1944. március 18. 

Klessheim, Ausztria

"Az admirálisi uniformisomat kérem! … A revolver nem része az admirálisi egyenruhának."


"Horthy az admirálisi uniformisában volt; mindig azt viselte, amikor nácikkal találkozott, egy beszámoló szerint azért, mert a kesztyűviselet együtt járt ezzel az uniformissal, és így nem kellett kezet ráznia azokkal, akiket nem szeretett. Az uniformisához nem tartozott revolver." 

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 297. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

" ...arra azonban egészen pontosan emlékszem, hogy kiszállásom előtt kétszer is magamhoz vettem pisztolyomat, és megint kétszer vissza is tettem. Tudtam, hogy - eltérően Hitler tábornokaitól - nem motoznak meg fegyver után... azonban a bíráskodás joga magasabb Lényt illetett meg. Pisztolyom a vonatban maradt." 

Horthy Miklós: Emlékirataim 252. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...kiszállt az érte küldött automobilból a kastély főbejáratánál, aggodalommal vette észre a kamerás embereket..."

Nagyapám : Horthy Miklós magyar dokumentumfilm, 2020 Rendező: Sipos József

"...kezet rázott Hitlerrel. Még meg is hajolt. Az üdvözlés rövid idejére így nem tűnt magasabbnak házigazdájánál..."

Nagyapám : Horthy Miklós magyar dokumentumfilm, 2020 Rendező: Sipos József

A klessheimi kastély


"The castle, built between 1700 and 1709 by the famous baroque master builder Fischer von Erlach, was expanded into a guest center for the imperial government from 1940 due to its central location to the Obersalzberg in Berchtesgaden and the city of Salzburg. The baroque building was renovated and apartments, dining rooms and lounges were built in the main building and in the cavalier's house in the castle park.

The newly structured interiors were designed in the typical Nazi style. A large part of the huge castle park was cleared and redesigned to create an axis with an access road to the motorway and a clear view of Hohensalzburg Fortress. At the entrance to the castle grounds, two gatehouses with three meter high eagle figures were erected. From the Salzburg - Rosenheim (Munich) railway line, a siding was built with platforms for accommodating special trains of considerable length. Under the cavalier's house, an additional basement was built as a bunker and equipped with a submarine unit to supply energy independently of the outside world."

By User:MatthiasKabel - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1272682

"...el kell érnie Hitlernél, hogy a magyar csapatokat hazahozzák az ukrán frontról. A hazát kell védeniük a kommunista horda ellen..."

"Horthynak találkoznia kell Hitlerrel, mint férfinak a férfival, és elő kell adnia Magyarország ügyét. Biztosítania kell a Führert, miszerint Magyarország a legőszintébben elhatározta, hogy megvédi a Kárpátokat. Ha Horthy így tesz, alighanem csakis és kizárólag ő vonhatja vissza a halott hadsereget, és viheti keresztül Kállay tervét, amely a Kárpátok saját erőből való megvédelmezésére vonatkozott. "

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 294. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...kérje meg Hitlert, hogy a magyar megszálló csapatok a Kárpátokba vonulhassanak vissza, mert ha a szovjet csapatok elérik a Kárpátokat, ott az egész magyar hadsereg védekezni fog."

Kádár Gyula: Emlékezés az ország német megszállására. (1944. március 19.) – 1974. 1. sz. 75–91. p. Hadtörténelmi Közlemények, 21. évfolyam, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1974) Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Kettesben vonultak be a tanácsterembe..."


"A két férfi az egyik földszinti szobába ment be. Schmidt, a tolmács követte őket és becsukta maga mögött az ajtót. Horthy ellenvetést tett. Hitler azt felelte, hogy Schmidt kizárólag jegyez, de Horthy azt mondta: ha a beszélgetés nem folyik szigorú értelemben négyszemközt, akkor kénytelen maga mellé venni tanácsadóit. Erre Schmidt távozott, és a Führer a Kormányzóval kettesben maradt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 296. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Ekkor kivágódott az ajtó, és a kormányzó lendületes léptekkel kirohant a teremből … Hitler szaladt utána, szinte nevetséges volt, ahogy a jóval kisebb embernek esélye sem volt a másik hosszú lépéseit beérni. 

— Herr kormányzó! Várjon! Nem fejeztük be!

Egy német tisztnek volt annyi lélekjelenléte, hogy Horthy elé állt..."


