1944. október 6. Budapest, Moszkva

"...pár napja az oroszok beszüntették mindhárom keleti fronton a harcot, … Mintha az angolszászok is felfüggesztették volna a bombázásokat. Egészen úgy néz ki, mint egy előkészület ejtőernyős akcióra."

"Attól a naptól kezdve, amint a magyar küldöttség megérkezett Szlovákiába, a Szovjet Hadsereg beszüntetett minden aktív ellenségeskedést mindhárom magyar hadsereg frontján, ugyanakkor az angol és amerikai légierő is abbahagyta a magyar városok bombázását, tápot adva ezzel - mintegy melléktermékként - újból a híresztelésnek, hogy az angolszász ejtőernyős csapatok Nyugat-Magyarországra való érkezése a közeljövőben várható. Az angolszászok aktivitásának hiánya véletlen egybeesés is lehetett, de az oroszok passzivitása majdnem biztos, hogy azt a célt szolgálta, hogy megkönnyítse a magyar hadsereg átállásának kivitelezését."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 467. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...délkeleten az oroszok Békéscsabán és Gyulán vannak, emiatt a 3. magyar sereg a Tisza jobb partján kénytelen újabb védvonalat felállítani Szeged és Szolnok között."

"A magyar 3. hadsereg október 7-étől a Tisza jobb partján Szeged és Szolnok között igyekezett új védővonalat kiépíteni..."

Magyarok a II. világháborúban / A magyarországi hadműveletek 1944-ben

"X.6. - A 2. Ukrán Front általános támadást indít a Délkelet-Alföldön."

Magyarország a második világháborúban • Lexikon A-ZS / Kronológia / 1944

"...felkeresett egy népi német küldöttség a Bácskából, hogy ők nem futamodnak meg a fegyveres szolgálat elől, de ők a hazájukat szeretnék védeni a magyar hadseregben, és nem az SS-ben meghalni."

"Szeptember közepe táján megjelent nálam a Külügyminisztériumban egy népi német küldöttség a Bácskából, az újvidéki Fernbach Péter főispán vezetésével, s az alábbiakat tudatta velem: a hadköteles svábok a magyar hadseregben kívánják teljesíteni katonai szolgálatukat, nem pedig a német SS-ben, amelybe most besorozzák őket. Harcolni akarnak, védeni a hazájukat, mivel azonban Magyarországon élnek, az alkotmányos hadseregben kívánnak eleget tenni hadkötelezettségüknek. Előadásukból sejteni lehetett, hogy a svábok a katonai szolgálatot nem a párt irányította SS-ben szeretnék teljesíteni, ahogyan Hitler kívánta."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 115. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"A német vezetés elvárása az lenne, hogy a szlovákiai magyarság az ottani németekkel együtt harcoljon az előrenyomuló oroszok ellen. Az én javaslatom az, hogy ezeket a magyarokat inkább telepítsük át Magyarországra."

"A szovjet hadsereg előrenyomulása láttán a magyar kormánynak foglalkoznia kellett a szlovákiai magyar népcsoport helyzetével is. Szeptemberben a szlovákiai magyarság két vezetője, Esterházy János gróf és Csáky Mihály gróf azt kérdezte tőlem, mi legyen az álláspontjuk azzal a német követeléssel szemben, hogy az ottani magyarok a szlovákiai németekkel együtt vegyenek részt az előrenyomuló oroszok elleni aktív harcban. Vagy jobb-e, ha a magyarok a szovjet hadsereg előrenyomulása esetén elhagyják Szlovákiát és áttelepülnek Magyarországra. A németek azt követelték, hogy a magyar szervezetek védjék a népi német városokat és falvakat. Csáky gróf, aki közvetítette ezeket a kérdéseket, utalt az immár elviselhetetlenné váló, egyre erősbödő német nyomásra. E kérdéseket megvitattuk a minisztertanácsban, s utána azt ajánlottam a szlovákiai magyar népcsoport két vezetőjének, hogy a magyarok maradjanak a helyükön, de kerüljenek mindennemű együttműködést a szlovákiai németekkel, akik a nemzetiszocializmus feltétlen hívei."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 114. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"...közös német-nyilas akcióra kell számítanunk a kormány és őfőméltósága ellen."

