1944. szeptember 20. Budapest

"Tost … feladata volt megtalálni a megfelelő pilótát az akcióhoz, és úgy érezte, a legjobb embert választotta Majoros János repülőszázados személyében."

"1944 március első napjaiban felhívott Tost Gyula repülő ezredes, kormányzói szárnysegéd a hivatalomban (MALÉRT, Budaörs repülőtér), hogy találkoznunk kell egy nagyon fontos ügyben, de azonnal."

Majoros János: Titkos küldetés 1944. szeptember 22, Magyar Szárnyak, 1980. 9. évfolyam, 9. szám

"A hosszabbik falat egy óriási elektromos falitérkép fedte. Magyarországon több apró fénypont haladt keresztül.  … Ez a térkép a magyar légtér felett elhaladó összes repülőt mutatja. — … Ezeket a jezéseket megkapják a német vadászrepülők is…"

"Horthy Niki szerint rám esett a választás, hogy Nádayt és Howie-t kicsempésszem. Tudtam: csak nagyon megbízható emberekkel lehet megoldani ezt a lehetetlen feladatot. Mert én ismertem a Szikla-óvóhelynek azt az óriási falitérképét, ahol minden egyes, a magyar légtérben szálló repülőgépet pontosan jelzett a mozgó villanyfény és ezt a jelzést megkapták a német vadászrepülők..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 320. old  Szent-Miklósy István interjú

"…holnap indulunk, ugye?"

"Másnap a felhős idő miatt a felszállást 22-re halasztották el. így 21-én este még egyszer módjában állt találkozni és megbeszélést folytatni Horthyval, Bethlen Istvánnal, Náday Istvánnal, Tóst (Trost?) Gyulával, Nikivel és Horthyné Edelsheim Gyulai Ilonával. Howie már ekkor felvetette, hogy a magyaroknak inkább az oroszokkal kellene a kapcsolatot felvenni, mert az angolokkal és amerikaiakkal mindez sokkal hosszabb időt fog igénybe venni. Horthy ezt határozottan visszautasította."

Claerwen Howie: Agent By Accident Muizenberg, Lindlife, 1997

"Tele tankkal vár minket egy leselejtezett Heinkel 111-es."

"Tost Gyula talált egy megbízható repülőtisztet Majoros személyében, akinek sikerült a lehetetlennek látszó feladat: egy - már rég használatban nem lévő - repülőgépet találni, egy Pest meletti, használaton kívüli repülőtérre áttenni és feltankolni."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 334. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"A rendeltetési helyet, amit el kell érni General Howie fogja felfedni, amint a beszállás megtörténik az előkészített Heinkel 111, Luftwaffe felségjellel ellátott és Csákváron kihelyezett nappali gyorsbombázó repülőgépbe."

Majoros János: Titkos küldetés 1944. szeptember 22, Magyar Szárnyak, 1980. 9. évfolyam, 9. szám

"A miniszterelnök hívta, most mégis úgy tűnt, nem ér rá, Hennyey külügyminiszter is növekvő ingerültséggel viselte a folytonos megszakításokat. Nem bírtak egy mondatot végigmondani, állandóan csörgött a telefon."

"...miniszterelnök beszélni akar velem, és délután 6-ra vár a Sándor-palotabeli irodájába. … Lakatost a külügyminiszter, Hennyey Gusztáv tábornok társaságában találtam. ... Állandóan csörgött a telefon, Incze is folyton bekopogot, hogy valami sürgős dolgot jelentsen…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 191-192. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...nem bírjuk rávenni a kormányzó úr őfőméltóságát, hogy menjen el Pestről. Veress Lajoshoz próbáltuk küldeni, mert bármi történjék, a hadseregnél biztonságban lesz."

"Lakatosnak a németek magyarországi jelenlétére vonatkozó kérdésére azt feleltem, hogy a kormányzó még most is megtehetné, hogy elmegy a második hadsereghez, és 24 vagy 48 órás ultimátum után a németek ellen fordul."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 187. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"...nem tudták elérni nála, hogy elmenjen a második hadsereghez. (Veress tábornokhoz), ahogy azt az MFM eltervezte. - Meglátjátok, ha a kormányzó nem lesz hajlandó elhagyni Budapestet a döntő pillanatban, az keresztül fogja húzni terveinket, a kiugrást is beleértve - jósolta az öregúr."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 202. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Egy másik kérdés, amelyen ezekben a napokban sokat vitatkoztak, az volt, hogy Horthynak nem kellene-e Budáról elutazni (legalábbis a tárgyalások utolsó szakaszában) és magát az Első vagy a Második Hadsereg védelme alá helyezni. Környezete számos tagjának tanácsaira nem hallgatva maga Horthy úgy döntött, hogy nem úgy tesz, hanem ha az ügyek rosszul alakulnak, és ő maga börtönbe kerül, Veress tábornok cselekedjen az ő nevében és alakítson kormányt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 445. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Azt sem tudjuk, a németek mire készülnek, de az biztos, hogy nem a frontra küldik a csapataikat, hanem az ország belsejében vagoníroznak ki."

