1944. október 2. Kőrösmező, Budapest

A kőrösmezői jelenet forrása:

"Megmutatták, hogy merre lehet a magyar fővédelmi vonal és mi elindultunk a mutatott irányba, de alig mentünk kb. ötven lépést, géppisztoly tűzzel fogadtak bennünket. Dudás lábát érte egy sorozat és én az oldalamba kaptam egy lövést. Földre vetettük magunkat s csak kétségbeesett kiabálásunkra szüntették be a tüzet az előttünk levő bokrokban elbújt magyar katonák. Dudást betámogattuk a lövészárokba, majd a kötöző helyre mentünk. Dudás öt sebből vérzett, az én sebem nem volt veszélyes, a golyó oldalt érte a bordámat és két hét alatt begyógyult. Aczél előttünk pár perccel előbb érkezett a századparancsnokhoz más úton, és így későn érkezett. A századparancsnok Aczél baráti köréhez tartozott, s így a bekötözés után haladéktalanul indultunk hátrafelé, a rajvonal mögé. Kifelé menet, a szomszédságban egy az előző napon a magyar állásokba keveredett szovjet csapattal nagy harc kezdődött, s mi bokáig érő vízben szaladtunk a lövészárokban s fejünk búbjáig sárral mocskolódtunk be, de végül is szerencsésen kikecmeregtünk a lövészárokrendszerből. Dudás nagyon vérzett s a kötözőhelyen új kötést kapott. A segélyhelyről Rahóra, a kémelhárításra kísértek bennünket, ahol már várták visszatérésünket. Sáros ruháinkat rendbe szedve, pár órai pihenő után Máramarosszigetre vittek bennünket, Farkas Ferenc tábornok új főhadiszállására."

Pintér István - Faust Imre: Faust Imre visszaemlékezése a nem hivatalos magyar fegyverszüneti delegáció moszkvai útjáról, Párttörténeti Közlemények, 1981. június (27. évfolyam, 2. szám)

"A Führer eldöntötte, hogy a kormányzó nem maradhat a helyén. Herr Szálasi, ön alakítana kormányt és egyben átvenné a legfőbb hadúr szerepét is."

"a főszereplő még Veesenmayer volt, aki a német főhadiszállásáról érkezett, ahol kézhez vette Hitler döntését. A döntés pedig így hangzott:

1. ...a Kormányzó nem maradhat a helyén, helyéről el kell távolítani; 2. a döntés miatt PV-nek egyensúlyként kell fellépnie, át kell vennie a miniszterelnökséget olyan formák között, hogy a kormányzói tiszt szüneteltetése alatt PV kezében fusson össze az államügyek legfelsőbb vezetése és a Legfelsőbb Hadúri jogok gyakorlása is..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 440. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...olyan módon kell végrehajtani, hogy lássa ország-világ, a magyar nép kívánta a politikai változást. Európa összes népe ellenünk fordult, Magyarország a hősies kivétel."

"Maga Szálasi ugyanígy meg volt győződve arról, hogy a javára szóló döntés feltétel nélküli (Veesenmayernek sohasem sikerült ebből a szempontból illúzióit eloszlatnia). Tüstént elkezdett az „átmenet" végső részletkérdéseivel foglalkozni. ... Így például Veesenmayer egyetértett Szálasival abban, hogy amikor a hatalomátvételre sor kerül, együtt elmennek Horthyhoz, a hivatalos hatalomátadás elrendezése végett. Szálasi ragaszkodott ahhoz (és Veesenmayer egyetértett), hogy a hatalomátvételnek alkotmányos formában kell megtörténnie. Hosszas viaskodás után megegyeztek a kormánylistában. ... Nehéz volt Szálasit kielégíteni, ami késleltette e különleges formula elkészítését, mivel ragaszkodott hozzá, hogy a legprecízebb módon, kibúvok nélküli garanciát adjon Németország azzal kapcsolatban, hogy megvédi Magyarországot; és az is sok időt emésztett fel, hogy a megegyezés pontosan szimmetrikus és kölcsönös formában legyen megfogalmazva."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 464-465 oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A németek részéről megtörtént a döntés, ennek végrehajtását azonban függővé teszik attól, hogy lehetséges volna-e az egésznek olyan tényalapot adni, melyből természetes módon kiolvasható lenne az, hogy a Nemzet az Államfőtől kezdödöen utolsó alkotóeleméig saját elhatározásából és önként hajtotta végre a szükséges és egyértelmű átállást Németország oldalára; a német vezetésnek erre szüksége van, és pedig két okból:

