1944. október 14. 

Budapest – Úri utca, Sándor-palota

"Le a háborúval! … Az utca népe is azt vitatja, vajon Faragho csendőrparancsnok tényleg Moszkvában tárgyal-e. Tényleg kiugrik Magyarország is a háborúból?"

"Október 14-én már nyugtalan volt a budapesti utca képe. A házak falán “Le a háborúval!", “Éljen a béke!" stb. stb. Sok ember az utcákon. És mindenkitől azt hallani: napokon belül megtörténik az átállás, a háború elveszett, letesszük a fegyvert az oroszok előtt. Általánosan ismert, hogy Faragho Moszkvában tárgyal. Asszonyok is beszélik."

Kádár Gyula: A Ludovikától Sopronkőhidáig Magvető Könyvkiadó Budapest, 1978 733. old

"Az Úri utcai német követségen várta őt Veesenmayer, Winkelmann és Guderian."

"A két férfi megtanácskozta a helyzetet, és úgy találták, hogy hasonlóképpen látják a dolgokat: egyetértettek abban, hogy minden erőfeszítéssel azon kell lenni, hogy kompromisszumot lehessen kötni Horthyval, mert az elkerülhetővé teszi az erőszak alkalmazását. Rahn kérésére Veesenmayer megkérte Winkelmannt, hogy jöjjön át a követségre. Ennek Winkelmann eleget tett. Rahn megkérte, hogy vegye elejét annak, hogy az SS vagy a német rendőri erők csináljanak bármit is, mielőtt ő Horthyval beszélne. Winkelmann azt válaszolta, hogy személy szerint kész eleget tenni Ran kérésének, de ő már nem teljes ura a helyzetnek. Jelenleg Von dem Bach a helyi SS-emberek és rendőregységek főparancsnoka, és magatartásából ítélhetően valószinűtlen, hogy politikai megfontolások megakadályoznák drasztikusabb eszközök alkalmazásában. Amikor Von dem Bach-hoz fordultak ugyanezzel a kéréssel, ő annak rendje és módja szerint kijelentette, hogy „a szükségállapot időtartama alatt minden neki van alárendelve, mint főparancsnoknak". Mindazonáltal a diplomáciai tevékenységeket nem kívánta ellenőrizni..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 489. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"…ez élet-halál kérdése!"

“Önök ezért életükkel felelnek” – állt egy kettejüknek címzett, Ribbentrop által írt táviratban. Így Veesenmayer első lépésként már október 13-án kihallgatást kért Horthytól...”

Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből - Horthy Miklós a világtörténelem színpadán, 113. old, Open Books, Budapest, 2022

Az Ambrózy és Lakatos közötti jelenet forrásai:

"Lakatos miniszterelnök, kérdésemre válaszolva, ezt írta nekem 1966. április 14-én Ausztráliából: „Amikor október 14-én délben Ambrózy elém teriesztette a miniszterelnökségen a kiáltvány szövegét, kihúztam belőle azt, hogy »mától fogva Magyarország hadiállapotban lévőnek tekinti magát Németországgal«. Véleményem azt volt, hogy csak az erősebbik fél használhat ilyen hangot; a gyakorlati oldaláról tekintve a dolgot, arra gondoltam, hogy ezzel az egész akciót kockáztatjuk, a kormányzóval együtt lerohanhatnak minket stb. Javaslatomat elfogadták."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 117. old. Európa Kiadó Budapest, 1992