"...a megígért csapatok megérkeztek, csakhogy ahelyett, hogy a frontra mentek volna, (amely esetben a magyar hátországban nem lettek volna német csapatok), a főváros körül telepedtek le."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 426. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Ugyanebben az időben három további páncélos hadosztály érkezett Nyugat-Magyarországra, ahol azonban úijászervezés és újrafelszerelés végett visszamaradtak. Nagyon is lehetséges, hogy még nem voltak azonnali bevetésre alkalmasak, noha a magyarok ezt nem hitték el."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 432. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

"Közben a Magyarországon állomásozó német csapatok egyáltalán nem mozdultak, kivéve egyetlen székesfehérvári SS-hadosztályt, amelyet Temesvárig küldtek. A Romániából visszavonuló német csapatok nem álltak meg a hágókban, hanem keresztülvonultak rajtuk, és csak akkor álltak meg, amikor már magyar területre értek, és „meglepték" Magyarországot tizenegy német hadosztály (illetve azok maradványának) „ajándékával"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 421. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Mindig azzal jön, hogy nem hagyhatja el a süllyedő hajót."

"Az előbb említett értekezleten mások is — a leghatározottabban Zichy — ajánlották a kormányzónak, hogy menjen a csapataihoz. Ő azonban váltig hangoztatta, hogy a kapitány nem hagyhatja el a hajót."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"...vajon miért nem vonta bele a kormányzó a Náday-féle akcióba a miniszterelnököt és a külügyminisztert."

"A Rómában és Moszkvában folytatott tárgyalásokról október 16-ig csak magánértesüléseim voltak. E tárgyalásokat egyes-egyedül maga a kormányzó irányította; egyelőre sem a miniszterelnökkel, sem velem mint külügyminiszterrel nem közölt róluk részleteket..."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 106. old, Európa Kiadó Budapest 1992 

"...a kísérlet végrehajtásáról csak az államfő tudott, s egészen az utolsó pillanatig – a kísérlet megkezdéséig, azaz 1944 szeptemberéig - még a kormányfőt, Lakatos tábornokot sem tájékoztattuk róla."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 123. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Ekkor belépett két szolga a terembe, lekapcsolták a lámpákat, amitől hirtelen szürkeség lett, nyomasztó színtelenség. — Elsötétítés."

"Néhány perccel 6 előtt léptem be a Várba. Sötét volt - az elsötétítésre készültek - és nyomasztó hangulat, az arcokról lerítt a belső feszültség, amely a Várban szinte mindenkit hatalmába kerített."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 191-192. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A leszálló sötétségben is jól látta, hogy elsápad az arca. — Hozzák vissza a sereget! Igen! Jól hallotta, hozzák vissza! … — Tatárjárás vár ránk."

"Nem hallottam, Heszlényi mit jelentett interurbán, csak Lakatos arcát láttam. A hangján és a mozdulatain még csak-csak tudott uralkodni,de az arckifejezésén, pontosabban az arcszínén már nem: szinte falfehér volt, a hallgatót a kezével eltakarva hozzánk - Hennyeyhez és hozzám - fordult és csak annyit mondott: - Tatárjárás! - , majd katonai parancsokat adott Heszlényinek, melyek lényege az volt, hogy az igen-igen gyenge harmadik hadsereget vissza kell hozni..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 191-192. old Magyar Szemle Könyvek 2016

Az utolsó jelent innen származik:

"Tost szárnysegéd mindezen előkészületekben részt vett, és Howie az ő lakásán rejtőzködött, amely az én lakosztályommal egy emeleten volt. Minthogy még a személyzetnek sem volt szabad tudomást szereznie ottlétéről, ajánlkoztam, hogy gondoskodom ellátásáról. Ez abból állt, hogy amikor én - rendszerint egyedül - ebédeltem vagy vacsoráztam, Gyuri inas behozta az ételt, és miután letette elém az asztalra, kiment. Nekem volt egy nagyon célszerű szép mahagóni ételhordóm, amelybe két-három tányért lehetett egymás fölé betenni, és ez dísztárgyként ott volt az ebédlőben. Ebbe tettem bele az ebédem legnagyobb részét, és amikor már leszedték a terítéket, és mindenki visszavonult, fogtam és átvittem Tost lakosztályára. Gya- nítom, Gyuri inasnak feltűnhetett, hogy két napig milyen nagy étvágyam volt - de senki sem tette szóvá."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 334. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Este volt egy rövid riadó, de Nickyvel nem mentünk le az óvóhelyre, hanem Tost Gyuszi lakásán beszélgettünk Charles Howie ezredessel, ami nagyon élvezetes volt, mert határozottan rokonszenves ember."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 332. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018