1944. szeptember 12. 

Budapest, Wolfsschanze, Hatvan

A kvarclámpás jelenet forrásai:

"Bethlen becsempészése a várpalotába viszonylag még könnyű volt. Nagy gondot okozott azonban, hogy miként juttassuk vissza biztonságban rejtekébe. Mindenki ismerte az országban, és ha más nem, jellegzetes bajusza hamarosan árulójává válhatott. Ennélfogva rábeszélték Bethlent, hogy távolítsa el ezt a feltűnő ismertetőjelét, s ezt meg is tette. Ezzel azonban csak még rosszabb lett a helyzet, mert barnára sült arcából szembeszökően ütközött ki leborotvált felső ajkának fehérsége. Ekkor menyem jó ötlete segített rajta. Kvarclámpával pótolták a napsugarak hiányzó hatását és Bethlen egyenruhában, sapkáját mélyen szemére húzva,szerencsésen kijutott a városból."

Horthy Miklós: Emlékirataim 266. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"A «titkos tanács" után felmerült a probléma, hogy Bethlen Istvánt hogyan csempészik ki a várpalotából. Féltünk, hogy esetleg felismerik, ezért aztán valakinek az az ötlete támadt, hogy talán el kellene távolítani jellegzetes bajuszát. A bajuszt leborotválták, de Bethlen így még gyanúsabban nézett ki, mert a bajusztalan leborotvált rész - napbarnított arcával ellentétben - vakítóan fehér volt. Ekkor eszembe jutott Pista kvarclámpája, amely még ott volt a fürdőszobánkban. A jelenlévők mind felkísérték István bácsit hozzám az emeletre, ahol letakartam az arcát, csak a bajusz helyét hagytam ki, és addig kvarcoltam - vigyázva, nehogy megégjen - , amíg a fehér folt teljesen el nem tűnt! Nagy siker volt, és Bethlen Istvánt egyenruhában, sapkával már nem lehetett felismerni; szerencsésen vissza is jutott vidéki rejtekhelyére."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 326. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

Bethlen Szent-Iványival is találkozott szeptember 12-én:

"Az egykori miniszterelnök, gróf Bethlen István, aki azért jött rejtekhelyéről Budapestre, hogy az említett koronatanácson részt vegyen, még néhány napig a fővárosban maradt. Szeptember 12-én hosszú beszélgetést folytattam vele - mint utóbb kiderült, utolsó alkalommal. A Várban találkoztunk, s mintegy másfél óráig beszélgettünk. Nicky kísért el a szobáig, ahol Bethlent egyedül találtam."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 184. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Meglátja, felveszi a huszárkapitányi egyenruháját, sapkát nyom a fejébe, és mindenki egy fess negyvenesnek fogja hinni! Elsétálhat majd a német követség előtt, azok sem fogják felismerni!"

"Bethlen gróf huszár ezredesi egyenruhában, bajusz nélkül jelent meg a Várban - alig ismertem rá."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 93. old, Európa Kiadó Budapest 1992 

"Sajnos, igazad van, lányom. Nem nagyon ért itt ehhez senki."

"Bethlen indulatosan a szememre hányta, hogy még nem kötöttük meg a fegyverszünetet, amire már égetően szükség volna."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 93. old, Európa Kiadó Budapest 1992

"Maga nem vállalná, István bácsi? Magánál jobb követet el sem tudnék képzelni!"

"...az USA és a Szovjetunió fogja megnyerni a háborút, ezért két delegációt kell küldeni, egyet Washingtonba, egyet Moszkvába. Nagyon fontos lenne, hogy haladéktalanul alkalmas embereket küldjünk az USA-ba és Angliába (Bethlen, Barcza, Bakách-Bessenyey), valamint Moszkvába (Faragho)."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 187. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Az oroszokkal folytatandó tárgyalások kapcsán felvetettem Faragho táborok nevét, akit közelebbről nem ismert. Ezután egy nagyon fontos akcióra utaltam, arra, hogy le kellene menni Nagy-Britanniába és az USA-ba, s hozzátettem, hogy Angliába őt szeretnénk küldeni. Erre nem mondott semmit."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 186. old Magyar Szemle Könyvek 2016

A megszólításokon mindig sokat gondolkodtam, kutattam utánuk. Ebben az esetben biztosra mentem, hiszen Ily maga nevezi Bethlent "István bácsi"-nak:

“felkísérték István bácsit hozzám”

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 326. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Vörös vezérezredesnek volt ideje gondolkodni a repülőn, melynek nagyobb kitérőt kellett tennie nyugat felé, mert Varsónál harcok dúltak. Megnyugtatta a tény, hogy Hitler kitart a farkasvermében Kelet-Poroszországban."

