némelyikével). Ezenfelül egy tábornoki rangú katonára és egy diplomatára is szükség volt."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 198. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Nicky korábban gyakorlatilag naponta szegezte nekem a kérdést, hogy mit gondolok Faraghóról, s hogy vajon „megbízható-e" - ezt a szót külön kihangsúlyozta."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 199. old Magyar Szemle Könyvek 2016