1944. október 15. 

Budapest – Budavári Palota

Az első jelenet forrásai:

"Délután 1/2 6-ra újra Horthyhoz hívták Utassy és Nádas ezredeseket. Utóbbi volt kiszemelve arra, hogy mint a vezérkar hadműveleti osztályának vezetője s így jól tájékozott, a fronton keresztül Szegedre menjen. A kormányzónál Vattay társaságában Vörös János igazította el őket. Vörös egy térképen berajzolva közölte Malinovszkijjal a magyar csapatok állását, helyzetét és erejét. A német csapatokra vonatkozó felvilágosítások elől azonban továbbra is elzárkóztak. „A 4. pontra vonatkozó válasz nem volt berajzolva a térképen, — írta Utassy, — utasításom az volt, hogy e kérdésnek ki kell térni és azt mondani, hogy a németek bizalmatlanok velünk szemben és nem adnak közlést csapataik elhelyezéséről. Ha az orosz forszírozza a németek megtámadását, akkor az elől ki kell térni. Vörös azt mondta, hogy nem képzelheti el egy magyar tisztről, hogy rálőjön a németekre. A Kormányzó — (mint ahogyan már idéztük — K. M.) — azt mondotta, hogy az oroszoknak meg kell érteni, hogy lelkileg nem tudja összehozni, hogy a németeknek hadat üzenjen." A küldöttségben azonban közben újra változást eszközöltek. A jól tájékozott Nádas ezredest Vörös János utólagos kérésére — aki ehhez szabad kezet kapott — este 9 óra körül kicserélte és Szentmiklóssy István őrnagyot, a Honvédelmi Tanács titkárságának beosztottját jelölte, aki ismét csak „teljesen tájékozatlan volt". Ilyen felemás, félrevezető megbízással és újra csak felelőtlenségre valló összeállításban készült tehát a második tiszti küldöttség arra, hogy a fronton átmenjen."

Korom Mihály: Horthy kísérlete a háborúból való kiválásra és a szövetséges nagyhatalmak politikája (1944 október), Századok – 1974

"Horthy aznap 18 óra után fogadta Vörös János jelenlétében Nádast és Utassyt. Nádas nem akarta elvállalni a feladatot, ezért Vörös azt mondta Horthynak, hogy nem tudja nélkülözni, helyette mehetne Szent-Miklósy.{51} Horthy azonban nem sokkal később a nap legnagyobb lebeszélőjének, Lakatosnak a hatására úgy döntött, hogy Szent-Miklósy mégse induljon el.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 207. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Este hat óra körül Utassy és Nádassy ezredesekkel a kormányzóhoz mentem, mert őket akartam átküldeni Malinovszki marsall hadseregparancsnokhoz, aki Arad környékén tartózkodott, hogy vele az átállás részleteit letárgyalják. Később Nádass helyére Szentmiklóssy őrnagy került volna, de tizenhatodikán hajnalban, még elindulásuk előtt, mindkettőjüket a németek letartóztatták."

Paál-Radó: A debreceni feltámadás, 1947

"Október 16-án reggel Szegeden nem jelentkezett magyar küldött. Nádas Lajosnak eszébe sem jutott, hogy átmenjen, sőt! - éppen hogy a nyilas hatalomátvétel ügyeit intézte. Azok sem mentek - el sem indultak -, akik erre készek lettek volna: Utassy Loránd és Szent-Miklósy István vezérkari őrnagy…"

Bokor Péter: Végjáték a Duna mentén - interjúk egy filmsorozathoz, RTV-Minerva-Kossuth, Budapest 1982, 311. Old

"Utassy ezredesnek 15-én du. 1/2 6 órakor Malinovszkij követeléseire azt válaszolta, hogy „az oroszoknak meg kell érteni, hogy lelkileg nem tudja összehozni, hogy a németeknek hadat üzenjen"."

Korom Mihály: Horthy kísérlete a háborúból való kiválásra és a szövetséges nagyhatalmak politikája (1944 október), Századok – 1974

"Horthy aznap 18 óra után fogadta Vörös János jelenlétében Nádast és Utassyt. Nádas nem akarta elvállalni a feladatot, ezért Vörös azt mondta Horthynak, hogy nem tudja nélkülözni, helyette mehetne Szent-Miklósy. Horthy azonban nem sokkal később a nap legnagyobb lebeszélőjének, Lakatosnak a hatására úgy döntött, hogy Szent-Miklósy mégse induljon el.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 207. old, Open Books, Budapest, 2022 

"...a háttérben zenét sugárzó rádió hirtelen megreccsent. — Figyelem, figyelem! … — Vörös János vezérkari főnök hadparancsát hallják."

