1944. március 24. 

Budapest

"Március 24-én kisütött a nap, végre melegebb időt jósoltak."

"Ő maga is a hadseregre akar összpontosítani. A katonák nem kerülhetnek német parancsnokság alá."

"Nem vonhatják el parancsnokságom alól a honvédhadsereget, és nem olvaszthatják be egyszerűen a német véderőbe."

Horthy Miklós: Emlékirataim 255. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...köszönetet mondott nekem, hogy nem vállaltam kötelezettséget, és hogy a honvédség felett megillető jogaimat fenntartanom sikerült."

Horthy Miklós: Emlékirataim 257. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...csak ő képes a Hadsereget érintetlenül és egységesen nemzeti parancsnokság alatt tartani..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 312. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A magyar alakulatok lefegyverzésére ugyan nem kaptak parancsot, de nem engedhettek senkit se ki, se be a laktanyák területéről."

"Hitler eredetileg nemcsak kaszárnyákba akarta zárni, de le is akarta fegyverezni a magyar hadsereget. Ténylegesen a lefegyverzés nem következett be mindenütt, csak a kaszárnyába zárás, és a tisztek (akik készek voltak harcolni a németek oldalán az oroszok ellen, ha a németek egyenrangú felekként kezelik őket) egyre nyugtalanabbak voltak bezártságuk miatt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 319. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Eközben az utcákon egyre többször tűntek fel sárga színű, “Pol” jelzésű gépkocsik. … Akit megbízhatatlannak értékel a német vezetés, azt betuszkolják egy ilyen gépkocsiba, elviszik a Melinda útra. Ott egy gestapós tiszt kartotékot nyit neki, amit aztán ábécé sorrendben akkurátusan behelyez egy fadobozba. Több polcot töltöttek meg az ilyen kartotékok."

"Már az első nap délelőttjén érkeztek a hírek a letartóztatási hullámról. Az utcákon sárga színű „Pol" jelzésű gépkocsik száguldoztak a „megbízhatatlanok" összeszedésére. Itt említem, hogy amikor nemsokára én is sorra kerültem, a Melinda úton lévő gestapósoknál egyik kihallgatásom alkalmával láttam egy nagyméretű fadobozt, amelynek rekeszeiben ABC-sorrendben kis alakú kartotékok voltak — becslésem szerint több ezer — nevekkel, lakcímekkel és egyéb adatokkal.

Kádár Gyula: Emlékezés az ország német megszállására. (1944. március 19.) – 1974. 1. sz. 75–91. p. Hadtörténelmi Közlemények, 21. évfolyam, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1974) Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"...a Vörös Hadsereg már közeledett az országhatárhoz. A Tatár-hágótól pár nap távolságra voltak. Ha odaérnek, akkor a német arcvonalba éket vernek, és szabaddá válik az útjuk Magyarországra."

"A Vörös Hadsereg talán már csak 100—150 km-re van az északkeleti Kárpátok gerincétől. Útja onnan szabad a Kárpátok felé és ha az utánpótlás lehetővé teszi, napok alatt a Tatár-hágón lehet. Akkor pedig a dél-ukrajnai és galíciai német arcvonal között kb. 200 km-es űr keletkezik. Az arcvonalak tehát elszakadhatnak egymástól."

KÉRI KÁLMÁN: VISSZAEMLÉKEZÉS 1944. MÁRCIUS 19-RE Hadtörténelmi Közlemények, 21. évfolyam, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1974) 1974. 1. sz. 92–103. p.   Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"...a visszavonuló magyar csapatokat ne engedjék együtt a magyar határok mögé, hanem német alakulatok közé ékeljék őket."

"...az esetleges visszavonulásoknál ne engedjék a magyar megszálló csapatokat a magyar határok felé, a továbbiakban azokat csak német csapatok közé beékelten alkalmazzák, mert fennáll annak a lehetősége, hogy adódó alkalommal átállnak a szovjet csapatok oldalára."

Kádár Gyula: Emlékezés az ország német megszállására. (1944. március 19.) – 1974. 1. sz. 75–91. p. Hadtörténelmi Közlemények, 21. évfolyam, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1974)

"A magyarországi Gestapo kinézte és lefoglalta magának az Astoria szállót..."

"A Gestapo kilenc felsőházi tagot és tizenhárom képviselőt nyomban letartóztatott: megszállta a rendőrfőkapitányságot, és lefoglalta saját használatára az Astória Szállót."

Horthy Miklós: Emlékirataim 250, 257. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Foglyok vagyunk a saját országunkban! A rezidenciánkon!"

