1944. október 15. Budapest, Moszkva

A Veesenmayer és Rahn közötti jelenet forrásai:

"Amint ezekről a különféle fejleményekről egymás után érkeztek a jelentések, Rahn és Veesenmayer egyre jobban úgy érezték, hogy játszmájuk nyerésre áll. Már látszott, hogy a Magyar Hadsereg az ő oldalukon áll. Nem fenyegette a németeket veszély a civil lakosság részéről, és mindketten azt hitték, hogy Horthy ingadozik, különösen azért, mert mindketten azt hitték, hogy Horthynak kellett jóváhagyni Vörös parancsát. Úgy érezték, hogy az idő nekik dolgozik, és biztonsággal Lakatosra hagyhatják a kezdeményezést a megígért tárgyalások megkezdésére."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 529. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Akkor megkonzultálta az ügyet Veesenmayerrel, és a két férfi nyilván egyetértett abban, hogy reménytelen lenne a javaslatot Hitler elé terjeszteni. Azt is feltételezték, hogy Horthy felégette maga mögött a hidat a Proklamációval. Ezért Szálasit kellene Horthy helyébe tenni. De még mindig jó lenne, ha lehetséges lenne békés átmenet a „Panzerfaust" akció realizálása nélkül, és a Magyar Hadseregeket rá kell beszélni, hogy folytassák a harcot, vagy legalábbis ne forduljanak a németek ellen. Ennek a második és fontosabb célnak elérését megkönnyitené, ha kombinálni lehetne az elsővel."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 516. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"De miután Vörös parancsa ki lett adva, már semmi esélye sem volt annak, hogy a Magyar Hadsereg valaha is úgy cselekedjék, ahogyan azt Horthy akarta. Heszlényi készségesen elfogadta Vörös parancsát és éppen úgy harcolt tovább a szovjet csapatok ellen, mint ahogy azt korábban tette. Később nyíltan Szálasihoz csatlakozott."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 521. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Elvétve előfordul ellenállás..."

“Figyelemre méltó, hogy a hadiakadémiai hallgatók minden politikai vélemény dacára másnap a kormányzói szózat hallatán egységesen cselekedtek. Ebben persze komoly szerepe volt annak, hogy András ezredes és Lajtos Árpád őrnagy, a hadiakadémia mérvadó tanárai egyértelmű utasításokat adtak. A korábban nem teljesen legálisan beszerzett hat golyószóróval és puskákkal megszállták a helyi postaközpontot, útzárakat létesítettek, megállítottak és lefegyvereztek minden német alakulatot. Ez esetenként könnyen ment, a helyi kényszersorozott bácskai svábok örömmel adták le fegyvereiket…”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 88. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...az aknazár felszedését követeljük. Nem bír a követség így működni! Diplomáciai státuszunkat sértik ezzel!"

"Veesenmayer kijelentette, hogy addig nem hajlandó Lakatosékkal tárgyalni, amíg fogolynak érzi magát. ... Veesenmayer kifogásolta, hogy nem tud érintkezni a követségen kívül lakó személyzettel."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 147. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

"...leginkább tanácstalanságról számolnak be. Nem értik a proklamációt, sem a hadparancsot."

"Figyelemre méltó, amit a 2. hadsereg parancsnoka, Dálnoki Veress Lajos vezérezredes ír a kiáltványról: "A legnagyobb zavart a harctéren küzdő csapatok között okozott a kiáltvány. Nagy része a csapatoknak nem hallotta azt, és akik hallották, nem kaptak felülről utasítást, hogy mit kell tenniök..."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 132. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

“Lengyel Béla altábornagy visszaemlékezésében más szempontokat is felvetett: „Hogy a proklamáció megelőzze a németek ellenakcióit, mindjárt el kellett volna rendelni, hogy minden hadosztály és ennél magasabb parancsnokság azonnal vegye fel a szembenálló oroszokkal az összeköttetést hadikövetek (parlamenterek) útján, és tűzzék ki a fehér zászlókat.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 163. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...jobb nekünk, ha a hatalomváltás legitimnek tűnik. A kormányzó a saját akaratából mond le és nevezi ki Szálasit a maga helyébe."