"IX.14. - A szovjet csapatok kombinált szárazföldi-tengeri offenzívát kezdenek a Baltikumban.

- Az 1. Belorusz Front bevonul a Varsó melletti Pragába, de a Visztulát elérve leállítja támadását."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS

"September 16, 1944 (Saturday)

Hitler made the decision to go through with the Ardennes Offensive in his Prussian headquarters (the Wolf's Lair)."

https://en.wikipedia.org/wiki/September_1944

The Dates Of Hitler’s Stays In Wolf’s Lair:

https://wolfsschanze.pl/en/hitlers-stay-in-wolfs-lair/

"Egyeztetett a kormányzóval, a miniszterelnökkel, és neki is személy szerint szilárd képe van a tennivalókról, a jövőről."

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.1944. szeptember 11.

"...elkezdte felvázolni a katonai és világpolitikai helyzetet."

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.1944. szeptember 12.

A Manchester Guardian 1945. január 25-i számába is íit erről. A fentieknek ez utóbbi írás némileg ellentmond.

Macartney-nak is úgy számolt be a találkozóról, ahogy az újságban írta le, nem ahogy a naplójában örökítette meg:

"Vörös - a saját beszámolója szerint _ rendkívül kényelmetlen helyzetben volt. Hitler, aki pontosan tudta, hogy mi történt a titkos tanácsosok ülésén, és azt is, hogy mi történt a szeptember 11-i minisztertanácson, két órán keresztül mondta a magáét, miközben Himmler, Keitel és Guderian csendben hallgatták."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 431. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Mit is kérdezett? Hogy a magyar nemzet öngyilkos akar-e lenni? …  Eltökélt szándékunk a bolsevizmus ellen küzdeni!"

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.1944. szeptember 12.

"Jegyezze meg, aki kiugrik ebből a hajóból – legyen az ember vagy nemzet –, menthetetlenül vízbe fullad!"

"Németország - mondta Hitler - az utolsó csepp véréig fog védekezni. „Aki kiugrik ebből a hajóból - legyen az ember vagy nemzet -, menthetetlenül vízbe fullad.""

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 431. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a németek tisztában voltak szinte párbeszéd szintjén a magyar kabinetüléseken elhangzottakkal, sőt a Svájcon keresztüli kapcsolatfelvételi próbálkozásokkal is."

"Hitler, aki pontosan tudta, hogy mi történt a titkos tanácsosok ülésén, és azt is, hogy mi történt a szeptember 11-i minisztertanácson..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 431. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006
Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.1944. szeptember 12.

"Szeptember 12-én egy amerikai újság Londonból pontos beszámolót közölt (nevekkel és részletekkel) Magyarország svájci tárgyalásairól."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 408. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"De lássák a jóindulatomat, és türelmemet: mivel a magyar kormány helyesen döntött a harc folytatása mellett, az ígért segítsége megadjuk. Mégpedig komoly segítséget! Akkor, amikor nyugatra csak öt zászlóaljat küldünk, a Kárpátokba öt hadosztályt irányítottam!"

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.1944. szeptember 12.

"Elhatároztam, hogy ezzel az átcsoportosított erővel Erdélyen kívül a Kárpátokon túli Romániát is visszafoglaljuk!"

"Szeptember 11-én Vörös vezérezredes von Greiffenberg gyalogsági tábornokkal a német főhadiszállásra repült, hogy ott személyesen is előterjessze a magyar követeléseket. Ez alkalomból Hitler nemcsak a követelt öt páncéloshadosztályt ígérte meg, hanem azzal is biztatta Vörös vezérezredest, hogy hamarosan olyan hadművelet kezdődik, amellyel Erdélyen kívül még a Kárpátokon túli Romániát is visszafoglalják."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 96. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"Jól döntöttek, hogy folytatják a harcot! Különben kénytelen lettem volna a Duna vonalát kijelölni a következő védvonalnak."