"A kormányzó szinte fogoly volt ebben az időszakban..."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 272. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Folytatódnak a letartóztatások. Chorint és Weisst is elvitték. Felsőházi tagok!"

"Ugyanakkor letartóztatták Chorin Ferencet és báró Weiss Manfrédot - mindketten felsőházi tagok voltak."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 275. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"Azon a napon más igen fontos személyeket is letartóztattak. Köztük a Keresztes-Fischer testvéreket, a legitimista vezér gróf Sigrayt, Csekonics Ivánt, Szapáryt, a képviselő Apponyi György grófot, Gratz Gusztávot, Laky Dezsőt, Rassayt, Vázsonyit, Somogyváryt, a kisgazda Szentiványit és a Parasztunióból Nagyot, a szociáldemokrata Peyert, Buchingert, Mónust, Malasitsot, a Nemzeti Banktól Baranyait, a rendőrségről Sombor-Schweinitzert, több beosztottját, a Külügyminisztériumból Szentmiklóssyt és Szegedi-Maszákot, különböző katolikus papokat, akik kiemelkedő szerepet játszottak az Ellenállási Mozgalomban, az újságíró Parragit, Lajost, Svatkót és Andorkát, az iparos és bankár Aschnert, Vidát, Mátyást, Madarassy-Becket, Kornfeldet, Chorint, Goldbergert, a Kormányzó orvosát, Ádám professzort és barátját, Konek admirálist, különböző magyarországi lengyel vezetőket, egyiküket, Kolontay tábornokot lelőtték, a Badoglio-kormány diplomáciai képviselőit és más külföldi küldöttségekkel kapcsolatban lévő személyeket, az amerikai légi küldöttség tagjait, akik 16-ról 17-re virradó éjjel érkeztek a Hadik-kaszárnyá- ba, de három napi szabadságuk után elfogták őket, és Újszászyt, valamint Kádárt, azzal a váddal, hogy fogadta őket, és a Szociáldemokrata Pártból húsz-harminc második vonalhoz tartozó figurát. Ez a lista nem tartalmazza valamennyi letartóztatott nevét, mivel a megszállás első heteiben több száz, sőt több ezer embert tartóztattak le."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 320-321. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Betiltották a rendezvényeinket is."

"Hát istenem, elmaradtak a Kossuth-megemlékezések."

"...az üzletek nyitva voltak és a gyárak dolgoztak, de minden nyilvános összejövetelt betiltottak, köztük természetesen - a március 20-ra tervezett Kossuth-ünnepségeket is. ... a Rádió programja főleg zene volt..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 313. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Azt jelentették, hogy délről elvonult pár német alakulat. Ifjabb Horthy felhorkant. — Lehet, hogy pár elment, de több jött be nyugatról!"

"Igaz, déli irányba a kormány megalakulása után Hitler kivonta a hadsereg egy részét, de annál több gestapós és SS jött be nyugatról."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 273. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"...ezeknek az egységeknek bizonyos részei elhagyták az országot, de más egységek érkeztek vagy jöttek létre helyettük, ezért Magyarország sohasem maradt „megszálló erők” nélkül."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 326. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Mindez azt jelentette, hogy a teljes megadás elmarad, hacsak a dolgok meg nem változnak. A csatlós államok hadseregének azt mondták, hogy szolgálataikra véglegesen nem lesz szükség és a következő napokban Hitler egy további ígéretét is beváltotta. Weichs visszatért a főhadiszállására, és számos csapat, amelyet a megszállásra magával hozott vagy visszatért korábbi álláspontjára, vagy kiment a frontra. Legtöbbjük április közepén távozott, és április 24-én éjfélkor a Margarethe akció hivatalosan véget ért. Mindazonáltal Hitler egy pillanatig sem gondolta, hogy Magyarországot, bármilyen tanulékony is, hagyja visszatérni a március 19 előtti állapotába. Még a megszállás likvidálása sem jelentett sokkal többet, mint némely (de nem minden) megszálló erő távozását, és a különböző német hatóságok kompetenciájának ebből következő kisebb módosítását. Ez egyszerűen annyit jelent hogy a március 20-án ideiglenesen létrehozott német ellenőrzési rendszer továbbra is megmaradt. 

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 324. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

Erről lásd még Ungváry Krisztián előadását Magyarország német megszállásáról: https://www.youtube.com/watch?v=2YJ_7vz8Wo4

"Csak egy megoldást látok. Hogy lemondok!"

