1944. október 3. Moszkva, Budapest

"Előző nap semmi sem történt. Aznap sem."

"Ennek megfelelően Kuznyecov a második tárgyalás után eltűnt és hagyta a magyarokat magukban dühöngeni a külvárosi szállásukon, ahol október 5-ig tartózkodtak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 467. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A bizottságot ezután a kémelhárító Moszkván kívül fekvő villa-telepére szállították. Itt négy napot vártak semmittevésre kárhoztatva, szigorú őrizet alatt."

Dr. Teleki Géza: A moszkvai fegyverszüneti tárgyalások, Hírünk a Világban, 5. Évfolyam 1-4. szám, 1955.01.01.

"...elővette a sifrírkönyvet, letette maga elé, … Legyen csak annyi, hogy “megérkeztünk és az összeköttetést a vezérkarral azonnal felvettük”."

"Faragho   Gábornak   már   a   megérkezés   éjszakáján   első gondja  volt, hogy Budapesttel megteremtse a közvetlen rádiókapcsolatot. Ennek részleteit a legalaposabban kidolgozták. Sikerült egy olyan komplikált  siffret találni,  amely  avatatlanok részéről csak akkor fejthető meg, ha azoknak sok sürgöny jut a kezeik közé. A siffre ötös számjegyekből állt és egy-egy szám vagy egy betűt, vagy egy egész szót jelentett. Órákig tartott egy-egy sürgöny megszövegezése és ugyanennyi időt vett igénybe a megfejtés is. Az első távirat, amelyet a kormányzónak elküldöttek, így szólt: megérkeztünk és az összeköttetést a vezérkarral azonnal felvettük A táviratokat Moszkvából a vezérkar adta le és vette fel, Budapesten a kormányzóságon Vattay altábornagy főhadsegéd felügyelete alatt a rádiót csendőrök kezelték és a siffrekulcsot csak  Horthy István  özvegye  és  ifjú  Horthy Miklós  ismerték."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Még időben megkapták, hogy a hajnali rádiózásra alkalmas idősávban le tudják adni Budapest felé."

"Moszkva Budapest télen 100 és 80 méteres hullámhossz körül oda-vissza általában este hat-héttől durván nyolcig-kilencig könnyen megy és van egy reggeli időablak is a mindenkori aktuális téli napfelkelte előtt egy-három órával."

Részlet Lázin Miklós nekem írt leveléből

"Ebéd után kiültek a házat körülvevő park egyik padjára, minél messzebb az őröktől, elővették jegyzeteiket, és megpróbálták értelmezni a történteket."

"...autóval egy Moszkva melletti kis kertes házhoz hajtottunk. Október 13-áig ez lett a főhadiszállásunk."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 223. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Másnap, október 2-a, hétfői napra esett, s most először tudtunk zavartalanul, megfigyelők nélkül beszélgetni. A teljes titoktartas érdekében kimentünk a kertbe, s az ottani padokra leülve vagy föl-alá sétálgatva alaposan megbeszéltük a történteket, s bizonyos konklúziókra jutottunk..."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 223. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Mindhárman elővettük a Zólyomban vásárolt jegyzetfüzeteinket, s lejegyeztük az elmúlt három-négy nap krónikáját. Részletesen megbeszéltük az oroszok egyik kulcsemberénél, Kuznyecovnál tett első látogatásunk momentumait is, s ellenőriztük Géza jegyzeteit. Így a szövegek mindhárom jegyzetfüzetben megegyeztek."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 224. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Na de mi az, hogy nem tudnak a Makarov-levélről? Hiszen az az alapja a tárgyalásunknak! Arra kaptunk a kormányzó úrtól felhatalmazást!"

"Megbízatásuk az volt, hogy a delegáció a Makarov-levélre hivatkozzon..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 339. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Hamarosan a két idősebb magyar tanítgatta a fiatalt..."

"A kedd és a szerda (október 3-4.) békésen telt. Egész idő alatt a kertben sétáltunk, beszélgettünk, problémákat vitattunk meg. Testmozgás gyanánt segítettünk két orosznak tüzifát vágni a konyhára. Sok fotót készítettem."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 224. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"Fogunk találni száz Horthy-párti képviselőt, akik ezt aláírják, belépnek a Nemzeti Szövetségbe, és mire Rajnissék észbe kapnak, már egészen másképp néz majd ki a kis szövetségük, mint gondolták."

"Az Alsóházban a vállalkozásnak sikere volt, de tipikus magyar átalakuláson ment át. Miután bizonyos számú nyilaskeresztes (vagy azzal szimpatizáló) képviselő aláírta a csatlakozási dokumentumot, Teleki Mihály odavitte a listát Lakatoshoz és államtitkárához, Fáyhoz, akik azt mondták neki, hogy szerezzen annyi aláírást, amennyit csak tud, hogy semlegesítsék a szélsőségeseket. Elsősorban a határozatokat kellett nácitlanítani, mivel a MÉP és az Erdélyi Párt nem hajlandó aláírni semmi olyant, ami előmozdítaná Magyarország belső nácivá válását. Ezért a Rajniss által beterjesztett eredeti tervezetet gondosan átdolgozták, kihagyták „a nemzetiszocialista célok szolgálatára" utaló összes mondatot, és csak azt hagyták meg, hogy a Nemzeti Szövetség célja „az egész nemzet egyesítése a Kormányzó vezetése alatt..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 462. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"1944. október elején a Nemzeti Szövetség elnöke arra kérte a miniszterelnököt, hogy fogadja az elnökséget; Lakatos eleget is tett e kérésnek."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 85. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"A Nemzeti Szövetség alapvetően a kormánypárt jobbszárnyából és szélsőjobboldali képviselőkből állt, és létrehozása Rajniss Ferenc ötlete volt, amit Veesenmayer is támogatott Lakatos azonban semlegesítette az ötletet azzal, hogy a Magyar Élet Pártjának képviselőit is beléptette a szervezetbe…"

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 117. old, Open Books, Budapest, 2022