1944. szeptember 13. Gács, Budapest 

Zichy Ladomér így számolt be erről az esetről:

"Másnap reggel Litassy tanácskozni akart az oroszokkal és én tolmácsnak ajánlkoztam. A partizánfőhadnagyot Zlattnernek hívták (nem tudom, ki volt voltaképpen, rutén-lengyel, szlovák, félzsidó származású lehetett, szomorú, eszes ember volt, sokkal műveltebb, mint a többi. Eltűnt. Nem tudom, mi lett vele.). Zlattnerrel közöltem, hogy Litassynak mást fogok mondani, mint amit beszélünk. Tudott előző napi kalandomról s mindent megígért, amikor hallotta, hogy hivatalos misszióban keresem a kapcsolatot a főparancsnokkal. Azt mondta, kérjek nevében bocsánatot Litassytól a nadrágért s kérjem, nyissa meg a határt. Az egész nagyon komikus volt és rossz regénybe illett. Litassy örült, hogy elégtételt kapott s megnyitotta a határt. A főhadnagy autója várt a templom mögött, hogy se a németek, se a magyarok, se a szlovákok ne lássák. Tizenegy óra felé Zólyomban voltunk."

Borbándi Gyula: A zólyomi tárgyalások (1944. szeptember), Új Látóhatár, 1970. 2. szám 

"Most közel tízpercnyi történet következik a felvételben: egy magyar alhadnagy lezáratta Gácsnál a határt, a konfliktus oka egy elbitangolt szlovák tehén stb. Zichy Ladomér bizonyára számtalanszor szórakoztatta társaságát ezzel a történettel, amelynek az a vége, hogy válogatott kalandok után ő tolmácsol Litassy alhadnagy és a másik oldalon álló partizánosztag parancsnoka: Zlattner főhadnagy között, a helyi határzár feloldásáról folyó „tárgyaláson".

- Ki volt ez a főhadnagy?

Pontosan nem tudom. Csak sejtem, hogy Kárpátaljáról származott, 30 év körüli volt, magyarul nem beszélt, de németül tudott. Azt kértem tőle, hogy vigyen engem egyenesen a főhadiszállásra. Zlattner becsületszavát adta, hogy engem parlamenterként fog kezelni és a visszajövetelemnek nem lesz semmi akadálya. És tényleg: el is vittek autóval Zólyomba."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 224. old Zichy Ladomér interjú

"...örült, hogy végre nem a bolond Szálasival kellett egyeztetnie, hanem annak rendvédelmi szakértőjével. Hogy is hívják? Kovarcz vagy Kovács?"

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 394. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Szeptember 13-án Szálasi elküldte a„fegyveres erők" szakértőjét Veesenmayerhez, hogy közös együttműködésüket végső formába öntsék. Kovarcz Emil - akit Szálasi már kinevezett a nyilas erők legfőbb parancsnokává - találkozott Winkelmann-nal és annak helyettesével, Krumpholz, őrnaggyal, s hárman kidolgozták a budapesti és vidéki hatalomátvétellel kapcsolatos együttműködés részleteit."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 184. old Magyar Szemle Könyvek 2016

Vigh Károly leírásában ez inkább így történt:

"Kovarcz — Veesenmayer beleegyezésével — még aznap felkereste Winkelmann tábornokot. A tárgyaláson Krumpholz őrnagy, Winkelmann helyettese is jelen volt. Kovarcz, aki immár teljhatalommal képviselte a pártját, a következő igényekkel lépett fel: a nyilaskeresztesek kapjanak biztosítékot arra vonatkozólag, hogy a németek senki mással nem tárgyalnak, s valamennyi szélsőjobboldali szervezetet tájékoztatják arról, hogy Magyarországon egyedül őket tekintik “mértékadó tényezőnek”; bocsássanak a nyilas főhadiszállás rendelkezésére egy biztonságos épületet; a németek 36 órával előbb értesítsék őket, mielőtt az akciót megindítanák."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 88. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Ez a kormány egyértelműen kimutatta a foga fehérjét. Ha őszintén gondolták volna, hogy szembehelyezkednek a kormányzó fegyverszüneti szándékával, akkor azt teszik, és nem lemondanak!"

"Szeptember 12-én délelőtt Kemény ismét tárgyalt Hallerrel. Ez alkalommal arról igyekezett meggyőzni, hogy a Lakatos-kormánynak a fegyverszüneti kérelmet elutasító álláspontja nem volt őszinte, amit az is bizonyít, hogy a kormány nem a „szerencsétlen államfői szándékkal" való szembehelyezkedést, hanem a lemondást választotta."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 390. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Holnap beköltözhet a pártirányítás egy hűvösvölgyi villába…"

"Másnap a nyilasok a Hűvösvölgyben, a 22. SS lovashadosztály körletében kaptak egy villát…"

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 88. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"Vigyáznunk kell velük!"

"…ön is elfogadta a nyilas hatalomátvétel tervét? - Ugyan kérem! Ezt a tervet a mi oldalunkon senki sem támogatta teljes szívvel..."

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 283. old Höttl interjú

"Nekik első a saját kis bugris országuk."

“…“akkor Önök német kezdeményezést óhajtanak?", Kemény ezt felelte: „nem, Szálasi akar kezdeményezni”. Szálasi valójában mint magyar ember és nem mint német ügynök akarta átvenni a hatalmat…"

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 446. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006