1. Európa minden népe eddig ellene fordult, akár mint megszálló, akár mint barát, akár mint ellenség jelentkezett földjén; a német vezetés szempontjából rendkívül fontos lenne, ha kimutathatná a tényt, hogy a háború legválságosabb szakaszában önkéntes és teljes csatlakozást kap Délkelet-Európa vezető népe részéről..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 442. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Az ezzel kapcsolatos, nemzethez szóló felhívást már meg is írtam."

"Winkelmann átadta a németre lefordított szöveget Veesenmayernek, aki arra kérte PV-t, hogy a német fordítást véglegesítése előtt nézze még át együttesen dr. Hallerrel."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 442. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"És szabad megtudnom, mikorra tervezik az eseményt?

Egyszerre válaszolt a két német.

— Még nem látjuk ennek a belpolitikai alapját.

— Minél hamarabb!"

"Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a puccs mikor legyen, Szálasi azt a határidőt javasolta, amikor a Magyarországon tartózkodó német csapatok felzárkóznak a fronton küzdő két magyar hadsereg mögé, megakadályozandó, hogy a magyar hadseregek átálljanak és közbeavatkozzanak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 454. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Amikor Szálasi és követői Veesenmayer és Winkelmann visszaérkezése után először megtudtak valamit ezekből a döntésekből, ez belőlük nagy izgalmat váltott ki, mivel úgy értették, a Szálasi javára szóló döntés azt jelenti, hogy Szálasi azonnal átveszi a hatalmat. Nem sokkal a németek visszaérkezése után Kovarez (Kemény társaságában) felkereste Szálasit, és jelentette: „A hatalomátvétellel kapcsolatos döntés megérkezett, és néhány napon belül végre lesz hajtva"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 463. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Herr Szálasi, arra kell kérnem, hogy még az országgyűlés esetleges ülésére se hagyja el a rejtekhelyét. Csak ott tudjuk magát megvédeni."

"Veesenmayer arra kéri PV-t, ne hagyja el Werbőczy utcai szállását; nincs kifogása az ellen, hogy a parlamentben is megindították a kezdeményezést a magyar nemzetiszocialista kibontakozás érdekében; azonban ne vegyen rajta részt személyesen..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 440. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"...a nyilaskeresztes párt tagjainak felfegyverzése."

"Végezetül: a pártszolgálatosoknak meg kell kapniuk a megígért fegyvereket."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 454. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Hát nem azt mondták,  hogy csütörtök a lehetséges időpont?"

"PV : megkérdezi Winkelmannt, hogy mikor fog kezdődni az akció, hogy ennek megfelelően készülhessen fel rá;

Winkelmann: talán már e héten csütörtökön hajnalban, ha minden úgy megy, ahogyan elgondoltak..."

Karsai Elek: “Szálasi naplója” 441. old. Kossuth Könyvkiadó Budapest, 1978

"Eközben az egyetlen, amit Szálasinak nem sikerült Veesenmayerből kicsikarnia, a nulladik óra időpontja volt. A tárgyalások ezen a ponton egyre kevésbé voltak kielégítőek. Szálasi újra és újra sürgette az akciót."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 465. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Lázár tábornok a baloldal képviselőivel találkozott..."

"A memorandum átadása után, október 2-án került sor Lázár Károly és Kovács találkozójára, ahol a munkásság felfegyverzéséről tárgyaltak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 218. old Magyar Szemle Könyvek 2016