Felugrott a székből és kirohant a teremből. Ennek a jelenetnek a tanúi leírták, hogy amikor Horthy kirohant a teremből, vörös volt az arca, magában dörmögött és a szobájába vezető lépcső felé vette lépteit. Aztán azt látták, hogy Hitler, szintén dühösen és felindultan utána ro- hant, utolérte (Dörnberg báró zseniális módon feltartóztatta Horthyt), és kérlelni kezdte. De Horthy elhárította a kérlelést és bement a számára előkészített szobába.

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 297. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

Ezzel hirtelen felkeltem, és gyors léptekkel elértem az ajtót, hogy a kastély felsőbb emeletén rendelkezésemre bocsátott lakosztályba siessek. Hitler utánam futott.

Horthy Miklós: Emlékirataim 253. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"– Ha olyan kormánya lenne Magyarországnak, amely árulást követ el, én azonnal főbe lőném magam. – Azzal aztán nem érnék semmit!"

"...a kormányzó kijelentette: amennyiben akadna olyan magyar kormány, mely a háborúból kiugrani vagy átállni szándékozna, ő azonnal főbe lőné magát. Hitler erre mindössze csak annyit válaszolt: „Davon habe ich gar nichts.” Így Horthy azonnal el akart utazni. (Azzal semmit nem érnék)..."

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010 

"Mondat közben váltott magyarról németre, majd vissza..."

Horthy Miklós legalább ugyanolyan komfortosnak érezte a német nyelvet, mint a magyart, ha nem még otthonosabban használta azt. Ez szűrhető le egy fiatalkori emlékéből:

"Első estémet Budapesten a Nemzeti Színházban töltöttem. Az első sorban ültem, kifogástalan hallásom volt, mégis alig értettem valamit. Három éven át alig egy-két esetben hallottam magyar szót, nem csoda tehát, hogy időbe tellett, amíg édes anyanyelvem soká nélkülözött hangjaihoz ismét hozzászokhattam."

Horthy Miklós: Emlékirataim 30. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Azzal vádolt meg, hogy elárultam a szövetségünket..."

"Magyarország cserbenhagyni készül Németországot … Horthy haragra gerjedt az 'árulás' szó miatt. Azt felelte, hogy Magyarország az ezeréves történelme során soha nem árulta el szövetségesét. "

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 296, 297. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A kormányzó csak hosszas rábeszélés után volt hajlandó megjelenni a közös ebéden. … szótlanul ettek, … Hitler visszafojtott indulattal piszkálta a zöldségeket a tányérján..."


"...Horthy némi gondolkodás után – és feltehetően kísérete kérlelésének hatására – elfogadott. Az ebéd nagyon feszült légkörben zajlott..."

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010 

Hitler idegesen piszkált zöldséges táljában. Beszélgetésre én sem éreztem különös kedvet, és a szép terem asztalánál velünk együtt ülő nyolc úr hangulata szintén hasonló volt. 

Horthy Miklós: Emlékirataim 254. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Délután mégis újra összeültek."

"Ebéd után Hitler és Horthy ismét visszavonult."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 298. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A kormányzó természetellenesen feszes háttal ült, nem bírt Hitlerre nézni, inkább a textiltapéta bonyolult mintázatára szegezte a tekintetét."

Nagyapám : Horthy Miklós magyar dokumentumfilm, 2020 Rendező: Sipos József

"— Tudni akarjuk, hogyan kerülhető el a megszállás.  …

— Attól tartok, az nem lehetséges. A parancs már kiment, a csapatok elindultak."


"Szombathelyi vezérezredes haladékot kért a kormányzó számára, … A Führer kijelentette Szombathelyinek, hogy haladékról már nem lehet szó, mert a német csapatok reggeli indulására már ki van adva a parancs. Szombathelyi azonban tovább erősködött, hogy a reggeli indulás még mindig lefújható. Erre Hitler színjátékot játszva bekérette Keitel vezértábornagyot és megkérdezte tőle, hogy el lehet-e tolni a bevonulást, mire Keitel határozott nemmel válaszolt."

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010 

"...hívatta Keitelt és megkérdezte, hogy a megszállás leállítható-e mindezek után. Mindazonáltal Keitel azt válaszolta, hogy már késő, a rendelkezéseket már kiadták. A csapatok már mozgásban vannak, néhány csapat már át is lépte a határt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 299. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Hitler egy ideig magába roskadva, vizenyős tekintettel ült..."