“Maga a Szálasi-hadparancs viszont teljesen ellenkezett azzal, ami a németek koncepciója volt ...  a Horthy-proklamáció hamisítvány, illetve annak megelőlegezése, hogy Horthy átadta a hatalmat Szálasinak…”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 169. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Ideje lenne kivinni innen Szálasit."

"Szálasi a német követségen rejtőzött, valósággal kétségbe ejtve Veesenmayert és Rahnt, akiknek ő hiányzott ott a legkevésbé, hiszen a Várat lezárták, és Szálasi semmilyen intézkedést sem tudott kiadni.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 123. old, Open Books, Budapest, 2022

"Nem mi megyünk hozzá, jöjjön ide ő!"

"Mintegy délután negyed hatkor felhívta a Német Követséget, és javasolta, hogy Rahn és Veesenmayer jöjjenek át a miniszterelnökségre ,,megvitatni a javaslatokat mindkét ország érdekében".

A németek, részben azért, mert csapdára gyanakodtak, de azért is, mert meg akarták mutatni a magyaroknak, hogy ki a „nagyobbik kutya", elutasították ezt az ajánlatot, noha a tárgyalások gondolatát elfogadták: javasolták, hogy ez a Német Követségen legyen lebonyolítva. A magyarok viszont féltek ettől, és ehhez csak azzal a kikötéssel járultak hozzá, hogy Lakatos kapjon menlevelet, hogy az úton oda és vissza mentes legyen a nyilaskeresztesek zaklatásától. A vita eltartott bizonyos ideig, de végül Veesenmayer átküldte a saját kocsiját Feine követségi titkárral és mellé egy másik kocsit is, kíséretül.2

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 530. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006.

“Október 15-én késő délután Lakatos magához kérette a német követet, Rahn nagykövettel együtt. Veesenmayer azonban - a nemzetközi szokások ellenére - erre nem volt hajlandó, „hanem azon óhajának adott kifejezést, hogy a miniszterelnök keresse fel őt a német követségen…" 

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 147. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

Moszkvai jelenet forrásai:

"15-én kora reggel két jegyzéknek is nekiláttunk. Az első egy kérdés volt a szovjet kormányhoz, és a végleges fegyverszüneti tárgyalásokhoz szükséges szakértők szakterületére és minőségére vonatkozott. A második két részből állt: Faragho Antonovnak írott személyesebb hangú leveléből, válaszul utóbbi személyes levelére, a második rész egy szóbeli jegyzék volt az orosz kormánynak címezve. Mindkét dokumentumot délután adtuk át az oroszoknak."

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 253. old Magyar Szemle Könyvek 2016

"A Vörös Hadsereg vkf helyettesének, A. I. Antonov hadseregtábornoknak … Hadseregtábornok úr, pár szóban bátorkodom Önnek elmagyarázni a Magyarország kormányzója által hozott döntést. Lehetetlen egy olyan ember által hozott döntésben kételkedni, mint a kormányzó, aki ilyen ragyogó katonai karriert futott be, s akinek 77 éves kora ellenére eltökélt szándéka hogy személyesen védi meg a királyi várat … Az a tény, hogy a kormányzó és a kormány úgy döntött, Budapesten marad, világosan mutatja, hogy elfogadták és készek végrehajtani a fegyverszüneti feltételek legfontosabb pontját: a németek elleni aktív ellenállást. Ezt a döntést támasztja alá az is, hogy még saját életüket is kockára teszik a főváros lakosságának biztonsága érdekében, ahelyett, hogy megfogadnák, amit a kormányzónak javasoltam, s az orosz és a magyar csapatok védelme alá helyeznék magukat…"

Szent-Iványi Domokos: Visszatekintés 1941-1972, 253-254. old Magyar Szemle Könyvek 2016