"Megbízható forrásokból tudomásunkra jutott, hogy német akcióra kell számítanunk a kormányzó és a kormány ellen. Különösen október elején sűrűsödtek ezek a hírek."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 86. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"A napokban mozgolódást láttunk a vár körül. Valószínűleg az őrséget térképezték fel."

"Ő (Bakay) pontosan tájékozva van arról, hogy a németek felpiszkálták a nyilasokat a puccsra, azonban mikor a nyilasok látták Bakay rendszabályait, meghátráltak. Várható azonban, hogy bármely pillanatban újra próbálkoznak, ezért semmi sem változott az intézkedésekben. Meg fogja kapni a zlj. pk. a parancsokat és feladatot. (Emillel közölve.)

Az I. hat. vkf. közlése szerint Bakay karhatalma igen komolyan van megszervezve és néhány alakulata (testőr-, őr-, és még 1-2 zlj.) teljesen megbízhatónak látszik Bakay szempontjából."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 453. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Az előbb hozta ezt Vörös. Egy nyilas kormánylista. … Horthy még egy dokumentumot felemelt. — Ezen a Gestapo értékeli a katonai vezetőinket megbízhatóság szempontjából."

“Horthyhoz Vörösnek köszönhetően eljutott a tervezett nyilas kormánylista, valamint a Gestapo egy irata is, amely „megbízhatóság” szempontjából értékelte a magyar katonai vezetőket, sőt a német csapatmozgások sem maradtak rejtve a kormányzó előtt. Nagy Valér rendőrfőkapitány-helyettes közvetlenül Vattaytól kapott parancsot arra, hogy detektívjeivel állapítsa meg a dunántúli német csapatok erejét és tartózkodási helyét.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 107. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Szem elől tévesztettük."

"A magyar vezérkar és a katonai elhárítás sem tudott többet. Skorzenyt Pilisben azonosították, de amikor szállást változtatott, nyomát vesztették."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 452. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Moszkvában az angol és amerikai követségekre egyszerre futott be az értesítés az orosz külügyminisztériumból: magyar fegyverszüneti delegáció érkezett a szovjet fővárosba, a Vörös Hadsereg vezetése felvette velük a kapcsolatot. … A Szovjetunió vezetése a magyar küldöttség által bejelentett feltételeket teljességgel elfogadhatatlannak tartja."

"Szovjet részről eközben kapcsolatba léptek a nyugati szövetségesekkel. Molotov tájékoztatta a moszkvai angol és amerikai nagykövetet a magyar küldöttséggel folytatott megbeszélésekről, ismertette velük a kormányzó Sztálinhoz írott levelét is. Közölte a nagykövetekkel, hogy a magyar álláspontot elfogadhatatlannak tekintik."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 293. old

“Megvizsgálva Horthy kormányzó üzenetét és a magyar delegáció nyilatkozatát, a Szovjet Kormány úgy véli, hogy a magyar javaslatok nem kielégítőek és elfogadhatatlanok.”

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 63. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"…Churchill brit miniszterelnök és külügyminisztere látogatására készítettek elő. Úgyis itt lesznek pár napon belül..."

"...felső szintű tárgyalásokra Moszkvába várták Churchill miniszterelnököt és Eden külügyminisztert. Moszkvai jelenlétük a magyar küldöttséggel folytatandó tárgyalások idején segítséget jelentett, hiszen rövidre lehetett zárni a fegyverszünet kérdésében esetleg felmerülő vitás kérdéseket a szövetségesekkel."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 289. old

"Éjfélre járt, amikor Bakay különleges csoportja megérkezett a Zách utcai laktanyához. … Aznap éjjel Bakay  ötvennégy árulásra szövetkező tisztet tartóztatott le."

“...6-án a Zách utcai laktanyában egy razzia keretében több tisztet le is tartóztatott (összesen 54 főt).”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 108. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Október elejéről egy meglehetősen homályos eset érdemel említést. Bakay titkosszolgálata megszerezte azoknak a tiszteknek a listáját, akik a KABSZ tagjai, egy pontos tervvel együtt, amelyet Ney dolgozott ki, a főváros különböző részeinek a megszállásáról. Ezt követően Bakay tisztjei október 6-ról 7-re virradó éjjel letartóztattak egy csoportot, amely aktiv és tartalékos tisztekből állt, és amelynek vezetője egy Sike nevû őrnagy volt. Árulással és a Kormányzó elrablására szőtt tervekkel vádolták őket."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 465. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006