"Szombathelyi a háború után azt írta, hogy a délutáni tárgyalás „a lehető legfagyosabb és legfeszültebb hangulatban folyt, amelyen Hitler teljesen magába roskadva, vizenyős tekintetével maga elé meredve ült.” "

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010

"Akkor én lemondok!" 

"...közöltem Hitlerrel: „Akkor én természetesen lemondok." "

Horthy Miklós: Emlékirataim 254. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...parancsot adok a határon várakozó román, horvát és szlovák csapatoknak is."


"...a szomszédos államok is csatlakoznának a megszálláshoz. „Ilyen esetben Magyarország jövőjét sem biztosíthatná.” Hitlernek ezek a mondatai azt jelentették Szombathelyi vezérezredes számára, hogy bekövetkezik az ország kifosztása, az eddig megőrzött erők elvérzése, s nemcsak az 1938 óta visszaszerzett területek kerülnének veszélybe, hanem egy még tragikusabb „Trianon” következhetne be az ország számára, egyenesen állami létünk megszűnése."

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010 

"...a németek ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormányzó ne mondjon le: ellenkező esetben a szlovákoknak, horvátoknak és románoknak szabad kezet adnak Magyarországgal szemben..."

Horthy Miklós: Emlékirataim 257. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"Akkor a magyar hadsereg biztosan nem lesz tétlen! Arra mérget vehet! Fegyverrel fognak ellenállni az utolsó katonáig!"


"...ha a románoknak és a szlovákoknak engedélyezik a részvételt, a magyarok egy olyan védelmi egységfrontot hoznának létre, amely ,,a kommunistáktól a nyilaskeresztesekig terjedne". Lehetetlen lenne a magyarok között együttműködőt találni. Horthy lemondana. ,,Katonai, politikai és gazdasági káosz keletkezne". Ellenállás és partizántevékenység alakulna ki. Ez számos német hadosztályt tartana lekötve határozatlan időre. "

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 284. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...az ország területén nem volt elég magyar haderő, hogy érdemben ellen tudjon állni..."

"...március 19-én hajnalban adott parancsok alapján a fegyveres ellenállás teljesen kilátástalan lett volna. A szétszórtan levő és az előzőekben jellemzett magyar csapatok összereje: 9 gyalogoshadosztály, 1 lovashadosztály, 2 páncéloshadosztály volt. Ezzel szemben a megszálló németek kereken 11 hadosztály erőben jöttek — közöttük motorizált alakulatok és kb. 4 páncéloshadosztály — és támogatásukra repülő erőket, valamint ejtőernyős csapatokat is készenlétbe helyeztek."

Kádár Gyula: Emlékezés az ország német megszállására. (1944. március 19.) – 1974. 1. sz. 75–91. p. Hadtörténelmi Közlemények, 21. évfolyam, Hadtörténelmi Intézet (Budapest, 1974) Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

"Megígérem, hogy csak ideiglenesen vonulunk be az országba. Amint kinevez egy számunkra is elfogadható kormányt, véget vetünk a megszállásnak."


"Elhatározásomra döntően mégis Hitlernek az az ígérete hatott, hogy csapatait nyomban kivonja Magyarországból, mihelyt olyan kormányt nevezek ki, amely neki is megfelel."

Horthy Miklós: Emlékirataim 255. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019

"...ünnepélyesen megígérte, hogy ,,a német csapatok abban a pillanatban távoznak az országból, mihelyt olyan kormány alakul, amely az ő bizalmát élvezi"."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 299. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Gondolkodom kell. Itt nem írok alá semmit." 


"Horthy azt válaszolta, hogy átgondolja a dolgot és visszavonult a szobájába."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 299. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Készítsék elő a vonatomat, kérem. Haza akarok menni." 


"Végül Horthy azt mondta, hogy mivel a németek döntése visszavonhatatlan, nincs értelme a további beszélgetésnek. Haza akar utazni. Kérte, hogy vonata induljon vissza Magyarországra." 