"Vattay ténylegesen támogatta Vörös akcióit anélkül, hogy előzetesen konzultált volna ezzel kapcsolatban a Kormányzóval, sőt anélkül, hogy utólag informálta volna, mit tett. Ezért Horthy először csak akkor szerzett tudomást Vörös parancsáról, amikor délután 5 óra 20 perckor a rádióban hallotta."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 521. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

“Ettől kezdve kezdett a rádió először semleges zenéket sugározni, majd 18 óra körül elhangzott a „Beregfy vezérezredes azonnal jöjjön Budapestre” felszólítás, ezt követően pedig beolvasták itt is Vörösnek a harc folytatására vonatkozó hadparancsát.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 151. old, Open Books, Budapest, 2022

"Meghamisították a parancsomat!"

"A nyilaskeresztesek ellenparancsot fogalmaztak, melyet a rádió Vörös vezérkari főnök nevében tett közzé. … Vörös személyesen jelentette nekem, hogy az ő nevében kibocsátott közleményhez semmi köze sincs."

Horthy Miklós: Emlékirataim 275. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Tizenhat évvel később felettébb érdekes volt az ő „harctéri naplójában" alávaló feljegyzését olvasni - saját maga bizonyította, hogy hazudott a kormányzónak, amikor jelentette, hogy a felhívás az ő tudta nélkül lett leadva:

„Őfőmélóságának a proklamációjáról, amelyben a fegyverszünetet közzéteszi, pár perccel 13 óra után vettem tudomást. Hogy a magyar hadsereg ütőképességét továbbá fenntarthassuk, kellett nekem 14.30-kor egy parancsot kiadni, amelyben a rádióban leadott proklamációt megmagyarázom, mert annak nem egész világos szövegéből arra a megállapításra lehetne jutni, hogy egy fegyverletételről van szó. Ezt azonban minden eszközzel el kell kerülni…"

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 376. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

“Vörös azzal a szöveggel, hogy a nevében kiadott parancs hamisítvány, már október 15-én is próbálkozott (még ha ezt a vezérkari főnökségen nem képviselte is, hanem csak akkor, amikor onnan a Királyi Palotába visszatért) – ezzel magyarázható, hogy a Vár utolsó, Moszkvába küldött táviratában is hamisítványnak nevezték a parancsot.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 199. old, Open Books, Budapest, 2022 

"Vörösnek először a parancsról kellett magyarázatot adni, amelyet a Kormányzó és családja a rádióban hallott. Már akkor kész volt a hazugsága: azt mondta, hogy a parancsát „meghamisították". Ezt az állítást Ilona asszony elhitte, fontosnak tartotta és megtáviratozta Moszkvába."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 534-535. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Az asztalra tette egymás után az üzeneteket."

"A kimerült miniszterek - Lakatos, Hennyey és Schell - leültek egy késői ebédhez, és amíg erre várakoztak, egy sereg kedvezőtlen jelentés érkezett. Hindy “letartóztatta Aggtelekyt, és így a többi fővárosi csapat elé a Proklamáció elutasításának példáját állította". A németek tankokat és csapatokat vonultatnak fel Pesten. A Rádió az ellenség kezén van. Aztán egy küldönc elhozta Vörös parancsát. Mielőtt Lakatos átment a németekhez, már meg volt arról győződve, hogy a Magyar Hadsereg bármely hirtelen „színeváltozásának" gondolatát mint teljesen reménytelen elgondolást le kell írni."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 529-530. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Pécsett mind a lakosság, mind a katonaság teljesen felkészületlen volt a Proklamációra, ... Akkor érkezett meg Vörös parancsa, és „újra fellélegeztek". A vezénylő parancsnok elutasította Malinovszkij felszólítását. Falragaszokon adta tudtul a kormányzói Proklamáció elutasítását és elrendelte a harc folytatását, Vörös parancsának megfelelően. A legtöbb vidéki centrumban (kivéve persze azokat, amelyek az orosz arcvonal mögött voltak) minden ellenállás nélkül a németek oldalára álltak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 523-524. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Az egyik „rohamzászlóaljat" vezénylő parancsnok (Németh őrnagy) délután 2 órakor ért Husztra, amikor a segédtisztje tájékoztatta a Proklamációról. Erre azonnal a Hadsereg főhadiszállására sietett, de ott nem talált magasabb rangú tiszteket. A híradóközpontban csak egy alacsonyabb rangú tiszt tartózkodott, aki tájékoztatta, hogy a kormányzói parancs, amelynek minden egység engedelmeskedni tartozik, úgy szól, hogy a Hadseregnek le kell tennie a fegyvert. Ezután Németh a közelben lévő Főparancsnokságon található puskákat lefoglalva beosztottjaival közölte a helyzetet és azt, hogy ő tovább harcol. Amikor a beosztottjai (szerinte egyhangúlag) ezzel egyetértettek, megszállta a telefonközpontot, és minden érdeklődőnek ugyanebben az értelemben adott tájékoztatást. Aztán elment a helyi parancsnokokhoz és őket is tajékoztatta arról, amit tett. Délután 5 órakor az őt meglátogató egyik német tiszt köszönetet mondott neki és közölte vele, eldöntött kérdés, hogy az Első Hadsereg folytatja a harcot. Valójában minden egység úgy határozott, hogy nem teszi el a fegyvert."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 523. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A karhatalmi zászlóaljat Vörös János azzal a feladattal rendelte fel, hogy az egyre feszültebb hadihelyzetre való tekintettel biztosítsa - a Margit-hidat kivéve - az összes budapesti hidak légi, földi és vízi védelmét. Ehelyett ez az alakulat október 15-én parancsnokával, Mészáros István ezredessel az élen a Pasarétre vonult, a nyilasok oldalára állt át, a testőrség után átvette a Vár „védelmét"..."