"Október 14-én, szombaton délután fél kettőkor Ambrózy Gyula, a kabinetiroda főnöke a következő üzenettel keresett fel: „A kormányzó elérkezettnek látja az időt a fegyverszünet megindítására." Feladatom, hogy még a délután bizalmas minisztertanácsot hívjak egybe Jurcsek és Reményi-Schneller kizárásával), melyen a koronatanácson tárgyalásra kerülő összes teendőt megbeszéljük és előkészítjük. Az üzenet hallatára ösztönös nyugtalanság fogott el. Az volt az érzésem, hogy a döntő lépés katonai része nem eléggé átgondolt s nincs is megfelelően előkészítve. Nem volt tiszta képem a hadsereg várható magatartásáról. Aggodalmamnak kifejezést is adtam. Ambrózy azzal magyarázta a lépés sürgősségét és szükségességét, hogy az éppen Moszkvában ülésező konferencián az angolok és az amerikaiak is jelen vannak, ennélfogva szándékunkról mindhárom nagyhatalom egyidejűleg tudomást szerez."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 161. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Végül egy proklamáció tervezetét mutatta meg, melyet a kormányzó a rádión keresztül a nemzethez kíván intézni. Rövid eszmecsere után vállaltam a minisztertanács összehívását és megfelelő lebonyolítását. Vállaltam, hogy Hennyeynek utasítást adok jegyzékünk előkészítésére, melyet a három nagyhatalomhoz semleges követek útján intézünk."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 161-162. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"Egyetlen aggályom támadt, miután elolvastam a proklamació tervezetét, és pedig a következő kitételt illetően: „Magyarország a mai naptól fogva hadiállapotban lévőnek tekinti magát Németországgal." Ezt a pontot teljesen elhibázottnak és az erőviszonyok figyelembevételével kivihetetlennek tartottam. Ambrózy megnyugtatott, hogy a szövegen még történnek változtatások. Ebben megnyugodtam."

Lakatos Géza: Ahogy én láttam 162. old. Európa Könyvkiadó Budapest 1992

"14:30. Ambrózy felkeresi a miniszterelnököt. Közli vele, hogy a kormányzó elérkezettnek látja az időt a cselekvésre. Arra kéri Lakatost, hívia össze a minisztertanácsot, tárgyalják meg a fegyverszünettel kapcsolatos kérdéseket, és hozzanak megfelelő határozatot. Lakatos megismétli Ambrózynak is, amit korábban a kormányzóval folytatott beszélgetésen mondott. Ellenzi a tervezett akciót, mert megítélése szerint „abból fegyverszünet úgysem lesz". Úgy vélte, a németek nem fogják eltűrni, elsöprik az egész kormányt, és egy nekik megfelelő, szélsőjobboldali kormányt ültetnek a helyére."

Kanyó András: Horthy és a magyar tragédia, Népszabadság könyvek 2008, 350. old

"A program hirtelen megváltozása október 14-én reggel azonnali akciót tett szükségessé, különböző irányokban. Horthy Ambrózyval átnézette a Proklamációt, és nem tudni, szándékosan vagy feledékenységből, de nem vette figyelembe Lakatos ellenvetéseit. A sérelmek listáját bővítette Bakay elrablására, valamint a felforgató röplapokra való hivatkozással. Azt a mondatot, amely Horthy szándékát kifejezte: „közöltem a Német Birodalom itteni képviselőjével, hogy az eddigi ellenfeleinkkel fegyverszünetet kötünk, és velük szemben minden ellenségeskedést beszüntetünk", annyiban átalakította, hogy beszúrta za „előzetes" szót a fegyverszünet elé, de a „kötünk" és a „beszüntetünk" szavak változatlanok maradtak."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 490. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Aznap a kora délutáni órákban Lakatos miniszterelnököt Ambrózy Gyula, a kabinetiroda főnöke kereste fel a kormányzó egyenes üzenetével, mely szerint a kormányzó elérkezettnek látja az időt a fegyverszünet megkötésére. Lakatos meglepetéssel fogadta az elhatározást. Éles vita támadt Lakatos és Ambrózy között. Lakatos minden erejével ellenezte a kormányzó elhatározását."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 351-352. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Herr Hennyey, audienciát  szeretnék kérni a kormányzó úr őfőméltóságától holnapra, minél korábban."

"Ezt követõen Horthy azt mondta Hennyeynek, hogy másnap délre hívja fel a Várba Veesenmayert. A magyaroknak ebben az egyben szerencséjük volt: Veesenmayer ezt megelőzően maga jelentkezett másnapra audienciára. Így ebbe Horthy csak egyszerűen beleegyezett, és így Veesenmayer nem fogott gyanút amiatt, hogy Horthy valamit vele közölni akar…"

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 490-491. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"…meg is bízott vele, hogy értesítsem a birodalmi meghatalmazottat: október 15-én déli tizenkét órakor jelenjen meg nála. A véletlen úgy hozta, hogy Veesenmayer, amikor beszéltem vele, az én közvetítésemmel ugyanerre az időpontra kért kihallgatást."

Hennyey Gusztáv: Magyarország sorsa Kelet és Nyugat között 117. old. Európa Kiadó Budapest, 1992