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 298. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"...mindkét oldalon próbálták meggyőzni a Führert és a kormányzót, hogy elutazás előtt még egyszer próbáljanak meg egyezségre jutni. Kínosan indult az újabb tanácskozás, most már kísérőkkel körbevéve. Mindenki dacosan hallgatott, mindkét fél azt hitte, a másik kérte a találkozót. Horthy összeszorított szájjal, felvetett fejjel várt. Nem fog megalázkodni. Hitler törte meg a csendet. " 


"Így került sor 20 óra 10 perckor Hitler és Horthy utolsó megbeszélésére. A kormányzó elbeszélése szerint egy darabig egyikük sem szólalt meg, mert mindketten azt hitték, hogy a másik fél szeretne közölni valamit. Ebből is látható, hogy erre az utolsó találkozóra a közbenjárók – Ribbentrop, Sztójay és Szombathelyi – unszolására került sor, s kezdetben mindkét államfő álláspontja és magatartása ugyanaz maradt. Végre megtört a jég, és Hitler közölte, hogy Magyarország igaz barátja és nem szeretné, ha a helyzet elmérgesedne. Hajlandó azonnal értesíteni Antonescut, hogy a magyar határon álló csapatait csoportosítsa át a keleti arcvonalra és ne avatkozzon be Magyarország megszállásába."

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010 

"Mi lesz az ukrán fronton lévő magyar csapatokkal? …

— Ellátjuk azokat fegyverekkel, felszereljük, hogy kiváló helyzetben legyenek a kommunisták feltartóztatásához."


"Horthy nem erőltette tovább azt a követelését, hogy a magyar csapatokat hozzák haza a frontról. „Ellenkezőleg, ígéretet tett, hogy az egész magyar hadsereget kiküldi az orosz frontra, amennyiben a magyar hadsereg el lesz látva új fegyverekkel".

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 301. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Este hétkor még sehol sem volt a vonat. Mindig volt valami indok. Köd, majd légiriadó, műszaki ok. Horthy végletesen felháborodva és megcsömörlötten kivágtatott a lakosztályából, megállt az első német tiszt előtt, akit meglátott, és rákiáltott.

– Tekintsem magam fogolynak, hogy nem képesek a vonatomat előállítani?

Nem sejthette, hogy Hitler éppen ennek a lehetőségét tárgyalta meg vezérkarával a szomszédos teremben. "

"...újra kérte, hogy a vonatát hozzák vissza. Azt a választ kapta, hogy a légitámadás még mindig tart. A késlekedés oly sokáig tartott, hogy leüzent: fogolynak tartsa-e magát vagy sem?"

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 304. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"A kastélyt elködösítették, majd jelentették, hogy bombatámadás megszakította a távbeszélő-vezetéket."

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010 

"...sikerült Hitlert nagy nehezen lebeszélnie Horthy letartóztatásáról. Úgy látszik, Ribbentropnál is ezt tette."

Kaló József: SZOMBATHELYI FERENC A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉD VEZÉRKAR ÉLÉN Doktori (PhD) értekezés Debreceni Egyetem BTK 2010 

"Hitler ténylegesen eldöntötte, hogy letartóztatja, ha makacskodik."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 298. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Végül este nyolckor Ribbentrop, a német külügyminiszter személyesen kopogtatott be a kormányzóhoz.

– Herr Horthy, a vonata előállt. – A kormányzó alig visszafogott dühvel állt fel foteljéből. Ribbentrop egy papírlapot és egy tollat nyújtott felé. – Mielőtt azonban felszállna, itt egy közös nyilatkozat. – Letette a kis asztalkára, és finom kézmozdulattal jelezte, hogy egy aláírást vár."


"Ribbentrop arra kérte, hogy írjon alá egy közleményt a találkozóról, amelyben az állt, hogy a német csapatok Magyarországra való bevonulása ,,a Németország és Magyarország közötti kölcsönös megegyezés alapján" történt."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 303. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Mi az hogy közös megegyezés? … Ilyet nem írok alá."


"Volt egy pont, amellyel kapcsolatban Horthy a sarkára állt. … Ennek aláírását Horthy kereken elutasította. Azt mondta, hogy egész életében sohasem hazudott, és nem szándékszik most elkezdeni a hazudozást."

C.A. Macartney: Október tizenötödike - A modern Magyarország története 1929-1945 II. rész 303. oldal lábjegyzet Gede Testvérek Bt. Budapest, 2006

"Miközben az utazásra készülődtem, Ribbentrop még egyszer felkeresett, hogy bemutassa az úgynevezett „látogatásomról" szóló közlemény szövegét. Az állt benne, hogy a német csapatok bevonulása Magyarországra ,,kölcsönös megegyezés alapján" következett be. Felháborodva tiltakoztam ez ellen a hazugság ellen. … követeltem, hogy a beleegyezésemre vonatkozó hazug hivatkozást töröljék. Ribbentrop végül is beleegyezett..."

Horthy Miklós: Emlékirataim 255-256. old.,  Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019