Vigh Károly: Ugrás a sötétbe, 108. old. Akadémia Kiadó, Budapest 1979

“Csupán a Göd és Érd térségében állomásozó őrnaszádosztályok tudtak volna gyorsan a fővárosba jutni. Hardy erre október 15-én délelőtt adott parancsot, de azt vezérkari főnöke csak a proklamáció után továbbította. Az 1/II. őrnaszádosztály annak dacára kifutott Gödről, hogy értesült arról, hogy a németek a Margit-sziget északi csücskén négy löveget vittek állásba, amellyel szemben aligha lett volna komoly esélyük felvenni a harcot … A sötétben és ködben azonban két őrnaszád felült a partra, és emiatt útját csak reggel tudta folytatni.”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 211-212. old, Open Books, Budapest, 2022

"Még mindig van esély, hogy elhagyják az országot."

"A kormányzó körül kialakult bizalmi csoport elszigetelve működött, a kormány és a honvédség irányában sem rendelkezett a szükséges kapcsolatokkal. A megszállás következményeként az államapparátus már nem tudta, vagy nem akarta a kormányzó döntéseit végrehajtani. Téves helyzetértékeléséből következően Horthy arra számított, hogy a németek tudomásul veszik majd a fegyverszünetet."

Nagybaczoni Nagy Vilmos: Végzetes esztendők 207. old. Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2017

"Lakatosnak felhatalmazást adtam a megbeszélések folytatására. Meglátjuk, hogy alakul."

"Horthy hozzájárul, hogy Lakatos tárgyaljon a németekkel egy esetleges kompromisszumról."

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 385. old, Open Books, Budapest, 2022

Ily jelenetének forrásai:

"A délután folyamán leadtuk a következő táviratot (XVI):

»A kormányzó fia ma reggel németek és nyilaskeresztesek által elfogva. Lőtték az épületet, amelyben tartózkodott, nincsenek további hírek. A város erős német erőkkel van körülvéve. Kaptunk egy német ultimátumot."

Később még a következő távirat ment el (XVII):

„Német ultimátum ma este 22 órakor jár le (15-én). Azután német támadás várható. Kérünk gyors segítséget előnyomulással Budapestre. Rádió német kézen van."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 372. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Felháborodva hallgattuk ezt a Vörös János vezérkari főnök nevében közölt adást!"

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 375. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Tost szolgálatban volt, Nicky már nem lehetett velünk, így az utolsó két táviratot én rejtjeleztem. (XVIII):

„Összekötetéseink el vannak vágva, kétséges, hogy a megbízott holnap megérkezik. Kérjük a fronton keresztül összeköttetés felvételét az 1. és 2. hadsereg parancsnokaival, ha közöttünk megszakadna a kapcsolat. Közöljétek, hogy tárgyalásokat Lajival - erre a lehetőségre kinevezett miniszterelnökkel - kell folytatni, és további lépésekre fel van hatalmazva. A Rádiót elfoglalták a vezérkari főnök felhívása előtt."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 375-376. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Hamarosan ezután Vörös János megjelent a várpalotában, és kijelentette, hogy a felhívás az ő tudta nélkül lett leadva! Úgy éreztem, akár igaz akár nem, ezt közölni kellene a moszkvai delegációval, nehogy  azt higgyék, hogy az adás tőlünk eredt. Ezért megfogalmaztam a kovetkező rövid sürgönyt, és bevittem Miklospapához jóváhagyásra (XIX):

«A vezérkari főnök felhívása meghamisítva lett, a német kézen lévő Rádió által leadva.» Átírtam rejtjelre, és leadtam a rádiósoknak. Ez volt az utolsó táviratunk. Én ezeket 20 és 22 óra között adtam le, és rejtély marad, ami a hivatalos feljegyzésekben áll, hogy az utolsó három távirat csak másnap, reggel 5-kor lett a várból elküldve."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 376. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018