1944. szeptember 18. Budapest

"A Sziklakórház elé rendelte a gépkocsiját, hogy amíg odaérnek, tudjanak zavartalanul beszélgetni."

12 percnyi séta a kormányzói rezidenciából a Sziklakórház.

"A nagybácsim tegnap telefonált Újvidékről, úton van az ember."

"...a tisztnek el kell mennie Újvidékre, ott találkozni fog Tito küldöttével, akit Pestre hoz. Tito küldöttét a határon Pejacsevics gróf, szlavóniai földbirtokos és a Kormányzó menye, Ilona asszony segítik át a határon."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 445. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Zsidó újév van, Ros Hasana, ilyenkor reggeltől estig utcára mehetnek. Nem kell betartaniuk a szokásos kijárási tilalmat."

"A Ros Hasana (zsidó újév) két napja (szeptember 18. és 19.) és Jom Kippur (engesztelés napja) (szeptember 27.) alatt a budapesti zsidókat reggel 9 és este 7 óra között kiengedték otthonaikból, a szent napok előestéjén pedig du. 5-től 7 óráig."

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/4.brahamkotet2.htm

"Nicky, nem gondolod, hogy a többieket is értesíteni kellene erről a próbálkozásról? … Legalább Domokost?"

"Habár semmilyen konkrét adatunk nem volt Nicky balkáni ügyekkel kapcsolatos tevékenységéről, számos információval rendelkeztünk arról, mire is irányulnak a törekvései. S kapkodó és lobbanékony természete miatt hamarosan terjedni kezdett a pletyka, hogy Nicky érintkezésbe lépett Titóval."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 202. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Előző nap este nagy bombázás volt a városban."

"Nem találták őket? Egyet sem?"

"...így aztán amikor Horthy szeptember 16-án elrendelte a nyilas vezetők letartóztatását, ők már biztonságban voltak, német védelem alatt álltak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 184. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Tegnap éjjel ért vissza a birtokára a szovjetektől, hajnalban kocsiba ült, megkereste Telekit és Bánffyt, ők pedig egyből elhozták hozzám."


“Zichy szeptember 18-án este már Budapesten volt, és Bánffyval együtt ifj. Horthynak beszámolt az útjáról. Másnap estefelé a kormányzó mindkettejüket egy bővített kihallgatáson fogadta...

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 38. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Rögtön visszamentem Divénybe és másnap Budapestre. Délután érkeztem... Ez 1944. szeptember 18-án volt. Bánffy Dánielhez mentem, ő felhivta ifjabb Horthy Miklóst és megállapodtak, hogy este, vacsora után felmegyünk hozzá bridzselés ürügyével. Így is történt. Előadtam az ügyet ifjabb Horthynak, ő azonnal felkelt, átment az apja lakosztályába, aztán azzal jött vissza, hogy másnap Bánffyval együtt legyünk itt egy újabb tanácskozáson."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 225. old Zichy Ladomér interjú

"A felhatalmazásom nélkül nem tehették volna."

"Tehát az első megbízást Zichy Ladomérnek nem a kormányzó adta."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 172. old Mester Miklós interjú

"...tudatában vagyok, hogy nem feltétlen tisztázott a fegyverszüneti kezdeményezés jogi háttere…"

"A Nemzeti Szövetség arra a (jogi álláspontra helyezkedett, hogy sem a kormányzónak - az államfőnek -, sem a kormánynak nem áll jogában fegyverszünetet kötni, hanem ez kizárólag az országgyűlés joga."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 174. old Mester Miklós interjú

"Egy Zichy ült szemben egy Horthyval. Egy Zichy!"

"A gróf zicsi és vázsonykői Zichy család egy ősi magyar főnemesi család, amely a mai napig él. Az egykor legnagyobb, legbefolyásosabb és leggazdagabb magyar családok között tarthatjuk számon."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zichy_csal%C3%A1d#Forr%C3%A1sok