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.1944. szeptember 12.

"Vörösnek másfél óra után alkalmat adott elmondani a saját kéréseit. … a Gestapo túlkapásait, a magyar haderők parancsnokságának kérdését, és persze, hogy Németország értesítse Magyarországot abban az esetben, ha tárgyalásokat kezd bármelyik ellenséges hatalommal."

"Magával vitte beszámolójában a Kormányzó legutóbbi próbálkozását ... biztosítékot követelt arra vonatkozóan, hogy további magyar területek nem lesznek evakuálva előzetes konzultáció nélkül; hogy Magyarorszag hatékony katonai segítséget kap, és szabályozzák a Magyarországon harcoló erők parancsnokságának kérdését. Követelte a magyarországi politikai foglyok elengedését (ez mindaddig nem történt meg), valamint a Gestapo es az SS magyarországi működésének megszüntetését. Végezetül ez a ultimátum azt követelte, hogy Németország értesítse Magyarországot abban az esetben, ha tárgyalásokat kezd bármelyik ellenséges hatalommal."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 430-431. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Most kaptam az üzenetet, hogy Temesvárt bevették a csapataink!"

"A „koncentrikus támadás", melyben a 2. és a 3. magyar hadsereg vett részt, 13-án reggel indult meg. A 3. hadsereg Arad és Lippa irányában nyomult előre és 14-én Aradot el is foglalta. A magyar akcióval egyidőben az ezen a fronton tartózkodó német csapatok is támadást indítottak és Temesvárig jutottak el. A 2. magyar hadsereg, mely közvetlen a támadás előtt komoly erősítést kapott, szintén sikeresen haladt előre és a bihari hegységben kisebb offenzívát indított, Kolozsvár térségében pedig elérte a Maros vonalát."

Rozsnyói Ágnes: 1944. okt. 15. (A Szálasi-puccs történetéhez), Századok – 1959

"Továbbnyomulva délre a német erők szeptember 12-én bevették a gyenge román erők által tartott Temesvárt. Másnap a magyar Harmadik Hadsereg elfoglalta Aradot és Lippáig nyomult előre."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 432. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ha Magyarország kitart mellettünk, a háború végén területileg is jól járhat!"

Vitéz Vörös János m. kir. Vezérezredes Vezérkari Főnök naplója, Englewood: Universe Publ. Comp, 1979.1944. szeptember 12.

"Még aznap a megígért csapatokból egy teljes német páncélos harckocsi ezred megérkezett Magyarországra, kikerülte Budapestet, és Hatvannál kirakodott."

"IX. 12-e annak jegyében folyt le, hogy hajnalban egy német pc. he. Budapest „környékén'" kezdet kirakni (Aszód-Hatvan területén)..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 393. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Még aznap a megígért csapatokból egy teljes német páncélos harckocsi ezred megérkezett Magyarországra, kikerülte Budapestet, és Hatvannál kirakodott."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 723. old

Egyéb források a Hitler-Vörös találkozóval kapcsolatban:

"A kormány a legközelebbi napokban Hitlerhez küldte Vörös vezérkari főnököt," hogy szándékát a Magyarországnak nyújtandó segitségben kipuhatolja. Kiderült, hogy Hitler a szeptember 7-én és 8-án tartott ülésekről igen pontos tájékoztatást kapott, de az is, hogy a kormánynak a háború folytatására irányuló elhatározásával szemben bizalmatlanságot tanúsított. Katonai segítségre vonatkozó, kézzelfogható eredményt Vörös nem hozott magával."

Horthy Miklós: Emlékirataim 267. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...szeptember 12-én az immár valóban sürgőssé vált német erők bevetése ügyében Vörös János, a vezérkar főnöke a német főhadiszállásra utazott. ... Vörös János üres katonai ígéretekkel tért vissza. Továbbá Hitler fontos üzenetével, amelynek értelmében „a Lakatos-kormány iránt a legteljesebb bizalmatlansággal viseltetik". "

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 139-140. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992