"Még azzal is fenyegetőzött, hogy lemond..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 320. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Herr Ribbentrop, ez azon nyomban a kormányzó lemondásához vezetne."

"Weichs és Veesenmayer a feljebbvalóikhoz fordultak és kérték őket, hogy vonják vissza a kifogásolt intézkedéseket."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 320. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

 "Ismételt telefonbeszélgetéseik során hangsúlyozták, hogy a „kívánatos és megígért együttműködés" mindaddig nem alakulhat ki, amíg ez nem teljesül (pedig Magyarország most nyilvánosan megígérte, hogy minden erejét mozgósítja a bolsevizmus ellen). Két napon át semmi eredményt nem értek el Keitelnél és Ribbentropnál..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 320. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ha lemond, beláthatatlan folyamatok indulhatnak be. … az lenne a legbiztosabb módszer arra, hogy frontot nyissunk a saját hátunkban! A magyarok azt biztosan nem tűrnék, egy emberként fordunának ellenünk!"

"Weichs március 22-i naplóbejegyzése: "Ha mindezt megtesszük, ez olyan aljas politika lenne, amelynek következményei kiszámíthatatlanok. Egy ilyen lépés részünkről azonnal felsorakoztatná ellenünk a magyar ellenzék különböző köreit, amelyek most még mellettünk vannak, és jelenleg a megoldással elégedettek. A most megalakított kormány is visszalépne a kormányzóval egyetemben. Magyarországon általános felkelésre kerülne sor. Végső sorban így mi magunk nevelnénk ki ellenünk partizánokat, akik miatt kényszerítve lennénk az országban erős csapatkötelékeket tartani. Vagyis pont az ellenkezőjét érnénk el annak, amit akartunk! Ahelyett, hogy a magyarokkal a keleti front számára új csapatokat nyernénk, még majd onnan kell hadosztályokat elvonni, rendcsinálás céljából."

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 272. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018

"De ha lemondok, akkor kárba vész az elmúlt napok minden munkája!"

"Még azzal is fenyegetőzött, hogy lemond, ha nem tesznek eleget ezzel kapcsolatos óhajának. Ha azonban ez történnék, a megelőző napok összes munkája kárba vesznék..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 320. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Igenis, megvárjuk a Führer találkozójának az eredményét."

"...23-án és 24-én Hitler bizalmas tárgyalást folytatott Antonescuval..."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 320. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...a zsidókérdés megfelelő. Tetteket fogok kérni.  …  Átnézzük a magyarok gazdasági hozzájárulását is a háborús erőfeszítésekhez."

"Veesenmayer azt mondta Sztójaynak, hogy kormánya a zsidókérdéssel valamint az ellátással - ezen a termelés fokozását és a meglevő készletek átadását értette - kapcsolatos magatartásával bizonyíthatja be őszinteségét."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 318. oldal Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Az angolok nemsokára partra szállnak az Észak-Adrián."

"ROOSEVELT: Van még egy lehetőség. Talán célszerű volna partraszállást végrehajtani az Adriai-tenger északi részén, …

SZTÁLIN: Úgy értettem, hogy ezenfelül még három hadműveletet terveznek, amelyek közül az egyik egy partraszállás lenne az Adriai-tenger térségében."

Teheráni konferencia : A kormányfők első ülése, 1943. november 28., Teherán, Jalta, Potsdam : dokumentumgyűjtemény. (Tegeran, Jalta, Potsdam). Budapest : Kossuth, 1972 (2., bőv. kiad.).

"Egyidejűleg angol-amerikai partraszállás következne be Dalmáciában."

Hitler hatvannyolc tárgyalása 1939-1944 2. Kötet 274. old. Magvető Könyvkiadó, Budapest 1983

"Többen is mondták, fiam! Ne nézz így rám! … Mennyire megbízhatóak azok a források?"

"Előfordult, hogy apósom hivatali elfoglaltságánál és magas koránál fogva néha nem tudta teljesen áttekinteni a helyzetet. Magas rangú tisztek jelentései befolyásolták, akikről feltételezte, hogy megbízhatók. Célzatosan félrevezették, és azt jelentették, amiről gondolták, hogy szívesen hallja. Nem tudta úgy átlátni a helyzetet és meg ítélni az embereket, ahogyan például Pista tette, aki azonban fiatal volt és szabadon mozgott a külvilágban. Nagy segítséglett volna, ha Pista határozott fellépésével akkor mellette áll.

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona: Becsület és kötelesség 1. kötet, 284. old, Európa Könyvkiadó, Budapest 2018